Laatste update:

AEX op zoek naar de cyclusbodemDe AEX-index scherpte een week geleden het meerjarig recordniveau verder aan tot 432,22 punten. Vorige week stelde ik dat het beeld op topvormig zou kunnen duiden. Prompt daalde de AEX. We tellen inmiddels de 18de beursdag na de dagcyclusbodem, dus het einde van deze dagcyclus komt in zicht. 

Een cyclus telt doorgaans 20 ‘bars’. Een korte cyclus kan al na 15 bars zijn afgerond en een langere cyclus kan tot 25 bars lopen. We zitten momenteel dus ver in de tweede helft. Aangezien dit de 4de dagcyclus is binnen de weekcyclus, hoeven we niet veel meer van deze weekcyclus verwachten. De kans op het aanscherpen van een nieuw recordstand kan natuurlijk altijd, maar de kans hierop is naar mijn mening steeds kleiner aan het worden.

Ik verwacht dat het einde van de volgende, de 5de en tevens laatste dagcyclus, zeer negatief zal gaan verlopen aangezien dit tevens een nieuwe weekcyclusbodem moet opleveren. Het doorbreken van de dagcyclusbodem rond 409 punten zou een negatief signaal afgeven.

Gezien de ‘broadening formation’, een hogere top in combinatie met een lagere bodem in oktober rond 366 punten, sluiten we een forse daling dan ook niet uit. Een ‘broadening formation’ komt doorgaans voor aan het einde van een uptrend.

Een dalende steunlijn en een stijgende weerstandslijn duidt op toenemende onzekerheid, waardoor een nieuwe forse daling tot de mogelijkheden behoort. Het feit dat de paniekgolf de AEX in oktober tot het dieptepunt van dit jaar van 366,84 punten voerde, geeft aan dat beleggers snel in paniek kunnen raken. Het sentiment kan dus zomaar opnieuw plotseling omslaan.

Het zijn zeer vege tekenen dat de olieprijs ten opzichte van 2013 is gehalveerd en dat de Portugese en Griekse aandelenmarkten dit jaar fors zijn gedaald. Het beeld van de andere zuidelijke PIGS-landen, zoals Italië en Spanje, is ook niet bepaald positief. De kleinere fondsen, die verenigd zijn in de Russell 2000, de Next150, de ASCX en de Midkap-index blijven aanzienlijk achter bij de grotere fondsen, waaruit grote risico-aversie blijkt.

Ondanks dat de beurs wat is gedaald deze week, zijn de optiepremies nog steeds relatief laag, waardoor het schrijven van calls en puts minder lucratief is. Vanwege de lage ‘implied volatility’ en de ‘broadening formation’ achten we het op dit moment niet verantwoord om short strangles op te zetten. We wachten op een beter moment, bijvoorbeeld van de vorming van een cyclusbodem. Richting het einde van dit jaar hoeven we niet veel meer te verwachten, aangezien de boeken worden gesloten.

De ETF portefeuille wist ondanks het gas terug nemen van de AEX het record verder aan te scherpen en het tussentijds resultaat op te voeren tot 22%. AEXAlert wist de winst in 8 maanden op te laten lopen tot bijna 30%. We blijven tot en met 31 december alert op nieuwe kansen.

ETF-groot

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.