Beleggen in de top 27 defensie aandelen voor 2024

Beleggen in de top 27 defensie aandelen voor 2024

Defensie aandelen staan in de belangstelling op de beurs. De uitgaven voor defensie gaan fors omhoog door het groeiend aantal conflicten. De Russische inval in Oekraïne was een game changer voor defensieaandelen. Ook de financiële wereld werd op zijn kop gezet. Dat vertaalde zich onder andere in een forse koersstijging bij aandelen die iets met defensie te maken hebben.

 

Een ‘normalisering’ van de situatie richting het pre-oorlogsscenario lijkt onwaarschijnlijk. Er wordt teveel geld verdiend dus oorlog brengt veel geld in get laatje. Hoog tijd om naar de aandelen uit de defensiesector te kijken. Die zijn fors in koers gestegen en hebben de potentie om nog verder te stijgen.

 

Inhoudsopgave

Defensie uitgaven omhoog

De Verenigde Staten en Europa zullen de komende tijd de militaire uitgaven nog verder verhogen, onder meer als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Duitsland heeft al een verhoging van de defensie-uitgaven van $ 112 miljard aangekondigd. Het Pentagon zal de regering van de Amerikaanse president Biden verzoeken om het defensiebudget te verhogen tot $ 773 miljard voor 2023.

 

Dat is een stijging van 4,4% ten opzichte van de begroting voor 2022 en meer dan 8% vergeleken met aanvankelijke verzoeken van $ 715 miljard. Als gevolg hiervan zijn defensieaandelen alvast gestegen.

 

Hoewel de VS en de EU tot dusverre ‘boots on the ground’ hebben uitgesloten, is er veel militaire hulp beloofd. De wapens die naar Kiev worden gestuurd, zijn onder meer Javelin-antitankraketten en Stinger-luchtafweerraketten, vervaardigd door defensiebedrijven in de VS.

De sector defensie is hot!

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) versterkt ook de militaire aanwezigheid in landen in de buurt van Oekraïne. Zelfs Japan zal waarschijnlijk voor het eerst in bijna zes decennia de militaire uitgaven verhogen tot meer dan 1% van het BBP. Kortom, de sector defensie is ‘hot’.

 

Defensie- en cyberbeveiligingsaandelen stegen tijdens de Russische invasie van Oekraïne

 

Raytheon Technologies heeft zijn aandelenkoers met meer dan 10% zien stijgen in de eerste dagen sinds de invasie begon. Deze Amerikaanse defensiegigant is de maker van de Stinger grond-luchtraket. Duitsland heeft beloofd die te leveren aan de Oekraïense strijdkrachten.

 

Lockheed Martin, de maker van de F-35 straaljager, kreeg op de beurs ook een oppoetsbeurt. Het bedrijf is samen met Raytheon de fabrikant van het Patriot-raketafweersysteem. Dat systeem zal worden ingezet bij de NAVO-gevechtsgroep in Slowakije.

 

Northrop Grumman, toonaangevende fabrikant van aanvals- en bewakingsdrones, was eveneens een winnaar sinds het begin van het Oekraïense conflict. Huntington Ingalls Industries, de grootste Amerikaanse militaire scheepsbouwer, idem dito. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

 

Buiten de VS hebben het Britse BAE Systems, de grootste defensie aannemer in Europa, het Duitse Rheinmetall, het Franse Thales en het Italiaanse Leonardo allemaal hun aandelenkoersen fors zien stijgen.

 

De sprong in aandelen in defensie kwam er, nadat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat de defensie-uitgaven in de grootste economie van Europa zullen worden verhoogd. Die gaan naar 2% van het bruto binnenlands product. Komende van naar schatting 1,5% in 2021.

 

Hoewel de VS en hun bondgenoten officieel niet hebben ingegrepen in het conflict op de grond, hebben ze wel wapens en financiële steun geleverd. Duitsland verklaarde meteen na het uitbreken van de oorlog dat het Oekraïne zou voorzien van 1.000 antitankwapens en 500 Stinger grond-luchtraketten.

 

“Als Duitsland druk voelt om zijn militaire en defensiesystemen op deze manier te versterken, zullen andere landen waarschijnlijk volgen”, zei Investor Place in een notitie. “Dit betekent dat bedrijven die militaire technologie en wapens produceren de komende maanden waarschijnlijk een aanzienlijke piek in de vraag zullen zien. Wall Street zal de defensieaandelen nauwlettend in de gaten houden terwijl de industrie zich voorbereidt op een hausse.”

 

Maar defensieanalisten hebben ook hun bezorgdheid geuit over het feit dat sommige bedrijven, waaronder Raytheon, ook leveren aan Russische vliegtuigbouwers voor civiel gebruik. In een toespraak zei Joe Biden dat de acties van zijn regering en die van de bondgenoten duidelijk gericht zijn.

 

Het is de bedoeling om meer dan de helft van de Russische hightech-import af te snijden. Kwestie van een slag toe brengen aan het vermogen om door te gaan met het moderniseren van hun leger.

 

Dat komt terwijl defensie aannemers uitkijken naar tekenen dat het Pentagon het Congres om aanvullende financiering zal vragen. Dat is om de hogere kosten verbonden aan het conflict te betalen. Die kosten behelzen onder andere de inzet van 7.000 Amerikaanse troepen naar Europa. Maar ook de kosten van extra surveillancevluchten.

Hogere Amerikaanse defensie-uitgaven

De acties van Rusland in Oekraïne hebben de argumenten voor hogere Amerikaanse defensie-uitgaven doen hernieuwen en ik denk dat we deze waarschijnlijk meer zullen zien groeien dan eerder werd verwacht. Zo verklaarde Todd Harrison, directeur defensiebegrotingsanalyse bij het Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

 

Het congres zal een budget van het ministerie van Defensie (DoD) van $ 740 miljard voor 2022-2023 goedkeuren. De DoD is bezig de focus te verleggen naar de regio Azië-Pacific. Maar de Russische invasie van Oekraïne zou die richting kunnen veranderen, zei Harrison.

 

Ik denk dat we op korte termijn meer actie zullen zien rond Rusland in Europa en slechts op langere termijn tegen China in de Stille Oceaan.

 

Hoewel het conflict gunstig is voor bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van defensie, zijn de aandelen van cyberbeveiligingssoftwarebedrijven ook gestegen. Dit vanwege de verwachtingen van hogere uitgaven aan beveiligingsgerelateerde diensten.

 

Van de op de beurs verhandelde (ETF) fondsen die de sector volgen, is onder andere de Global X Cybersecurity ETF flink gestegen bij het uitbreken van het conflict. Morgan Stanley schreef dat de verhoogde geopolitieke spanning een sterke rugwind zal blijven voor cyberbeveiligingsaandelen”.

 

Bedrijven die winst kunnen maken, zijn het cloudopslagbeveiligingsbedrijf Zscaler. Maar ook Crowdstrike Holdings, dat anti-ransomwarediensten op de markt brengt. Evenals Fortinet, een maker van netwerkbeveiligingssystemen.

 

“Elke keer dat er een nieuwe dreiging wordt aangekondigd, of er een hack- of ransomware-aanval is, is dat in feite een advertentie voor defensie middels cyberbeveiliging. Bedrijven en andere organisaties worden er aan herinnerd dat ze er in moeten investeren”. Zo vertelde Hilary Frisch, analist bij ClearBridge Investments, aan Bloomberg.

 

Na tientallen jaren van onderinvesteringen in de defensiesector, zou de historische beleidsverschuiving van Duitsland een nieuw uitgaventijdperk in de Europese defensiesector kunnen onthullen. Italië volgde onlangs dit voorbeeld. Andere Europese landen zullen zich de komende weken waarschijnlijk bij de inspanning aansluiten.

Permanente verhoging van de finaciering van defensie

Ondanks terughoudendheid, niet zo lang geleden, zijn de meeste Europese NAVO-leden nu op zoek naar een permanente verhoging van de finaciering van defensie. Inderdaad, tot boven de doelstelling van 2% van het BBP. Wat de sector heel wat omzet zal opleveren.

 

Wat zeggen de analisten?

In de periode onmiddellijk na de Russische aanval op Oekraïne presteerden defensieaandelen beter dan verwacht. De verwachting is dat een verhoogde dreigingsomgeving zou leiden tot grotere militaire uitgaven in de regio. Dit bleek juist te zijn.

 

Duitsland zegde meteen 100 miljard euro aan extra uitgaven toe. Dat is ongeveer twee keer de jaarlijkse defensiebegroting van het land. VK en anderen deden minder specifieke toezeggingen om de uitgaven te verhogen.

 

Het nieuws gaf een boost aan de bestaande opleving naar lucht- en ruimtevaart- en defensieaandelen. Sensormaker Hensoldt (HAG) zag de koers exploderen. Andere op defensie gerichte namen zoals Rheinmetall (RHM), Leonardo (LDO), Thales (HO) en Chemring (CHG) bleven niet achter.

 

“We zijn van mening dat dit de achtergrond voor de Europese defensiesector aanzienlijk verbetert, en we benadrukken Rheinmetall als de grootste begunstigde, zowel op korte als op middellange termijn”.

 

Dit lazen we in een rapport van Berenberg-analisten Ross Law en George McWhirther. “Airbus, BAE Systems, MTU Aero Engines en Dassault Aviation zouden ook moeten profiteren van hun programma-exposure.”

 

Berenberg ziet een potentiële meevaller voor verschillende grote projecten t.a.v. defensie in de regio. Waaronder Airbus (AIR) en Dassault Aviation’s (AM) Eurodrone en FCAS zesde generatie gevechtsvliegtuigen. De Duitse kanselier Olaf Scholz brengt Lockheed Martin’s (LMT) F-35 weer in de strijd. Dit ter vervanging van het Duitse Tornado-grondaanvalsvliegtuig. De vorige Duitse regering had de F-35 uitgesloten ten gunste van Boeing’s (BA) F/A-18.

 

Jefferies-analist Chloe Lemarie verwacht dat de hogere Duitse defensie-uitgaven een belangrijke impuls zullen geven. Aangezien het land de grootste en meest concrete uitgaventoezeggingen tot nu toe heeft gedaan.

 

Hensoldt en Rheinmetall zullen de belangrijkste begunstigden zijn vanwege hun hoge blootstelling aan de Duitse defensie, schreef ze in een rapport. Terwijl minder bekende namen zoals BAE Systems (BA) en Thales kunnen profiteren van hogere defensieuitgaven over de hele linie. Maar ook van steun die door hun eigen landen werd (en wordt) gestuurd naar Oekraïne.

 

De meer civiele markt is anderzijds kwetsbaarder. Aandelen met een bredere blootstelling aan de burgerluchtvaart presteerden slechter dan pure-play-defensienamen. Dit aangezien de sluiting van het luchtruim de populaire routes tussen Europa en Oost-Azië op zijn kop zette.

 

Terwijl de EU de verkoop van vliegtuigen en reserveonderdelen aan Russische luchtvaartmaatschappijen verbood. Volgens de website van de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot zijn Airbus-modellen goed voor 63% van de vloot.

 

De analisten van Berenberg zijn van mening dat de verhoogde dreigingsomgeving opwaartse druk uitoefent op de vooruitzichten voor defensie-uitgaven voor NAVO-leden. Met name voor die landen die de jaarlijkse bestedingsdoelstelling van 2% van de alliantie niet halen. “We denken dat andere landen ertoe kunnen worden aangezet het voorbeeld van Duitsland te volgen.” Aldus Berenberg

 

Morningstar-aandelenanalist Joachin Kotze kwam eveneens met een rapport. “Hoewel het nog vroeg is en erg moeilijk om de exacte impact van de oorlog te kwantificeren, verwachten we positieve aanpassingen aan de adviezen voor onze defensieaandelen te maken”, stelde hij.

 

“Van de pure-play-defensienamen handelen Thales (HO), Dassault (DSY) en Leonardo (LDO) nog steeds met kortingen op onze schattingen van de reële waarde, terwijl BAE Systems met een premie handelt. Onze voorkeur gaat uit naar Thales en Dassault.” Welke aandelen staan op ons radar?

 

Wat zijn de trends in de defensiesector in 2023?

De defensiesector heeft de afgelopen maanden een face lift ondergaan. Het kan dus geen kwaad om eens te kijken wat de nieuwste ontwikkelingen waren in 2023 in de luchtvaart- en defensiesector (A&D), want lucht- en ruimtevaart worden vaak in één adem genoemd met defensie.

 

Het tijdperk van geavanceerde digitalisering

De belangrijkste evoluties in de luchtvaart- en defensiesector (A&D) in 2023 zijn gericht op flexibiliteit, productiviteit, groei en duurzaamheid. Om deze doelen te bereiken, moet de industrie zich echter volledig richten op digitalisering. Om dit in perspectief te plaatsen: willen originele elektronische fabrikanten (OEM’s of original equipment manufacturers) nu en tot ver in de toekomst concurrerend blijven binnen de A&D-speeltuin, dan is digitalisering niet langer een optie – het is gewoon een vereiste.

 

Welkom dus in een nieuwe wereld waarin digitale vooruitgang en technische innovatie economische groei genereren, de productiviteit verhogen en onze wereldburgers en onze gedeelde omgeving helpen beschermen. Daarom volgt hier een blik op de drie belangrijkste A&D-trends van Benchmark die zich in 2023 en daarna verder zullen ontwikkelen.

 

Trend #1 Defensie en digital twinning (of: defensie en de digitale tweelingen)

In de commerciële ruimte is digital twinning nauwelijks een nieuw concept. In feite bestaat het vermogen van de commerciële industrie om elektronica digitaal te verdubbelen al minstens 20 jaar, waardoor OEM’s hun producten ruim voor de productie kunnen testen, debuggen en verfijnen. Ook in de defensiesector, waar digitale twinning verschillende obstakels moet overwinnen, wint het fenomeen aan kracht.

 

Digital twinning op het gebied van defensie werd overigens al opgenomen in de National Defense Strategy van de Verenigde Staten in 2018. Naarmate we verder evolueren, verwachten we dat de vraag naar de implementatie van digital twinning op het gebied van defensie zal toenemen naarmate meer belangrijke defensiebedrijven hun proefprojecten uitrollen met behulp van digitale tweelingstrategieën.

 

Maar wat zijn die digitale tweelingen (een letterlijke vertaling) eigenlijk? Een digitale tweeling is een digitale weergave van een bedoeld of feitelijk fysiek product, systeem of proces (vergelijk het met een fysieke tweeling) die dient als de feitelijk niet te onderscheiden digitale tegenhanger ervan voor praktische doeleinden, zoals simulatie, integratie, testen, monitoring , en onderhoud.

 

De digitale tweeling is vanaf het uitgangspunt bedoeld geweest als het onderliggende uitgangspunt voor Product Lifecycle Management en bestaat gedurende de gehele levenscyclus, het creëren, bouwen, bedienen/ondersteunen en verwijderen van de fysieke entiteit die het vertegenwoordigt.

 

Aangezien informatie gedetailleerd is, wordt de representatie van de digitale tweeling bepaald door de op waarde gebaseerde use cases die zijn gemaakt om te implementeren. De digitale tweeling bestaat vaak voordat er een fysieke entiteit is. Door het gebruik van een digitale tweeling in de aanmaakfase kan de gehele levenscyclus van de beoogde entiteit worden gemodelleerd en gesimuleerd. Een digitale tweeling van een bestaande entiteit kan, maar hoeft niet noodzakelijkerwijs, in real time worden gebruikt en kan regelmatig worden gesynchroniseerd met het overeenkomstige fysieke systeem.

 

Hoewel het concept eerder is ontstaan, is de eerste praktische definitie van een digitale tweeling afkomstig van de NASA in een poging om de fysieke modelsimulatie van ruimtevaartuigen in 2010 te verbeteren. Digital twins zijn het resultaat van voortdurende verbetering in het creëren van productontwerp- en engineeringactiviteiten.

 

Producttekeningen en technische specificaties zijn geëvolueerd van handmatig tekenen naar computerondersteund tekenen / computerondersteund ontwerp naar modelgebaseerde systeemengineering en strikte koppeling naar signaal van de fysieke tegenhanger.

 

Uiteraard is het belangrijk dat er iemand een oogje in het zeil houdt en die taak lijkt voorbehouden voor het Amerikaanse Congres. “Congrestoezicht moet gericht zijn op het stimuleren van efficiëntie en duurzaamheid op alle niveaus van de levenscycluskosten. De industrie heeft ook de verantwoordelijkheid om de overheid te helpen deze praktijken duidelijk te waarderen. Dus handelen in plaats van modewoorden hanteren, resultaten in plaats van retoriek”, zo staat in de beginselverklaring te lezen

 

Naast een regelgeving die voor digitale tweelingen noodzakelijk is, zijn er echter nog andere verschillende uitdagingen waar de defensiesector mee wordt geconfronteerd, waaronder de voortdurende debatten over defensie-uitgaven.

 

Misschien verwoordt RealClearDefense (RCD), een gerenommeerd nieuwscentrum voor militaire en defensieprofessionals, dit het best door te stellen dat congrestoezicht zich moet concentreren op het stimuleren van efficiëntie en duurzaamheid op alle niveaus van levenscycluskosten.

 

De industrie heeft ook de verantwoordelijkheid om de overheid te helpen praktijken duidelijk te waarderen in plaats van modewoorden, resultaten in plaats van retoriek. Geen woorden maar daden dus, zo zou het samengevat kunnen worden.

 

Het Amerikaans ministerie van Defensie (DoD) moet ook aanvullende organisatorische en technologische obstakels onderweg naar een effectieve defensiestrategie overwinnen. Op het basisniveau hebben digitale tweelingen gespecialiseerde sensoren nodig die hun vermogen ondersteunen om de kenmerken van zijn fysieke tegenhanger te simuleren.

 

En als elektriciteit het product laat functioneren, moeten deze gespecialiseerde digitale tweelingsensoren ook in staat zijn de elektriciteitscircuits van het product nauwkeurig te detecteren en weer te geven. De belangrijkste drijfveer zullen de inspanningen van de kant van defensiebedrijven zijn voor efficiëntie en kortere time-to-market programma’s. Of met andere woorden: de bedrijven uit de sector zullen in versneld tempo producten moeten leveren die kant-en-klaar bruikbaar zijn. De defensiesector moet dus een boost krijgen.

 

Trend #2: Digitalisering van opleidingen

In de komende jaren zullen de gespecialiseerde robotica die worden gebruikt om soldaten te trainen alleen maar toenemen in aantal en in capaciteit. Een duidelijk voorbeeld is de toepassing van robotica die geen railsysteem en de bijbehorende infrastructuur nodig heeft om doeldummy’s te bedienen.

 

Deze geavanceerde technologie biedt realistische gevechtstrainingsmogelijkheden waarin soldaten levensechte gevechtsscenario’s en agressieve robotdoelen van mens en voertuig te zien krijgen.

 

Omdat de trainingsrobots niet beperkt zijn tot een railsysteem, zijn de trainingssessies niet langer zeer repetitief en daarom minder voorspelbaar, wat de paraatheid van een moderne soldaat versterkt. Van de vele geavanceerde componenten die deze trainingsrobots nodig hebben (besturingssystemen, actuatoren, voeding, enz.), zijn sensoren van bijzonder belang.

 

Sommige sensoren fungeren niet alleen als de ogen en oren van de robot, maar regelen ook zijn tastgevoel en zijn reukgevoel. De meeste mensen begrijpen nog niet helemaal hoe technologisch de defensiesector is geworden.

Deze gespecialiseerde sensoren nemen snel de omgeving van de robot in zich op en verwerken al even snel de meest kritieke gegevens, waardoor het besturingssysteem commando’s naar alle andere componenten kan sturen.

 

Buiten de trainingsomgeving kunnen AI-gestuurde robots nu autonoom door een breed scala aan real-life gevechtsomgevingen navigeren. Deze geavanceerde robots zijn zich volledig bewust van hun omgeving en kunnen effectief met elkaar communiceren om succesvol te navigeren en complexe tactische terreinen te veroveren.

 

Over het algemeen helpen deze verbeteringen om risico’s te verminderen, kosten te verlagen en het succespercentage van gevechten te vergroten. Maar veel OEM’s zijn gefocust op vooruitgang in AI voor het verbeteren van training en kiezen ervoor om samen te werken met een bedrijf als Benchmark (zie hieronder meer over dit bedrijf) om de juiste soort gespecialiseerde apparatuur te krijgen. Denk daarbij aan sensoren die robuust genoeg voor een harde trainingsomgeving. Die sensoren moeten met andere woorden tegen een stootje kunnen.

 

Trend #3: Duurzaamheid is een sleutelbegrip geworden

Sinds de publicatie door het Witte Huis in 2015 van het rapport “The National Security Implications of a Changing Climate” is de betrokkenheid van de federale regering bij maatregelen ter bevordering van de duurzaamheid alleen maar toegenomen.

 

Naarmate het elektriciteitsverbruik toeneemt, zullen ook de productie, het transport, de transmissie en de distributie van energie negatief worden beïnvloed. Nu, meer dan ooit tevoren, moeten we innovatieve, duurzame alternatieven omarmen en effectieve actieplannen uitvoeren om een energiecrisis aan te pakken. Enkele van deze veelbelovende innovaties en actieplannen zijn:

 

Alternatieve brandstoffen

Duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF’s) die op grote schaal worden gebruikt en nieuwe voortstuwingstechnologieën zoals elektrisch, waterstof en hybride kunnen allemaal leiden tot – op zijn minst – levensvatbare oplossingen zonder uitstoot (zo niet uiteindelijk emissievrije oplossingen).

 

“Elektrische voortstuwing zou ook een potentiële emissievrije voortstuwingsoplossing kunnen zijn voor decarbonisatie op de lange termijn, met name voor korte afstandsvluchten en stedelijke luchtmobiliteit.” , zo stond te lezen in een rapport van Deloitte.

 

Geavanceerde luchtmobiliteit (AAM)

Een andere groeisector die veel aandacht krijgt, is Advanced Air Mobility (AAM), volledig elektrisch, commercieel vliegverkeer. Aangezien deze gespecialiseerde vliegtuigen veel kleiner en schoner kunnen worden ontworpen dan traditionele commerciële vliegtuigen, zal de AAM-technologie de reizigers in het algemeen een meer inclusieve ervaring bieden.

Duurzame energie voor defensiefaciliteiten

Door zijn inspanningen om effectieve partnerschappen op te bouwen en milieurechtvaardigheid op te nemen in hun recente initiatieven, geeft het Amerikaans DoD een duidelijk voorbeeld van hoe een effectieve duurzaamheidsstrategie kan worden ontwikkeld en uitgevoerd in de defensiesector.

 

In hun duurzaamheidsplan voor 2022 stelt de DoD een aantal indrukwekkende doelen voor, waaronder 100% koolstofvrije elektriciteit (CFE), 100% emissievrije voertuigen (ZEV), vlootverwerving evenals gebouwen, campussen en installaties met een netto nul uitstoot.

 

Stedelijke luchtvoertuigen (UAV’s)

Iets heel nieuws, wat nog toekomstmuziek is: kleine vliegende machines die met allerlei doeleinden boven de steden vliegen. Bij vrachtvervoer bieden UAV’s een groener, veiliger en efficiënter commercieel bezorgingsalternatief voor bestelwagens op ’s werelds steeds drukker wordende wegen en snelwegen. Ook de toepassing van UAV’s voor inspectie- en bewakingsprojecten opent perspectieven.

 

Hoewel deze groeiende technologieën en initiatieven inderdaad veelbelovend zijn, brengen ze hun eigen uitdagingen met zich mee. Alleen al de kosten van bio-SAF’s kunnen oplopen tot tien keer die van conventionele vliegtuigbrandstof. Ook de acceptatie door de consument blijft een grote uitdaging, vooral op het gebied van alternatieve vliegreizen.

 

Met een groter bewustzijn voor duurzaamheid begint de publieke perceptie echter in verschillende regio’s langzaam maar zeker te verschuiven. A&D OEM’s moeten allemaal rekening houden met de duurzaamheidsdoelen van hun eindklanten bij het bepalen van strategieën en het ontwikkelen van nieuwe producties.

 

De echte truc om uitdagingen te overwinnen, ligt in cruciale partnerschappen met belangrijke spelers binnen de A&D-industrie. Benchmark biedt zo’n cruciaal partnerschap voor de A&D-industrie om te overwegen.

 

Wie is Benchmark? Benchmark International is een wereldwijd M&A-bedrijf dat ondernemers creatieve, waardemaximaliserende oplossingen biedt voor het laten groeien en verlaten van hun bedrijf. Benchmark International heeft vanuit kantoren over de hele wereld meer dan $ 8,25 miljard aan transactiewaarde verwerkt in verschillende sectoren.

 

Met tientallen jaren M&A-ervaring hebben de transactieteams van Benchmark International ondernemers geholpen bij het bereiken van hun doelstellingen en het verzekeren van de voortdurende groei van hun bedrijf.

 

Het bedrijf is ook uitgeroepen tot Investment Banking Firm of the Year door The M&A Advisor en de #1 Sell-side, Privately Owned M&A Advisor in the World door Pitchbook’s Global League Tables.

Geavanceerde technologieën binnen de lucht- en ruimtevaart en defensie

Geavanceerde technologieën binnen de lucht- en ruimtevaart en defensie worden steeds belangrijker, zo blijkt uit bovenstaande. Het moderniseren van de A&D-industrie en de overgang naar het tijdperk van digitalisering vereist daarom strategische partners zoals Benchmark.

 

De technische ontwerp- en productieteams van dit bedrijf helpen innovatie te stimuleren. Benchmark werkt samen met zijn partners om geavanceerde infrastructuren te ontwikkelen en te onderhouden die de operationele efficiëntie verhogen, de productie opvoeren, de kosten verlagen en hun inzet voor duurzaamheid ondersteunen.

 

Benchmark werkt al geruime tijd samen met de militaire partners om gespecialiseerde platforms aan te bieden die bewaking en communicatie op het slagveld integreren. Op die manier krijgt de defensiesector van de toekomst vorm en die zal er heel anders uitzien dan die uit het verleden.

 

De beste defensieaandelen voor 2024

Zelfs nu de economie met veel uitdagingen wordt geconfronteerd, zullen de mondiale uitgaven voor lucht- en ruimtevaart en defensie jaar op jaar blijven stijgen. Er zijn verschillende nieuwe conflicten ontstaan, waaronder natuurlijk in oktober 2023 de oorlog tussen Israël en Hamas. Beleggers zijn ook bezorgd over een mogelijke Chinese invasie van Taiwan, wat zou kunnen leiden tot een stormloop op de defensieaandelen.

 

De mondiale lucht- en ruimtevaart- en defensie-industrie wordt gewaardeerd op $795 miljard en zal naar verwachting in 2027 circa $1076 miljard bereiken. De groei van de industrie zal sterk blijven naarmate de uitgaven voor vliegtuigen, raketafweersystemen en wapens toenemen. Bovendien verwacht PwC een hoge groei met dubbele cijfers voor de defensie-industrie in 2024, omdat de problemen op het gebied van de toeleveringsketen blijven afnemen.

 

1.     AeroVironment Inc. (AVAV)

AeroVironment, Inc. (NASDAQ:AVAV) heeft zijn hoofdkantoor in Arlington, Virginia, en het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt, levert en ondersteunt robotsystemen voor overheidsinstanties en bedrijven in de Verenigde Staten en internationaal. AeroVironment opereert via vier segmenten: Unmanned Aircraft Systems, Tactical Missile System, Medium Unmanned Aircraft Systems en High Altitude Pseudo-Satellite Systems.

 

De meeste defensiebedrijven worden beïnvloed door algemene trends in militaire uitgaven, zeg maar het optrekken van defensie-uitgaven. AeroVironment valt echter op voor investeerders die op zoek zijn naar een specifieke defensiemogelijkheid in verband met Oekraïne.

 

Het bedrijf maakt het Switchblade geavanceerde direct-fire hangraketsysteem. Deze systemen dienen in feite als zelfmoorddrones. AeroVironment is een leider in de ontwikkeling van onbemande vliegtuigen en tactische raketsystemen. Hierdoor kan een modern leger oorlog voeren van achter de horizon zonder zijn eigen troepen in gevaar te brengen. Dit is met name nuttig geweest in een situatie als Oekraïne, waar landen terughoudend zijn geweest om soldaten in te zetten uit angst voor een verdere escalatie van het conflict.

 

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die in februari 2022 begon, heeft de vraag naar drones aangewakkerd, aangezien beide legers drones gebruikten voor verschillende operaties, waaronder inlichtingen-, bewakings- en verkenningsoperaties, ondersteuning voor het verwerven van doelen en andere. Volgens de in Japan gevestigde financiële nieuwsaanbieder Nikkei Asia hebben Russische bedrijven tussen december vorig jaar en april 2023 minstens 37 Chinese onbemande luchtvaartuigen of drones geïmporteerd.

 

In de Verenigde Staten zal de dronemarkt tegen eind 2032 naar verwachting een marktwaarde van grofweg 82,9 miljard dollar bereiken, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 22,2%. In 2022 zou dit naar schatting 11,1 miljard dollar zijn geweest. Militaire drones waren vorig jaar marktleider met een aandeel van 49,8%. Technologie en innovatie hebben ervoor gezorgd dat de Amerikaanse dronemarkt kon floreren.

 

Vooruitkijkend wordt verwacht dat de omvang van de drone-markt zal toenemen tot 54,8 miljard dollar in 2030, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 25,82% tijdens de voorspelde termijn, terwijl de mondiale commerciële drone-markt in 2022 op ongeveer 8,8 miljard dollar werd gewaardeerd. Omdat de geopolitieke spanningen wereldwijd toenemen, inclusief het recente Israël-Hamas-conflict in het Midden-Oosten, zullen legers over de hele wereld de adoptie van drones versnellen om hun verdediging te versterken. En daar moet AeroVironment van kunnen profiteren.

 

2.     BWX Technologies Inc. (BWXT)

BWX Technologies, Inc. (NYSE:BWXT), opgericht in 1867, is een toonaangevende wereldwijde leverancier van geavanceerde nucleaire technologieën. Naast zijn activiteiten op het gebied van nucleaire technologie heeft BWX Technologies ook een defensiesegment dat producten en diensten levert voor de defensie- en ruimtevaartmarkten. De defensieproducten van het bedrijf omvatten voortstuwingssystemen voor raketten, doeldrones en andere toepassingen.

 

BWX Technologies is zodoende eveneens een gespecialiseerd bedrijf dat de defensie-industrie bedient en dat de beleggers minder bekend in de oren klinkt. De niche van het bedrijf is in feite alles wat met kernenergie te maken heeft.

 

Het produceert splijtstoffen, nucleaire voortstuwingsapparatuur, energiesystemen met radio-isotopen en materialen voor nucleaire geneeskunde. Op dit moment is het punt dat de meeste aandacht krijgt de kleine kernreactoren van het bedrijf en de bijbehorende brandstof die het aan de Amerikaanse marine verkoopt.

 

Nucleaire marine-eenheden hebben een enorm bereik en flexibiliteit in vergelijking met andere alternatieven. Toenemende spanningen met China benadrukken ook de waarde van een nucleair aangedreven vloot die lange tijd kan varen zonder te hoeven tanken.

 

Er is ook een positieve kant aan de commerciële kant van de zaak. Dat is te danken aan de Inflation Reduction Act van de Biden-regering, die stimulansen biedt voor bronnen voor schone elektriciteitsopwekking, waaronder kernenergie. Tel alles bij elkaar op en de aandelen BWX Technologies hebben meerdere gunstige katalysatoren en worden nog steeds verkocht voor maar ongeveer 20 keer de toekomstige winst.

 

BWX Technologies is in feite een soort one-stop-shop voor kernenergietechnologie en -oplossingen. BWX heeft in de loop der jaren meer dan 400 reactoren aan de Amerikaanse marine geleverd. BWX is ook een grote speler op het gebied van commerciële energie en levert meer dan 300 stoomreactoren aan kerncentrales. Het beheert ook een tiental zeer belangrijke atoomlocaties voor de Amerikaanse overheid.

 

Een van de interessantste toepassingen van kernenergie is ongetwijfeld de geneeskunde van de volgende generatie. BWX zou moeten profiteren van de vergrijzende bevolking van Amerika, omdat het medische isotopen produceert en producten levert voor diagnostische beeldvorming en radiotherapeutische behandelingen.

 

Het BWXT-aandeel steeg in november 2023 naar een hoogtepunt in 52 weken dankzij een winstrapport over het derde kwartaal waarin de omzetgroei de verwachtingen van analisten dramatisch overtrof. Zelfs na de stijging van de aandelenkoers van BWXT lijken de aandelen aantrekkelijk omdat het een lange termijn winnaar is met meerdere invalshoeken om te profiteren van de huidige nucleaire renaissance.

 

3.     Woodward Inc. (WWD)

Woodward, Inc. (NASDAQ:WWD), opgericht in 1870, is een wereldwijd bedrijf dat innovatieve ontwerp-, engineering- en productieoplossingen levert voor de ruimtevaart-, defensie- en energiemarkten. Het bedrijf heeft een gediversifieerde productportfolio in aanbod, met onder meer brandstofpompen en -injectoren, actuatoren, besturingssystemen en andere componenten die worden gebruikt in vliegtuigen, motoren en energieopwekkingssystemen. Het bedrijf biedt ook reparatie-, revisie- en onderhoudsdiensten voor zijn producten.

 

Woodward wordt door de analisten op Wall Street omschreven als een middelgroot lucht- en ruimtevaartbedrijf dat is gespecialiseerd in besturingssystemen en componenten die worden gebruikt voor specifieke functies, zoals luchtvaartaandrijving. De productportfeuile omvat zaken als brandstofpompen en straalpijpen, kleppen, stuwkrachtomkeringen, cockpitcontrollers, enzovoort.

 

Woodward maakt veel van de componenten die in moderne vliegtuigen, geleide wapens en andere soortgelijke commerciële en verdedigingssystemen ingebouwd worden. Woodward zag de omzet in 2020 en 2021 dalen, afgeremd door de problemen in de commerciële luchtvaart als gevolg van de plandemie. Maar die problemen zijn inmiddels achter de rug.

 

De resultaten van het bedrijf verbeterden iets in 2022, maar met name bij de defensieoperaties van Woodward bleef het herstel uit. Veel van de defensie-uitgaven komen echter met enige vertraging, en er kan een paar maanden verstrijken tussen de ondertekening van een contract en het moment waarop een onderdelenfabrikant inkomsten begint binnen te zien komen als gevolg van het ondertekend contract. Dat wil zeggen dat 2023 een transitiejaar kan zijn, waarna de vruchten in 2024 worden geplukt.

 

Als we kijken naar de 10-K SEC-registraties, omvat de lijst van belangrijke klanten van het bedrijf (degenen die individueel verantwoordelijk zijn voor 10% of meer van de omzet) Boeing, Raytheon, Airbus en General Electric (in de lucht- en ruimtevaart) en Caterpillar (industriële bedrijven).

 

Zowel Boeing als Airbus voeren de productie van deze vliegtuigen op agressieve wijze op, terwijl ze proberen de achterstanden van meerdere jaren in te halen. Dit zorgt ervoor dat de eindvraag voor Woodward sterk zal blijven terwijl de commerciële lucht- en ruimtevaartindustrie zich herstelt van een moeilijke periode veroorzaakt door reisbeperkingen die aan de wereldbevolking tijdens de pandemie werden opgelegd.

 

De sterkere vraag zorgt ervoor dat Wall Street verwacht dat de omzet van Woodward in 2023 met 16% zal stijgen en in 2024 met bijna 7%. Als zodanig kunnen beleggers in aandelen de komende jaren een enorme winstgroei verwachten. Die verwachting zal al deels in de koers verrekend zijn, gezien een koers-winstverhouding van 38.

 

4.     Heico Corp. (HEI)

Heico Corp. (NYSE:HEI) is een ander bedrijf waar de meeste beleggers waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. Heico, gevestigd in Hollywood, Florida, is gespecialiseerd in het maken van vervangende onderdelen voor de luchtvaartindustrie. Het is absoluut een nichebedrijf.

 

Heico maakt ook speciale onderdelen en componenten voor ruimtevaartuigen, medische apparatuur en telecommunicatie-infrastructuur. Heico is echter de grootste onafhankelijke leverancier van door de FAA goedgekeurde vervangingsonderdelen voor vliegtuigen aan commerciële luchtvaartmaatschappijen en het Amerikaanse leger. Het fundamentele plaatje voor dit aandeel klopt: sterke winsten, een balans die schoon is en een aandeel dat de bredere markt gestaag heeft verslagen.

 

Een ondergewaardeerde manier om als belegger voet aan de grond te krijgen in de lucht- en ruimtevaart- en defensie-industrie is via reserveonderdelen en dan komt dus dit aandeel in focus. Het is één zaak om een vliegtuig te verkopen en daarvoor veel geld te ontvangen. Er is echter ook veel geld te verdienen met de verkoop van onderdelen voor dat vliegtuig terwijl het de komende 20 of 25 jaar door de lucht vliegt.

 

Heico heeft een absoluut fenomenaal bedrijf opgebouwd door een groot aantal kleinere onafhankelijke onderdelenbedrijven over te nemen en deze te consolideren tot een omvangrijke onderneming. HEI-aandelen zijn de afgelopen tien jaar met meer dan 900% gestegen omdat het profiteert van dit unieke bedrijfsmodel en deze unieke kans.

 

Heico bedient alle delen van de lucht- en ruimtevaartindustrie, waaronder commerciële vliegtuigen, militaire uitrusting en zelfs NASA-voertuigen. Vervangen van onderdelen is misschien geen glamoureuze business, maar Heico heeft bewezen dat er goed geld te verdienen valt in een marktsegment dat vaak onder de radar blijft.

 

De afgelopen tien jaar heeft Heico een stevige omzet- en winstgroei gerealiseerd. De omzet voor het boekjaar 2022 groeide naar $2,20 miljard, een stijging van 18% op jaarbasis. De winst per aandeel groeide eveneens tot $2,50 per aandeel, respectievelijk een stijging van 15%.

 

Hoewel het bedrijf een hoge koers-winstverhouding van meer dan 50 heeft, liggen de groei en marge van het bedrijf ruim boven het sectorgemiddelde. Met een marktkapitalisatie van iets minder dan $20 miljard op moment van schrijven ziet Heico nog steeds een hoge omzetgroei met dubbele cijfers mogelijk. Het bedrijf heeft de afgelopen vijf jaar ook verschillende interessante overnames gedaan, waaronder de overname van de Wencor Group voor $ 2,05 miljard.

 

Voor het derde kwartaal van 2023 zag Heico een sterke omzetgroei van $722,9 miljoen, een stijging van 27% op jaarbasis. De nettowinst steeg tot $102 miljoen, of $0,74 per aandeel. De vraag in de commerciële lucht- en ruimtevaartmarkt heeft bijgedragen aan de groei, met twaalf opeenvolgende kwartalen van opeenvolgende groei voor de dochteronderneming, Flight Support Group. Terwijl het management doorgaat met het consolideren van eindmarkten en investeren in nieuwe en bestaande technologieën, is Heico een aantrekkelijk defensieaandeel om te kopen.

 

Een van de belangrijkste drijfveren achter de recordomzet van Heico Corp in het derde kwartaal van 2023 was dus de grote vraag naar commerciële lucht- en ruimtevaartproducten en -diensten. Het bedrijf kende een totale organische groei van de netto-omzet in deze sector van 2%, wat bijdroeg aan de indrukwekkende kwartaalprestaties. De aanhoudende groei van het wereldwijde commerciële vliegverkeer speelde een belangrijke rol bij het stimuleren van de toegenomen vraag naar het commerciële lucht- en ruimtevaartaanbod van het bedrijf.

 

De Flight Support Group, verantwoordelijk voor commerciële lucht- en ruimtevaartproducten en -diensten van de groep, behaalde eveneens opmerkelijke resultaten in het derde kwartaal van boekjaar 2023. De netto-omzet van de groep steeg met 23% tot $405 miljoen, vergeleken met $330,3 miljoen. Deze groei werd aangedreven door een robuuste organische groei van 19% en de positieve impact van een winstgevende overname in het boekjaar 2022.

 

Het bedrijfsresultaat van Heico Corp liet ook een opmerkelijke stijging in het derde kwartaal van boekjaar 2023 optekenen. Het bedrijf rapporteerde een stijging van 26% in het bedrijfsresultaat tot $89,2 miljoen, vergeleken met $70,8 miljoen in hetzelfde kwartaal van het vorige fiscale jaar. jaar. Deze stijging kan worden toegeschreven aan de groei van de netto-omzet en een verbeterde brutowinstmarge voor alle productlijnen.

 

De operationele marge van de Flight Support Group verbeterde tot 22,0% in het derde kwartaal van 2023, vergeleken met 21,4% in hetzelfde kwartaal van het voorgaande fiscale jaar. Deze verbetering weerspiegelt de positieve impact van de verbeterde brutowinstmarge, gedeeltelijk gecompenseerd door acquisitiekosten in verband met de overname van Wencor.

 

Op basis van de vooruitzichten blijft het aandeel Heico op zwakkere momenten koopwaardig, waarbij uiteraard wel rekening moet worden gehouden met de stevige waardering.

 

5.     CAE Inc. (CAE)

CAE Inc. (NYSE:CAE) is van zijn kant een wereldwijde leverancier van oplossingen voor de burgerluchtvaart, defensie en beveiliging, evenals oplossingen voor de gezondheidszorg. Het bedrijf is marktleider in de levering van simulatieapparatuur, de op een na grootste leverancier van defensie- en veiligheidstraining en medische simulatieapparatuur.

 

Hun digitale oplossingen bestrijken een breed scala aan optimalisatie- en beveiligingsoplossingen door gebruik te maken van AI, data-analyse, 3D-modellering en geospatiale intelligentietools. Het bedrijf heeft een zeer bekwaam gespecialiseerd personeelsbestand van 3.600 werknemers wereldwijd en blijft technologie gebruiken om nieuwe markten te betreden.

 

Hoewel hardware een geweldige business is, moeten operators hun piloten ook trainen in het gebruik van al deze militaire uitrusting. En dan komt CAE op de proppen. Het bedrijf ontwerpt, produceert en distribueert simulatieapparatuur en trainingsoplossingen voor de luchtvaart- en medische industrie. CAE zou de komende jaren van een sterke wind in de rug moeten genieten, aangezien landen zich haasten om piloten op te leiden voor alle nieuwe jets die ze hebben besteld.

 

Naast de militaire vraag zou er ook een toename moeten zijn in de opleidingsbehoeften van commerciële piloten. De industrie zag voorafgaand aan de pandemie een tekort aan piloten, en tijdens de pandemie gingen veel piloten vervroegd met pensioen.

 

Naarmate luchtvaartmaatschappijen hun operaties weer opvoeren en luchtmachten meer eigen bemanning opleiden, zou dit tot veel sterkere resultaten moeten leiden. Het hoeft geen betoog dat dit aandeel rechtstreeks profiteert van de Russische inval in Oekraïne. De impact van het conflict in het Midden-Oosten lijkt voorlopig minder groot.

 

De luchtvaartpijler van de defensiesector mag in de onmiddellijke toekomst de wind in de rug verwachten. Aan de commerciële kant is er een historisch tekort aan piloten. Dit komt omdat veel piloten tijdens de Covid-19-pandemie vervroegd met pensioen zijn gegaan. Sindsdien is de vraag naar commerciële reizen weer enorm toegenomen, waardoor de luchtvaartmaatschappijen met een groot tekort aan capabele piloten kampen.

 

CAE kan deze leemte helpen opvullen met zijn pilottrainingsprogramma’s. En er is de defensiekant. Verwacht dat de luchtmachten van zowel de VS als van verschillende Amerikaanse bondgenoten zich tot CAE zullen wenden om hun gekwalificeerde pilotenpools te helpen versterken, gezien de toename van de mondiale onrust dit jaar. CAE heeft in 2022 en 2023 contracten binnengehaald met onder meer de Duitse luchtmacht en de Australische marine om piloten en matrozen te helpen trainen.

 

CAE rapporteerde een omzet van $1.020,3 miljoen voor het derde kwartaal van boekjaar 2023, vergeleken met $848,7 miljoen in het derde kwartaal in 2022. De winst per aandeel in het derde kwartaal bedroeg $0,25 vergeleken met $0,08 in het derde kwart het jaar voordien.

 

De aangepaste winst per aandeel in het derde kwartaal bedroeg $0,28, inclusief een positief effect van ongeveer $0,02 als gevolg van winsten op de terugneming van de bijzondere waardevermindering van niet-financiële activa na de herbestemming en optimalisatie ervan, vergeleken met $0,19 vorig jaar.

 

Het bedrijfsresultaat bedroeg dit kwartaal $145,9 miljoen (14,3% van de omzet), vergeleken met $65,5 miljoen (7,7% van de omzet) vorig jaar. Het gecorrigeerde bedrijfsresultaat van het segment in het derde kwartaal bedroeg $160,6 miljoen (15,7% van de omzet vergeleken met $112,7 miljoen (13,3% van de omzet) vorig jaar.

 

Op de beurs heeft CAE in 2023 niets speciaals gedaan, de koers evolueerde per saldo vlak. Aan een koers-winstverhouding van meer dan 30 is het aandeel niet bepaald een koopje. Maar dat geldt eigenlijk voor wel meer defensieaandelen.

 

6.     Curtiss-Wright Corporation

Curtiss-Wright Corporation (NYSE:CW) is een vooraanstaande fabrikant van technische producten met toepassingen in de defensiesector. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis achter zich en was vóór de Tweede Wereldoorlog de grootste fabrikant van vliegtuigmotoren in de VS.

 

Curtiss-Wright heeft vier bedrijfssegmenten, namelijk Aerospace, Ground & Naval Defense, Commercial Aero, Power & Process en General Industrial.  Curtiss-Wright bedient de defensie-, commerciële, energieopwekkings- en andere industriële markten. De defensie- en ruimtevaartmarkten vormen ongeveer 2/3e van de totale omzet van het bedrijf, gevolgd door de energie- en industriële markten.

 

Curtiss-Wright Corporation heeft een fenomenaal 2022 achter de rug, wat blijkt uit de evolutie van de aandelenkoers. Het bedrijf heeft geprofiteerd van de piek in defensie-uitgaven over de hele wereld en een verschuiving naar kernenergie in het streven om meer duurzaamheid te bereiken.

Ministerie van Defensie VAE

Curtiss-Wright Corporation heeft vorig jaar aangekondigd dat het door Global Air Navigation Services is uitgekozen om gespecialiseerde arrestatiesystemen te leveren aan het Ministerie van Defensie van de Verenigde Arabische Emiraten. De analisten verwachten meer van dit soort bestellingen.

 

Op 9 oktober 2023 verwierf Curtiss-Wright Corporation met succes een vijfjarig contract ter waarde van $34 miljoen aan een vaste prijs voor onbepaalde tijd, onbepaalde levering en onbepaalde hoeveelheid (IDIQ) met het Naval Surface Warfare Center (NSWC). Het contract omvat de levering van op Modular Open Systems Approach (MOSA) gebaseerde datarecordertechnologie voor gebruik in zowel Amerikaanse als Australische bemande en onbemande maritieme vliegtuigen.

 

Curtiss-Wright (CW) rapporteerde een omzet van $724,33 miljoen voor het kwartaal dat eindigde in september 2023, wat neerkomt op een stijging op jaarbasis van 14,9%. De winst per aandeel bedroeg $2,54 voor dezelfde periode, vergeleken met $2,07 een jaar geleden.

 

De gerapporteerde omzet vertegenwoordigt een verrassing van +5,76% ten opzichte van de verwachting van $684,89 miljoen. Ook de winst per aandeel kwam 5% hoger dan verwacht uit.

 

Het bedrijf heeft in oktober 2023 aangekondigd dat het een contract heeft binnengehaald van General Dynamics Land Systems (GDLS) om zijn Modular Open Systems Approach (MOSA)-compatibele technologie te leveren voor gebruik in het Managed Switch Field Upgrade-programma voor het Stryker-grondgevechtsvoertuig van het Amerikaanse leger.

 

Volgens het contract zal Curtiss-Wright GDLS voorzien van zijn compacte en robuuste vervangbare DBH-670 Digital Beachhead-lijn, die een flexibele Ethernet-switch en een krachtige voertuigbeheercomputer combineert om een essentiële basis te bieden voor moderne digitale architecturen voor grondvoertuigen.

 

Op de beurs heeft CW het in 2023 goed gedaan, ondanks een stabilisering in de tweede helft van het jaar.

 

7.     Elbit Systems Ltd

Elbit Systems Ltd. (NASDAQ:ESLT), opgericht in 1966, ontwerpt producten en toepassingen voor gebruik in vliegtuigen en marinesystemen. Elbit Systems Ltd. (NASDAQ:ESLT) is gevestigd in Israël, heeft meer dan 17.000 werknemers en is actief in de VS via een aantal dochterondernemingen.

 

De producten van Elbit Systems omvatten systemen voor onbemande vliegtuigen, systemen voor landvoertuigen en helikoptersystemen. De producten van het bedrijf worden gebruikt voor binnenlandse veiligheid en defensiecapaciteiten.

 

Het segment Airborne Systems blijft de grootste bijdrage leveren aan de omzet van het bedrijf, gevolgd door het C4ISR-segment. Het bedrijf heeft in het recente verleden een aanzienlijke groei doorgemaakt en heeft zijn omzet bijna kunnen verdubbelen van $ 6,9 miljard in 2016 naar $ 13,6 miljard in 2021.

 

Met zijn geavanceerde technologie blijft Elbit Systems Ltd. goed gepositioneerd om zijn groeitraject in de zich uitbreidende defensie-industrie voort te zetten. Zeker tegen de achtergrond van de oorlogen die momenteel wordt gevoerd.

 

Het Israëlisch Elbit is een pionier als het gaat om het ontwikkelen van hightechproducten voor militair gebruik. In januari 2023 stemde het bedrijf er bijvoorbeeld mee in om de NAVO te voorzien van antiraketsystemen voor de vloot van tankertransportvliegtuigen van het bondgenootschap.

 

Bovendien zal ESLT de NAVO zijn autonome, op lasers gebaseerde systeem verkopen dat vliegtuigen beschermt tegen geavanceerde hittezoekende grond-luchtraketten. Antiraketlasers zijn over het algemeen veel goedkoper in gebruik dan raketten die worden gebruikt om de raketten van de vijand neer te schieten.

 

Afgelopen zomer 2023 onthulde ESLT een nieuw elektronisch, op vliegtuigen gebaseerd product dat drones en vijandelijke soldaten detecteert. Op de lange termijn zal Elbit waarschijnlijk aanvullende anti-drone producten ontwikkelen, een markt die zeer veelbelovend is. Gezien het uitgebreide gebruik van drones in recente conflicten in Oekraïne en Gaza, zal de vraag naar de producten van Elbit op dit gebied enorm stijgen.

Eind oktober meldde het bedrijf alvast dat het een contract van $ 135 miljoen had gekregen voor de oprichting van een artilleriemunitiefabriek voor een internationale klant. Het contract wordt uitgevoerd over een periode van twee jaar.

 

Dit contract zal gebruik maken van de aanzienlijke technische en operationele kennis die Elbit Systems heeft opgebouwd, evenals van tientallen jaren ervaring op het gebied van munitieproductie.

 

Yehuda (Udi) Vered, algemeen directeur van Elbit Systems Land: “Er is een groeiende vraag van regeringen over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in het vergroten van hun productiecapaciteiten voor munitie. Het ondersteunen van onze klanten en het delen van onze expertise met internationale partners is een belangrijk onderdeel van onze multi-binnenlandse mondiale groeistrategie, naast onze voortdurende investeringen om onze eigen productiecapaciteiten uit te breiden.”

 

Op basis van een koers-winstverhouding van iets meer dan 30 is het aandeel binnen zijn sector niet overdreven gewaardeerd.

 

8.     Axon Enterprise

Axon Enterprise, Inc. (NASDAQ:AXON), met hoofdkantoor in Arizona, is een ontwikkelaar, fabrikant en verkoper van technologische producten voor wetshandhaving, zoals energiewapens, bewakingscamera’s en aanverwante software. De belangrijkste inkomstenbronnen voor het bedrijf zijn de taser-apparaten, digitaal bewijsbeheer, productiviteit, real-time operationele software en het segment sensoren.

 

Het bedrijf probeert een revolutie teweeg te brengen in de openbare veiligheid door zich te focussen op R&D om cloud- en geïntegreerde services verder te promoten en uit te breiden naar nieuwe geografische gebieden. In 2022 bedroeg de totale adresseerbare markt (TAM) voor Axon Enterprise $ 52 miljard. Ondanks de vertragende macro-omgeving is het bedrijf zijn marktaandeel blijven vergroten. De toekomst ziet er zonder meer zonnig uit.

 

Axon floreert dankzij de kracht in zijn TASER-segment, aangedreven door de solide vraag naar het TASER 7-apparaat. De sterke initiële vraag naar het onlangs gelanceerde TASER 10-energieapparaat wekt optimisme over het groeipotentieel van dit TASER-segment. Binnen het Software & Sensors-segment ziet Axon  een sterke vraag naar Axon Cloud SaaS-oplossingen en Axon Fleet 3-systemen.

 

De positieve reacties van klanten op de nieuw geïntroduceerde Axon Body 4-camera zijn bemoedigend. Op basis van het feit dat het TASER 10-apparaat en de Axon Body 4-camera zo veel positieve reacties van klanten ontvingen, verhoogde het bedrijf zijn guidance voor 2023.

 

Axon Enterprise heeft een verwachte omzet- en winstgroei van respectievelijk 28% en 62,1% voor het lopende jaar. Meer concreet gaat het om een winst van $3,55 per aandeel en een omzet van $1,52 miljard. Op de beurs consolideerde de koers van Axtron in de tweede helft van 2023 op hoog niveau. Aan een koers-winstverhouding van 150 is het aandeel niet bepaald een koopje.

 

9.     Textron Inc.

Textron Inc. (NYSE:TXT) begon zijn activiteiten in 1923 als een kleine industriële onderneming en bestaat vandaag de dag als een multi-industriële onderneming met activiteiten in een groot aantal sectoren, waaronder luchtvaart, defensie, industriële producten en financiële dienstverlening.

 

Het bedrijf beschikt over een portfolio van internationaal bekende merken zoals Bell, Jacobsen, Beechcraft, Cessna, Arctic Cat, enzovoort. Het bedrijf heeft een wereldwijd personeelsbestand van 33.000 werknemers verspreid over 25 landen en bedient zowel overheden als commerciële klanten, waarbij het commerciële segment de grootste bijdrage levert aan de omzet. Het zal niet verbazen dat dit bedrijf recent stevige resultaten bekendmaakte.

 

Het gecorrigeerde inkomen uit voortgezette activiteiten bedroeg $1,49 per aandeel over het derde kwartaal, vergeleken met $1,15 per aandeel in het derde kwartaal van vorig jaar. De cashflow vóór pensioenbijdragen bedroeg in het kwartaal $205 miljoen, vergeleken met $292 miljoen in het derde kwartaal van 2022.

 

Scott Donnelly, de CEO van het bedrijf: “Het derde kwartaal was een sterk kwartaal voor Textron met hogere inkomsten bij Aviation, Industrial en Systems, terwijl de inkomsten bij Bell gelijk bleven ten opzichte van het voorgaande jaar. Bij Aviation hebben we dit kwartaal 39 straalvliegtuigen afgeleverd en 38 commerciële turboprops, vergeleken met 33 in het derde kwartaal van vorig jaar.

 

De solide vraag uit de luchtvaart naar onze straal- en turbopropproducten resulteerde in ons sterkste orderkwartaal van het jaar, met een stijging van 12% ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

 

De orderportefeuille groeide met $521 miljoen en eindigde het derde kwartaal op $7,4 miljard. Aviation kondigde een nieuwe vlootovereenkomst met NetJets aan, waarmee de ruim 40-jarige relatie werd verlengd en NetJets de optie kreeg om nog eens 1.500 vliegtuigen aan te schaffen, inclusief de Citation Latitude en Longitude voor de komende 15 jaar.

 

“Als onderdeel van deze overeenkomst zal NetJets ook Fleet Watch-klant zijn voor de nieuw aangekondigde Citation Ascend, die naar verwachting in 2025 in gebruik zal worden genomen. Ook in het kwartaal ontving Aviation een speciale opdracht voor 17 King Air 360’s voor vluchtinspectie. Op het gebied van nieuwe producten sloot Aviation een succesvolle NBAA-show af, waar we twee nieuwe productupgrades aankondigden, de Citation CJ3 Gen 2 en de Citation M2 Gen 2, waarmee we onze strategie voortzetten om onze bestaande vliegtuigportfolio te moderniseren en tegelijkertijd te investeren in meer duurzame vliegtuigen. Over het geheel genomen bleven de opbrengsten tijdens het kwartaal stabiel, terwijl de marges verbeterden.”

 

De koers van dit aandeel consolideert op hoog niveau, terwijl het aandeel met een koers-winstverhouding van 16 binnen de sector niet te duur gewaardeerd is.

 

10.   Howmet Aerospace

Howmet Aerospace Inc. (NYSE:HWM) vervaardigt producten die worden gebruikt door bedrijven die actief zijn in de commerciële, ruimtevaart- en transportindustrie. Het aanbod omvat een breed scala aan producten, variërend van vleugelprofielen tot lichtgewicht aluminium commerciële wielen.

 

Howmet Aerospace is actief in vier belangrijke bedrijfssegmenten: motorproducten, bevestigingssystemen, technische constructies en gesmede wielen. De defensiesector is een belangrijke klant en het belang van deze sector in de omzet groeit nog steeds

 

Howmet Aerospace werd hard getroffen door COVID-19, waarbij de omzet in 2020 met 25% daalde. Howmet Aerospace herstelde zich echter snel in 2021 en heeft zijn omzet in 2022 aanzienlijk kunnen laten groeien.

 

Die groei zette zich ook in 2023 door. De balans van Howmet Aerospace blijft ook robuust en het bedrijf heeft zijn dividend verdubbeld tot $ 0,04 per aandeel. Het management verwacht dat de eindmarkt voor commerciële lucht- en ruimtevaart de komende jaren sterk zal blijven en gelooft dat de markt voor de defensie-luchtvaart in 2023 en daarna flink kan groeien.

 

Ondanks tijdelijke operationele uitdagingen handhaaft FitchRatings positieve vooruitzichten voor de mondiale lucht- en ruimtevaart- en defensiesector in 2023 en daar zal uiteraard ook Howmet van profiteren. De hele sector zal naar verwachting in 2023 een positieve vrije kasstroom genereren en een grotere financiële flexibiliteit behouden, wat zou moeten helpen om korte termijn problemen zoals een daling van de vliegtuigleveringen te overwinnen.

 

De  grote vraag naar vliegreizen en de verouderende vliegtuigvloten onderstrepen de noodzaak van nieuwe leveringen, geïllustreerd door de gecombineerde achterstand van Boeing en Airbus bij de vernieuwing van de luchtvloot. Die vernieuwing zou betrekking hebben op een bedrag van meer dan 700 miljard dollar. Ze zou over meerdere jaren meer dan 12.000 vliegtuigen omvatten.

 

De initiële projectie van FitchRatings voor de levering van commerciële vliegtuigen door Airbus en Boeing in 2023, die in 2023 op een groeipercentage van 20% lag, is naar beneden bijgesteld naar een laag groeipercentage van dubbele cijfers. Deze herziening wordt voornamelijk gedreven door aanhoudende uitdagingen in de supply chain, vooral bij Airbus. De nieuwe voorspelling gaat uit van ruim 1.250 vliegtuigleveringen in 2023, vergeleken met 1.140 in 2022, waarbij Boeing het grootste deel van deze groei voor zijn rekening neemt.

Favoriete aandeel van Goldman Sachs mbt defensie

Howmet Aerospace Inc. is een van de favoriete defensieaandelen van Goldman Sachs, waarbij de grote zakenbank vanaf het tweede kwartaal van 2023 een positie van $155 miljoen in het bedrijf had.

 

Op 1 augustus rapporteerde Howmet Aerospace Inc. een niet-GAAP winst per aandeel over het tweede kwartaal van $0,44 en een omzet van $1,65 miljard, wat respectievelijk $0,01 en $40 miljoen meer was dan de verwachtingen van Wall Street. Het bedrijf sloot het tweede kwartaal af met een kassaldo van $536 miljoen.

 

11.   Cadre Holdings

Cadre Holdings, Inc. (NYSE:CDRE) is betrokken bij het ontwerp en de productie van essentiële veiligheids- en overlevingsapparatuur. Het bedrijf levert in de VS maar ook wereldwijd apparatuur aan federale agentschappen, de openluchtrecreatiesportindustrie en de industrie voor persoonlijke bescherming. De activiteiten zijn verdeeld in twee segmenten: Producten en Distributie. De producten van Cadre vinden ook hun weg naar de defensiesector.

 

Cadre profileert zichzelf als een toonaangevende wereldwijde leverancier van veiligheids- en overlevingsproducten die zijn ontworpen voor eerstehulpverleners, federale instanties en markten voor persoonlijke bescherming. Via haar website biedt Cadre ook relevantie voor de openluchtrecreatie-industrie.

 

De producten van Cadre bieden kritische bescherming zodat gebruikers hun taken veilig kunnen uitvoeren en de mensen om hen heen kunnen beschermen in gevaarlijke of levensbedreigende situaties. De kernproducten van het bedrijf omvatten kogelvrije vesten, apparatuur voor het opruimen van explosieven en dienstuitrusting.

 

De hoogontwikkelde producten worden in meer dan 100 landen gebruikt door federale, staats- en lokale wetshandhavers, brandweermannen en professionals op het vlak van hulpverlening, teams voor de opruiming van explosieven en medische noodtechnici. De belangrijkste merken van het bedrijf zijn onder meer Safariland® en Med-Eng®.

 

Eind oktober 2023 werd aangekondigd dat de Raad van Bestuur een kwartaaldividend in contanten heeft vastgesteld van $0,08 per aandeel, of $0,32 per aandeel op jaarbasis. De koers van dit aandeel is in de loop van 2023 zowat verdubbeld, terwijl het aandeel aan een koers-winstverhouding van ongeveer 35 nog niet eens zo duur gewaardeerd is.

 

12.   Kaman Corporation

Kaman Corporation (NYSE:KAMN), met hoofdkantoor in Bloomfield, Connecticut, is een wereldwijd lucht- en ruimtevaartbedrijf dat een scala aan producten en diensten levert aan militaire, overheids- en commerciële klanten.

De sector defensie blijft een grote klant.

Kaman Corporation bedient een breed scala aan klanten, waaronder het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere militaire en overheidsorganisaties over de hele wereld. Het bedrijf bedient ook commerciële klanten, waaronder fabrikanten van allerlei soorten apparatuur. Maar de defensiesector blijft een grote klant.

 

Op 1 november 2023 maakte Kaman Corp zijn winstcijfers voor het derde kwartaal van 2023 bekend. Het bedrijf rapporteerde een netto-omzet van $183,0 miljoen, een bedrijfsresultaat van $11,9 miljoen en een nettowinst van $1,5 miljoen. De aangepaste EBITDA van het bedrijf bedroeg $25,2 miljoen, met een aangepaste EBITDA-marge van 13,8%. De winst per aandeel bedroeg $0,05 per aandeel.

 

De divisie Engineered Products van het bedrijf demonstreerde sterke prestaties met jaar-op-jaar groei van zowel de omzet als het bedrijfsresultaat. Deze groei leidde tot een groter vertrouwen in de verwachtingen van het bedrijf voor 2023 op het gebied van omzet, bedrijfsresultaat en aangepaste EBITDA. Over de periode van negen maanden bedroeg het bedrijfsresultaat $37,1 miljoen, de nettowinst $6,0 miljoen en de aangepaste EBITDA $81,1 miljoen.

 

Gezien de sterke prestaties van het Engineered Products-segment heeft Kaman Corp zijn vooruitzichten voor het hele jaar naar boven herzien. Het bedrijf verwacht nu dat de netto-omzet tussen de $765,0 en $775,0 miljoen zal liggen, de nettowinst tussen de $6,5 en $12,2 miljoen, en de aangepaste EBITDA tussen de $102,5 en $110,0 miljoen. De verwachtingen van het bedrijf ten aanzien van de operationele kasstroom en de vrije kasstroom blijven consistent met de eerdere vooruitzichten. Op de beurs deed dit aandeel in 2023 niet zo veel.

 

13.   Hensoldt (HAG)

Hensoldt levert wereldwijd elektronische sensoroplossingen voor defensie en veiligheid. Het aanbod omvat luchtbewaking, lucht-, grond-, veiligheids-, marine- en kust- en ruimteradars.

 

Maar de portefeuille is uitgebreider: ook identificatie beveiligde datalinks en commerciële verzendoplossingen. Hensoldt leverde verder ook lucht-, voertuig-, bewakings- en maritieme optronica. Evenals ruimte optica; optronische sensorapparaten, vizieren, scopes en nachtkijkers.

Daarnaast omvat het aanbod van Hensoldt ook elektronische ondersteuning/SIGINT-producten. Meer bepaald ontvangers, richtingzoekers, elektronische jammers. Evenals EW-softwaresuites voor zelfbescherming en grondondersteuningsstations en elektronische oorlogsvoeringsystemen.

 

Verder levert het bedrijf avionica, waaronder computerapparatuur voor gebruik in de luchtvaart. Dit onder andere voor het opnemen en beheren van vlucht- en missiegegevens, connectiviteit en missiebeheer/pilootassistentie. Maar denk ook aan onbemand videobeheerondersteuning bij missieplanning, gegevensanalyse en -evaluatie, en cloudoplossingen.

 

Evenals geïntegreerde oplossingen en commando- en controlesoftwareproducten. Daarnaast biedt Hensoldt producten en systeemondersteuning voor simulatie en trainingsdiensten. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Taufkirchen, Duitsland. Na de Russische inval in Oekraïne is dit bedrijf in de belangstelling komen te staan. Voordien was Hensoldt relatief onbekend. Maar het levert uiteraard niet alleen aan de Russen.

 

Turkije heeft de afgelopen jaren het gebruik van luchtaanvallen in zijn strijd tegen de PKK en de bondgenoten van deze Koerdische organisatie in Irak en Syrië opgedreven. Volgens lokale functionarissen in Irak en wapenexperts worden veel van de aanvallen uitgevoerd door bewapende drones, waaronder de Bayraktar TB2.

 

De maker van de drone, het in Istanbul gevestigde bedrijf Baykar, wordt gerund door de broers Haluk en Selcuk Bayraktar. Laatstgenoemde is getrouwd met de dochter van de Turkse president Tayyip Erdogan. Het bedrijf werd in de jaren tachtig opgericht door hun vader Özdemir en begon zich in 2005 te concentreren op drones.

 

Minstens twee westerse bedrijven hebben cruciale onderdelen voor de drones geleverd, onder andere optische sensoren. Wapenexperts zeggen dat deze sensoren onbemande luchtvoertuigen in staat stellen doelen op de grond te observeren en te identificeren en luchtaanvallen uit te voeren. Er zijn geen aanwijzingen dat westerse bedrijven sancties hebben overtreden.

Fabrikant van defensie elektronica

De Duitse fabrikant van defensie elektronica Hensoldt vertelde Reuters dat het de Bayraktar TB2 sinds 2020 uitrust met zijn ARGOS II optische sensor. Het zei dat het de sensor ook had geleverd aan Turkish Aerospace Industries (TAI) en Lentatek, twee andere Turkse fabrikanten van drones. Hensoldt zei dat de hoeveelheden en exacte leverdata van de sensoren vertrouwelijk waren en niet konden worden gedeeld.

 

“Zonder dit soort sensoren zouden drones zoals wij die kennen niet werken”, zegt Kelsey Gallagher, onderzoeker bij Project Ploughshares, een Canadees vredesonderzoeksinstituut.

 

Hensoldt voegde eraan toe dat de ARGOS II is ontwikkeld en vervaardigd door zijn dochteronderneming in Zuid-Afrika en vrij is van onderdelen die vallen onder de Duitse exportwetgeving of de Amerikaanse International Traffic in Arms Regulations, die de export controleren van een breed scala aan militaire uitrusting en technologieën die kan worden gebruikt in wapens.

 

Op de beurs heeft het aandeel Hensoldt in 2023 eerder middelmatig gepresteerd.

 

14.   Rheinmetall

Rheinmetall AG (RHM) levert technologieën aan de mobiliteits- en beveiligingssectoren wereldwijd. Rheinmetall is actief in vijf segmenten: voertuigsystemen, wapens en munitie, elektronische oplossingen, sensoren en actuatoren en materialen en handel.

 

Het segment voertuigsystemen levert allerhande voertuigen: gevechts-, ondersteunings-, logistiek- en speciale voertuigen. Waaronder dus gepantserde rupsvoertuigen, CBRN-beveiligingssystemen, torentjessystemen en logistieke en tactische voertuigen op wielen.

 

Het segment verkoopt kort en goed wapens en munitie van groot en middelgroot kaliber, wapenstations, beschermingssystemen, drijfgassen en kruit.

 

Het segment elektronische oplossingen biedt een keten van systeemnetwerken aan, zoals sensoren, netwerkplatforms en geautomatiseerde verbonden effectors voor soldaten. Evenals cyberspace-beveiligingsoplossingen en trainings- en simulatieoplossingen.

 

Het segment sensoren en actuatoren biedt een productportfolio bestaande uit uitlaatgasrecirculatiesystemen; smoorkleppen, regeldempers en uitlaatkleppen voor elektromotoren.

 

Maar ook magneetventielen; aandrijvingen en kleppentreinsystemen; olie-, water- en vacuümpompen voor personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en lichte en zware offroad-toepassingen en industriële oplossingen.

 

Het segment materialen en handel richt zich op de ontwikkeling van systeemcomponenten voor de basismotoren, zoals motorblokken, structurele componenten en cilinderkoppen, glijlagers, bussen en vervangingsonderdelen. Rheinmetall houdt zich ook bezig met de aftermarket-activiteiten.

 

Rheinmetall was voorheen bekend als Rheinmetall Berlin AG en veranderde de naam in Rheinmetall AG in 1996. Rheinmetall AG werd opgericht in 1889 en heeft zijn hoofdkantoor in Düsseldorf, Duitsland.

 

Dit Duitse defensiebedrijf kondigde op 25 oktober 2023 dat de winstgevendheid in het derde kwartaal is gestegen dankzij de sterke vraag naar wapens en munitie, waarbij de bedrijfswinst naar verwachting met 15% boven de consensusschattingen zal uitkomen.

 

Het bedrijf heeft niet gespecificeerd welke orders hielpen de verwachtingen te overtreffen, maar de Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot een dramatische toename van de vraag naar munitie in de hele wereld.

 

Rheinmetall zei dat het voor het derde kwartaal een winst van 191 miljoen euro (201,89 miljoen dollar) verwachtte, boven de consensusschatting van 165,4 miljoen euro, en een operationele winstmarge van 10,9%, vergeleken met een consensus van 9,4%, daarbij verwijzend naar schaalvoordelen door grotere volumes. .

 

Het bevestigde een omzetprognose voor het hele jaar van 7,4 tot 7,6 miljard euro, met een operationele winstmarge van ongeveer 12%. Voor het eerst omvatten de resultaten de onlangs overgenomen Spaanse munitiemaker Expal.

 

“Het aanzienlijk hoger dan verwachte bedrijfsresultaat is vooral te danken aan de sterke marktdynamiek in de beveiligingstechnologiesector – vooral in de divisie wapens en munitie”, aldus het bedrijf in een verklaring.

 

Defensiecontractanten hebben onverwachte winsten geoogst nu de landen van de Europese Unie zich inspannen om Oekraïne te bevoorraden voor zijn verdediging tegen Rusland, en de voorraden munitie aan te vullen die sinds de Koude Oorlog zijn afgenomen.

 

Verschillende belangrijke militaire systemen van Rheinmetall zijn in Oekraïne ingezet, terwijl de buurlanden de wapensystemen hebben aangevuld die ze aan hun oostelijke buurlanden hebben gedoneerd.

 

Op de beurs heeft het aandeel Rheinmetall het goed gedaan, en op een basis van een koers-winstverhouding van 25 is het aandeel niet te duur gewaardeerd.

 

15.   Leonardo (LDO)

Leonardo S.p.a. is een industrieel en technologisch bedrijf dat zich bezighoudt met helikopters, defensie-elektronica en beveiligingssystemen, luchtvaart, ruimtevaart enzovoort. Leonardo is actief in Italië, het Verenigd Koninkrijk, de rest van Europa en de Verenigde Staten.

 

Leonardo biedt onder andere een uitgebreid assortiment helikopters aan voor slagveld-, gevechts-, maritiem-, opleidings-, uitvoerend en privévervoer, medische en reddingsdiensten, veiligheidsdiensten, energiediensten en nutsvoorzieningen. Maar ook voor ondersteunings- en opleidingsdiensten.

Daarnaast levert het bedrijf ook geo-informatie, satellietcommunicatie, grondsystemen, navigatie en satellietoperaties, interplanetaire sondes, in een baan om de aarde draaiende modules.

 

Om het rijtje aan te vullen: ook robotica en boren, elektro-optica, laserzenders, atoomklokken, fotovoltaïsche panelen, stroomverdelers en versterkers, houdingssensoren en orbitale microvoortstuwing.

 

Verder houdt Leonardo zich bezig met de productie en assemblage van belangrijke structurele composiet- en metalen componenten voor commerciële en militaire vliegtuigen, helikopters en onbemande vliegtuigen. Evenals automatisering van bagageafhandeling op luchthavens, postsorteercentra en logistieke koeriershubs.

 

Het bedrijf was voorheen bekend als Leonardo Finmeccanica S.p.a. en veranderde haar naam in Leonardo S.p.a. in januari 2017. Leonardo S.p.a. werd opgericht in 1948 en heeft zijn hoofdkantoor in Rome, Italië.

 

Uiteraard profiteert ook dit Italiaans bedrijf van de opgelopen geopolitieke spanningen. Vorig jaar stegen de totale militaire uitgaven wereldwijd met 3,7% op jaarbasis tot 2,24 biljoen dollar. Bovendien kenden de militaire uitgaven in Europa de sterkste stijging op jaarbasis in de afgelopen dertig jaar. Dit komt niet als een verrassing nu de geopolitieke spanningen escaleren.

 

Zelfs met een gunstige rugwind in de sector zijn de koersen van de defensieaandelen nog niet echt door het plafond gevlogen. Er lijkt echter een uitbraak op komst, nu de orderportefeuille voor enkele van de belangrijkste defensiebedrijven toeneemt. De groei van het aantal orders zal zich automatisch vertalen in hogere inkomsten en vrije kasstromen.

 

In 2023 is het aandeel Leonardo zowat in waarde verdubbeld. Het positieve momentum kan worden gehandhaafd dankzij de gestegen defensie-uitgaven wereldwijd. Over  het tweede kwartaal van 2023 rapporteerde het bedrijf een orderportefeuille van $ 4,4 miljard. Cijfers over het derde kwartaal waren op moment van schrijven nog niet vrijgegeven.

 

In het vierde kwartaal demonstreerde het bedrijf met succes zijn ‘On Board Vehicle Power’-technologie aan het Amerikaanse leger. Naarmate het productmandje groter wordt, zal de winstgevendheid ongetwijfeld stijgen. Bovendien zullen de defensie-uitgaven in de VS en Europa blijven stijgen. Leonardo is goed gepositioneerd om hiervan te profiteren als een toonaangevende speler op het gebied van defensietechnologie.

 

Het bedrijf heeft ook potentiële fusies en overnames aangegeven als groeistrategie. Met een sterke balans kunnen potentiële overnames de groeivooruitzichten verbeteren.

 

16.   Thales (HO)

Thales S.A. biedt verschillende oplossingen aan voor civiele en militaire klanten in de luchtvaart-, ruimtevaart-, defensie-, veiligheids- en grondtransportmarkten over de hele wereld.

 

Thales opereert via de segmenten Aerospace, Transport, Defense & Security en Digital Identity & Security. Thales biedt onder andere communicatie-, commando- en controlesystemen aan. Evenals missiediensten en -ondersteuning; bescherming en missie/gevechtssystemen, bewakings-, detectie- en inlichtingensystemen.

 

Maar ook trainings- en simulatieoplossingen voor lucht-, land-, zee- en gezamenlijke strijdkrachten en digitale identiteits- en beveiligingsoplossingen. Verder oplossingen voor luchtverkeersbeheer; cockpits en elektronische apparatuur en functies; entertainment- en connectiviteitssystemen en -diensten tijdens de vlucht

 

Verder biedt Thales oplossingen voor verschillende markten en toepassingen, waaronder radiologie, radiofrequentie, microgolfbronnen, trainings- en simulatieoplossingen, lasers en micro-elektronica-oplossingen voor wetenschap, industrie, ruimtevaart, defensie, auto’s, spoorwegen en platforms voor energieconversie.

 

Thales S.A heeft een strategische overeenkomst lopen met Google LLC. Het bedrijf was voorheen bekend als Thomson-CSF en veranderde de naam in Thales S.A. in 2000. Thales S.A. werd opgericht in 1893 en is gevestigd in Courbevoie, Frankrijk.

 

Het management kondigde in juli 2023 dat het bedrijf het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Imperva zou kopen voor een bedrag van $3,6 miljard, waarbij expansie wordt gezocht buiten zijn historische defensieactiviteiten. Het draagvlak voor de activiteiten wordt zodoende groter.

 

De stap van Thales geeft aan dat de groep bereid is grote bedragen uit te geven om zijn divisie voor digitale identiteit en beveiliging (DIS) te versterken en marktaandeel te veroveren in de Verenigde Staten, waar Imperva enkele van de grootste bedrijven bedient.

 

Thales zei dat de prijs van de overname van het opkoopbedrijf Thoma Bravo een ondernemingswaarde impliceerde van 17 maal de verwachte operationele winst in 2024.

 

“Het is een aanzienlijk bedrag dat Thales bereid is op tafel te leggen”, stelde Nicolas Arpagian, vice-president bij cyberadviesbureau HeadMind Partners, en voegde eraan toe dat het ongebruikelijk was om een grote Franse onderneming zo’n actief te zien kopen van een private-equity firma.

 

Thales boekte over de eerste negen maanden van 2023 een onderliggende stijging van de omzet met 7,5% tot 12,85 miljard euro ($13,62 miljard), aangevoerd door de vraag naar vliegtuigonderdelen en militair materieel, maar de aandelen daalden door teleurstelling over nieuwe orders.

 

Europa’s grootste fabrikant van defensie-elektronica, die ook systemen voor burgerluchtvaart en digitale beveiligingsapparatuur levert, zei dat de orderintake met 18% daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, die werd gesteund door een order van Rafale-jagers uit de Verenigde Arabische Emiraten.

 

De orders kwamen met 12,37 miljard euro onder de marktverwachtingen uit, maar Thales herbevestigde zijn doelstellingen voor het hele jaar, waaronder een book-to-bill ratio van meer dan één, wat betekent dat het verwacht dat de orders de omzet zullen overtreffen.

 

Jefferies-analisten zeiden dat de lager dan verwachte orderintake voornamelijk verband hield met de timing van de tweede tranche van een recente Indonesische order voor door Dassault gemaakte Franse Rafale-jagers, waarvoor Thales de radar maakt.

 

Chief Financial Officer Pascal Bouchiat vertelde verslaggevers dat de verkoop van nog eens 18 vliegtuigen in het vierde kwartaal zal afgerond worden. Wat de jaarcijfers een duwtje in de rug zou moeten geven.

 

Thales heeft het in 2023 op de beurs behoorlijk gedaan en is aan een koers-winstverhouding van ongeveer 25 nog steeds niet te duur gewaardeerd.

 

17.   Chemring (CHG)

Chemring Group PLC levert sensoren en energetische oplossingen aan de lucht- en ruimtevaart-, defensie- en de beveiligingsindustrie in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Australië. Maar ook in de rest van de wereld.

 

Chemring opereert via twee segmenten: Sensors & Information en Countermeasures & Energetics.

 

Het segment Sensors & Information ontwikkelt en produceert explosievendetectieapparatuur; apparatuur voor het opsporen van chemische en biologische bedreigingen. Evenals technologieën voor netwerkbescherming.

 

Het segment Countermeasures & Energetics biedt vervangbaar materiaal aan voor lucht-, zee- en landplatforms en door patronen/drijfgas aangedreven apparaten.

 

Chemring levert verder pyrotechnische apparaten voor het lanceren en inzetten van satellieten. Evenals raketcomponenten, aandrijvers en energetische materialen, evenals vlucht- en veiligheidssystemen.

 

Chemring Group PLC werd opgericht in 1905 en heeft zijn hoofdkantoor in Romsey, het Verenigd Koninkrijk.

 

Zo luidde de toelichting op de trading update die het bedrijf gaf over de eerste negen maanden van het boekjaar: “We presteerden in de verslagperiode conform de verwachtingen, waarbij de aanhoudend sterke orderontvangst een duidelijk hoogtepunt was. Dit zorgt voor uitstekend vooruitzichten tot en met het boekjaar 2025. De verwachte omzet voor het volledige boekjaar 2022-2023 wordt nu volledig gedekt door het orderboek en het resultaat voor het jaar eindigend op 31 oktober 2023 blijft in lijn met de verwachtingen van de Raad van Bestuur en de huidige verwachtingen van de analisten.”  De cijfers worden in december 2023 bekendgemaakt.

Goedkeuring Amerikaanse ministerie van Defensie

Het verwezenlijken van de verwachtingen voor het hele boekjaar is afhankelijk van de goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Defensie van bepaalde leveringen van bestelde goederen, die ongeveer £25 miljoen aan inkomsten vertegenwoordigen, die al zijn gemaakt en zullen worden erkend als gerealiseerde omzet zodra de goedkeuring is ontvangen.

 

De groep heeft gedurende de periode een aantal belangrijke orders ontvangen. Op 31 augustus 2023 bedroeg de orderintake voor het jaar £536 miljoen (31 augustus 2022: £365 miljoen) en het orderboek £829 miljoen (31 augustus 2022: £575 miljoen). Het is bemoedigend dat de orderdekking voor FY24 toeneemt, waarbij Countermeasures & Energetics een orderdekking van 81% van de verwachte omzet heeft en de kortere cyclus Sensors & Information-sector een dekking van 54% heeft.

 

Op de beurs is Chemring in 2023 stabiel blijven noteren.  Aan een koers-winstverhouding van ongeveer 20 is het aandeel zeker niet duur gewaardeerd.

 

18.   BAE Systems (BA)

BAE Systems plc is een naam die wellicht wat vertrouwder in de oren zal klinken. Dit bedrijf levert wereldwijd defensie-, ruimtevaart- en beveiligingsoplossingen in de breedste zin van het woord.

 

BAE Systems opereert via vijf segmenten: Electronic Systems, Cyber & Intelligence, Platforms & Services (VS), Lucht en Maritiem. Het segment Electronic Systems biedt elektronische oorlogsvoeringsystemen, navigatiesystemen, elektro-optische sensoren, militaire en commerciële digitale motor- en vluchtbesturingen.

 

Daarnaast biedt BAE Systems ook precisiegeleiding en zoekoplossingen, militaire communicatiesystemen en datalinks, permanente bewakingssystemen. We kunnen het aanbod nog aanvullen met ruimte-elektronica en elektrische aandrijfaandrijving systemen.

 

Het Cyber & Intelligence-segment biedt oplossingen voor het moderniseren, onderhouden en testen van cybergeharde vliegtuigen, radars, raketsystemen en missietoepassingen. Deze detecteren bedreigingen voor de nationale veiligheid.

 

Dit segment staat ook voor oplossingen en diensten om de verzameling, analyse en verwerking van gegevens in de civiele en militaire inlichtingengemeenschappen van de VS te verbeteren.

 

BAE Systems biedt tevens oplossingen voor gegevensintelligentie om zich te verdedigen tegen nationale bedreigingen. Dit om de netwerken en gegevens te beschermen tegen aanvallen.

 

Het segment Platforms & Services (VS) produceert en verkoopt gevechtsvoertuigen, wapens en munitie. Ook scheepsreparatieservices evenals het beheer van munitiefaciliteiten van de overheid. Het segment Lucht ontwikkelt, produceert, verbetert en ondersteunt gevechts- en straaltrainervliegtuigen.

 

Het maritieme segment ontwerpt, produceert en ondersteunt schepen, onderzeeërs, torpedo’s, radars en commando- en gevechtssystemen evenals scheepskanonsystemen. Het levert ook marinewapensystemen, raketwerpers en precisiemunitie. Het bedrijf werd opgericht in 1970 en heeft zijn hoofdkantoor in Farnborough, het Verenigd Koninkrijk.

 

De VS tekenden in 2016 een overeenkomst met Israël, waarin 38 miljard dollar aan militaire hulp werd toegezegd in de komende tien jaar. Van de financiering moet Israël 1,2 miljard dollar per jaar besteden aan geavanceerde Amerikaanse militaire uitrusting. De deal versterkt de winsten van Amerikaanse defensiebedrijven op de internationale markten en verhoogt de stroom van Amerikaanse wapens naar Israël.

 

President Biden heeft op 20 oktober 2023 een nationaal veiligheidspakket van 105 miljard dollar voorgesteld, dat hulp aan Oekraïne en Israël omvat. Het financieringsverzoek kende 61,4 miljard dollar aan hulp voor Oekraïne en 14,3 miljard dollar voor Israël toe. Van de hulp aan Oekraïne zal 44,4 miljard dollar naar het ministerie van Defensie gaan om militaire voorraden aan te vullen, die de Amerikaanse industriële basis zullen helpen ondersteunen, meldde CNN.

 

Ongeveer 10,6 miljard dollar van de voor Israël gevraagde middelen zal gaan naar militaire hulp, waaronder lucht- en raketverdedigingssteun, investeringen in industriële basissen en het aanvullen van Amerikaans materieel dat wordt geleverd om Israël te ondersteunen.

 

Het voorstel omvat ook hulp bij de aanschaf van onderdelen voor het Iron Dome- en David Sling-systeem, dat het Israëlische raketafweersysteem vormt. Het wijst 3,7 miljard dollar toe aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om het Israëlische leger te versterken en de veiligheid van de Amerikaanse ambassade te versterken.

 

Een en ander is ook positief voor Thales, wat ook blijkt uit de evolutie van de beurskoers van het aandeel. Die is in 2023 fors gestegen, terwijl het aandeel nog steeds aan een koers-winstverhouding van minder dan 20 noteert.

 

19.   Astronics Corporation (NASDAQ:ATRO)

Astronics Corporation ontwerpt en produceert producten voor de lucht- en ruimtevaart-, defensie- en elektronica-industrie in de Verenigde Staten, de rest van Noord-Amerika, Azië, Europa, Zuid-Amerika en daarbuiten.

 

Astronics Corporation is actief in twee segmenten, Aerospace en Test Systems. Het Aerospace-segment biedt verlichtings- en veiligheidssystemen, elektrische energieopwekkingssystemen, distributie- en stoelbewegingssystemen, vliegtuigconstructies, luchtvaartelektronicaproducten, systeemcertificering en andere producten.

 

Dit segment bedient de fabrikanten (OEM) die vliegtuigen bouwen voor de commerciële, militaire en algemene luchtvaartmarkten. Evenals leveranciers aan OEM’s en exploitanten van een luchtvaartvloot, zoals luchtvaartmaatschappijen en hun leveranciers.

 

Het segment Testsystemen ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt geautomatiseerde testsystemen die de lucht- en ruimtevaart- en defensie-, communicatie- en openbaarvervoersector ondersteunen.

 

Maar dit segment biedt ook draadloze communicatietesten voor de civiele markt voor mobiele radio’s, evenals trainings- en simulatieapparatuur voor commerciële en militaire toepassingen aan. Astronics Corporation bedient OEM’s en hoofdaannemers van de overheid voor elektronica en militaire producten. Astronics Corporation werd opgericht in 1968 en heeft zijn hoofdkantoor in East Aurora, New York.

Mondiale ruimtevaart, defensie en andere bedrijfskritische industrieën

Astronics Corporation kondigde als toonaangevende leverancier van geavanceerde technologieën voor de mondiale ruimtevaart, defensie en andere bedrijfskritische industrieën, in de late zomer van 2023 een nieuw contract met Bell aan ter ondersteuning van de ontwikkeling van de V-280 Valor voor de toekomst van het Amerikaanse leger Long Range Assault Aircraft (FLRAA)-programma. Astronics, lid van Team Valor, werkt al een aantal jaren samen met Bell door de elektrische stroom en het distributiesysteem voor het demonstratorvliegtuig te leveren.

 

De huidige overeenkomst zal het systeem voor kwalificatie en certificering verder helpen ontwikkelen. Het contract volgt op de selectie door het Amerikaans leger van de V-280 als winnaar van de FLRAA-wedstrijd en de geplande vervanging van de UH-60 Blackhawk. Op de beurs gedraagt dit aandeel zich nogal volatiel.

 

20.   Aerojet Rocketdyne Holdings, Inc. (NYSE:AJRD)

 

Overgenomen door L-3 Harris

 

21.   Northrop Grumman Corporation (NYSE:NOC)

Northrop Grumman Corporation, een bekend naam in de sector, opereert wereldwijd als een ruimtevaart- en defensiebedrijf. Het segment Aeronautics Systems van Northrop Grumman ontwerpt, ontwikkelt, produceert, integreert en onderhoudt vliegtuigsystemen.

 

Dit segment levert ook onbemande autonome vliegtuigsystemen, waaronder strategische ISR-systemen voor lange afstanden op grote hoogte en tactische ISR-systemen voor verticaal opstijgen en landen en strategische langeafstandsaanvalsvliegtuigen, tactische gevechtsvliegtuigen en luchtdominantievliegtuigen.

 

Het segment Defense Systems ontwerpt, ontwikkelt en produceert wapens en missiesystemen. Northrop Grumman biedt producten en diensten aan, zoals geïntegreerde gevechtsbeheersystemen, wapensystemen en vliegtuigen en missiesystemen.

 

Dit segment biedt ook commando- en controle- en wapensystemen, waaronder munitie en raketten evenals precisie slagwapens. Verder ook hypersonische systemen; wapensystemen en precisiemunitie; levenscyclusservice en ondersteuning voor software, wapensystemen en vliegtuigen.

 

Het Mission Systems-segment van Northrop Grumman biedt cyber-, commando-, controle-, communicatie- en computers-, inlichtingen-, bewakings- en verkenningssystemen; radar-, elektro-optische/infrarood- en akoestische sensoren; elektronische oorlogsvoeringsystemen enzovoort.

 

Het segment Space Systems heeft satellieten en payloads; grondsystemen; raketafweersystemen en interceptors; draagraketten en aanverwante voortstuwingssystemen evenals strategische raketten in aanbod. Northrop Grumman werd opgericht in 1939 en is gevestigd in Falls Church, Virginia.

 

Het bedrijf is een van de grootste wapenfabrikanten ter wereld, actief in de VS, het Midden-Oosten en Azië-Pacific. Het aandeel is alleen al in maand oktober 2023 met 12% gestegen toen de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak.

De producten van Northrop Gruman worden geleverd aan meer dan 25 landen over de hele wereld. Ze omvatten een breed scala aan geavanceerde lucht-, zee-, land- en ruimtesystemen, inclusief een uitgebreid aanbod aan vliegend materieel, van de B-2 Spirit tot complexe navigatie-, radar- en raketsystemen.

 

De lange termijn vooruitzichten blijven sterk, ondanks de zorgen van het bedrijf over de aanhoudende macro-economische tegenwind. Tijdens het tweede kwartaal van 2023 steeg het bedrag aan binnengehaalde contracten met $10,9 miljard. Er was vooral veel vraag naar ruimtesystemen, luchtvaartsystemen en missiesystemen.

 

Nu de uitgaven voor de ruimtevaart en defensie blijven stijgen, is Northrop Gruman een van de meest interessante defensieaandelen met een hoog potentieel om te volgen. De koers is dit jaar echter wat achtergebleven, wat zich vertaalt in een huidige (november 2023) koers-winstverhouding van ongeveer 15.

 

Maar Northrop Grumman Corporation is ook betrokken bij diverse projecten in de ruimtevaartsector en dat mogen we niet over het hoofd zien. Dit omvat de productie van satellieten, ruimteverkenningstechnologieën en het leveren van lanceervoertuigen en aanverwante diensten. De innovatie van Northrop Grumman op het gebied van ruimtetechnologie heeft het bedrijf tot een belangrijke speler in de sector gemaakt.

 

Naarmate de geopolitieke instabiliteit toeneemt, mag worden verwacht dat NOC een grotere vraag naar zijn lucht- en ruimtevaart- en defensietechnologieën zal zien. De Korean Aerospace Industries heeft bijvoorbeeld een contract gegund aan Northrop Grumman Corporation voor het leveren van Airborne Laser Mine Detection System-oplossingen voor het Koreaanse Mine Countermeasures Helicopter programma van Zuid-Korea.

 

Deze factoren maken het tot een van de ruimteaandelen die de beleggers kunnen kopen, vooral voor degenen die willen diversifiëren naar de defensiesector. Of omgekeerd.

 

22.   Textron Inc. (NYSE:TXT)

Textron Inc. is actief in de vliegtuig-, defensie-, industriële en financiële sector. Het segment Aviation van het bedrijf produceert, verkoopt en onderhoudt zakenjets, turboprop- en zuigermotorvliegtuigen. Maar ook militaire trainings- en defensievliegtuigen.

Textron biedt daarnaast onderhouds-, inspectie- en reparatiediensten aan en verkoopt ook onderdelen voor vliegtuigen.

 

Het segment Bell levert militaire en commerciële helikopters, tiltrotorvliegtuigen inclusief reserveonderdelen en diensten. Het segment Textron Systems van het bedrijf is gespecialiseerd in onbemande vliegtuigsystemen, elektronische systemen en oplossingen, geavanceerde zeevaartuigen, zuigervliegtuigmotoren, enzovoort.

Textron geen pure defensiespeler

Het industriële segment omvat kunststof brandstofsystemen, waaronder conventionele plastic brandstoftanks en brandstoftanks onder druk voor toepassingen in hybride voertuigen. De klanten zijn voornamelijk fabrikanten van originele auto-uitrustingen en golfauto’s, off-road bedrijfsvoertuigen, recreatieve terreinvoertuigen, sneeuwscooters, lichte transportvoertuigen, grondondersteuningsapparatuur voor de luchtvaart, professionele grasonderhoudsapparatuur en grasverzorgingsvoertuigen enzovoort. Textron is zodoende geen pure defensiespeler.

 

Het Finance-segment van het bedrijf biedt financieringsdiensten voor de aankoop van nieuwe en gebruikte vliegtuigen en belhelikopters. De klanten bevinden zich in de Verenigde Staten, Europa, Azië, Australië en de rest van de wereld. Textron Inc. werd opgericht in 1923 en heeft zijn hoofdkantoor in Providence, Rhode Island.

 

Op 7 augustus 2023 gunde de Amerikaanse marine Textron Inc. een contract ter waarde van ongeveer $ 241,37 miljoen. Het contract omvat de aanschaf van materialen en diensten in verband met vijf Ship to Shore Connector Landing Craft Air Cushion 100 Class. Het project moet in oktober 2025 klaar zijn.

 

Textron Inc. rapporteerde voor het derde kwartaal van 2023 een winst van $1,49 per aandeel, wat de consensusverwachting bij Zacks van $1,27 met 17,3% overtrof. Het bedrijfsresultaat verbeterde ook met 29,6% ten opzichte van vorig jaar.

Het bedrijf rapporteerde een GAAP-winst van $1,35 per aandeel, vergeleken met $1,06 in het derde kwartaal van 2022.

 

De totale omzet bedroeg $3.343 miljoen, waarmee het ruim 3% onder de Zacks Consensus Estimate van $3,448,8 miljard bleef. De omzet steeg echter met 8,6% ten opzichte van het niveau van $3,078 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

 

23.   Lockheed Martin Corporation (NYSE:LMT)

Lockheed Martin Corporation, een bekend defensie-, luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf, houdt zich wereldwijd bezig met onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, fabricage, integratie en instandhouding van technologische systemen, producten en diensten.

 

Lockheed Martin werkt via vier segmenten: luchtvaart, raketten en vuurleiding, roterende en missiesystemen en ruimtevaart. Het luchtvaartsegment biedt gevechts- en luchtmobiliteitsvliegtuigen, onbemande luchtvaartuigen en aanverwante technologieën.

 

Het segment raketten en vuurleiding verkoopt lucht- en raketafweersystemen; tactische raketten en lucht-grond-precisiewapensystemen en alles wat daar verband mee houdt.

 

Het segment Rotary and Mission Systems biedt militaire en commerciële helikopters, oppervlakteschepen, raketafweersystemen op zee en op het land, radarsystemen, missie- en gevechtssystemen op zee en in de lucht evenals oplossingen voor commando- en controlemissies, cyberoplossingen en simulatie-oplossingen.

 

Bij het Space-segment kunnen de klanten terecht voor satellieten; ruimtetransportsystemen; strategische, geavanceerde aanvals- en defensieve raketsystemen en geclassificeerde systemen en diensten ter ondersteuning van de nationale veiligheid.

 

Dit segment biedt netwerk-enabled systemen voor het verzamelen, analyseren en veilig distribueren van kritieke inlichtingen. Lockheed Martin bedient vooral de Amerikaanse overheid en buitenlandse militaire kopers via Amerikaanse overheidscontracten. Opgericht in 1912, heeft Lockheed Martin zijn hoofdkantoor in Bethesda, Maryland.

Lockheed Martin is een cruciale partner voor de Amerikaanse regering en is betrokken bij de ontwikkeling van geavanceerde wapens, vliegtuigen en verdedigingssystemen. Beleggers kunnen Lockheed Martin zien als een beursgenoteerd verlengstuk van de Amerikaanse overheid, die meer dan 70% bijdraagt aan de jaarlijkse omzet. Het grootste deel van de activiteiten betreft opdrachten voor het leger en NASA.

Leverancier Amerikaanse defensie

Zo verweven zijn met de overheid heeft zijn voor- en nadelen. Het goede nieuws is dat Lockheed Martin een innovator en leverancier is voor de Amerikaanse defensie, met een diepgewortelde relatie die vele decennia omspant.

 

Lockheed Martin ontmoet uiteraard concurrentie, maar het lijkt erop dat de koek altijd groot genoeg is voor alle Amerikaanse defensiebedrijven. Beleggers hoeven zich daarom waarschijnlijk geen zorgen te maken over de stabiliteit van het bedrijf.

 

Lockheed Martin werkt vaak op basis van meerjarige contracten die het bedrijf een voorspelbare inkomstenstroom opleveren. Aan de andere kant kunnen de overheidsuitgaven fluctueren en kunnen bezuinigingen rechtstreeks van invloed zijn op de groeivooruitzichten van Lockheed Martin.

 

Ten goede of ten kwade heeft Amerika een enorme invloed op het bredere mondiale politieke toneel. Conflicten in Europa en het Midden-Oosten vergen middelen en vereisen dat ons land zijn verdediging scherp houdt. Met andere woorden: de vraag naar de producten en diensten van Lockheed Martin zou in de toekomst onverminderd sterk kunnen blijven.

 

Ondanks dit uitgangspunt heeft het aandeel dit jaar niet bijzonder veel indruk gemaakt op de beurs van Wall Street. De huidige koers-winstverhouding van 16 lijkt daarom nog steeds aantrekkelijk.

 

24.   General Dynamics Corporation (NYSE:GD)

General Dynamics Corporation opereert wereldwijd als bedrijf in de ruimtevaart en op gebied van defensie. De naam General Dynamics Corporation zal de meeste beleggers wel vertrouwd in de oren zal. Het opereert via vier segmenten: Aerospace, Marine Systems, Combat Systems en Technologies.

 

Het Aerospace-segment ontwerpt, produceert en verkoopt zakenjets en biedt onderhoud en reparatie van vliegtuigen, beheer, charter, ondersteuning en voltooiing van vliegtuigen op de grond, personeel en operatordiensten aan.

 

Het Marine Systems-segment ontwerpt en bouwt nucleair aangedreven onderzeeërs, oppervlaktestrijders en hulpschepen voor de Amerikaanse marine en Jones Act-schepen voor commerciële klanten. Evenals ruwe olie- en producttankers en container- en vrachtschepen. Dit segment biedt ook onderhouds- en moderniseringsdiensten aan marineschepen, aangevuld met nog een groot aantal andere diensten.

 

Het segment Combat Systems maakt gevechtsvoertuigen op wielen en rupsbanden, Stryker-gevechtsvoertuigen op wielen, piranha-voertuigen, wapensystemen, munitie, mobiele brugsystemen met nuttige lading, tactische voertuigen, gevechtstanks, gepantserde voertuigen en bewapening.

 

Dit segment biedt ook moderniseringsprogramma’s, engineering, ondersteuning en onderhoudsdiensten aan.

 

Het segment Technologies biedt informatietechnologie-oplossingen en missie-ondersteunende diensten, evenals mobiele communicatie, computers en command-and-control missiesystemen.

 

Dit segment biedt ook cloud computing, kunstmatige intelligentie; machinaal leren; big data-analyse; ontwikkeling, beveiliging en operaties; softwaregedefinieerde netwerken aan.  General Dynamics Corporation werd opgericht in 1899 en heeft zijn hoofdkantoor in Reston, Virginia.

 

Op 25 oktober 2023 maakte General Dynamics Corp zijn financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2023 bekend. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $10,6 miljard, een stijging van 6% op jaarbasis. De nettowinst over het kwartaal bedroeg $836 miljoen, met een verwaterde winst per aandeel (EPS) van $3,04. Het bedrijf rapporteerde ook een recordvoorraad van $95,6 miljard, wat wijst op een sterke vraag binnen zijn bedrijfssegmenten.

 

De nettokasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in het kwartaal $1,3 miljard, of 158% van de nettowinst. Na $227 miljoen aan kapitaaluitgaven genereerde het bedrijf een vrije kasstroom uit bedrijfsactiviteiten van $1,1 miljard, oftewel 131% van de nettowinst. Gedurende het kwartaal betaalde het bedrijf $500 miljoen aan vastrentende obligaties terug, betaalde $363 miljoen aan dividenden en gebruikte $56 miljoen om aandelen terug te kopen.

 

Met sterke financiële prestaties in het derde kwartaal en een recordvoorraad is General Dynamics Corp goed gepositioneerd voor toekomstige groei. De sterke cashflowgeneratie van het bedrijf en de robuuste vraag in al zijn bedrijfssegmenten onderstrepen zijn solide financiële gezondheid en groeivooruitzichten.

 

Na een zwakke eerste jaarhelft deed het aandeel het vanaf de zomer weer wat beter op de beurs. De koers-winstverhouding van 20 mag redelijk worden genoemd;

 

25.   RTX (NYSE:RTX)

RTX, een internationaal luchtvaart- en defensiebedrijf, levert systemen en diensten aan commerciële, militaire en overheidsklanten over de hele wereld. Het werkt via vier segmenten: Collins Aerospace Systems, Pratt & Whitney, Raytheon Intelligence & Space en Raytheon Missiles & Defense.

 

Het Collins Aerospace Systems-segment biedt ruimtevaart- en defensieproducten en aftermarket-serviceoplossingen voor vliegtuigfabrikanten en luchtvaartmaatschappijen. Maar ook voor de regionale, zakelijke en algemene luchtvaart en voor defensie- en commerciële ruimteoperaties.

 

De dochter Pratt & Whitney levert vliegtuigmotoren voor commerciële, militaire, zakenjet- en algemene luchtvaartklanten en produceert, verkoopt en onderhoudt militaire en commerciële hulpaggregaten.

 

Het Raytheon Intelligence & Space-segment ontwikkelt en levert geïntegreerde ruimte-, communicatie- en sensorsystemen voor missies, training en cyber- en softwareoplossingen aan inlichtingen-, defensie-, federale en commerciële klanten.

 

Het Raytheon Missiles & Defense-segment ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt geïntegreerde lucht- en raketafweersystemen voor de Amerikaanse en voor sommige buitenlandse overheden. Het hoofdkantoor van Raytheon Technologies is gevestigd in Waltham, Massachusetts.

Commerciële gigant in de lucht- en ruimtevaart- en defensie

RTX, de commerciële lucht- en ruimtevaart- en defensiegigant die tot in 2023 bekend stond als Raytheon Technologies, is via zijn Pratt & Whitney-eenheid een van ’s werelds grootste producenten van vliegtuigmotoren. In juli 2023 maakte het bedrijf problemen bekend met een aantal van zijn motoren. Het vinden van een oplossing daarvoor bleek een dure aangelegenheid.

 

Het aandeel daalde op basis van dat nieuws en bleef dalen tot en met september, totdat de beleggers meer duidelijkheid kregen over het hoge prijskaartje dat aan de oplossing zou kleven. Beleggers houden nu eenmaal niet van tegenvallend nieuws.

 

De publicatie van de winstcijfers over het derde kwartaal bleek in oktober niettemin geen slag in het water. Het bedrijf versloeg de winstverwachtingen van Wall Street voor het derde kwartaal en kon bogen op een backlog van $190 miljard aan toekomstige orders.

 

CEO Greg Hayes vertelde investeerders dat RTX aanzienlijke vooruitgang had geboekt bij het zoeken naar een oplossing voor de problemen bij Pratt & Whitney-kwestie. Het bedrijf verhoogde zijn raming over hoeveel een definitieve oplossing uiteindelijk zou kosten niet. Iets wat als positief nieuws werd onthaald.

 

RTX kocht gedurende het vierde kwartaal voor ongeveer $1,4 miljard aan aandelen terug en kondigde ook een nieuw versneld aandelen inkoopprogramma ter waarde van $10 miljard aan, dat op het moment van de aankondiging gelijk stond aan ongeveer 9% van de totale marktwaarde van RTX. Het bedrijf zal die terugkoop gedeeltelijk financieren met nieuwe schulden en gedeeltelijk door zijn cyberbeveiligings-, inlichtingen- en dienstenactiviteiten te verkopen voor 1,3 miljard dollar.

 

Op de beurs heeft het aandeel RTX niettemin nog steeds een achterstandje goed te maken. Echt goedkoop is het aandeel met een koers-winstverhouding van bijna 40 echter niet.

 

26.   Honeywell International Inc. (NASDAQ:HON)

Honeywell International Inc. opereert wereldwijd als een gediversifieerd technologie- en productiebedrijf. Het segment Aerospace verkoopt hulpaggregaten, voortstuwingsmotoren, geïntegreerde avionica en andere geavanceerde producten.

Honeywell Building Technologies biedt software voor gebouwbeheer en -optimalisatie, evenals sensoren, schakelaars, besturingssystemen en energiebeheerinstrumenten.

Performance Materials and Technologies specialiseert zich in automatiseringscontrole, instrumentatie, software en bijbehorende diensten.

Het segment Veiligheids- en productiviteitsoplossingen levert persoonlijke beschermingsmiddelen, kleding, uitrusting, schoeisel, gasdetectietechnologie en gerelateerde producten. Honeywell International, opgericht in 1906, heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina.

 

Dit industriële bedrijf verhoogde zijn kwartaaldividend in het vierde kwartaal van 2023 van $1,03 naar $1,08 per aandeel. De stijging markeert een gestage verbetering en op het moment van schrijven bedraagt het jaarlijkse dividendrendement 2,3%. Het is bepaald geen hoogrentend aandeel, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat aandeelhouders dat ook zouden willen. Het ‘probleem’ van Honeywell is waarschijnlijk dat het de afgelopen jaren niet agressief genoeg is geweest wat overnames betreft. Waardoor het groeipotentieel niet volledig werd benut.

 

Honeywell is een industrieel conglomeraat, wat betekent dat zijn dochterbedrijven nooit allemaal tegelijk op volle toeren zullen draaien, maar elkaar zullen ondersteunen in uiteenlopende marktomstandigheden. Het bedrijf beschikt over een goed gevulde kas die het mogelijk zou maken om veelbelovende bedrijven tegen goede waarderingen te kopen.

 

Helaas is dat dus niet iets wat Honeywell de afgelopen jaren regelmatig heeft gedaan en dat gebrek aan ambitie (als we het zo mogen noemen) weegt duidelijk op koers van het aandeel. De huidige koers-winstverhouding van 22 is zonder meer redelijk te noemen.

 

27.   L3Harris Technologies (NYSE:LHX)

L3Harris Technologies, Inc. is een wat minder bekend luchtvaart- en defensietechnologiebedrijf. Het Integrated Mission Systems-segment van het bedrijf verkoopt multi-mission intelligence-, surveillance- en verkenningssystemen (ISR) evenals communicatiesystemen.

 

Het segment Space and Airborne Systems richt zich op de nichemarkt voor avionica en elektronische oorlogsvoering. Communicatiesystemen bij L3Harris Technologies leveren tactische communicatie en beveiligde breedband mobiele netwerkapparatuur.

Aviation Systems specialiseert zich in de opleiding van commerciële piloten en missienetwerkoplossingen voor luchtverkeersbeheer. Voorheen bekend als Harris Corporation, veranderde het bedrijf in juni 2019 zijn naam naar L3Harris Technologies, Inc. Het bedrijf, opgericht in 1895, heeft zijn hoofdkantoor in Melbourne, Florida.

 

Het bedrijf overtrof de winstverwachtingen voor het derde kwartaal van 2023, dankzij stijgende mondiale militaire begrotingen en geopolitieke spanningen.

 

L3Harris, dat in juli de deal rond de overname van Aerojet rondde, verhoogde ook zijn jaarlijkse omzet- en winstverwachtingen om de inbreng van de fabrikant van raketmotoren in rekening te brengen.

Lucratieve Pentagon-contracten Amerikaanse defensie bedrijven

De aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft geleid tot aanvulling van wapens en munitie. Amerikaanse defensiebedrijven kregen daardoor lucratieve Pentagon-contracten.

De vraag blijft hoog door verhoogde dreigingen, zegt Christopher Kubasik, CEO van L3Harris.

L3Harris verwacht een jaaromzet tussen $19,2 en $19,4 miljard. De winst zal $12,25 tot $12,45 per aandeel zijn. Dit vergeleken met eerdere verwachtingen van $18,0 tot $18,3 miljard en winst van $12,25 tot $12,55 per aandeel.

L3Harris kreeg in het kwartaal tot 29 september orders van $5,01 miljard. Het bedrijf boekte een aangepaste winst van $3,19 per aandeel. Dit is hoger dan de gemiddelde schatting van analisten van $3,03.

De omzet groeide met 16% naar $4,92 miljard, wat de verwachtingen van $4,76 miljard overtrof.

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.