AEX sluit neerwaarts koershiaat

AEX sluit neerwaarts koershiaatDe AEX zette dinsdag het herstel van de voorgaande handelsdagen voort en sloot het neerwaarts koershiaat met een stijging van 0,9% tot 287,55 punten. Het lijkt alsof ‘alle schuldenproblemen in Europa’ ineens zijn opgelost. Vrijdag werd nog het dieptepunt van november aangescherpt. Het herstel vindt echter plaats binnen de dalende trend(s) van de afgelopen maanden, dus kan het sein ‘brand meester’ nog niet worden gegeven. Desalniettemin is het bemoedigend dat de AEX alweer opveerde boven de ‘low’ van dit jaar rond 256 punten.
De Italiaanse overheid heeft dinsdag (opnieuw) hogere couponrentes moeten vaststellen om nieuwe staatsleningen (circa € 7,5 miljard) aan de man te brengen. Voor nieuwe 3-jarige obligaties liep de rente zelfs op tot 7,89% wat het hoogste niveau sinds de invoering van de euro is. Het effectieve rendement op 10-jarige leningen bedroeg 7,56% wat eveneens een record betekent.

Weekbasis

De AEX deed een geslaagde poging om de ‘high’ van vorige week te passeren. De AEX tikte vrijdag een nieuw dieptepunt voor november aan, maar zette vervolgens een sterk herstel in binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De RSI daalde de voorgaande weken, maar bleef boven het ‘oversold’-gebied (onder 30%). De koopkrachtindicator noteert echter nog steeds onder de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear range’ aangeeft. Daar zal de RSI in ieder geval uit moeten breken.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX is opgeveerd boven de ‘low’ van dit jaar rond 256 punten. De volgende uitdaging is om de dalende trend van de afgelopen weken te doorbreken. De AEX zette de afgelopen dagen een sterk herstel in vanaf de 270-puntengrens en vormde daarbij een opwaarts koershiaat. Zolang dit koershiaat open staat, is dit een troefkaart voor de ‘stieren’.

Rond 287 punten lag een neerwaartse ‘gap’ die gisteren werd gesloten. De volgende uitdaging is om de dalende weerstandslijn vanaf de top van eind oktober te doorbreken. De RSI heeft een positieve reversal gemaakt (de RSI-bodems lagen lager, terwijl de AEX hogere bodems vormde ten opzichte van die van begin oktober), wat hoopvol is.

Uurbasis

Op uurbasis bereikte de RSI de ‘overbought’-zone (boven 70%). De koopkrachtindicator consolideerde gisteren rond dat gebied. Het beeld op de kortere ‘time frames’ is verbeterd, maar de langere ‘time frames’ daarentegen nog niet. De opleving boven de bodem van september is bemoedigend, net als het sluiten van de opwaartse gap’ al is er wel meer nodig om de dalende trend(s) van de afgelopen maanden te doorbreken.

Voor derivatenbeleggers hebben zich dit jaar al veel kansen voorgedaan. De ProtectiePortefeuille heeft van de turbulentie, zowel opwaarts als neerwaarts, kunnen profiteren: dit jaar bedraagt de score 46,5% en dat terwijl de AEX in 2011 20,0% verloor.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.