AEX worstelt met de top van dit jaar

AEX worstelt met de top van dit jaarDe AEX consolideert al een week vlak onder de top van dit jaar rond 337 punten. De index hangt in de touwen, maar van een (technische) knock-out is geen sprake. De AEX consolideert boven 330 punten en geeft geen millimeter prijs.

De AEX zit in de stijgende trend, die sinds begin juni vanaf een niveau van 280 punten werd ingezet. De opwaartse uitbraak van de AEX uit de consolidatiedriehoek van de afgelopen jaren is ook een positief signaal. De uitbraak is veelbelovend, maar van een spectaculair vervolg is vooralsnog geen sprake.

De top van dit jaar, die in maart rond 337 punten werd bereikt, zal moeten worden gepasseerd om de stijgende trend te bevestigen. In dat geval is er niet alleen een hogere bodem rond 280 punten gevormd, maar wordt ook een patroon van hogere toppen zichtbaar.

Negatieve divergentie tussen de RSI en de AEX

De negatieve divergentie tussen de RSI en de AEX op dagbasis is echter nog niet weggepoetst. Terwijl de AEX hogere toppen vormde, blijft de koopkrachtindicator RSI dus achter. Wel bevindt de RSI zich nog steeds in een ‘bull range’.

De RSI zit ook gevangen in een driehoekspatroon en zal richting moeten kiezen. Op weekbasis heeft de AEX al 10 weken een hogere slotstand opgetekend. Een correctie op deze stijging zou dan ook niet vreemd zijn.

Het is een veeg teken dat de middelgrote aandelen (die in de Midcap voorkomen) en kleine fondsen (die vertegenwoordigd zijn in de Smallcap) het nog steeds laten afweten. De Midcap doet weliswaar pogingen om de aanval in te zetten, maar mist overtuiging.

In Spanje, Italië en Portugal is het beeld ook niet verbeterd. Deze probleemlanden (of zijn het prachtlanden?) fluctueren nog steeds rond de laagste stand in plaats van de top van dit jaar. De Spaanse en Portugese indices hebben grote moeite om met de top van juli af te rekenen.

De Duitse DAX en de Eurostoxx50 worstelen nog met de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden. Deze bredere indices moeten ook nog afrekenen met de top van maart. De vraag is echter of de problemen zijn opgelost en een nieuw record voor dit jaar rechtvaardigen.

De grote uitdaging van de (Europese) indices is dus om de top van dit jaar te doorbreken. De AEX zal overtuigend door de top rond 337 punten moeten breken voor een verder herstel zal kunnen worden ingezet.

AEX Cycli

Ook als we de cycli bekijken, dan is het nog maar de vraag of er op korte termijn een succesvolle aanval in het vat zit. De langere termijn ‘time frames’, die de kortere ‘time frames’ domineren, geven vooralsnog geen enkele aanleiding om enthousiast te worden.

Ook de dagcylcus loopt op zijn laatste benen. Deze laatste fase is doorgaans het minst positief. Een serieuze waarschuwing is dan ook op zijn plaats.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.