Aandelen kopen online: hoe doe je dat en waar met je op letten?
Aandelen kopen online kan heel gemakkelijk in onze internetsamenleving. Waar het in het verleden nog een heel gedoe was om fysiek aandelen te kopen, ben je tegenwoordig met enkele muiskliks klaar. In dit artikel schetsen we de mogelijkheden die er zijn om op een eenvoudige manier aandelen online te kopen.
Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten
Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.
De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com
Online aandelen kopen: wat is eigenlijk een aandeel?
Veel bedrijven hebben geld nodig om te investeren. Ze kunnen daarvoor naar een bank gaan om een lening aan te vragen, maar het is ook mogelijk om aandelen uit te geven. Iedere investeerder krijgt dan een bewijs dat hij voor een deel mede- eigenaar is van de onderneming.
Met het geld dat de onderneming binnenhaalt, door uitgifte van de aandelen, kan het investeringen doen, zodat het bedrijf beter kan presteren. Bij sommige bedrijven deel je als aandeelhouder mee in de winst in de vorm van dividend. Als een bedrijf goed presteert, worden de aandelen meer waard. Als je ze dan verkoopt, is dat ook winst.
Aandelen kopen: hoe kom je eraan?
Aandelen koop je online op een beurs. Voorbeelden hiervan zijn de Amsterdamse beurs Euronext en de Amerikaanse New York Stock Exchange. Het voordeel van aandelen kopen online is dat je op heel veel beurzen over de hele wereld terecht kan. Voor het digitale tijdperk was je voornamelijk aangewezen op de beurs in je eigen land.
Als particuliere belegger kun je niet zomaar even een paar aandelen kopen. Daarvoor heb je een tussenpartij nodig die voor jou aandelen koopt en verkoopt: een online bank of een online broker. Zij doen voor jou de transacties op de beurs en vragen daar een vergoeding voor. Deze kosten ben je dus sowieso kwijt als je aandelen online koopt en later weer verkoopt.
Aandelen kopen: online bank
Aandelen kopen online kan op een heel eenvoudige manier via een bank. De meeste banken bieden hun diensten online aan, waardoor je je transacties direct via het internet door kunt geven. Deze manier van aandelen kopen online is eenvoudig, omdat je geen aparte effectenmakelaar (een broker) nodig hebt. Jouw bank is dan gelijk ook je broker.
Wel rekenen online banken in de regel veel hogere transactiekosten dan een online broker. Daarbij is het een voordeel dat hulp kan krijgen van beleggingsspecialisten van de online bank. Je bent daardoor in de gelegenheid om te profiteren van hun adviezen, al blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken dat deze adviezen niets toevoegen. Beter is het een bewezen succesvolle strategie te gebruiken, zoals de Trading Navigator.
Aandelen kopen online: de online broker
Een andere mogelijkheid om aandelen online te kopen is via een online broker. Een gespecialiseerde broker is een effectenmakelaar die voor jou aandelen koopt en verkoopt. In principe hanteert een online broker dezelfde werkwijze als een online bank.
Het verschil is dat een online broker geen beleggingsadviezen geeft. Daardoor zijn de transactiekosten bij een online broker veel lager dan die van een online bank. Er zijn zelfs brokers die helemaal geen transactiekosten vragen, maar let op dan betaal je wel op een andere manier. Kijk op www.brokeronderzoek.com voor een uitgebreid onderzoek.
Daarnaast kun je bij online brokers ook aandelen kopen online zonder ze daadwerkelijk aan te schaffen. Je speelt dan alleen in de koersontwikkelingen van bepaalde aandelen. Dit noemen Contract For Difference (CFD’s). Vanwege de hefboom is het risico hier hoger waardoor tussen de
60% en 90% van de beleggers daar geld verliest. De CFD broker moet verplicht melden hoeveel procent van hun klanten geld verliest.
Online aandelen kopen: aan de slag
Een leuk iets om in de gaten te houden is dat online beleggers vaker handelden dan traditionele beleggers. Dat vaker handelen heeft meer wijzigingen in de aandelenportefeuille tot gevolg, maar leidt niet noodzakelijk tot meer succes[1].
Ander onderzoek laat zien dat dit extra handelen niet altijd handig is voor hoe divers je portefeuille is. Vooral bij beleggers die vaak aandelen kochten en verkochten liet de diversificatie van de aandelenportefeuilles te wensen over. Ook minder ervaren beleggers hebben de neiging om slecht gediversifieerde portefeuilles aan te houden, zo bleek uit een Duits onderzoek[2]. Er valt op dat vlak dus nog een heel stuk weg af te leggen.
Maar vaak handelen is niet altijd slecht. Uit een studie naar overmoed onder online beleggers bleek dat vaak handelen, wat vaak wordt geassocieerd met overmoed, niet noodzakelijk tot slechte beleggingsresultaten leidde[3].
Als je aandelen online wilt kopen, is het verstandig om een stappenplan te volgen. Er zijn verschillende stappenplannen mogelijk. We geven hieronder een veelgebruikt stappenplan als het gaat om aandelen kopen online.
Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.
Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’ op https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177
Stap 1: een account openen
Aandelen kopen online start met dat je een account moet openen bij een online broker of een online bank. Een account is een rekening waar je geld op stort en waar de online broker of bank geld af kan halen, zodra hij een transactie voor je doet. Uiteraard wordt er ook geld gestort als je aandelen verkoopt of als er dividend wordt uitgekeerd. Let op: voor het openen van een account heb je een identiteitsbewijs nodig.
Wat betreft een dergelijk account kan het geen kwaad om brokers en banken goed met elkaar te vergelijken (zie boven). Ze rekenen namelijk allemaal verschillende transactiekosten. Hierbij is het verstandig om niet alleen voor de allergoedkoopste te gaan, maar kijk ook naar wat de broker of bank je te bieden heeft. Welke partij past bij jou?
Krijg je bijvoorbeeld extra ondersteuning? Biedt de broker of bank extra functies aan? In welke aandelen kun je wel en in welke kun je niet in handelen bij een bank of broker? Hebben ze een goede of slechte klantenservice. Dit zijn allemaal zaken die verschillen per aanbieder. Kijk daarom goed wat een broker of bank te bieden heeft en wat hij daarvoor vraagt.
Stap 2: welke aandelen ga je online kopen?
Nu je een account hebt geopend, is het zaak om uit te zoeken in welke aandelen je wilt investeren. Als het goed is, heb je hier enig vooronderzoek in gedaan. Je hebt bijvoorbeeld gekeken naar bewezen succesvolle beleggingsstrategien en je hebt boeken en handleiding gelezen over beleggen zoals je kunt vinden op www.10stappen.com
Kies niet voor een bepaald aandeel vanuit je onderbuikgevoel. Neem bijvoorbeeld geen aandelen van Shell, puur omdat het een Nederlands bedrijf is en je daar altijd tankt, of voor Apple omdat je een iPad hebt. Je hebt gewoon de juiste kennis en strategie nodig en zorg er ook voor dat je het overzicht weet te behouden in de jungle van bedrijven waar je aandelen online van kunt kopen.
Stap 3: hoeveel aandelen ga je online kopen?
Je hebt een account geopend en je hebt nauwkeurig onderzoek gedaan en je weet welke aandelen je online gaat kopen. Nu is de volgende vraag: hoeveel ga je er kopen? Het is in ieder geval raadzaam om voorzichtig te beginnen en niet als een dolle stier los te gaan. Je zal de eerste niet zijn die dan in no time een behoorlijk bedrag verliest en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Zeker als je net begint met beleggen is het aan te raden om niet direct een groot bedrag te investeren. Daarbij is het ook raadzaam om niet al je geld in twee of drie ondernemingen te investeren. Niemand kan de toekomst voorspellen dus zorg voor een brede spreiding op basis van een bewezen succesvolle strategie. Maak daarbij gebruik van de kennis van succesvolle beleggers door te modelleren wat zij doen.
Maak gebruik van money management door te zorgen dat je per positie niet meer dan 1% van de waarde van je portefeuille riskeert. Dit doe je bijvoorbeeld door een stop loss van 20% in te stellen en over minimaal 20 aandelen te spreiden (in ieder aandeel 5%). 20% van 5% is 1% dus zo verklein je het risico en voorkom je dat je in paniek raakt mocht het aandeel plots gaan dalen.
Als je wat meer ervaring in het aandelen kopen online hebt, kun je met grotere bedragen gaan werken en in nog meerdere bedrijven investeren. Je bouwt marktkennis op en op den duur ga je inzien hoe beleggen echt werkt.
Stap 4: welke order ga je geven?
Nu je weet welke aandelen en in welke hoeveelheid je deze wilt, is het zaak om ze daadwerkelijk te kopen. Je geeft hiervoor je online broker een opdracht (order). Om het simpel en overzichtelijk te houden, behandelen we hier twee soorten orders.
Bij een marktorder koop je een aandeel voor, zoals de naam al aangeeft, de op dat moment geldende marktprijs. Omdat de prijzen ontzettend snel kunnen schommelen, kan het zijn dat je het aandeel iets duurder koopt dan de prijs waarvoor je deze gezien hebt (goedkoper kan natuurlijk ook). Meestal gaat dit om enkele centen, dus als je van plan bent om de aandelen lang vast te houden, maakt dit niet zo heel veel uit.
Daarnaast kun je ook kiezen voor de limietorder. In dat geval koop je het aandeel wanneer deze een bepaalde prijs bereikt heeft (de limiet). Je bent er dan in ieder geval zeker van dat je het aandelen online koopt of verkoopt voor de prijs die jij in gedachten hebt.
Het kan natuurlijk zo zijn dat het aandeel niet de limiet bereikt die je in gedachten hebt. In dat geval moet je meer geduld hebben of toch een marktorder plaatsen. Als je de koersen niet heel frequent volgt, kan een limietorder heel handig zijn, omdat je niet alert hoeft te zijn om op het juiste moment toe te slaan. Je stelt gewoon een grens in om te kopen en een grens om weer te verkopen.
Stap 5: blijf je aandelen volgen
Aandelen kopen wil niet zeggen dat je rustig af kunt wachten als je ze eenmaal in je bezit zijn. De bedoeling is dat je de koers van je aandelen gaat volgen. Dit doe je bijvoorbeeld door te kijken bij de bank of broker waar je de rekening hebt geopend.
Aandelen kopen betekent ook dat je je af moet vragen of ze nog steeds in je strategie blijven passen. Het kan best zijn dat je aandelen bijvoorbeeld dalen, uit de stijgende trend gaan en niet meer in je strategie passen. Aan de andere kant kunnen er ook aandelen beschikbaar komen die heel goed in je strategie passen. Dit wil zeggen dat je direct moet (ver)kopen, want het houden aan je strategie, is naast het hebben van een bewezen succesvolle strategie, van cruciaal belang.
Stap 6: je online aandelen weer verkopen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je aandelen weer online wilt verkopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn, omdat ze flink in waarde zijn gedaald. Het kan ook zijn dat ze niet langer stijgen en dus niet langer in een stijgende trend zitten. Ze kunnen ook eenvoudigweg niet meer in je strategie passen, bijvoorbeeld door aandelen te kiezen met een hoog dividend. Zo zijn er allerlei redenen te bedenken om online aandelen te verkopen. Net als bij aandelen aankopen, kun je ook met een markt- en limiet order aandelen verkopen.
Stap 7: blijf evalueren
Als je eenmaal een mooie aandelenportefeuille hebt dan is het zaak om deze regelmatig te evalueren. Misschien is dit niet leukste karwei om te doen, maar het kan wel heel effectief zijn. Bekijk regelmatig de resultaten van je aandelen en probeer hier een patroon in te ontdekken.
Zodra je een patroon ontdekt, bijvoorbeeld wanneer je je niet aan je systeem hebt gehouden, kun je hierop inspelen. Probeer je meer te focussen op het foutloos uitvoeren van systeem en niet op het resultaat van de individuele transactie. Het resultaat volgt vanzelf wanneer je een goede strategie hebt en je deze foutloos uitvoert.
Aandelen kopen online: wat zijn de risico’s?
Als je online aandelen koopt, loop je altijd een bepaald risico. Gelukkig kun je je tegen de meeste risico’s heel goed indekken, maar evengoed brengt het een bepaald risico met zich mee. Hieronder noemen we de belangrijkste risico’s waar je als online belegger mee te maken kunt krijgen.
Risico van de markt
De aandelenmarkt kan ‘gekke’ dingen doen, waaronder ineens onderuit gaan. Denk maar eens aan de verschillende economische crisissen, die veel onzekerheid met zich meebrengen. Om te voorkomen dat je ineens heel veel geld verliest, is het verstandig om tijdens verschillende periodes aandelen te kopen. Stel dat je al je geld investeert op het moment dat de online aandelen op hun top bleken te staan. Dan kun je eigenlijk alleen maar verliezen. Spreid daarom je instapmoment door regelmatig meer geld te gaan beleggen.
Risico door valuta
Koop je aandelen op de buitenlandse markten dan betaal je bijvoorbeeld in dollars en niet in euro’s. Je aandelen kunnen dus minder waard worden als de dollar zakt in waarde. Op zich is dit niet een heel groot risico, maar zeker wel een aandachtspunt.
Risico door bedrijven
Net als bij de aandelenmarkt kan er ook met een bedrijf van alles gebeuren. In het ergste geval gaat een onderneming failliet en zijn je aandelen niks meer waard. Het kan ook voorkomen dat een bedrijf fraudeert en of een winstwaarschuwing afgeeft. De beste manier om je hier tegen in te dekken is aandelen te kopen van verschillende bedrijven. Spreiden is cruciaal.
Risico door de sector
Een bedrijf kan ineens slechter presteren, maar het kan ook voorkomen dat de prestaties van alle bedrijven in een bepaalde sector ineens tegenvallen. Denk hierbij maar eens aan een dalende olieprijs. De ondernemingen die te maken hebben met aardolie zullen dan waarschijnlijk minder goed presteren. Ook dit kun je ondervangen door aandelen te kopen van bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn.
GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK
Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/
Harm van Wijk
Pin ook deze handige infographic over online aandelen kopen.
Bronnen:
[1] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=975985
[2] https://academic.oup.com/rof/article-abstract/9/4/437/1604936
[3] https://link.springer.com/article/10.1007/s10713-007-0003-3
Hoe kan ik aantonen dat ik aandelen heb, als er wat fout gaat bij een broker.
waar is mijn bewijs dat ik aandelen gekocht heb.