AEX leeft op in dalende trend

AEX leeft op in dalende trendDe AEX-index heeft nog steeds geen afscheid genomen van de trading range van circa 20 punten. Vorige week werd de aanval op de steunzone rond 320 punten afgeslagen. De week daarvoor wist de weerstandszone rond 340 punten stand te houden.De steunzone rond 320 punten werd zwaar onder druk gezet, maar wist stand te houden. Het patroon van lagere toppen doet echter vermoeden dat de strijd nog niet gestreden is. De neerwaartse uitbraak uit de consolidatiedriehoek was ook geen reclame.

De lagere toppen en lagere bodems van de afgelopen maanden vormen een dalende trend. Het herstel van de afgelopen week lijkt een correctie binnen deze dalende trend. De vraag is natuurlijk waar deze correctie stopt.

De divergentie tussen de AEX en de middelgrote en kleine fondsen blijft een teken van zwakte. Het geeft ook aan dat beleggers risico-avers zijn: bij de kleinere fondsen kan je altijd instappen, maar uitstappen kan wel eens problemen opleveren, zeker als iedereen eruit wil.

De langere cycli (kwartaal- en maandbasis) zouden een top kunnen gaan zetten.  Aangezien de langere cycli belangrijker zijn dan de kortere cycli, verwachten we geen sterke stijging. In de weekgrafiek heeft de cyclusbodem gezorgd voor een herstel, maar we blijven alert.

Vanuit de weekcyclus is een nieuwe aanval op de 340-puntengrens niet uit te sluiten, maar of er veel meer in het vat zit, valt te betwijfelen. In de daggrafiek werd vrijdag een nieuwe cyclusbodem gevormd. Omdat deze bodem onder de voorgaande bodem van eind oktober (rond 326 punten) ligt, is dit geen sterk teken.

We schreven twee weken geleden: “Er lijk nog een nieuwe aanval op de 340-puntengrens te worden gepland, maar de vraag is of deze aanval veel kans van slagen heeft. Na deze lagere top, zou er zomaar een lagere bodem kunnen volgen.” Ook het tweede deel van dit scenario verliep dus volgens verwachting…

De ‘grotere’ lange termijncycli lijken te voorkomen dat we nog een eindejaarsrally gaan zien. Ik houd nog steeds rekening met het zoeken naar een grote cyclusbodem, of er nu een nieuwe aanval op de 340-puntengrens komt of niet. Dit biedt natuurlijk weer zeer interessante kansen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.