Page content

AEX loopt op zijn laatste benen

AEX loopt op zijn laatste benen

De AEX worstelt nog steeds met de 458-puntengrens. Deze belangrijke weerstand houdt de AEX al maanden in zijn greep. Omdat we reeds aan het einde van de dagcyclus zitten, lijkt het niet waarschijnlijk dat de AEX nog over voldoende kracht beschikt om deze zware weerstand binnenkort uit te nemen.

We tellen inmiddels dag 15 van de dagcyclus. De gemiddelde cyclus telt van bodem tot bodem 20 beursdagen. We zitten dus inmiddels aan het einde van de cyclus. De start van een cyclus is vaak het meest bullish en het einde van de cyclus is vaak het meest bearish: de koers moet weer op zoek naar een nieuwe bodem.

De AEX opende dinsdag met een opwaarts koershiaat. De dagen erna wist de AEX echter geen vervolg te geven aan deze optimistische start. Positief is, dat het koershiaat nog steeds niet is gesloten. Sinds 9 november zijn we vanaf 436 punten inmiddels aardig opgeklommen.

De RSI 14 wist echter niet overbought te worden. Zolang we onder de 60 blijven, blijven we in een Bear market range.

De Trendindicator lijkt op dit moment een koopsignaal af te gaan geven. De AEX zal dan niet meer onder de 451 puntengrens mogen breken. De afgelopen maanden zien we een zijwaarts verloop. Hierdoor geeft de Trendindicator regelmatig valse signalen. Het moet dus nog blijken of de AEX ditmaal wel een kant kiest of dat we in deze neutrale fase blijven.

aex

De aanval lijkt weer geopend op het recordniveau van 2016 rond 466 punten. De vraag is alleen of de AEX hiervoor eerst een nieuwe aanloop zal moeten nemen. Vanaf 1 januari is de AEX per saldo nog niet veel opgeschoten. Dat betekent natuurlijk niet, dat er geen geld te verdienen was op de beurs. Met de optieposities van OptieAlert.nl behaalden we sinds 1 januari een winst van ruim 32% na kosten.

Ook de andere Europese indices zoals de DAX30, EuroNext 100 en de Dow Jones Stoxx 50 lijken de handdoek even  in de ring te hebben gegooid . De Amerikaanse indices ogen een stuk meer optimistisch. De Dow Jones en de S&P en zelfs de Nasdaq wisten de recordniveaus aan te scherpen.

De grote vraag is nu waar de AEX de cyclusbodem gaat vormen. De kans is groot dat dit boven de start van de dagcyclus gebeurt. Een slot onder 436 punten zou het optimistisch scenario teniet doen.

optie-alert

Met onze optieposities zitten we tussen 405 punten en 475 punten goed. Door de combinatie van Iron condors met covered straddles op de AEX hebben we een comfortabele positie opgebouwd.

Op dit moment staan vier seinen op groen. Er is dus geen reden tot paniek of euforie, maar wel reden om de posities scherp te monitoren en risico’s af te dekken.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

Comment Section

7 reacties op “AEX loopt op zijn laatste benen


Door Alwie Zoontjes op 25 november 2016

Beste Harm Met uw uitleg ben ik het welenigzins eens. Wat me wel bevreemd is dat ik me had aan gemeld als gebruiker
Van optie allert. ( en via iDeal heb betaald)
Naar aanleiding van een van uw akties
Resultaat. …… geld weg. En no !!!
Informatie. Jammer !!!!!
Vr groet. Alwie


Door Harm van Wijk op 25 november 2016

Dan is er blijkbaar iets niet goed gegaan, maar als u mij een e-mail stuurt met de gegevens wanneer dit is gebeurt, dan kan ik dat herstellen.


Door jacob maat op 25 november 2016

ik kan mij niet voorstellen dat de kopers AEX niet dit jaar nog zullen proberen een nieuwe top te plaatsen, richting 466 is het “maar” 10 punten, oftewel 2,2%. Ik zeg dat dat nog wel gaat gebeuren. Maar zijwaarts is ook prima! Heel veel geleerd in dit jaar!


Door Harm van Wijk op 25 november 2016

Goed om te horen Jacob, alles is inderdaad mogelijk in deze markt…dat heb ik dit jaar ook weer geleerd 😉


Door Tom op 25 november 2016

verwacht een uitbraak. weekcyclus bodem is gezet. vind juist de correctie in tijd sterk. daarnaast heeft europa nog wel wat in te halen. stoploss bij 452.


Door Tom op 25 november 2016

boven 459 doel 466 en daarna 475/485


Door Harm van Wijk op 25 november 2016

Als ik kijk naar de maandcyclus, dan is dit de 9de bar…tijd voor een mid cylce low? Deze is weer dominater dan de week…we gaan het zien 😀

Plaats een reactie


*