AEX klaar voor de grote daling?

AEX klaar voor de grote dalingDe AEX corrigeerde de afgelopen dagen binnen de dalende trend. De 509-puntengrens is, zoals eerder beschreven, een belangrijk niveau op slotbasis. Hier ligt het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten over de daling van 703 punten naar 195 punten. De AEX is aanbeland bij een zeer belangrijk steunniveau. Tijd voor een mooie optieconstructie.

Omdat de AEX is afgeketst op de 509-puntengrens, is het de vraag of we op korte termijn boven 509 punten gaan sluiten. Onze behandelde optiestrategie staat inmiddels op een forse winst. Zie https://beleggen.com/78-procent-rendement-met-de-aex. Nu we net boven de 480-puntengrens staan, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe optiestrategie.

Duitse DAX30 onder een belangrijke steun

Duitse DAX30 onder een belangrijke steunWe moeten echter serieus rekening houden met een verdere daling. De Duitse DAX30 is namelijk onder een belangrijke steun terecht gekomen. Dit zou een signaal kunnen zijn dat de aandelenmarkt daarmee een dalende fase in is gegaan. Een correctie in tijd of prijs zou niet onlogisch zijn, gezien de stijging vanaf 194,99 (161%) sinds 2009.

Eindfase

Vooralsnog is deze lange stijgende trend intact, maar zoals vaker gemeld, de kwartaalcyclus loopt op zijn laatste benen. Ook de maandcyclus lijkt in de eindfase. De weekcyclus laat een onduidelijker beeld zien. Zijn we op zoek naar de bodem in een extreem lange cyclus of is de bodem reeds gezet?

Topvorming

Opvallend is ook dat de Dow Jones niet in staat is geweest om de top van maart te passeren. Veel grote indices, waaronder de Euronext 100, laten topvorming zien. Het is belangrijk hoe de grootste 100 aandelen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon zich ontwikkelen. Ook de bredere Euro Stoxx 50, de belangrijkste beursgenoteerde ondernemingen van de Eurozone, lijkt een top te vormen.

Lagere toppen en lagere bodems

De Euro Stoxx 50 is op dagbasis onder de start van de cyclus gedokenDe Euro Stoxx 50 is op dagbasis onder de start van de cyclus gedoken, wat een teken van zwakte is. Dit zou kunnen duiden op een draai van het sentiment en wellicht het einde van de stijging sinds 2009. De Euro Stoxx 50 laat de afgelopen dagen lagere toppen en lagere bodems zien.

Nieuwe lagere top

Vanuit het grote beeld sinds 2000, dan zou hiermee een nieuwe lagere top kunnen zijn gevormd. De top van 2007 is ook nog ver weg en na lagere toppen en lagere bodems, zou een nieuwe aanval op de bodem kunnen zijn ingezet. Dit zou betekenen dat de Euro Stoxx 50 zou kunnen halveren.

Waarschuwingssignalen

Zover is het nog niet natuurlijk, maar in de kortere time frames zoals de daggrafiek zijn ontstaan duidelijke waarschuwingssignalen. Een spoedig herstel zou dit scenario minder waarschijnlijk maken. Het lijkt dus een kwestie van erop of eronder. De 480-puntengrens is voor de AEX van groot belang om in de gaten te houden.

DAX en de Euro Stoxx 50

Als de AEX de DAX en de Euro Stoxx 50 volgt, dan zou de aanschaf van (langere) putopties interessant zijn. Bijvoorbeeld de put maart 360. Wie verwacht dat we boven 480 punten blijven en weer een nieuwe aanval op de 509-puntengrens kunnen inzetten, zou kunnen overwegen om een long call bull spread op te zetten. De kunst is om de juiste strategie te vinden bij de visie, waarbij we ook rekening moeten houden met de statistiek en een beperkt risico.

Long put butterfly

Wie verwacht dat de AEX rond het huidige niveau blijft hangen, dus tussen 480 en 510 punten, kan overwegen om een long put butterfly op te zetten. Bijvoorbeeld het schrijven van de put juni 490 en het kopen van de put 460 en de put 520. De investering is circa 1070 euro, wat gelijk het maximale risico is.

long_put_butterfly

Rendement van 180%

Bij een expiratie precies op 490 is de winst 1930 euro, een rendement van 180%. Het omslagpunt ligt onder 470 punten en boven 510 punten. We moeten dan in actie komen wanneer de steun of weerstand wordt doorbroken.

De Optie Navigator

We gaan verder kijken naar de nieuwe tool van Finodex: de Optie Navigator. We vullen in dat we een koers verwachten van 509 op 5 juni. We kunnen aangeven wat we verwachten van de beweeglijkheid, maar bij een zijwaarts verloop, zal de volatiliteit niet oplopen, dus we vullen hier niets in.

De zoekmachine van Finodex

We klikken op “Zoek Optiestrategieën” en zien de zoekmachine van Finodex miljoenen berekeningen maken binnen 1 minuut. Alle optiepremies worden ingelezen en tientallen strategieën met honderden series worden doorgerekend. Iets wat met de hand niet mogelijk is. De zoekmachine van Finodex toont een aantal zoekresultaten, die we bekijken.

Rendement

De resultaten kunnen worden gesorteerd op verwacht rendement, rendement wanneer het koersdoel wordt behaald op de gekozen datum, et cetera. Wat interessant is, is om ook te kijken naar het rendement als de koers ongewijzigd blijft. Het komt immers wel eens voor dat een visie niet uitkomt…

Long call bull spread

Long_call_bull_spreadEen interessant resultaat is de long call bull spread. We schrijven dan een call 560 voor september en kopen een call 540 voor september. Het kopen van een call spread betekent hier het schrijven van de call waarvoor we 1,08 euro ontvangen en het kopen van de call waarvoor we 2,90 euro betalen. We betalen per saldo 182 euro. De margin is nul omdat we de spread kopen in plaats van verkopen.

Een rendement van 74%

Op basis van de investering van 182 euro (290 euro minus 108 euro) komen we op een rendement van 74%. Een mooi rendement, maar de AEX moet dan wel stijgen. Nu weten we wel dat de AEX daalt in mei vanwege de dividenden. Met een beperkt risico kan dit een mooi resultaat opleveren als de AEX gelijk blijft of daalt.
Kijk voor meer informatie over OptieNavigator op https://kz223.isrefer.com/go/OptieNavigator/BeursBulletin

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com
Met hartelijke groet,
Drs. Harm van Wijk
www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.