Volle en nieuwe maan geven richting aan beurs

Volle en nieuwe maan

Op 16 november maakten de meeste indices, zoals de S&P500 en de Dow Jones, een top. Wie denkt dat toppen en bodems op de beurzen willekeurig zijn, moet ik teleurstellen. Zeker niet wanneer we naar de maankalender kijken. Op 16 november was het nieuwe maan. In zijn algemeenheid wordt gezegd dat volle maan samenvalt met bodems en nieuwe maan met toppen in de markt. Overigens altijd met een marge van 1 of 2 dagen. Doordat zogenaamde inversies optreden, zien we regelmatig het omgekeerde beeld. Waar we een top verwachten, zien we een bodem en vice versa.

Interessant wordt het indien we de volle maan en de nieuwe maan van de afgelopen maanden bestuderen. Wanneer we een lijn trekken over de toppen, die de afgelopen drie maanden samenvielen met nieuwe maan (met een marge van 1 of 2 dagen derhalve) en we doen hetzelfde met de bodems die ongeveer samenvielen met volle maan, dan zien we dat deze lijnen elkaar recent gekruist hebben.

Kruispunt

Het kruispunt ligt bij de overgang van 17 naar 18 november. Zegt dat iets? Dat is goed mogelijk. Als we kijken naar de historie, dan zien we dat een trendbreuk in de buurt is. Soms eerder, meestal iets later. Denk daarbij in termen van dagen of zelfs weken. De rode lijn ligt nu aan de bovenkant, dus waar de hoogste waarden van de tides steeds samengingen met een top, bestaat nu de kans dat de hoogste waarden gepaard gaan met bodems. De eerstvolgende volle maan is op 2 december, zie waar de rode lijn in de grafiek de gele tideslijn snijdt.

volle en nieuwe maan

Volle en nieuwe maan

Voor de korte termijn laat de Tidal Sum zien dat er twee draaipunten liggen op respectievelijk woensdag 25 november en donderdag 4 december. Wanneer echter tussentijds een inversie optreedt, wordt eerder gedraaid dan aangegeven of zelfs helemaal niet gedraaid (zie hierna nog). Met mijn Inverse Tidal Summum (ITS), een indicator waarmee ik inversies opspoor, kan ik ontdekken óf sprake kan zijn van een inversie en tevens of de draaidatum verfijning behoeft.

tidal sum

Zie de grafiek vanaf eind oktober. De ITS gaf aan dat op 1 november jongstleden een inversie zou optreden. Op grond van de waterstanden werd een bodem voorzien op 4 november, die zou daarmee dus 3 dagen eerder komen. Nu is 1 november een zondag, dus we zagen de bodem in de Dow Jones dan ook optreden op maandag 2 november.

Een volgende inversie zagen we op zondag 8 november. Op 6 november werd op grond van doodtij (de hoogste lage waterstanden) een top verwacht en op 13 november op grond van springtij (de hoogste hoge waterstanden) een bodem. Op 6 november kwam de top en door de inversie op zondag 8 november daalde de markt niet richting 13 november, maar zette de stijging derhalve tot die datum door.

Nieuwe inversiedatum

Op 13 november trad opnieuw een inversie op, zodat niet conform de waterstanden een stijging volgde tot 25 november. We zagen met andere woorden een daling, zij het dat op 18 november een nieuwe inversiedatum optrad. Op 19 november (dus +1 dag) bodemde de Dow Jones. Van daaruit volgde dus een stijging richting de tidestop van woensdag 25 november.

Hoge waterstanden

Conform hetgeen de hoge waterstanden aangeven, gaan de beurzen dalen vanaf 25 november. Zoals hierboven aangegeven, geeft de Tidal Sum een bodem aan op 4 december. Volle maan valt, zoals gezegd, op 2 december. De ITS laat zien dat vóór 4 december een inversie optreedt. De bodem komt derhalve eerder, hetgeen weer in lijn is met volle maan van 2 december (met een marge van 1 of 2 dagen). De precieze datum van de verwachte inversie is na te lezen in de meest recente versie van mijn nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 9 november jongstleden hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.