Franse aandelen top 5 dividendbetalers

Franse aandelen 1107-dividend-vivendi

Franse aandelen top 5 dividendbetalers

Franse aandelen: in de voorgaande bijdragen gingen we in op de Nederlandse top 5 dividendbetalers. Gezien de vakantieperiode is het ook goed om de blik eens te richten op een favoriet vakantieland van Nederlanders: Frankrijk. Ook binnen de CAC40 vinden we veel aandelen die spaarrekeningen met glans verslaan. Klik hier voor een uitleg op Wikipedia over de CAC40…

Franse aandelen pur sang komen natuurlijk voor in de CAC40, oftewel de ‘Cotation Assistée en Continu’. Zeer belangrijk is deze Franse beursgraadmeter die de ontwikkeling weergeeft van de 40 belangrijkste aandelen die genoteerd staan aan Euronext Parijs. Aanvankelijk is de CAC40 in 1988 begonnen op een stand van 1000 punten en noteert nu rond 3800 punten. Dus de gemiddelde koersstijging over de afgelopen 23 jaar bedraagt 5,99%. Kortom, de Franse aandelen top 5 dividendbetalers, gesorteerd op dividendrendement, ziet er als volgt uit:

  Naam Koers KW Wpa Div. PA Pay-out

 ratio

Div.

Rendem.

1 Unibail-Rodamco 157,65 6,5 23,8 28,00 118 17,76
2 France Telecom 14,41 10,2 1,4 1,40 99 9,72
3 Vivendi 17,76 6,5 2,7 1,40 52 7,88
4 Veolia Environnement 18,25 14,3 1,3 1,21 96 6,63
5 GDF Suez 23,94 11,8 2,0 1,50 75 6,27

 

Nummer 1: Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco huurt en verhuurt ruimtes, financiert onroerend goedereninvesteringen en renoveert onroerend goed dat te koop staat. De investeringen, voornamelijk winkelcentra, kantoorgebouwen en conventie-expositieruimtes, liggen voornamelijk in stadscentra of in de buurt van grote toegangswegen.

Unibail-Rodamco focust op retail in onder andere Zweden, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Denemarken en Tsjechië. De portefeuille heeft een waarde van circa € 23,9 miljard. Uiteindelijk is Unibail-Rodamco ontstaan door de fusie in 2007 tussen Unibail en Rodamco Europe.

Aangezien aandeel Unibail-Rodamco (voorheen dus Rodamco Europe) deel uitmaakt van de AEX,  wordt dit aandeel tevens verhandeld op Euronext Amsterdam.

Bij het hoge dividendrendement en de hoge pay-out ratio dient te worden opgemerkt dat Unibail-Rodamco € 20 per aandeel van de “contribution premium” rekening heeft uitgekeerd op 12 oktober 2010. Zonder deze uitzonderlijke uitkering zou het dividendrendement uitkomen op 5%.

 

Nummer 2: France Telecom

Vervolgens kwamen we vorige week France Telecom tegen als beste dividendbetaler van Europa binnen STOXX® Europe Select Dividend 30. De telecommunicatie-exploitant is bekend van onder meer Orange, het belangrijkste merk van France Telecom. Zie https://beleggen.com/europese-aandelen-top-5-dividendbetalers/ voor meer informatie over France Telecom.

Interessant is ook dat vrijwel de gehele winst (99%) als dividend wordt uitgekeerd. Kortom, om volgend jaar dus weer hetzelfde dividend te kunnen uitkeren, zal de onderneming minimaal dezelfde winst moeten maken als dit jaar.

Nummer 3: Vivendi

Erg interessant is Vivendi. Vivendi combineert content, platformen en interactieve netwerken en is wereldleider in videospellen (Activision Blizzard), wereldleider in muziek (Universal Music Group). Belangrijk is ook dat het de Franse leider in alternatieve telecommunicatie (SFR). Zoals de Marokkaanse leider in telecommunicatie (Maroc Telecom groep). Daarnaast nummer 1 telecommunicatie provider in Brazilië (GVT). Tot slot is het de Franse leider in Pay TV (Canal + groep).

Opvallend: een ander interessant fonds is Universal Music Group, dat  meer dan 1 op de 4 platen over de hele wereld verkoopt en de grootste catalogus van muziekrechten heeft. Zeer belangrijd is Canal+ als de nummer 1 in betaaltelevisie in Frankrijk en een toonaangevende Franse uitgever van premium- en thematische kanalen. De onderneming is dus een belangrijke speler in Frankrijk en de rest van Europa in de filmproductie en -distributie.

Dus met een dividendrendement van 7,88% wordt circa de helft van de winst aan aandeelhouders uitgekeerd. Voor de aandelen wordt momenteel slechts 6,5 keer de winst betaald. Bovendien werd jaarlijks de dividenduitkering verder verhoogd. 

Nummer 4: Veolia Environnement

Vervolgens is Veolia Environnement actief op het gebied van water, afvalverwerking, energie en transport. “Veolia” is afgeleid van Aeolus, de beschermer van de wind in de Griekse mythologie.

Veolia Water is het grootste waterbedrijf ter wereld en is gespecialiseerd in het beheer van water en afvalwater voor lokale overheden en bedrijven.

Daarnaast: Europese leider Veolia Energy in energiediensten voor lokale autoriteiten en zakelijke klanten, zoals het beheer van verwarmingsnetwerken.

Vervolgens, de enige die zowel vaste, vloeibare, gevaarlijke en ongevaarlijke afvalstoffen behandelt en recyclet is Veolia Environmental Services.

Tot slot is Veolia Transport de leidende particuliere exploitant van openbaar vervoer in Europa en de Verenigde Staten.

Ook interessant is Veolia Water dat in Nederland sinds 2007 actief is door samen met het Rotterdamse waterbedrijf Evides en de Rabobank. Dat is dan voor het eerst in de geschiedenis dat Veolia waterzuivering van de waterschappen overnam.

Opvallend is ook dat vrijwel de gehele winst werd uitgekeerd aan de aandeelhouders. Natuurlijk geeft dit weinig ruimte voor tegenslagen.

Nummer 5: GDF Suez

Bovendien treffen we ook GDF Suez aan. GDF Suez is de nummer 1 onafhankelijke energieproducent in de wereld met 113 GW aan geïnstalleerd productiecapaciteit. Daarvan bestaat 18,4% van de capaciteit uit hernieuwbare of gerecycleerd energiebronnen. Kortom, het bedrijf is de nummer 1 koper van aardgas en importeur van vloeibaar aardgas in Europa.

Opvallend is dat GDF Suez 218.350 werknemers wereldwijd heeft en in 2010 € 84,5 miljard aan inkomsten behaalde.

dividendportefeuille

Erg interessant is de top 5 van de Franse CAC40 dat interessante dividendrendementen biedt. Dus niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is echter een goede belegging. Daarom worden aandelen pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt. Ook hun koers moet in een opgaande trend zitten en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben.

Opvallend: in de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar. Dus dat versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. Tot slot, in de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50.

Daarom kijk ik uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.