296 belangrijk steunpunt voor de AEX

Vanaf het dieptepunt in maart 2009, heeft de AEX-index na een langdurige daling de stijgende lijn weten op te pakken. Na het doorbreken van de 270-puntengrens, werd bovendien een zogenoemd omgekeerd kop- en schouderpatroon afgerond. Dit patroon staat binnen de technische analyse bekend als een van de belangrijkste en betrouwbaarste positieve trendomkeerpatronen.

Na voltooiing van dit patroon mochten verder stijgende koersen worden verwacht. Dit heeft geresulteerd in het bereiken van een voorlopig hoogtepunt van bijna 330 indexpunten dit jaar. In de grafiek kunt u zien dat het koersverloop van de AEX-index vanaf maart dit jaar binnen een oplopend trendkanaal beweegt.

AEX

Kracht neemt af

Wat echter opvalt aan het koersverloop van de afgelopen maanden, is dat de kracht van de stijging aan het afnemen is. Vooral rond 330 punten ontstond verkoopdruk. Het patroon van hogere bodems en toppen werd de laatste weken onderbroken door de vorming van een even hoge bodem als de voorgaande, maar daarnaast lagere toppen op 323 en 319 punten.

296-297 van vitaal belang

In de grafiek valt verder te zien dat het niveau van 296 – 297 punten van groot belang is voor het behouden van de opgaande trendbeweging. Rond dit niveau wist de AEX-index tot twee keer toe de stijging weer op te pakken. Zolang de AEX boven dit niveau weet te blijven, is er niet veel aan de hand en zal de markt nieuwe pogingen kunnen wagen om hogere koersniveaus op te gaan zoeken en mogelijk de dalende weerstandslijn trachten te doorbreken. Momenteel bevindt de dalende weerstandslijn zich rond 320 punten. Komt de AEX-index echter onder het niveau van 296 – 297 punten, dan zal de verkoopdruk kunnen toenemen en de mogelijkheid van een eindejaars- of nieuwjaarsrally meer buiten bereik komen te liggen.

Kopen op zwakte

Zover is het nog niet en voorlopig zien we een neutraal en consoliderend beeld binnen de stijgende trend. Kopen op zwakte biedt in dat geval mooie kansen voor offensieve beleggers. Risicomijdende beleggers kunnen beter afwachten en pas reageren als er meer duidelijkheid komt over de definitieve richting die de AEX-index zal inslaan.

Gerbrand Lampe, Wijs & van Oostveen


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.