AEX veert op van dieptepunt 2012

AEX veert op van dieptepunt 2012De AEX sloot maandag, na vijf dagen te zijn gedaald, eindelijk weer in de plus. De AEX-index scherpte vrijdag het diepterecord voor dit jaar aan rond 287 punten, waarna de index een herstel inzette. De dalende trend sinds medio maart is nog wel intact, al zijn de herstelpogingen van maandag bemoedigend.In maart nam de bouwproductie in de eurozone met 12,4% toe ten opzichte van februari. Volgens Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, was in februari juist sprake van een flinke daling: -10,4% op maandbasis. Op jaarbasis daalde de productie in maart met 3,8% procent.

Dagbasis

De AEX blijft, ondanks de herstelpogingen vanaf de ‘low’ rond 287 punten, in de dalende trend sinds medio maart. Een volgend steunniveau kan rond 270 punten worden gevonden, waarvan de AEX in november vorig jaar opveerde. Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde niet stijgend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend (nog) niet positief is.

De RSI flirtte met de 30%-grens. De ‘bear range’ is intact zolang de RSI onder 60% noteert. De RSI zal boven de 30%-grens moeten blijven, anders wordt de koopkrachtindicator opnieuw ‘oversold’, waarmee de ‘bear range’ wordt bevestigd.

De dag- en de uurgrafiek hebben nog geen (duidelijk) signaal afgegeven dat de kust weer veilig is. Zodra in deze ‘time frames’ het startsein wordt geven dat de bodem is gezet, is de weekcyclus voltooid. De indicatoren bivakkeren rond niveaus waar een bodem verwacht mag worden.

Gezien de daling van vorige week, blijft het wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest positief is. We zitten in de laatste fase van de huidige cyclus, die het meest ‘bearish’ is, wat ook wel uit de forse daling sinds maart blijkt.

Uurbasis

Vorige week daalde de AEX met een neerwaarts koershiaat rond 305 punten en de index wist deze ‘gap’ niet meer te sluiten. De RSI dook daarbij opnieuw onder de 30%-grens. De neerwaartse druk bleef aanhouden, met een nieuw dieptepunt voor dit jaar rond 287 punten als laatste wapenfeit.

Pas als de indicatoren aangeven dat een nieuwe cyclusbodem is gevormd, mogen we weer omhoog kijken. We zien een hogere bodem in de uurgrafiek. Dit zou het signaal kunnen zijn dat op de dag- en weekgrafiek ook een bodem is gevormd. We wachten nu op de bevestiging van de bodem. In dat geval kan er eindelijk weer volop vanaf de ‘longzijde’ in de markt worden gestapt.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.