AEX vormt nieuwe cyclusbodem

AEX vormt nieuwe cyclusbodemDe AEX was de afgelopen week op zoek naar vaste grond onder de voeten. Het lijkt er op dat net boven de 390-puntengrens een hogere bodem is gevormd zodat opnieuw de aanval op de 400-puntengrens kan worden ingezet.

De aanval op het meerjarig recordniveau rond 409 punten zou, na deze felle correctie, weer ingezet kunnen worden. De correctie die volgde op de aanval op het recordniveau (van 380 naar 409 punten) bedroeg 61,8% van de stijging, wat bekend staat als een belangrijk Fibonacci-niveau.

De top van april is hoger dan de top van februari en het lijkt alsof de afgelopen week een hogere bodem is gevormd. Hogere toppen en hogere bodems zijn het kenmerk van een stijgende trend. De aanval op het meerjarig recordniveau rond 409 punten moet nu slagen om de stijgende trend uit 2011 een nieuwe impuls te geven.

De beperkte terugval toont dat de strijd nog niet gestreden is. De 400-puntengrens speelt opnieuw een belangrijke rol voor het vervolg. De bodem rond 390 punten moet nu stand houden, anders zou een nieuwe aanval op de 380-puntengrens mogen verwacht.

Vorige week leek echter ook een nieuwe dagcyclus te zijn gevormd, maar deze cyclus bleek nog niet helemaal afgerond. Het eerste deel is vaak het meest positief, dus daarom mag nu een verdere stijging worden verwacht. Een verdere verzwakking maakt echter een ander scenario mogelijk.

Een vroege top in de dagcyclus en gebrek aan kracht aan het begin van de weekcyclus zouden kunnen duiden op het einde van de stijgende trend die in 2011 begon. De kwartaalcyclus, die steeds verder op zijn eind begint te lopen, zou ons dan naar een nieuwe belangrijke bodem kunnen leiden, zoals in 2003 en 2009.

Op weekbasis is de stijgende trend echter nog steeds intact, zodat onze voorkeur uitgaat naar het scenario met een verdere stijging, voordat de grote daling van start gaat. We blijven echter op onze hoede, want sinds de start van 2014 staat de AEX op het moment van schrijven nog steeds in de min.

De AEX zit sinds het begin van 2014 binnen een bandbreedte van circa 30 punten en het speelveld is op dit moment slechts 10 punten (tussen 390 en 400 punten). Onder de 390-puntengrens kan de steun rond 380 punten weer worden opgezocht. Boven 400 punten kan de aanval op de top weer worden ingezet.

Meer dan een neutraal beeld kunnen we het op dit moment nog steeds niet noemen. Maar ook in een neutrale markt kunnen we natuurlijk geld verdienen. Met het schrijven van opties, zoals we dat doen voor OptionAlert Indices (www.optionalert.nl) bijvoorbeeld:

“OptionAlert: De put CAC40 apr 4050 en de call CAC40 apr 4600 (short strangle) lopen vandaag waarschijnlijk zonder waarde af. Geen actie nodig. Winst circa 285 euro.” Op basis van de margin van 3000 euro is dat toch bijna 10% winst in 41 dagen. Fijne paasdagen!!

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.