Beleggen in de top 12 halfgeleiders van 2023

halfgeleiders

Beleggers kunnen niet meer om halfgeleiders of semiconductoren (u mag ook chips zeggen) heen. Die semiconductoren zijn namelijk alomtegenwoordig in ons dagelijks leven en dat is te zien aan de aandelenkoersen van bedrijven in deze sector.

 

Er bestaat bij wijze van spreken geen enkel technologisch gebruiksvoorwerp dat geen halfgeleiders bevat. In de sector zijn dan ook een groot aantal bedrijven actief, als producent of als toeleverancier van de sector.

 

Halfgeleiderbedrijven ontwerpen en produceren computerchips en aanverwante componenten. Ze maken zodoende deel uit van het universum van de technologiesector. Deze fabrikanten zijn cyclisch is, zoals dat ook geldt voor andere productie- of grondstoffenbedrijven.

 

Wat zijn de belangrijke trends en wat zijn de strategische kansen op de markt voor halfgeleiders?

Hoewel de recente chiptekorten nodig waren om hun “kritieke” status te verstevigen (en voor de buitenwereld duidelijk zichtbaar te maken), hebben halfgeleiders nu hun plaats veroverd als een echt essentieel product. De halfgeleidervooruitzichten voor 2023 gaan nader in op een aantal belangrijke trends:

 

Een periode van robuuste groei begint

 

In meerdere eindmarkten kan de afwezigheid van één enkele kritische chip, die vaak minder dan een dollar kost, de verkoop van een apparaat ter waarde van vele tienduizenden dollars beletten. Op basis van verschillende analyses resulteerde het chiptekort van de afgelopen twee jaar in een omzetderving van meer dan 500 miljard dollar wereldwijd in de halfgeleiderindustrie en klanten in verschillende sectoren verloren een hoop omzet.

 

Op de lange termijn zullen de inkomsten uit halfgeleiders waarschijnlijk rond een trendlijn schommelen. Toch ziet die trendlijn er steiler uit dan ooit tevoren nu we een periode van robuuste seculaire groei ingaan. Chips zullen nog belangrijker worden in alle sectoren, gedreven door de toenemende hoeveelheid halfgeleiders in van alles en nog wat, van auto’s tot apparaten tot fabrieken, naast de gebruikelijke producten: computers, datacenters en telefoons.

 

Het aanhoudende tekort aan talent zal nog groter worden door de toevoeging van meer productiefaciliteiten voor halfgeleiders buiten Taiwan, China en Zuid-Korea. De grotere vraag naar softwarevaardigheden die nodig zijn om chips te programmeren en te integreren in snelgroeiende markten, zal dat tekort nog aanzwengelen.

 

Ten slotte mag worden verwacht dat de digitale transformatie binnen de sector zich zal voortzetten en versnellen. Bijna drie op de vijf chipbedrijven zijn al begonnen aan hun transformatietraject. Toch past meer dan de helft van die bedrijven die halfgeleiders maken hun transformatieproces gaandeweg aan. Maar onderweg zullen toch hindernissen genomen moeten worden. Daarbij kijken we nog eens naar wat Gartner voorspelde naar aanleiding van de huidige moeilijke economische omstandigheden.

 

De CHIPS-wet moet de binnenlandse productie van halfgeleiders nieuw leven inblazen.

 

De halfgeleiderindustrie heeft dus een up-and-down 2022 achter de rug, waarbij 2023 een stuk beter was. Na een recordvraag over de hele linie in 2021, zijn er significante tekenen van een vertraging in de industrie. Het hectische tempo van de uitgaven in zowel consumentenelektronica als computerinfrastructuur is afgenomen naarmate de trends op het gebied van thuisblijven en thuiswerken aan kracht hebben ingeboet.

 

De sector van de halfgeleiders kan nu echter uit haar eerdere lethargie komen. Dat komt omdat het Amerikaans Congres in juli 2022 de Chips and Science Act van $ 280 miljard heeft aangenomen, die $ 52 miljard aan subsidies voor binnenlandse fabricagefabrieken omvat. Dit is een van de grootste programma’s die de Amerikaanse regering de afgelopen decennia heeft gelanceerd om een binnenlandse industrie ten goede te komen, en het zou de concurrentiebalans tussen Aziatische en Noord-Amerikaanse halfgeleideractiviteiten fundamenteel kunnen veranderen.

 

De jacht op siliciumtalent wordt intenser

 

Er heerst een wijdverbreid personeelstekort in de sector na de pandemie, deels voortgestuwd door de “Grote Ontslaggolf”, waarbij alleen al in augustus 2021 meer dan 4 miljoen Amerikaanse werknemers zonder baan zaten. De halfgeleiderindustrie voelt ook die druk, misschien zelfs nog erger.

 

Om tegemoet te komen aan het groeiende hybride werkmodel, hebben bedrijven uit de sector van de halfgeleiders innovatieve manieren nodig om samenwerking tussen kernproductie-, technisch en R&D-personeel mogelijk te maken. Grote chipfabrikanten verbeterden ook hun initiatieven voor het evenwicht tussen werk en privéleven, ondersteuning van werknemers en welzijnsprogramma’s om hun organisaties tijdens de pandemie beter te ondersteunen.

 

In 2023 en daarna zullen ze waarschijnlijk nog wendbaarder moeten zijn met hun programma’s voor personeelsontwikkeling en personeelsvoordelen, die beide cruciaal zullen blijken voor hun vermogen om talent te behouden en te laten groeien. Talent waar de sector van de halfgeleiders dringend behoefte aan heeft.

 

De stap om de productie van halfgeleiders te lokaliseren wint aan kracht

 

De wereldwijde halfgeleiderindustrie zet zich in om haar totale outputcapaciteit op langere termijn tot een ongekend niveau te verhogen. De kapitaaluitgaven van de drie grootste spelers zullen tussen 2021 en 2023 waarschijnlijk meer dan $ 200 miljard bedragen. Overheden hebben honderden miljarden dollars meer toegezegd. We verwachten dat de wereldwijde investeringen tegen het einde van 2023 circa 50% hoger zullen zijn dan in 2020.

 

Sommige investeringen zullen plaatsvinden in traditionele productieclusters in Taiwan en Zuid-Korea; maar in toenemende mate zal het in de Verenigde Staten, China, Japan, Singapore, Israël en Europa zijn – een trend die bekend staat als “lokalisatie” – waardoor de productie van halfgeleiders dichter bij de volgende stap in de toeleveringsketen komt.

 

Er zijn al meerdere stuurprogramma’s voor lokalisatie ontworpen; hoewel het vermeldenswaard is dat het een trend van meerdere decennia omkeert naar een goed ontwikkelde en verfijnde wereldwijde toeleveringsketen in de sector van de halfgeleiders. Van chipontwerp en wafer productie tot verpakking, testen, OEM-assemblage (Original Equipment Manufacturer) en meer, er zijn tientallen landen bij betrokken.

 

Digitale transformatie inspanningen moeten versneld worden

 

Als halfgeleiderbedrijven hun concurrentievoordeel willen versterken, moeten ze de eerste zijn die nieuwe producten lanceren, de productie snel opschalen en zich richten op innovatie en efficiëntie. Deze factoren – in combinatie met de komst van nieuwe technologische eindmarkten, de verschuiving van klanten naar het ontwerpen van chips in eigen huis, wereldwijde handelsoorlogen en de verstoring van de toeleveringsketen tijdens de pandemie – hebben hen gedwongen hun bedrijfs- en bedrijfsmodellen opnieuw uit te vinden.

 

Omdat digitale bedrijfsmodeltransformaties veranderende bedrijfsmodellen vereisen en nieuwe digitale en talentcapaciteiten aannemen, moeten chipbedrijven een geïntegreerde aanpak volgen – rekening houdend met verschillende entiteiten zowel binnen als buiten de onderneming – om beter bestand te zijn tegen toekomstige bedrijfsverstoringen.

 

Is het de moeite waard om in halfgeleideraandelen te investeren?

 

De wereldwijde industrie is tegenwoordig gebonden aan de productie van halfgeleidercomponenten. Het belangrijkste is dat deze afhankelijkheid alleen maar zal toenemen. Dit geldt zowel voor complexe oplossingen (computersystemen, kunstmatige intelligentie) als voor meer begrijpelijke oplossingen.

 

In de auto-industrie is dit bijvoorbeeld het vervangen van verbrandingsmotoren door elektromotoren. Hieronder gaan we in op de opportuniteit van beleggen in halfgeleideraandelen.

 

Sectorvooruitzichten

Laten we beginnen met te benadrukken dat de halfgeleidersector een enorm groeipotentieel heeft in de komende tientallen of zelfs honderden jaren. De halfgeleidermarkt bevindt zich momenteel in een fase van actieve ontwikkeling en groei. Het volume van de huidige markt heeft volgens sommige bronnen een omvang van meer dan $ 50 miljard en het groeipotentieel zou kunnen reiken tot enkele triljoenen in de komende 10-20 jaar.

 

Feit is dat voor smartphones, computers, datacenters, huishoudelijke apparaten en auto’s, waarvan het aantal toeneemt, halfgeleiders nodig zijn. Maar het is niet genoeg om alleen halfgeleiders te produceren om een telefoon of autocontrole-eenheid slimmer, sneller en efficiënter te maken. Voor dit doel is er behoefte aan snellere processors, RAM, grafische adapters en andere halfgeleiderproducten.

 

Dienovereenkomstig zijn halfgeleiders goederen waar regelmatig vraag naar is, die voortdurend moeten worden bijgewerkt en de vraag zal alleen maar toenemen. Deze industrie kan worden vergeleken met de olieproductie 50-70 jaar geleden, toen er minder auto’s, vliegtuigen en schepen waren en de wereld de groei van de olie-industrie nodig had. Met halfgeleiders heeft de wereld op dezelfde manier niet de productiecapaciteit om aan alle vraag op de markt te voldoen.

 

De markt voor halfgeleiders kan op basis van de vraag in verschillende hoofdsegmenten worden onderverdeeld:

 

Mobiele toestellen

Het grootste segment van de halfgeleidermarkt. De groei wordt gestimuleerd door de oorlog op het wereldtoneel, tussen Apple en zijn concurrenten om de meest populaire en productieve smartphone.

 

Computers

Dit segment staat op de tweede plaats en er is ook een actieve oorlog om technologie op de markt.

 

Huishoudelijke apparaten

Alles kan aan hen worden toegeschreven. Tv’s, wasmachines, magnetrons, enz. De intensiteit van passies is hier eenvoudiger, maar fabrikanten vechten ook om de eerste plaats.

 

Auto’s

De auto heeft veel hulpbesturingssystemen en rijassistenten, van multimedia tot stuurautomaat. In feite heeft elke elektronische eenheid van een auto een processor of geheugen nodig. Auto’s zijn in opkomst, technologie is in opkomst en ze zorgen ook voor een sterke vraag naar halfgeleiders. In 2020 en 2021 ondervonden Tesla, GM en VW door het tekort aan halfgeleiders enorme problemen bij de productie van auto’s, juist vanwege het tekort aan halfgeleiders.

 

Niet alle bedrijven hebben eigenlijk hun eigen productiefaciliteiten. In dit opzicht kan de halfgeleidermarkt worden onderverdeeld in 3 categorieën:

 

Categorie 1. Echte halfgeleiderfabrikanten (bedrijven hebben hun eigen productiefaciliteiten en produceren halfgeleiders voor zichzelf of contractfabricage voor klanten).

 

Categorie 2. Merkhouders. Deze bedrijven hebben een grote naam, merk, marketing, hun eigen markt en zelfs architectuur. Maar de halfgeleiders daarvoor worden geproduceerd door de bedrijven uit de eerste categorie.

 

Categorie 3. Leveranciers van onderdelen. Dit is de backstage van de sector van de halfgeleiders. Bedrijven in deze categorie produceren geen halfgeleiders en commercialiseren ook geen eigen merken. Maar ze leveren aan fabrikanten productieapparatuur en verschillende testdiensten. Een onderscheidend kenmerk van deze categorie is onafhankelijkheid. Dat wil zeggen, het kan ze niet schelen wie de leider in deze industrie wordt, TSMC, Intel of Samsung, het kan ze alleen schelen dat de markt groeit, en ze groeien mee.

 

Het is tijd om eens te kijken naar de grootste spelers in de sector van de halfgeleiders.

 

De eerste helft van 2023 was zeer winstgevend voor beleggers in halfgeleiders, waarbij de benchmark iShares Semiconductor ETF (ticker: SOXX) tot en met 20 juni met 45,2% is gestegen. Ondertussen is de VanEck Semiconductor ETF (SMH) in dezelfde periode met ongeveer 51% gestegen. Meerdere groeimotoren zijn onder meer kunstmatige intelligentie, virtual reality, 5G, cryptocurrencies, gaming en cloud computing, die allemaal steeds afhankelijker worden van computermicrochips.

 

De Semiconductor Industry Association verwacht in de nabije toekomst een aanzienlijke groei voor de chipsector. “De laatste sectorvoorspelling voorspelt een dip met dubbele cijfers in de wereldwijde chipverkoop voor 2023, gevolgd door een sterk herstel in 2024”, zegt John Neuffer, president en CEO van SIA.

 

Er is een paar industrieën die de groei in de halfgeleidersector een impuls zullen geven. AI is er daar natuurlijk één van. De nieuwe technologie zal naar verwachting vrijwel elke industrie ter wereld ontwrichten, en het is een markt die naar verwachting de komende zeven jaar met slechts 30% per jaar zal groeien. AI is nergens zonder de chips die achter machine learning zitten, waardoor het een belangrijke groeirichting is.

 

De problemen met de toeleveringsketen die we tijdens de Covid-19-crisis hebben gezien, hebben de sector heel wat problemen opgeleverd. Maar nu de verkopen blijven groeien en de problemen worden opgelost, liggen er kansen om de problemen van de afgelopen jaren op te lossen. Bedrijven die manieren vinden om het bouwproces van halfgeleiders te verbeteren, zouden zichzelf kunnen zien profiteren van de winst naarmate de industrie groeit. We zetten de belangrijkste aandelen uit de sector van de halfgeleiders in 2023 even op een rijtje.

 

1.   NXP Semiconductors (NXPI)

NXPI biedt hoogwaardige mixed signal- en standaardproductoplossingen die gebruik maken van de expertise op het gebied van RF, analoog, energiebeheer, interface, beveiliging en digitale verwerking. Het bedrijf lijkt goed gepositioneerd om te profiteren van de innovatie op de automarkt. Bovendien is NXP Semiconductors leider op het gebied van microcontrollers en applicatieprocessors voor algemene doeleinden in industriële en IoT-markten.

 

Hoewel AI misschien wel de nieuwste en meest veelbelovende technische innovatie is, zijn er nog tal van andere industrietakken waarin halfgeleideraandelen goed kunnen gedijen. Het doelsegment van NXP Semiconductors is niet alleen de auto-industrie maar het Internet of Things, dat de connectiviteit beschrijft tussen apparaten zoals koelkasten en klokken.

 

Het meest opwindende segment van NXP zijn echter de autochips, die het bedrijf ontwikkelt om autonoom rijden te ondersteunen. Hoewel er nog genoeg regelgevings- en veiligheidshindernissen moeten worden overwonnen voordat zelfrijdende auto’s realiteit worden, lijkt deze technologie wel de toekomst te worden. NXP is nauw verbonden met veel van ‘s werelds grootste bedrijven op het gebied van autonoom rijden, waardoor het in een goede positie zit voor toekomstige groei.

 

Elektrische voertuigen zijn een ander potentieel sterk punt voor NXP, waarbij Tesla-oprichter Elon Musk stelt dat hij verwacht dat de jaarlijkse productieaantallen zullen stijgen van 1,3 miljoen in 2022 naar 20 miljoen voertuigen in 2030.

 

Het Internet of Things lijkt misschien het nieuws van vorig jaar, maar de ontwikkelingen in dat segment van de markt hebben ook een positieve impact op NXP. De chips van de groep worden gebruikt in de communicatie-infrastructuur, dus de uitrol van 5G was goed nieuws voor de verkoop. NXP rapporteert ook een geschatte winstgroei van 8,2% in 2024, waarbij de groei zelfs nog sneller zou kunnen verlopen.

 

2.   Qualcomm Inc. (QCOM)

Qualcomm Incorporated is een multinational gevestigd in San Diego, Californië. Het bedrijf loopt voorop op het gebied van de ontwikkeling van halfgeleiders, softwareoplossingen en draadloze technologiediensten. Het bedrijf bezit cruciale patenten op cruciale mobiele communicatiestandaarden zoals 5G, 4G, CDMA2000, TD-SCDMA en WCDMA.

 

Het afgelopen jaar kondigde Qualcomm Incorporated het nieuwe Snapdragon AR2 Gen 1-platform aan. Het Snapdragon AR2 Gen 1-platform is gemaakt met behulp van het geavanceerde TSMC 4nm-productieproces en is verfijnd om te voldoen aan de eisen van AR-verwerking.

 

Het bedrijf levert een indrukwekkende 2,5-voudige verbetering in AI-verwerkingsmogelijkheden vergeleken met het XR2-platform bij een stroomverbruik van minder dan 1W. Het aankomende platform zal ook gebruik maken van Qualcomm’s Snapdragon Spaces XR-ontwikkelaarsomgeving, gebaseerd op de OpenXR-standaarden en snel omarmd door een breed ecosysteem, dat originele apparatuurfabrikanten (OEM’s) van AR- en VR-systemen omvat, zoals Honor, Motorola, Nubia, OnePlus , Oppo, RedMagic, Sharp, Vivo, Xiaomi en ZTE.

 

Qualcomm was een van de eerste deelnemers aan de AI-trend, omdat het op AI gebaseerde chips heeft ontwikkeld voor markten zo divers als smartphones, op internet aangesloten apparaten en slimme voertuigen. Het betreft een toonaangevend halfgeleiderbedrijf dat chips aanbiedt die uitmuntende AI-verwerking en -prestaties bieden. Het bedrijf is gevestigd in San Diego, Californië. Maar vooral de markt voor virtuele realiteit ziet er voor dit bedrijf veelbelovend uit.

 

Virtual Reality (VR) is een technologie die gebruikers onderdompelt in een gesimuleerde digitale omgeving, vaak door het gebruik van gespecialiseerde headsets en andere sensorische apparaten. Het doel van VR is het creëren van een gevoel van aanwezigheid en interactie binnen een virtuele wereld die visueel en audiotief kan worden ervaren alsof hij echt is.

 

De technologie van dit bedrijf zorgt voor een boeiende beleving voor gebruikers die apparaten zoals VR-headsets, brillen, handschoenen en bodysuits gebruiken. Hoewel virtual reality in de jaren negentig opkwam, begint het ware potentieel ervan, dat dertig jaar geleden werd beloofd, nu pas werkelijkheid te worden.

 

Terwijl VR momenteel zijn voornaamste toepassingen vindt in gaming en entertainment, zijn de mogelijkheden ervan veelbelovend in verschillende sectoren, zoals techniek, ontwerp, gezondheidszorg, defensie en onderwijs. Volgens een rapport van Grand View Research werd de wereldwijde markt voor virtual reality in 2022 geschat op ongeveer 59,96 miljard dollar, waarbij projecties wijzen op een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 27,5% tussen 2023 en 2030.

 

Momenteel maken conventionele VR-opstellingen gebruik van VR-headsets of multi-geprojecteerde opstellingen om levensechte sensaties te genereren, waarbij het werkelijke bestaan van een gebruiker in een virtuele wereld wordt nagebootst.  Dit effect wordt voornamelijk bereikt via VR-headsets, die op het hoofd gemonteerde displays omvatten: ingesloten headsets die voorkomen dat extern licht of beelden uit de echte wereld het virtuele domein verstoren.

 

3.   Monolithic Power Systems Inc. (MPWR)

Monolithic Power Systems Inc is gespecialiseerd in de productie van analoge en gemengde signalenchips, met de nadruk op energiebeheeroplossingen. De missie van het bedrijf is het terugdringen van het totale energieverbruik in eindsystemen en bedient de eindmarkten van computers, auto’s, industrie, communicatie en consumenten.

 

Het bedrijf heeft een uitstekend productiemodel en werkt samen met externe chipgieterijen om zijn eigen BCD-procestechnologie te hosten. Monolithic Power ontwikkelt en verkoopt concreet chips die de opslag-, auto- en industriële markten bedienen. De auto- en industriële sector floreert, maar dat geldt des te meer voor de vraag naar energie en dataopslag. Vraag, die voornamelijk wordt veroorzaakt door het snel toenemende gebruik van hernieuwbare energie en de proliferatie van datacenters. Wat in het voordeel van dit bedrijf is.

 

Ook positief voor MPWR-aandelen is het feit dat het Arizona State Retirement System onlangs voor een aanzienlijk bedrag $6,5 miljoen aan MPWR-aandelen heeft gekocht, waardoor het totale bezit van de naam op bijna 13.000 aandelen komt. Deze Amerikaanse staat gelooft dus in Monolithic Power Systems.

 

De kernkracht van dit bedrijf – het bieden van geïntegreerde architectuur voor chipfabrikanten – maakt het van onschatbare waarde voor de halfgeleidersector. Nu Monolithic Power aan kracht wint in sectoren met een hoge graad van winstgevendheid, zoals opslag en computers, communicatie en de automobielsector lijkt de weg open te liggen voor aanhoudend sterke resultaten in 2023 en de jaren daarna.

 

4.   Intel Corp. (INTC)

Intel is misschien niet het meest sexy halfgeleiderbedrijf, maar het zou wel eens het bedrijf met het meeste potentieel kunnen zijn. Waardoor het een goede keuze blijft tussen het grote aanbod aan halfgeleideraandelen. De groep was al een tijdje een slapende reus die nog nauwelijks van zich liet horen. Na tientallen jaren te hebben bestaan en verschillende grote technologische revoluties te hebben meegemaakt, leek Intel achterop te raken. Maar nu bevindt Intel zich in een sterke positie om NVIDIA uit te dagen als topspeler op de AI-markt.

 

Maar wat Intel tot een sterke keuze maakt op het gebied van halfgeleiders, is zijn positie als een volledig Amerikaans merk dat de Amerikaanse halfgeleiderindustrie kan ondersteunen tegen de achtergrond van de aanhoudende spanningen met China en Taiwan. Naarmate de politieke spanningen toenemen, nemen ook de risico’s van strengere beperkingen toe, wat uiteindelijk tot problemen in de toeleveringsketen zal leiden. Intel komt dan tussenbeide om die leemte op te vullen door een robuuste productietak te creëren.

 

Momenteel bouwt het bedrijf Amerika’s grootste productiefaciliteit voor halfgeleiders, waar het chips van andere bedrijven zal bouwen. Dit is waarschijnlijk een verleidelijk voorstel voor (Amerikaanse) chipfabrikanten die zich zorgen maken over de escalerende spanningen met Peking. Het plaatst Intel in een sterke positie om te groeien, ook al is het geen marktleider. Het management kijkt bovendien verder dan eigen landsgrenzen.

 

Intel maakte daarnaast in juni 2023 het nieuws bekend over een mondiale expansie, met aankondigingen over een nieuwe halfgeleiderfabriek ter waarde van $ 25 miljard in Israël en een chiptestsite ter waarde van $ 4,6 miljard in Polen. En dat was niet alles wat Intel in petto had.

 

Op 19 juni bereikte de technologiegigant een overeenkomst om $ 32,8 miljard uit te geven aan de bouw van twee nieuwe productiefaciliteiten in Maagdenburg, die nu al de Duitse ‘Silicon Junction’ wordt genoemd. De publiek-private overeenkomsten voor de productie van chips in alle drie de landen wijzen op een verschuiving in de industrie van halfgeleiderfaciliteiten in China en Taiwan, nu de betrekkingen tussen China en het Westen controversieel worden.

 

Het is ook een signaal dat de stap van Intel naar Europa de worstelende supply chain-operatie van het continent zou moeten ondersteunen, waarbij meer chips binnen de Europese grenzen zelf zouden worden ontwikkeld. Zodat de kansen op tekorten afnemen.

 

Citadel Investment Group was aan het einde van het eerste kwartaal de meest prominente aandeelhouder van Intel Corporation en bezat 17,2 miljoen aandelen in het bedrijf. De beleggers in aandelen Intel hebben het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad.

 

Het aandeel is sinds 2018 met 30% gedaald, als gevolg van een zwakke pc-markt en het verlies van de rol van het bedrijf als belangrijkste leverancier van chips aan Apple nadat het iPhone-bedrijf in 2020 zijn eigen chips begon te produceren. Intel leek even de weg kwijt te zijn. Maar het management heeft een passende oplossing gevonden.

 

De technologiegigant richtte zijn activiteiten op AI, waarbij Pat Gelsinger, CEO van Intel, bij de publicatie van de winstcijfers van het tweede kwartaal van 2023 zei dat het van plan is AI in te bouwen in elk product dat het bedrijf op de markt brengt. Intel zal in 2025 een nieuwe AI-chip lanceren, wanneer Nvidia naar verwachting zijn volgende generatie AI-hardware op de markt zal brengen. De komende chip van Intel zal worden toegevoegd aan de Falcon Shores-reeks en heeft 288 gigabytes aan geheugen en ondersteunt 8-bit floating point computing, cruciale specificaties voor het uitvoeren van AI-services zoals ChatGPT.

 

Volgens gegevens van TrendForce gebruikte ChatGPT in 2020 circa 20.000 grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en dat aantal zal naar verwachting binnenkort 30.000 bereiken. Naarmate meer bedrijven soortgelijke AI-diensten lanceren, zal de vraag naar chips blijven stijgen. Als Intel de kracht van Nvidia’s hardware kan evenaren of zelfs overtreffen, zou de koers van Intel op de lange termijn daarvan in aanzienlijke mate kunnen profiteren.

 

5.   Nvidia Corp. (NVDA)

NVIDIA Corporation is de huidige marktleider op het gebied van AI-chips, waar het alle andere concurrerende bedrijven domineert met zijn snel werkende chips en GPU’s. De chips van Nvidia zijn het brein achter ChatGPT en de sterke positie van de groep op de AI-markt maakt het een van de meest interessante halfgeleideraandelen om te bekijken. De datacenterproducten en -diensten van NVIDIA ondersteunen AI en vormen de ruggengraat van de activiteiten van de groep.

 

Volgens de meest recente resultaten zal de vraag naar deze chips naar verwachting de komende kwartalen en nadien voor een aanzienlijke omzetstijging zorgen. NVIDIA biedt niet alleen het beste van AI aan, het stelt ook vooraf getrainde modellen samen binnen zijn softwaretak. Hoewel dit momenteel nog maar een klein deel van de business is, heeft het de potentie om aanzienlijk te groeien naarmate de behoefte aan AI groter wordt.

 

Het lijkt er dus op dat NVIDIA zich op een lucratieve groeibaan bevindt met een sterke positie op de weg naar de volgende grote technologische grens, dus het hoge prijskaartje van de groep kan zeker gerechtvaardigd worden. De aandelen zijn halverwege 2023 met bijna 200% gestegen en zodoende is Nvidia tot dusver de onbetwiste kampioen van de chipsector in 2023.

 

En dat heeft Nvidia grotendeels te danken aan de enorme vraag naar chipoplossingen voor kunstmatige intelligentie. De groei van Nvidia is werkelijk historisch geweest. Sinds 2009 is het het bedrijf met 17.000% gegroeid tot ruim $1 biljoen in 2023. In perspectief bedraagt de groei van Intel over dezelfde tijdlijn 20%.

 

Chipanalist Joseph Moore van Morgan Stanley noemde Nvidia zijn beste keuze in de sector van de halfgeleiders, daarbij verwijzend naar de zware investeringen van de chipleverancier in AI. “Eerlijk gezegd zijn de reacties op de komst van AI positiever dan alles wat ik heb gehoord in de 29 jaar dat ik de sector van de halfgeleideraandelen volg”, aldus Moore in een nieuw rapport.

 

Artisan Partners zei het volgende over het aandeel NVIDIA Corporation in de portefeuille van het fonds: “De belangrijkste bijdragers aan de sterke prestaties voor het kwartaal waren onder meer het grafische halfgeleiderbedrijf NVIDIA Corporation.

De koers van Nvidia steeg na het rapporteren van sterke resultaten en het voorspellen van aanzienlijk hogere datacenterinkomsten voor het komende kwartaal, gedreven door stijgende kunstmatige intelligentie investeringen over de hele wereld. Bij aanvang van dit jaar hadden we een positie van 6,5% in Nvidia. Dankzij het enthousiasme voor generatieve AI is het aandeel dit jaar tot dusver met 189,5% gestegen, inclusief 52,31% in het tweede kwartaal.”

 

De resultaten van Nvidia (NVDA) zijn een aardbeving, die schokgolven door de sector technologie veroorzaakt, zo bleek uit de prestaties geleverd tijdens het kwartaal afgesloten op 30 juni 2023.

 

De omzet van het bedrijf kwam uit op $ 13,51 miljard, een verbazingwekkende stijging van 101% op jaarbasis, wat Wall Street in rep en roer bracht. En de resultaten van Nvidia gaan nu niet langer alleen over Nvidia zelf: het technologiebedrijf is nu een graadmeter voor de AI-boom, en er is een ecosysteem ontstaan waarin een overwinning voor Nvidia gepaard kan gaan met overwinningen voor een aantal andere bedrijven.

 

“Verschillende bedrijven zullen hiervan profiteren. Big Tech, zoals Alphabet, Amazon, Apple, Meta en Microsoft. Dit geldt ook voor alle banken en financiële instellingen die rechtstreeks hebben geïnvesteerd. En bedrijven die AI gebruiken, zoals IBM en Salesforce,” aldus Anat Alon -Beck, een professor aan de Case Western Reserve University School of LA.

 

6.   Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.Ltd. (TSM)

Taiwan Semiconductor is ’s werelds grootste fabrikant van contractchips. Met klanten als Apple en Nvidia is het een belangrijke bron van geavanceerde chips die AI-berekeningen mogelijk maken. Bovendien voert het de productie op van zijn 3nm-chips (nanometer), die krachtiger en efficiënter zijn dan eerdere generaties. Wanneer deze technologie de volledige productie bereikt, zal dit de beste optie zijn om GPU’s in enorme AI-datacenters van rekenkracht te voorzien.

 

Technologiemarktonderzoeker Gartner schat dat de wereldwijde omzet uit halfgeleiders in 2023 met 11% zal dalen ten opzichte van de 600 miljard dollar in 2022. Volgens Gartner’s vicepresident Richard Gordon ziet de situatie op de markt er als volgt uit: “Terwijl de economische tegenwind aanhoudt, verspreidt de zwakke vraag naar elektronica op de eindmarkt zich van consumenten naar bedrijven, waardoor een onzeker investeringsklimaat ontstaat.”

 

Maar de situatie op de markt lijkt te verbeteren. Adviesbureau McKinsey gelooft dat de wereldmarkt voor halfgeleiders in 2030 een waarde van 1 biljoen dollar zal hebben. In dezelfde geest suggereert een onderzoek uit 2020, uitgevoerd door de Boston Consulting Group en de Semiconductor Industry Association, dat de productiecapaciteit van de chipindustrie in hetzelfde tijdsbestek met 56% zal groeien.

 

De voorspelde groei van de productiecapaciteit geeft Taiwan Semiconductor op lange termijn de wind mee. Het ontwerpt deze chips niet; het maakt ze namens meer bekende technologiebedrijven. Advanced Micro Devices, Amazon en Nvidia zijn slechts enkele van de klanten van dit bedrijf. De schattingen variëren van bron tot bron, maar vanaf het meest recent gerapporteerde kwartaal beheerst Taiwan Semiconductor ongeveer 60% van de markt voor chipproductie.

Beleggers die de vinger aan de pols houden in de halfgeleiderindustrie weten waarschijnlijk dat veel technologiegiganten nu meer van hun eigen chipproductietaken willen uitvoeren. Maar het kan geen kwaad om eens naar de kleine lettertjes te kijken.

 

In veel gevallen betekent dit alleen maar dat het bedrijf in kwestie eenvoudigweg een beroep doet op een contractfabrikant als Taiwan Semiconductor om een nieuwe chip te maken, in plaats van te vertrouwen op het eigen chipontwerp van een derde partij. Het opzetten van een eigen chipgieterij is immers duur en riskant.

 

Met het oog hierop is Taiwan Semiconductor eigenlijk een van de weinige bedrijven die plannen hebben om nieuwe halfgeleidergieterijen in de Verenigde Staten te bouwen, waarvoor eind vorig jaar 40 miljard dollar werd gereserveerd. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de markt voor halfgeleiders opnieuw de wind in de zeilen heeft.

 

Volgens het laatste rapport van SIA bedroeg de wereldwijde verkoop van halfgeleiders in het tweede kwartaal van 2023 in totaal 124,5 miljard dollar, een stijging van 4,7% ten opzichte van het eerste kwartaal. Bovendien groeide de omzet in juni met 1,7% op maandbasis tot $41,5 miljard.

 

De omzet daalt jaar na jaar nog steeds, maar experts uit de sector zijn van mening dat de markt zich op korte termijn zal herstellen, zoals eerder door een aantal belangrijke spelers in de sector werd voorspeld. De omzet van halfgeleiders was halverwege 2023 al weer vier maanden op rij gegroeid.

 

John Neuffer, president en CEO van SIA, zei: “Hoewel de wereldwijde verkoop van halfgeleiders in 2023 achterblijft bij die van vorig jaar, steeg de omzet in juni voor de vierde maand op rij en noteerde solide kwartaal-op-kwartaal stijgingen, wat optimisme wekt dat de markt dit zal blijven doen.”

 

De toegenomen vraag naar elektronische goederen en de opkomst van werken en leren op afstand tijdens de pandemie leidden tot een aanzienlijke stijging van de verkoop van halfgeleiders.

 

Niettemin leidden de toegenomen vraag en uitdagingen in de aanbodketen als gevolg van de lockdowns tot een wereldwijd tekort aan halfgeleiders, waardoor verschillende eindgebruikersindustrieën, zoals de auto-industrie, de energiesector, de verlichting en de elektronica, werden ontwricht.

 

In 2022 nam de crisis in de toeleveringsketen af en vertraagde de vraag naar halfgeleiders. Ondanks de aanhoudende uitdagingen voor de sector werd 2022 een uitzonderlijk jaar voor de halfgeleidersector, waarbij de omzet met 3,2% steeg tot 573,5 miljard dollar, tegen 555,9 miljard dollar in 2021.

 

De huidige korte termijn daling van de verkopen in de halfgeleiderindustrie kan worden toegeschreven aan verschillende onderling verbonden factoren, waaronder stijgende prijzen, geopolitieke spanningen en aanhoudende gevolgen van de plandemie. Ondanks deze uitdagingen blijft de vraag naar halfgeleiders robuust.

 

De wereldwijde adoptie en het groeiende gebruik van consumentenelektronica, samen met de toenemende prevalentie van kunstmatige intelligentie, het internet der dingen en machinale leertechnologieën, zijn de belangrijkste aanjagers van de toenemende vraag naar halfgeleiders. Verwacht wordt dat deze trend de vraag naar halfgeleiders in de nabije toekomst verder zal stimuleren.

 

Ondanks alle heisa over de stijging van de aandelenkoers van Nvidia in 2023, is het de moeite waard om op te merken dat Taiwan Semiconductor de grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld is die ongeveer 60% van het chipaanbod in de wereld voor zijn rekening neemt.

 

De meeste chipproducenten – zelfs Nvidia – besteden hun chipproductie uit aan bedrijven als TSM. Tot nu toe weerspiegelt de aandelenkoers van de productiegigant in 2023 die dominantie. Het aandeel TSM is in 2023 met 40% gestegen.

 

Met een enorme productiecapaciteit, technologische bekwaamheid, een enorme commerciële vraag naar halfgeleiders en een marktkapitalisatie van $530 miljard lijkt Taiwan Semiconductor een stabiele en betrouwbare keuze om in 2023 in de sector van de halfgeleiders te beleggen.

 

7.   Advanced Micro Devices Inc. (AMD)

De technologie-industrie bloeit, met belangrijke ontwikkelingen in segmenten als kunstmatige intelligentie (AI) en virtual/augmented reality (VR/AR) die voor een bullish sentiment in de technologie zorgen. Als gevolg hiervan is de Nasdaq-100 Technology Sector-index sinds 1 januari 2023 tot eind augustus met ongeveer 34% gestegen, ondanks een forse terugval in 2022.

 

Economische uitdagingen zorgden vorig jaar voor een terugval in de consumentenbestedingen aan technologie. Het snelle herstel van de markt in 2023 heeft echter zijn veerkracht bewezen. Het innovatieve karakter van de sector zorgt ervoor dat technologiebedrijven vooruit blijven gaan en dat loont zich vaak in de vorm van een stijging van de aandelenkoers. Daarom lijkt het geen slecht idee om een deel van uw aandelenportefeuille in deze snelgroeiende sector te beleggen.

 

Bedrijven als Advanced Micro Devices zijn goed gepositioneerd om in aanzienlijke mate te profiteren van de groei van de sector van de halfgeleiders, aangezien talloze technologiebedrijven steeds meer krachtige hardware nodig hebben om hun bedrijf vooruit te helpen.

AMD is al begonnen met het treffen van maatregelen om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag en is partnerships aangegaan met veel van de grootste namen in de branche. De chips van het bedrijf voeden gameconsoles zoals Sony’s PlayStation 5 en Microsoft’s Xbox Series X|S, cloudplatforms Azure en Google Cloud, en miljoenen pc’s over de hele wereld.

 

Bovendien investeert AMD zwaar in de ontwikkeling van chips die geschikt zijn voor AI-workloads. Volgens TrendForce gebruikte OpenAI’s ChatGPT in 2020 circa 20.000 grafische verwerkingseenheden (GPU’s). Verwacht wordt dat dit aantal 30.000 zal bereiken naarmate het platform zich uitbreidt voor commercieel gebruik. Ondertussen heeft de huidige hausse op de markt geleid tot de lancering van talloze AI-diensten, waardoor de vraag naar chips enorm stijgt.

 

Als de hardware van AMD de kracht van marktleider Nvidia kan evenaren tegen concurrerende prijzen, zou de aandelenkoers van dit bedrijf de komende tien jaar als een raket omhoog kunnen schieten. Met natuurlijk de opmerking ‘als’.

 

AMD-aandelen zijn de afgelopen vijf jaar met meer dan 400% gestegen, omdat het bedrijf zijn positie in technologie aanzienlijk heeft uitgebreid. In dezelfde periode is de jaaromzet met 264% gestegen en het bedrijfsresultaat met 180%. Met de kracht van AI en andere technologiesectoren valt onmogelijk te voorspellen hoe ver de aandelen AMD de komende tien jaar kunnen stijgen. En daarmee is AMD een aandeel om nu te kopen en voor onbepaalde tijd vast te houden.

 

Advanced Micro Devices heeft echter nog een lange weg te gaan in het verdringen van Nvidia als de grootste op AI gebaseerde chipleverancier in de branche, maar dat neemt de verdiensten van dit bedrijf niet weg. Half juni 2023 introduceerde Advanced Micro Devices zijn nieuwe chips uit de Instinct MI300-serie, die de verwerking van generatieve kunstmatige intelligentie-chips zouden moeten versnellen. De AI-chips van AMD, gepland voor release in 2024, kunnen eveneens een belangrijke bron van inkomsten worden.

 

“Hoewel het gebrek aan grote klantaankondigingen sommigen waarschijnlijk heeft teleurgesteld, denken we dat AMD met meerdere tier 1-klanten werkt en verwachten we initiële AI-inkomsten van MI300 in het vierde kwartaal van 2023”, zegt Raymond James-analist Srini Pajjuri in een nieuw rapport. Terwijl Nvidia ongeveer 80% van de AI-chipmarkt claimt, doet AMD het eveneens goed met een stijgend marktaandeel.

 

Als toonaangevende chipmaker speelt Advanced Micro Devices ook een cruciale rol in de toekomst van VR. De technologiegigant is een favoriet geworden voor bedrijven die op zoek zijn naar krachtige chips, waarbij AMD zijn hardware levert aan talloze belangrijke klanten in de hele industrie.

 

Het bedrijf levert exclusief chips voor Sony’s PlayStation 5 en Microsoft’s Series X|S gameconsoles. De partnerships hebben van gaming AMD’s meest verdienende segment gemaakt, met een omzet van $1,7 miljard in het derde kwartaal van 2023. Ondertussen heeft AMD’s samenwerking met Sony bewezen dat zijn chips VR-workloads kunnen uitvoeren, getuige de PlayStation VR 2-headset op de PlayStation5.

 

Naarmate de VR-markt zich ontwikkelt, zullen waarschijnlijk meer bedrijven zich tot AMD wenden om hun headsets naar een hoger niveau te tillen. Meta’s Oculus Quest 2-headset draait momenteel op Qualcomm’s Snapdragon XR2, gebaseerd op een smartphonechip uit 2020.

 

Nu Apple het spel naar een hoger niveau tilt door de kracht van een volledige computer aan te bieden in zijn komende headset, zullen Meta en andere bedrijven die kracht willen evenaren in toekomstige headsets, en AMD heeft de chips die precies dat kunnen doen.

 

AMD heeft solide posities op meerdere technologiegebieden en vormt partnerschappen met talloze bedrijven in de sector. De krachtige chips geven het een sterke kijk op VR, waardoor zijn aandelen een uitstekende manier zijn om te investeren in een snelgroeiende industrie.

 

8.   Texas Instruments Incorporated (NASDAQ:TXN)

Texas Instruments Incorporated is een halfgeleiderbedrijf dat eveneens goed gepositioneerd is om te profiteren van de AI-hausse, omdat het nieuwe Arm-gebaseerde vision-processors introduceert voor gebruik bij het verwerken van visuele beelden voor AI. Het bedrijf is gevestigd in Dallas, Texas, en is ook van heel wat andere markten thuis.

 

Extended reality is een overkoepelende term die een aantal innovatieve technologieën omvat, inclusief augmented, virtual en mixed reality. Immersieve technologieën combineren of vervangen onze fysieke realiteit door een virtuele. In augmented reality vindt de gebruiker virtuele informatie vermengd met de echte wereld.

 

In plaats van geïsoleerd te zijn van de fysieke wereld, ervaart de gebruiker het samenspel van virtuele elementen zoals afbeeldingen, animaties en informatie met zijn werkelijke omgeving. Snapchat van Snap Inc. (NYSE:SNAP) en Pokémon Go van Niantic zijn enkele van de meest bekende voorbeelden van augmented reality.

 

Op 23 maart lanceerde Snap Inc. een aparte divisie voor bedrijven, AR Enterprise Services (ARES), die bedrijven in staat stelt AR-functies voor hun websites en apps te bouwen. Sinds maart hebben bijna 250 miljoen mensen dagelijks interactie met AR op Snap Inc., wat een goede gelegenheid biedt voor bedrijven om met hun klanten te corresponderen.

 

Het eerste product van ARES is Shopping Suite, waarmee consumenten virtueel verschillende producten kunnen uitproberen en de juiste pasvorm kunnen vinden voordat ze kopen. Bedrijven kunnen met deze functie hun augmented reality-middelen en -integraties optimaliseren en beheren en prestatieanalyses meten. Snap Inc. is een van de toonaangevende namen die AR naar de mainstream brengt.

 

In virtual reality wordt de gebruiker volledig ondergedompeld in de digitaal gecreëerde omgeving. De gebruiker voelt zich getransporteerd naar een alternatieve realiteit die volledig losstaat van de echte. Virtual reality vereist dat de gebruiker een VR-headset opzet, terwijl augmented reality toegankelijk is via een scherm zoals een mobiel of tablet. Mixed reality combineert de fysieke en virtuele wereld.

 

Texas Instruments produceert verschillende producten om uitgebreide realiteitstechnologie te ontwikkelen. Het bedrijf biedt een verscheidenheid aan referentieontwerpen waarmee bedrijven hun eigen virtual reality-headsets en augmented reality-brillen kunnen ontwikkelen. Het werkt samen met bedrijven als Microsoft Corporation (NASDAQ:MSFT) en Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM) om de AR/VR-technologie verder te verbeteren.

 

Texas Instruments betaalt momenteel een kwartaaldividend van $1,24 per aandeel en heeft een dividendrendement van 2,95%, zoals geregistreerd op 16 augustus. Het bedrijf is een van de beste dividendaandelen volgens Goldman Sachs, aangezien het zijn dividenduitbetalingen al elf jaar op rij heeft verhoogd. Goldman Sachs bezat op 30 juni 2023 een belang in TXN ter waarde van ruim $1,4 miljard, wat in totaal 0,28% van de portefeuille van de bank uitmaakte.

 

Het aandeel Texas Instruments was in 2023 behoorlijk volatiel, ook al geeft de bèta van 1 aan dat het in de pas loopt met de bredere markt. De TXN-aandelen hebben dit jaar duidelijke pieken en dalen laten zien, van $160 naar $180. Texas Instruments beweegt zich opnieuw richting $160, nadat de omzet in het tweede kwartaal daalde en het bedrijf een omzetvoorspelling voor het derde kwartaal gaf die iets onder de verwachtingen lag.

 

Generation Investment Management, dat 4,3 miljoen aandelen in het bedrijf had, was aan het einde van het eerste kwartaal de grootste aandeelhouder van Texas Instruments Incorporated.

 

9.   Marvell Technology Inc. (NASDAQ: MRVL)

Marvell Technologies heeft effectief een niche veroverd op de markt voor semiconductoren als een aanbieder van halfgeleideroplossingen voor data-infrastructuur, waarmee de basis is gelegd voor snelle 5G-connectiviteit. De cruciale rol die het speelt in het ondersteunen van het snel evoluerende draadloze 5G-landschap maakt dit aandeel bijna een must voor wie op zoek is naar blootstelling aan 5G.

 

De technologie van Marvell stopt echter niet bij 5G. De innovatieve producten van dit bedrijf reiken ook tot andere geavanceerde gebieden, waaronder AI, drones en cloud computing. Bovendien versterkt de betrokkenheid bij onderling verbonden, snelgroeiende domeinen zijn positie in het 5G-rijk.

Bovendien zullen de gezamenlijke inspanningen van Marvell bij het bouwen van AI-technologie zijn 5G-connectiviteitsoplossingen verbeteren en stimuleren, waardoor zijn innovatieve voorsprong op het gebied van telecommunicatie wordt versterkt. Volgens de voorspelling van het management van eind mei wordt verwacht dat de AI-inkomsten in 2023 zullen verdubbelen tot minstens $ 400 miljoen en vervolgens opnieuw $ 800 miljoen dollar in het boekjaar 2024.

 

Nu AI op het punt staat een cruciale rol te spelen bij het vormgeven van industrieën en markten, zal Marvell Technology, Inc. kunnen profiteren van de verwachte groeigolf die wordt voortgestuwd door AI-gedreven ontwikkelingen. Deze strategische zet van B. Riley duidt op hun vertrouwen in de capaciteiten van Marvell Technology om AI-technologieën effectief in te zetten en te kapitaliseren op nieuwe kansen.

 

Baron Opportunity Fund maakte de volgende opmerking over Marvell Technology, Inc. in zijn investeerdersbrief over het tweede kwartaal van 2023: “We hebben van de zwakte in de koers geprofiteerd om aandelen te kopen van Marvell Technology, Inc., een toonaangevende leverancier van infrastructurele halfgeleideroplossingen die de snelle en efficiënte verplaatsing van data door de bredere economie mogelijk maken.

 

Door zowel organische ontwikkeling als acquisities onder leiding van CEO Matt Murphy sinds hij het roer in 2016 overnam, heeft Marvell een portfolio van markt leidende producten en IP opgebouwd op het gebied van computers, netwerken, beveiliging, elektro-optica en opslag.

 

Bijgevolg is het bedrijf een cruciale partner voor grootschalige cloud service providers, datacenters, bedrijfsnetwerken, carrier-infrastructuur, consumenten- en automobiel-/industriële eindmarktklanten.

 

Marvell mikt de komende jaren op een gemiddelde omzetgroei van 15% tot 20% via de halfgeleidercyclus, grotendeels gedreven door seculiere trends en bedrijfsspecifieke productinnovaties binnen de cloud-, 5G- en automotive-eindmarkten.

 

Wij geloven dat Marvell deze doelstelling kan waarmaken of zelfs overtreffen, omdat zijn toonaangevende optische producten, naast andere groeimogelijkheden, van cruciaal belang zijn voor het leveren van de toenemende datatransmissiesnelheden die hyperscale klanten nodig hebben op het gebied van AI-training en -inferentie.

 

Tegelijkertijd is het bedrijf bezig met het opzetten van een op maat gemaakt siliciumbedrijf, waarbij het rechtstreeks samenwerkt met grootschalige partners. Wij zijn van mening dat we een aantrekkelijke prijs hebben betaald voor de langetermijngroei van dit toonaangevende bedrijf.”

 

Marvell Technology gevestigd in Wilmington, Delaware. De CEO van het bedrijf, Matt Murphy, ziet de AI-inkomsten in het fiscale jaar 2024 op zijn minst verdubbelen in vergelijking met het voorgaande jaar.

 

10.                 Broadcom Inc. (NASDAQ:AVGO)

Broadcom Inc. wordt tegenwoordig beschouwd als een ondergewaardeerde gigant op het gebied van AI, dit terwijl de chips van het bedrijf essentieel zijn voor de generatieve AI-netwerkinfrastructuur. Broadcom is gevestigd in San Jose, Californië. VMware, een virtuele hardwarespecialist, stevend af op een mogelijke overname door Broadcom. Het lijkt erop dat enkele van de laatste obstakels voor de deal eindelijk beginnen te verdwijnen. De overname van VMware zou de groei van Broadcom in een stroomversnelling kunnen brengen.

 

In augustus 2023 bracht Broadcom een rapport uit over de stand van zaken bij de overname van VMware, waarin stond dat het de definitieve goedkeuring van de deal had gekregen van de Britse Competition and Markets Authority. Dat heeft bijgedragen aan de groeiende lijst van jurisdicties die de fusie hebben goedgekeurd, waaronder de Europese Unie. Als gevolg hiervan is Broadcom van mening dat de deal op 30 oktober zal worden afgerond, zoals eerder al was verwacht.

 

De deal is echter nog niet helemaal rond. Hoewel de wachttijd vóór de fusie voor Amerikaanse overweging onder de Hart-Scott-Rodino Act is verstreken, geloven sommigen nog steeds dat toezichthouders een soort agressieve druk zouden kunnen uitoefenen, vergelijkbaar met wat ze onlangs met andere technologiebedrijven hebben gedaan. Ook zou China problemen kunnen krijgen met de deal ter waarde van $ 61 miljard, vooral als de Chinese regering deze onderdeel wil maken van de politieke ruzie die zij onlangs met de VS heeft gehad.

 

Beleggers zien de overname van VMware als een groot potentieel positief voor Broadcom. Gezien de noodzaak om te blijven groeien naarmate AI en andere initiatieven aan kracht winnen, hebben aandeelhouders van beide bedrijven goede hoop dat de deal op tijd zal worden afgerond.

 

Broadcom zou een mooi aandeel kunnen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan de AI-boom. De aandelen zijn halverwege het jaar 2023 fors gestegen, gedreven door een optimistisch winstrapport eerder dit jaar waaruit bleek hoe AI een grote impact zou kunnen hebben op de toekomstige omzetgroei. Dat komt omdat Broadcom een toonaangevende leverancier is van chips voor geavanceerde netwerkswitches die nodig zijn voor de zware dataworkloads die AI-verwerking vereist.

 

De omzet van Broadcom daalde in het tweede fiscale kwartaal tot 8% op jaarbasis, vergeleken met 16% in het voorgaande kwartaal. Dit was te wijten aan lagere inkomsten in de draadloze netwerksector, waar Broadcom een belangrijke leverancier is van chips voor Apple’s iPhone. Dit is een seizoensmatig traag kwartaal voor draadloze netwerkproducten.

Broadcom heeft onlangs een meerjarige overeenkomst getekend met Apple voor de levering van 5G-radiofrequentiecomponenten en andere producten voor de iPhone. Ondanks de lagere omzet in het afgelopen kwartaal vormen de draadloze activiteiten een gestage bron van groei voor het bedrijf. De afgelopen zes jaar zijn de inkomsten uit draadloze netwerken gegroeid van $1,15 miljard naar $1,6 miljard in het tweede fiscale kwartaal.

 

Maar datacenternetwerken zullen de komende tien jaar een grotere groeimotor worden. De netwerkomzet groeide in het afgelopen (tweede) kwartaal met 20% op jaarbasis, wat neerkomt op 39% van de totale omzet. Concreet vertegenwoordigt de vraag naar generatieve AI 15% van de chipactiviteiten van Broadcom. Vorig jaar was dit 10%, maar het management verwacht dat dit volgend jaar 25% zal bereiken.

 

De laatste reden om Broadcom-aandelen te overwegen is hoe haar marktleiderschap in het leveren van nicheproducten voor complexe oplossingen zich vertaalt in een extreem hoge winstgevendheid. Het afgelopen jaar genereerde het bedrijf $ 17 miljard aan vrije cashflow op een omzet van $ 35 miljard. Dat is een vrije kasstroommarge van bijna 50%, wat voor elk bedrijf zeldzaam is.

 

Het bedrijf keerde 43% van dat geld uit aan de aandeelhouders, waardoor het aandelendividend op een bovengemiddeld rendement van 2,1% kwam. Je zult niet veel AI-aandelen vinden die dit niveau van vrije cashflow genereren en een genereus dividendrendement uitkeren. Broadcom zou een uitstekende keuze zijn voor beleggers die op zoek zijn naar groei en inkomsten.

 

11.                 Micron Solutions, Inc. (NASDAQ:MU)

Gezien de manier waarop kunstmatige intelligentie de technologie-industrie in het bijzonder en de wereld in het algemeen dit jaar radicaal heeft veranderd, vooral met de komst van ChatGPT en andere generatieve AI-producten, is het te vroeg om de bedrijven die op dit gebied actief zijn af te schrijven.

 

Micron Solutions, Inc. is een van de weinige halfgeleiderbedrijven die DRAM- en NAND-flashgeheugenchips maken, die essentieel zijn voor elk AI-systeem. Dit maakt het bedrijf een directe begunstigde van de recente AI-boom. Als toonaangevende producent van DRAM- en NAND-flashgeheugen werd het bedrijf zwaar getroffen door de recessie in de sector. In 2022 verloor het 46% van zijn waarde. Dit jaar gaat het beter op de beurs, hoewel van een echte hoogvlieger geen sprake is. Micron is echter klaar om dat verloren terrein en meer in te halen.

 

Micron omarmt AI op grote schaal. Onlangs kondigde de chipmaker aan dat het de eerste gestapelde geheugenchips met hoge bandbreedte (HBM) had geleverd dat 24 GB geheugen in acht lagen DRAM verpakte, met een bandbreedte van meer dan 1,2 terabytes per seconde en een pinsnelheid van meer dan 9,2 gigabytes per seconde.

 

12.                 Analog Devices, Inc. (NASDAQ:ADI)

Analog Devices, Inc. is een halfgeleiderbedrijf dat zich bezighoudt met dataconversie, signaalverwerking en energiebeheertechnologie. Het is gevestigd in Wilmington, Massachusetts, en biedt een nieuwe lijn AI-microcontrollers aan die AI-gevolgtrekkingen veel sneller uitvoeren dan andere oplossingen.

 

Dit bedrijf is een van de marktleiders op het gebied van radiotechnologie apparatuur voor mobiele infrastructuur. Te midden van de 5G-revolutie zal Analog Devices kunnen profiteren van de groeiende vraag naar 5G-chips en -apparatuur.

 

5G is een van die gebieden die gegarandeerd zullen groeien en waarin de komende jaren enorme investeringen zullen plaatsvinden. De 5G-hausse zal aanleiding geven tot een compleet ecosysteem dat, in combinatie met toekomstige technologieën zoals AI en IoT, een overvloed aan kansen voor de industrie zal creëren. Overheden en de particuliere sector doen er alles aan om de kansen die zich aanbieden in de 5G-ruimte te ontsluiten.

 

De penetratie van 5G-connectiviteit zal nieuwe groeimogelijkheden creëren op het gebied van hardware en software. In een rapport uit 2020 van Edward Jones over 5G staat dat het enige tijd zal duren om 5G-connectiviteit te realiseren vanwege de complexe en technische infrastructuurbehoeften.

 

Het rapport stelt ook dat de implementatie van 5G het voltooiingsniveau niet zal kunnen bereiken totdat softwareontwikkelaars testen en meten hoe ze het beste gebruik kunnen maken van de hoge snelheden en responstijden die door 5G worden ontgrendeld. Hier ligt dus een grote rol weggelegd voor Analog Devices.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

 

Of volg de online training https://beleggen.com/training

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.