AEX veert op van dieptepunt november

De AEX tikte vrijdag het laagste punt voor november aan, maar herstelde maandag aanzienlijk: +3,9% op 285,07 punten, de op één na beste dag van het jaar. De zwaar afgestrafte financiële waarden stegen maandag fors, waarbij ING zelfs 11% de lucht in schoot. Desalniettemin leeft de AEX slechts op binnen de dalende trend(s). De Amerikaanse beurzen kwamen eveneens goed uit de startblokken. Beleggers zetten de koopwoede op ‘Black Friday’ op de aandelenmarkten voort.
De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor ruim € 8 miljard aan staatsobligaties van eurolanden opgekocht. In totaal heeft de Europese VuilnisBank, sinds mei 2010 voor € 203,5 miljard aan (Europese) obligaties gekocht. De Europese Centrale Bank zou onder strikte voorwaarden bereid zijn om ‘massaal’ staatsobligaties van eurolanden op te kopen. In 2007 en 2008 hebben banken overigens voor $ 7700 miljard aan steun van de Fed gekregen.

Weekbasis

De AEX kende vorige week geen positieve handelsweek, maar trapte gisteren de nieuwe week bijzonder sterk af. De AEX tikte vrijdag een nieuw dieptepunt voor november aan en zette vervolgens een herstel in binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De RSI daalde de voorgaande weken weliswaar, maar bereikte niet het ‘oversold’-gebied (onder 30%). De koopkrachtindicator noteert daarentegen nog steeds onder de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear range’ aangeeft.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX is opgeveerd boven de ‘low’ van dit jaar rond 256 punten. Nu is het zaak voor de index om de dalende trend van de afgelopen weken te doorbreken. De AEX zette maandag een sterk herstel in vanaf de 270-puntengrens en vormde daarbij een opwaarts koershiaat. Rond 287 punten ligt echter een neerwaartse ‘gap’ die voor weerstand zou kunnen zorgen. De RSI heeft een positieve reversal gemaakt (de RSI-bodems lagen lager, terwijl de AEX hogere bodems vormde), wat hoopvol is.

Uurbasis

Op uurbasis veerde de RSI op vanuit ‘oversold’-gebied (onder 30%) en ging ‘linea recta’ naar de ‘overbought’-zone (boven 70%). Het beeld op de kortere ‘time frames’ is verbeterd, maar de langere ‘time frames’ nog niet. De opleving boven de bodem van september is bemoedigend, al is er wel meer nodig om de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken.

Voor derivatenbeleggers hebben zich dit jaar al veel kansen voorgedaan. De ProtectiePortefeuille heeft van de turbulentie, zowel opwaarts als neerwaarts, kunnen profiteren: dit jaar bedraagt de winst 46,7% en dat terwijl de AEX in 2011 20,7% verloor.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.