Koper prijs signaleert geen economisch herstel, centrale banken kopen aandelen op

Koper dag

Koper

Edelmetaal koper wordt door sommige beleggers ook wel Doctor Copper genoemd, verwijzend naar een economische graad in de economie (Ph.D. in economics). Koper is een basismateriaal, dat een goede reputatie heeft opgebouwd als thermometer van de wereldeconomie. De koperprijs laat in 2017 nog geen optimistisch beeld zien.

Bepaalde modellen kunnen de koperprijs ook voorspellen, zelfs tot maximaal 6 maanden. De meeste relevante variabelen veranderden aanzienlijk gedurende de periode dat de steekproeven werden genomen. Er werd in totaal gebruik gemaakt van 18 voorspellende variabelen, gaande van traditionele fundamentele indicatoren zoals overaanbod op de markt, vraag, evolutie van de voorraden evenals indicatoren in verband met risicobereidheid, momentum enzovoort. Conclusie was dat de evolutie van de koperprijs in bepaalde mate voorspelbaar is. Als basis voor de studie werd gebruikgemaakt van gegevens over de evolutie van de koperprijs op de LME (1).

Het kunnen voorspellen van de koperprijs is van belang voor de economie. Koper is een metaalvorm zonder ijzer. Dit worden ook wel non-ferro metalen genoemd. Het voorspellen van de prijzen van non-ferro metalen is belangrijk voor de economie, want non ferro’s hebben een breed gamma aan toepassingen(2).

De trends volgens de grootste beleggingsexperts

Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Kijk hier https://www.marktnavigators.nl/

Leidende indicator voor de economie

Wereldwijd wordt koper gebruikt in veel sectoren van de economie. Van huizen en fabrieken, in elektronica, het opwekken en distribueren van stroom, de bouwsector, de transportsector, et cetera et cetera. Dus de vraag naar koper wordt daardoor vaak gezien als een belangrijke leidende indicator voor de economische gezondheid.

Afzwakkende economie

De vraag reflecteert de marktprijs van koper. Een stijgende koperprijs suggereert een toename van de vraag naar koper en dus een groeiende wereldeconomie. Een dalende koperprijs suggereert een afzwakken de economie, dus wat kunnen we nog verwachten van de economie in 2017?

Correlatie tussen koper en de economie

In een rapport van ABN AMRO in 2014 werd de correlatie tussen de koperprijs en de economische activiteit beoordeeld. Er blijkt statistisch gezien een sterke correlatie tussen de koperprijs en de wereldhandel, groei in Azië, de Verenigde Staten, Europa, olie en de goudprijs.

Interessante correlatie volgens ABN AMRO

“Naar onze mening kan de beweging van de koperprijs waardevolle inzichten verschaffen in de staat van de wereldeconomie. De correlatie tussen de wereldhandel en de Chinese economie zijn met name interessant.” Aldus ABN AMRO.

Gaat de AEX in lijn met de prijs van koper dalen?

De koperprijs is van een piek op $ 6100 in februari teruggevallen naar $ 5500. Een daling van circa 10%, wat haaks staat op de forse stijging van de aandelenkoersen in 2017. De AEX steeg zelfs 10%. Opvallend is dat sinds 2011 de koperprijs steeds verder is gedaald, terwijl de AEX steeds verder is gestegen. De vraag is dan of de AEX in lijn met de prijs van koper zal gaan dalen?

Herstel koperprijs sinds eind 2016

De correctie van de prijs van koper volgde op een forse stijging van de koperprijs in november waarbij de prijs van koper opliep van $ 4635 naar bijna $ 6000. Deze forse stijging leidde een forse stijging van de aandelenkoersen in, in december 2016.

Is koper in de war?

De stijging in november lijkt een correctie binnen de dalende trend die in 2011 is ingezet. De prijs van koper daalde van $ 10.160 in 2011 naar $ 4328 in 2016. Is doctor Copper in de war? Weerspiegelt de prijs van koper niet langer de wereldeconomie? Of weerspiegelen de aandelenkoersen niet de ontwikkeling van de wereldeconomie?

Stilte voor de storm?

Een punt van zorg is het achterblijven van de Amerikaanse indices. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 index komen al sinds maart niet meer echt van hun plaats. Dit zien we ook terug in de lage volatiliteitindex (VIX). De Amerikaanse Nasdaq index, die de technologiesector vertegenwoordigt, loopt nog wel lekker door.

Koper

De grote vijf Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook

Belangrijk vergelijkingsmateriaal: de vijf grote technologieaandelen: Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook vertegenwoordiger gezamenlijk circa 10% van de Amerikaanse aandelenmarkt met een totale waarde van $ 28 biljoen.

Technologie neemt ons leven over

Echter, technologie neemt dus niet alleen ons leven over, maar dus ook de aandelenmarkt. We zitten de hele dag op Facebook met een product dat gemaakt is door Apple, dat is gekocht op Amazon, wat we hebben gezocht op Google en gebruiken Microsoft om onze Office documenten op te slaan in de Cloud.

Facebook neemt gas terug

Vier van de vijf aandelen hebben het de afgelopen tijd bijzonder goed gedaan. Facebook is echter vijf van de zes handelsdagen gedaald. Mochten de technologieaandelen, in lijn met Facebook, gaan dalen, dan zal dit een grote invloed hebben op de Amerikaanse maar waarschijnlijk ook op het Europese sentiment.

Facebook_uur

Investeren in grond

Goede investering of slechte investering? Grond wordt alsmaar duurder. Maar investeringen kennen ook een keerzijde. Ken je risico’s. Ken de valkuilen. Download de gratis handleiding ‘De valkuilen bij het investeren in grond’

De AEX steeg 100 punten

Hoe dan ook, de AEX heeft sinds november een stijging achter de rug van ruim 100 punten (van 436,33 punten naar 537,84 punten). En dat zonder noemenswaardige correctie. Alleen in januari zagen we een correctie in tijd, maar iedere daling werd aangegrepen om aandelen in te slaan.

AEX dag

Zwitserse centrale bank koopt $ 80 miljard aan aandelen

Belangrijk: een grote koper in de markt is tegenwoordig de Zwitserse centrale bank. Na het opkopen van staatsobligaties en bedrijfsobligaties zijn nu de aandelen blijkbaar aan de beurt. Volgens de laatste rapportage aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat de Zwitserse centrale bank voor circa $ 80.000.000.000 aan aandelen in portefeuille heeft.

Centrale bank of beleggingsfonds?

De Zwitserse centrale bank drukte vorig jaar fr. 67.000.000.000 aan nieuw geld bij. Hiervoor kocht de centrale bank vreemde valuta, maar ook aandelen Apple, Google, Microsoft, Johnson & Johnson, ExxonMobil, Amazon en bijvoorbeeld Facebook. Ook werd voor $ 876.000.000 een portefeuille van verschillende mijnbouwbedrijven (goud, zilver) aangekocht.

In het spoor van de Japanse centrale bank

De Zwitserse centrale bank lijkt hiermee het spoor te volgen van de Japanse centrale bank, die al jaren aandelen van bedrijven koopt om de aandelenmarkt te steunen. De Zwitserse centrale bank kocht in het eerste kwartaal van 2017 voor $ 17.000.000.000 aan Amerikaanse aandelen.

Technologie aandelen stijgen door de centrale bank van Zwitserland

De aandelenkoersen stijgen dus onder andere door het bijdrukken van geld door de centrale banken, die hier aandelen mee kopen. Een bijzonder experiment. Opvallend genoeg koopt de Zwitserse centrale bank met name technologieaandelen: Apple, Alfabet (Google) en Microsoft zijn de drie grootste posities. Dit zou kunnen verklaren waarom de Nasdaq in de afgelopen 12 maanden 32% is gestegen tegenover de S&P 500 die met 19% genoegen moest nemen.

swiss-bank-holdings

Balansen van de centrale banken spelen een steeds grotere rol

Hoe dit experiment gaat aflopen, weet niemand. Bijzonder is het natuurlijk wel. Gaat het op grote schaal bijdrukken van geld leiden tot inflatie? Of wanneer de zeepbel uit elkaar klapt tot deflatie? Wie het weet mag het zeggen. Feit is wel dat de balansen van de centrale banken wereldwijd een steeds grotere rol gaan spelen.

Wereldkampioen geld bijdrukken: Zwitserland

De balans van de Zwitserse centrale bank (SNB) is al groter dan het bruto nationaal product van Zwitserland. De Japanse centrale bank doet zijn uiterste best om dit in te halen. De omvang van de balans is sinds 2013 opgelopen van 30% naar 80% van het bruto nationaal product van Japan. In dat opzicht zijn de Amerikaanse en Europese centrale bankiers rustige jongens.

SNB+versus+other+cb+gdp+balance+sheet+2016+_1_

Indrukwekkende rendementen

Grond is niet alleen een veilige haven gebleken ten tijde van de financiële crisis. De grondprijs verdubbelde in 10 jaar en dat met een negatieve correlatie met bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed. Bovendien kan het strategisch investeren in grond, wanneer er een bestemmingsplanwijziging plaatsvindt, leiden tot een indrukwekkend rendement.

grondprijs 10 jaar

Informatiebijeenkomsten over investeren in grond

Daarom starten we binnenkort met informatiebijeenkomsten over het investeren in grond. Er komt namelijk heel wat kijken bij het investeren in grond. Deze informatiebijeenkomsten zullen op diverse plaatsen in Nederland worden georganiseerd. Kavels zijn er al vanaf 15.000 euro.

Altijd via de notaris in het kadaster inschrijven van uw eigendom

Kortom, de grond wordt via de notaris ingeschreven in het kadaster en komt dus op uw naam te staan. Concluderend, de kavels zijn zorgvuldig geselecteerd door een team van specialisten. Tot slot, wilt u meer weten? Vul het formulier in en we zien elkaar dan wellicht binnenkort:

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

p.s.Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

koper en de economie

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S106294081500025X
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301420716302501
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.