AEX loopt op zijn laatste benen

aex

De AEX worstelt nog steeds met de 458-puntengrens. Deze belangrijke weerstand houdt de AEX al maanden in zijn greep. Omdat we reeds aan het einde van de dagcyclus zitten, lijkt het niet waarschijnlijk dat de AEX nog over voldoende kracht beschikt om deze zware weerstand binnenkort uit te nemen.

We tellen inmiddels dag 15 van de dagcyclus. De gemiddelde cyclus telt van bodem tot bodem 20 beursdagen. We zitten dus inmiddels aan het einde van de cyclus. De start van een cyclus is vaak het meest bullish en het einde van de cyclus is vaak het meest bearish: de koers moet weer op zoek naar een nieuwe bodem.

De AEX opende dinsdag met een opwaarts koershiaat. De dagen erna wist de AEX echter geen vervolg te geven aan deze optimistische start. Positief is, dat het koershiaat nog steeds niet is gesloten. Sinds 9 november zijn we vanaf 436 punten inmiddels aardig opgeklommen.

De RSI 14 wist echter niet overbought te worden. Zolang we onder de 60 blijven, blijven we in een Bear market range.

De Trendindicator lijkt op dit moment een koopsignaal af te gaan geven. De AEX zal dan niet meer onder de 451 puntengrens mogen breken. De afgelopen maanden zien we een zijwaarts verloop. Hierdoor geeft de Trendindicator regelmatig valse signalen. Het moet dus nog blijken of de AEX ditmaal wel een kant kiest of dat we in deze neutrale fase blijven.

aex

De aanval lijkt weer geopend op het recordniveau van 2016 rond 466 punten. De vraag is alleen of de AEX hiervoor eerst een nieuwe aanloop zal moeten nemen. Vanaf 1 januari is de AEX per saldo nog niet veel opgeschoten. Dat betekent natuurlijk niet, dat er geen geld te verdienen was op de beurs. Met de optieposities van OptieAlert.nl behaalden we sinds 1 januari een winst van ruim 32% na kosten.

Ook de andere Europese indices zoals de DAX30, EuroNext 100 en de Dow Jones Stoxx 50 lijken de handdoek even  in de ring te hebben gegooid . De Amerikaanse indices ogen een stuk meer optimistisch. De Dow Jones en de S&P en zelfs de Nasdaq wisten de recordniveaus aan te scherpen.

De grote vraag is nu waar de AEX de cyclusbodem gaat vormen. De kans is groot dat dit boven de start van de dagcyclus gebeurt. Een slot onder 436 punten zou het optimistisch scenario teniet doen.

optie-alert

Met onze optieposities zitten we tussen 405 punten en 475 punten goed. Door de combinatie van Iron condors met covered straddles op de AEX hebben we een comfortabele positie opgebouwd.

Op dit moment staan vier seinen op groen. Er is dus geen reden tot paniek of euforie, maar wel reden om de posities scherp te monitoren en risico’s af te dekken.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

7 antwoorden
 1. Alwie Zoontjes
  Alwie Zoontjes zegt:

  Beste Harm Met uw uitleg ben ik het welenigzins eens. Wat me wel bevreemd is dat ik me had aan gemeld als gebruiker
  Van optie allert. ( en via iDeal heb betaald)
  Naar aanleiding van een van uw akties
  Resultaat. …… geld weg. En no !!!
  Informatie. Jammer !!!!!
  Vr groet. Alwie

  Beantwoorden
 2. jacob maat
  jacob maat zegt:

  ik kan mij niet voorstellen dat de kopers AEX niet dit jaar nog zullen proberen een nieuwe top te plaatsen, richting 466 is het “maar” 10 punten, oftewel 2,2%. Ik zeg dat dat nog wel gaat gebeuren. Maar zijwaarts is ook prima! Heel veel geleerd in dit jaar!

  Beantwoorden
 3. Tom
  Tom zegt:

  verwacht een uitbraak. weekcyclus bodem is gezet. vind juist de correctie in tijd sterk. daarnaast heeft europa nog wel wat in te halen. stoploss bij 452.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.