Neerwaarts risico

De markten bieden vooruitzicht op meer daling. Er is nog het nodige neerwaartse risico aanwezig. Rondom vandaag, 25 maart, geven de ‘tides’ twee draaipunten aan: een bodem en een top. Vorige week gaf ik aan dat het op 15 maart nieuwe maan was. Volgens mijn analyses, gebaseerd op de waterstanden, zouden de beurzen op 16 maart (plus of min één dag) een top maken.

In de bijgaande grafiek van de S&P500 zien we dat de top kwam op 17 maart, derhalve plus één dag. Ik gaf aan dat het volgende draaipunt, een bodem, op vrijdag 19 maart (plus of min 1 dag) zou liggen. Op vrijdag 19 maart maakte de S&P500 een bodem en de maandag daaropvolgend nog een lagere bodem, derhalve plus één dag.

neerwaarts

Mijn analyses gaven aan dat maandag 22 maart de meest waarschijnlijke dag was voor een top. Zie in de grafiek hoezeer de markten weer opveerden richting de top van 22 maart. In Nederland werd de top gemaakt op dinsdag 23 maart. De maanfase “eerste kwartier” werd verwacht om 12.00 uur die dag.

De ’tides’ geven voor de komende week aan dat we op weg zijn naar hoge waterstanden (182 cm). Deze hoge waterstanden worden met name veroorzaakt doordat het volgende week volle maan is. Hoogtij tijdens volle maan gaat doorgaans gepaard met een bodem in de markten. In Amerika is het volle maan op maandag 29 maart. In Nederland op dinsdag 30 maart om 4.25 uur.

high tides

Voordat het zover is, krijgen we eerst nog een tweetal inversies. Inversies zijn situaties waarin de markten gaan draaien en de tegengestelde richting ingaan van hetgeen we mogen verwachten op grond van de waterstanden. De eerste inversie staat gepland voor vandaag, donderdag 25 maart. Deze datum zou een bodem plus of min één dag op dienen te leveren. Morgen, vrijdag 26 maart, staat de volgende inversie te boek. Dan mogen we (plus of min één dag) een top in de markt verwachten.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 8 maart 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw e-mailadres in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.