AEX klaar voor een correctie

AEX klaar voor een correctieDe AEX kwam deze week amper van de plaats en consolideerde daarmee rond het meerjarig record wat boven 390 punten werd bereikt. Dat de AEX een adempauze inlast, is niet zo verwonderlijk. Diverse keren heeft de index het hoofd gestoten tegen de stijgende weerstandslijn die deel uitmaakt van het oplopende trendkanaal.
Het tweetal opwaartse koershiaten rond 377 punten respectievelijk 387 punten staat nog steeds open. Het eerste koershiaat is een ‘breakaway gap’, waarna de AEX de weg omhoog vervolgde. De AEX bereikte een ‘high’ voor dit jaar rond 393 punten, waarmee de ‘magische’ grens van 400 punten in zicht komt.

Begin oktober vormde de AEX rond 366 punten een nieuwe dagcyclusbodem, waarna de index 16 ‘bars’ omhoog schoot. De AEX is op weekbasis inmiddels ‘de tweede helft’, in gegaan. De AEX zou dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe cylcusbodem. Mocht de recent gevormde opwaartse ‘gap’ rond 387 punten een ‘exhaustion gap’ blijken te zijn, dan voorspelt dit niet veel goeds.

Hoewel het nog te vroeg is om ‘short te gaan’ in de markt, aangezien er nog geen verkoopsignaal is gegeven, zou een goedkope brandverzekering geen kwaad kunnen. Desgewenst kan onder de portefeuille putopties worden gekocht, om een deel van de winst te beschermen.

Het is niet gegarandeerd dat de AEX weer een (forse) correctie gaat inzetten, maar de tekenen (o.a. de bovenkant van het trendkanaal en een afnemende koopkracht) en de eindfases van diverse cycli die samenvallen, duidden op een mogelijke correctie. Mocht de AEX een (forse) daling inzetten, dan is dit dus geen verrassing.

Angst blijkt keer op keer een slechte raadgever. Beleggers die vanwege de turbulentie in de wereld, van Syrië tot aan de Amerikaanse schuldenperikelen, niet in de markt zijn gestapt, hebben de forse rally sinds eind juni maanden gemist. Een psychologische valkuil die hieraan ten grondslag ligt, is bang zijn om geld te verliezen (aversie tegen verlies).

Wilt u weten welke andere psychologische valkuilen u parten kunnen spelen? Noteer dan woensdag 6 november in uw agenda, want dan gaat Harry Geels in op de psychologie van beleggen. Daarnaast laat Hans Oudshoorn van Alex Academie zien hoe u anders dan met aandelen ook rendement kunt maken met behulp van converteerbare obligaties.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
 1. Jj de Vries
  Jj de Vries zegt:

  Dit lees ik bij je collega op AEX;
  Gijsbrecht van Dommelen: En dan nu de reactie

  “28 oktober 2013, 11.40 uur – De week- en maandgrafieken liggen allemaal boven in hun respectievelijke patronen en ze divergeren allemaal negatief. De oude wet van Dow wijst erop dat als de indices elkaar niet confirmeren, er dan een zware correctie op handen is. Lees er meer over in de nieuwe weekanalyse van Gijsbrecht van Dommelen.”
  Is dat ongeveer wat jij ook wilt zeggen>

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Dat klopt inderdaad….daar komt het vrees ik wel op neer….Er zijn verschillende aanwijzingen…nu moeten we zoeken naar de verkoopsignalen!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.