Obligaties: de volgende bubbel?

Obligaties: de volgende bubbel?De obligatiekoersen zijn de afgelopen jaren steeds verder opgelopen. Zijn obligaties de volgende bubbel, zoals verschillende analisten beweren? Sinds medio 2008, toen door de crisis alles werd verkocht, zitten de obligatiekoersen weer in een stijgende trend.

Obligaties veilige haven

Obligaties bleken dus overigens niet die veilige haven die iedereen dacht dat ze waren. Toen in 2008 de paniek een climax bereikte, gingen aandelen, obligaties, grondstoffen, vastgoed, zeg maar alles in waarde mee naar beneden. Of ging de waarde van geld omhoog door de schaarste van liquide middelen?

Redelijk veilige belegging

In de afgelopen jaren zat u als obligatiebelegger goed. De koers van de 7,5% NL 93/23 obligatie ging van een koers van 125% naar momenteel 154%. Niet slecht als je bedenkt dat je jaarlijks 7,5% rente over de hoofdsom (100%) ontvangt. En aangezien de Nederlandse staat nog nooit failliet is gegaan, is het een redelijk veilige belegging.

De 5-jaarsrente slechts 0,54%

Het effectieve rendement op staatsleningen is door de steeds verdere stijging wel teruggelopen tot historische dieptepunten. De 10-jaarsrente heeft nu een yield van 1,59% en de 5-jaarsrente staat slechts op 0,54%. Blijkbaar betalen beleggers graag voor zekerheid.

4,1% rendement

De inflatie is in oktober gestegen naar 2,9%. Dit is de hoogste inflatie in vier jaar tijd. Als je rekening houdt met deze officiële inflatie van 2,9% en 1,2% vermogensrendementsheffing, dan moet je ieder jaar 4,1% rendement maken om je koopkracht te behouden.

Slimmere beleggers

Als je 0,54% rendement maakt op je investering, dan weet je dus dat je jaarlijks fors inlevert. Om nog maar te zwijgen van het koersrisico dat wordt gelopen op deze obligaties. Nu schijnen obligatiebeleggers slimmere beleggers te zijn dan aandelenbeleggers, maar als ik zo naar cijfers kijk, vraag ik mij dat af.

Collectieve irrationaliteit en kuddegedrag

Waarom kies je met zekerheid voor een jaarlijks verlies terwijl er zeer veel aandelen zijn die een dividendrendement bieden, dat een veelvoud is van de yield op obligaties? Eén van de kenmerken van een bubbel is collectieve irrationaliteit en kuddegedrag. Net als de tulpenbollenmanie wilde iedereen meedoen en werden de prijzen belachelijk hoog.

Geld en kredietexpansie

Een ander kenmerk is de beschikbaarheid van geld en kredietexpansie. Hierdoor zijn de afgelopen jaren al vele zeepbellen geblazen en geknapt, zoals de internetbubbel en de Amerikaanse huizenmarkt. Door het uiteenspatten van deze zeepbellen, vloeit het geld weer naar een volgende asset.

Weinig rationeel

Of echt sprake is van een bubbel weet ik niet. Maar ik weet wel dat er op het huidige niveau weinig rationeels is te bespeuren. Of ik moet iets missen? Het is puur de angst die beleggers naar Nederlandse en Duitse staatsobligaties leidt. Angst is doorgaans een slechte raadgever.

Interessante aandelen

Ik ben op dit niveau geen koper van obligaties. Zeker niet als er zoveel interessante aandelen zijn als nu. Het lijkt mij logischer dat er een verschuiving gaat plaats vinden van obligaties naar aandelen. Zeker rond deze niveaus.

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

 

4 antwoorden
 1. Jack Hammer
  Jack Hammer zegt:

  Aandelen zijn uit zolang er nog sprake is van een lange termijn neergaande trend.
  Hier zal eerst een uitbodeming dienen plaats te vinden.

  Staatsobligaties zijn niet interessant.

  Ik maak mijn rendement met bedrijfsobligaties, al jaren en heb daar een prima jaarinkomen aan. Werken voor een baas hoeft niet meer.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.