De top van 2010

De top van 2010 is geplaatst of wordt binnenkort geplaatst. De ‘tides’ geven aan dat er veel dalingsdagen op komst zijn in de tweede helft van maart. Wees voorbereid. Afgelopen maandag, om 22.01 uur, begon een nieuwe maan. Nieuwe maan geeft, in combinatie met de stand van de zon, hoogtij op of rond 16 maart. Althans hoogtij, zoals voorspeld volgens het harmonische station ’the Battery Park’. Dit meetstation is vlakbij Wall Street.

Hoogtij betekent dat de zon en de maan elkaar qua aantrekkingskracht ten opzichte van de aarde versterken. Hoogtij doet zich voor tijdens volle maan en tijdens nieuwe maan. Tijdens hoogtij zijn, zo blijkt uit velerlei onderzoek, mensen, dieren en planten veel onrustiger dan bijvoorbeeld tijdens het eerste en het laatste kwartier. Bij nieuwe maan en volle maan is de mens bijvoorbeeld emotioneler, agressiever en gestresster.

Operaties dienen bij voorkeur niet tijdens volle maan te geschieden, aangezien de mens dan heftiger bloedt dan op andere momenten. De mens is het meest gewelddadig ten tijde van volle maan, op de voet gevolgd door de fase rond nieuwe maan. Tijdens het eerste en het laatste kwartier zien we juist het omgekeerde beeld. In Amerika heeft men in het verleden in de nationale ijshockeyleague een seizoen lang alle wedstrijden geanalyseerd op het aantal strafminuten. Wedstrijden die gespeeld werden rondom (vooral) volle maan, leverden 33% meer strafminuten op dan wedstrijden op andere dagen. De mens is emotioneler en gewelddadiger en sneller bereid om de beuk erin te gooien.

De mensheid vindt het vaak lastig om te erkennen dat de zon en de maan van invloed zijn op ons gedrag. We denken dat we het zelf in de hand hebben. De talrijke onderzoeken op dit vlak bewijzen echter het tegendeel. Belangstellenden voor dit onderwerp zouden het boek ‘How the moon affects you’ van Arnold L. Lieber eens moeten lezen.

How the moon affects you

Wat geldt voor ons gedrag tijdens ijshockeywedstrijden, geldt ook voor beleggers. Volle maan laat doorgaans bodems in de markten zien en tijdens nieuwe maan zien we vaak toppen. Afgelopen dinsdag topte de Dow Jones en de AEX, vlak na nieuwe maan op 15 maart.

Zie hier de waterstanden rondom 16 maart. Wat we zien, is dat de laagste waterstanden op 16 maart zichtbaar zijn (-6 cm). Normaliter betekent deze waarde een bodem in de markt. Maar met behulp van mijn ITS-indicator© kunnen inversies gevonden worden. Een inversie wil zeggen dat we normaal gesproken een bodem verwachten op 16 maart, maar dat precies het omgekeerde zich voordoet. Een top derhalve, met een marge van één dag. Deze indicator gaf bijvoorbeeld een inversie op zaterdag 13 maart. Dat betekent dat een bodem op vrijdag 12 of maandag 15 maart zichtbaar zou moeten zijn. De Dow Jones bodemde op 11 maart, derhalve min 1 dag. De AEX bodemde op maandag 15 maart. De eerstvolgende inversie komt op vrijdag 19 maart. Rondom deze datum (met een marge van een dag) mag een bodem worden verwacht.

low tides

Het vervolg van de maand maart 2010 laat zien dat er vier maal zoveel dalingsdagen als stijgingsdagen zijn. Dat lijkt een goede reden om aan de zijlijn te gaan staan.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 22 februari 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw e-mailadres in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.