Franse aandelen top 5 dividendbetalers

1107-dividend-vivendiIn de voorgaande bijdragen gingen we in op de Nederlandse top 5 dividendbetalers, maar gezien de vakantieperiode is het goed om de blik eens te richten op een favoriet vakantieland van Nederlanders: Frankrijk. Ook binnen de CAC40 vinden we veel aandelen die spaarrekeningen met glans verslaan.

De CAC40, oftewel de ‘Cotation Assistée en Continu’ is de Franse beursgraadmeter die de ontwikkeling weergeeft van de 40 belangrijkste aandelen die genoteerd staan aan Euronext Parijs. De CAC40 is in 1988 begonnen op een stand van 1000 punten en noteert nu rond 3800 punten. De gemiddelde koersstijging over de afgelopen 23 jaar bedraagt dus 5,99%. De top 5 dividendbetalers van Frankrijk, gesorteerd op dividendrendement, ziet er als volgt uit:

  Naam Koers KW Wpa Div. PA Pay-out

 ratio

Div.

Rendem.

1 Unibail-Rodamco 157,65 6,5 23,8 28,00 118 17,76
2 France Telecom 14,41 10,2 1,4 1,40 99 9,72
3 Vivendi 17,76 6,5 2,7 1,40 52 7,88
4 Veolia Environnement 18,25 14,3 1,3 1,21 96 6,63
5 GDF Suez 23,94 11,8 2,0 1,50 75 6,27

 

Nummer 1: Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco huurt en verhuurt ruimtes, financiert onroerend goedereninvesteringen en renoveert onroerend goed dat te koop staat. De investeringen, voornamelijk winkelcentra, kantoorgebouwen en conventie-expositieruimtes, liggen voornamelijk in stadscentra of in de buurt van grote toegangswegen.

Unibail-Rodamco focust op retail in onder andere Zweden, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Denemarken en Tsjechië. De portefeuille heeft een waarde van circa € 23,9 miljard. Unibail-Rodamco is ontstaan door de fusie in 2007 tussen Unibail en Rodamco Europe.

Het aandeel Unibail-Rodamco (voorheen dus Rodamco Europe) wordt daarom tevens verhandeld op Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de AEX-index.

Bij het hoge dividendrendement en de hoge pay-out ratio dient te worden opgemerkt dat Unibail-Rodamco € 20 per aandeel van de “contribution premium” rekening heeft uitgekeerd op 12 oktober 2010. Zonder deze uitzonderlijke uitkering zou het dividendrendement uitkomen op 5%.

 

Nummer 2: France Telecom

France Telecom kwamen we vorige week tegen als beste dividendbetaler van Europa binnen STOXX® Europe Select Dividend 30. De telecommunicatie-exploitant is bekend van onder meer Orange, het belangrijkste merk van France Telecom. Zie https://beleggen.com/europese-aandelen-top-5-dividendbetalers/ voor meer informatie over France Telecom.

Wat overigens opvalt, is dat vrijwel de gehele winst (99%) als dividend wordt uitgekeerd. Om volgend jaar dus weer hetzelfde dividend te kunnen uitkeren, zal de onderneming minimaal dezelfde winst moeten maken als dit jaar.

Nummer 3: Vivendi

Vivendi combineert content, platformen en interactieve netwerken en is wereldleider in videospellen (Activision Blizzard), wereldleider in muziek (Universal Music Group), de Franse leider in alternatieve telecommunicatie (SFR), de Marokkaanse leider in telecommunicatie (Maroc Telecom groep), telecommunicatie provider in Brazilië (GVT) en de Franse leider in Pay TV (Canal + groep).

Universal Music Group verkoopt meer dan 1 op de 4 platen over de hele wereld en heeft de grootste catalogus van muziekrechten. Canal+ is de nummer 1 in betaaltelevisie in Frankrijk en een toonaangevende Franse uitgever van premium- en thematische kanalen en een belangrijke speler in Frankrijk en de rest van Europa in de filmproductie en -distributie.

Met een dividendrendement van 7,88% wordt circa de helft van de winst aan aandeelhouders uitgekeerd. Voor de aandelen wordt momenteel slechts 6,5 keer de winst betaald. Bovendien werd jaarlijks de dividenduitkering verder verhoogd.

 

Nummer 4: Veolia Environnement

Veolia Environnement is actief op het gebied van water, afvalverwerking, energie en transport. “Veolia” is afgeleid van Aeolus, de beschermer van de wind in de Griekse mythologie.

·         Veolia Water is het grootste waterbedrijf ter wereld en is gespecialiseerd in het beheer van water en afvalwater voor lokale overheden en bedrijven.

·         Veolia Energy is de Europese leider in energiediensten voor lokale autoriteiten en zakelijke klanten, zoals het beheer van verwarmingsnetwerken.

·         Veolia Environmental Services is de enige die zowel vaste, vloeibare, gevaarlijke en ongevaarlijke afvalstoffen behandelt en recyclet.

·         Veolia Transport tot slot is de leidende particuliere exploitant van openbaar vervoer in Europa en de Verenigde Staten.

In Nederland is Veolia Water sinds 2007 actief door samen met het Rotterdamse waterbedrijf Evides en de Rabobank voor het eerst in de geschiedenis waterzuivering van de waterschappen over te nemen.

Vrijwel de gehele winst werd uitgekeerd aan de aandeelhouders, wat natuurlijk weinig ruimte geeft voor tegenslagen.  

Nummer 5: GDF Suez

Tot slot treffen we GDF Suez aan. GDF Suez is de nummer 1 onafhankelijke energieproducent in de wereld met 113 GW aan geïnstalleerd productiecapaciteit, waarbij 18,4% van capaciteit bestaat uit hernieuwbare of gerecycleerd energiebronnen. Het bedrijf is de nummer 1 koper van aardgas en importeur van vloeibaar aardgas in Europa.

GDF Suez heeft 218.350 werknemers wereldwijd en in 2010 € 84,5 miljard aan inkomsten.

 In de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/acties/id

De top 5 van de Franse CAC40 biedt interessante dividendrendementen. Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is echter een goede belegging. Aandelen worden pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, hun koers in een opgaande trend zit en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben.

In de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. In de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/acties/id

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column. 

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.