AEX neutraliseert island reversal-patroon

AEX neutraliseert island reversal-patroon De AEX was dinsdag vast gestemd, waarbij vooral ING en TomTom de index de weg naar boven wezen. De AEX ging opnieuw in de aanval richting de top die in oktober werd bereikt. De index slaagde erin om het koershiaat rond 307,50 punten te sluiten. De stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van dit jaar rond 256 punten heeft andermaal zijn dienst bewezen. Daarentegen is de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar nog niet doorbroken, waardoor de AEX nog steeds gevangen zit in een consolidatiedriehoek.

Weekbasis

Op weekbasis is het beeld negatief, daar het proces van lagere bodems en lagere toppen nog niet doorbroken is. Pas als de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar is doorbroken, verbetert het beeld. Een volgende stap is dan het passeren van de top van juli rond 347 punten. Desalniettemin is het herstel vanaf het dieptepunt in september een positief signaal, met een ‘high’ in oktober rond 318 punten.

De RSI noteert evenwel nog steeds in de ‘bear range’ en zal minimaal de 60%-grens moeten doorbreken om deze ‘range’ te verlaten. Een bevestiging van de ‘bull range’ volgt echter pas bij een RSI-stand boven 70%.

Dagbasis

De AEX vormde een aantal weken geleden een opwaarts koershiaat rond 310 punten, maar ketste vervolgens af op de dalende weerstandslijn. De AEX heeft nog een lange weg te gaan voordat de dalende trend van de afgelopen maanden is verlaten. Het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) zal daarbij eveneens dienen te worden gesloten.

Het ‘island reversal’-patroon is onschadelijk gemaakt doordat de AEX het koershiaat rond 307,50 punten heeft gesloten. De stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten is nog intact, wat eveneens bemoedigend is.

De voorgaande weken steeg de RSI weliswaar, maar is (vooralsnog) niet ‘overbought’ geworden. Wanneer de RSI boven 70% noteert, wordt de ‘bull range’ bevestigd. Het is positief zolang de RSI boven de ondergrens van de ‘bull range’ rond 40% weet te blijven.

Uurbasis

Op uurbasis is de ‘positieve reversal’ nog steeds actueel: de koopkrachtindicator daalde maandagochtend tot onder het dieptepunt van 3 november, terwijl de AEX van een hoger niveau opveerde. Dit impliceerde al een hogere ‘high’ boven 306,87 punten. Hoewel dit patroon gevormd is binnen een ‘bear range’, is dit positief.

De AEX zal evenwel uit de consolidatiedriehoek moeten breken. Zolang dit niet geschiedt, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit. De koopkrachtindicator RSI noteert op dag- en weekbasis in een neutrale zone, met op uurbasis een verbetering van het beeld. Zodra de RSI boven 70% weet te komen, kunnen we pas spreken van een ‘bull range’.

De uitdaging voor de AEX is nu om de neerwaartse ‘gap’ onder 320 punten te sluiten, alsmede de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar te doorbreken. Het is derhalve wachten op een uitbraak van de AEX uit de consolidatiedriehoek. Het is bemoedigend dat de stijgende lijn sinds het dieptepunt nog intact is, zij het binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De schuldencrisis heeft een tweede politieke leider de kop gekost. Berlusconi stelt wel eisen aan zijn vertrek, dus eerst zien, dan geloven. Financiële fondsen profiteerden van de aankondiging van het vertrek.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.