AEX scherpt dieptepunt 2012 aan

AEX scherpt dieptepunt 2012 aanDe AEX brak vrijdag door de ‘low’ van het jaar rond 287 punten en scherpte daarmee het diepterecord voor dit jaar verder aan. De index hield de schade uiteindelijk ‘beperkt’ tot een min van 2,2% met een slotstand van 283,77 punten. De maandelijkse Amerikaanse werkloosheidscijfers gooiden extra olie op het vuur. De Amerikaanse werkgelegenheid, exclusief agrarische sector, groeide in mei met 69.000 banen, waar op een toename van 150.000 banen werd gerekend. Het werkloosheidspercentage in de VS steeg van 8,1% naar 8,2% van de beroepsbevolking.

De markt blijft nerveus, getuige de aanhoudende vlucht in obligaties. Het renteverschil, ofwel de spread, tussen Duitse en Spaanse obligaties, steeg vrijdag naar het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

De Duitse 10-jarige staatsleningen hadden vrijdag een ‘yield’ van 1,17%, terwijl de rente in Spanje opliep tot 6,6%. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, wordt door beleggers als veilige haven gezien. Ook Nederland staat (nog) in hoog aanzien met een rente van 1,5% op 10-jarige staatsleningen.

Dagbasis

De AEX doorbrak vrijdag met grof geweld de voorgaande ‘low’ van het jaar. De dalende trend, die medio maart is ingezet, heeft daarmee een nieuwe impuls gekregen.

Het was al een veeg teken dat de herstelpogingen keer op keer rond 297 punten strandden. De week- en dagcyclus vormden op 18 mei een bodem. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’, dus de vraag is wat ons op het einde van de cyclus nog allemaal te wachten staat.

De RSI is op dagbasis weer gedaald richting 30%. Zolang de koopkrachtindicator onder 60% noteert, is de ‘bear range’ intact. Deze ‘range’ wordt opnieuw bevestigd als de RSI onder 30% duikt.

Uurbasis

Het neerwaarts koershiaat rond 304 punten, dat op 14 mei werd gevormd en niet werd gesloten, was ook al een negatief signaal. Inmiddels is de AEX aan de onderkant van de ‘trading range’ van circa 10 punten uitgebroken.

Ook het beeld op uurbasis is opnieuw verslechterd, waarbij de RSI opnieuw ‘oversold’ (onder 30%) is geworden. Dit is geen sterk teken. Zolang de dalende trend sinds maart intact is, blijven wij op onze hoede. Niet voor niets handhaven we onze shortposities om het neerwaarts risico af te dekken.

De vorige bodem van de AEX rond 287 punten bleek van karton. De vraag is of de bodem van november rond 270 punten wel stand zal houden. In dat geval zou er nog een hogere of dubbele bodem gevormd kunnen worden. We gaan er echter niet op gokken. Eerst zullen de kortere ‘time frames’ moeten verbeteren voordat we weer gaan kopen. Daalt de markt verder, dan zullen we daarentegen onze short-posities gaan uitbouwen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.