De Top 12 Europese dividend aristocraten aandelen voor 2023

Handleiding Europese dividend aristocraten

Deze 12 Europese dividend aristocraten hebben hun dividenden minstens 10 jaar op rij opgetrokken. Gebruik deze selectie om uw portefeuille te diversifiëren. Dividend aristocraten vormen de basis voor een betrouwbare portefeuille met een stabiele inkomstenstroom.

 

De meeste beleggers kijken, als het over dividend aristocraten gaat, naar de beurs van Wall Street. De Europese dividend aristocraten worden nogal eens over het hoofd gezien. Er zijn verschillende lijsten van dividend aristocraten in de VS, maar de bekendste is de S&P 500 Dividend Aristocrats Index. Bedrijven op deze lijst met dividend aristocraten:

 

  • Hebben hun dividenduitkeringen elk jaar gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren verhoogd.
  • Beschikken over een marktkapitalisatie van ten minste $ 3 miljard.
  • Hadden een gemiddelde dagelijkse handelswaarde van ten minste $ 5 miljoen in de laatste drie maanden voor de laatste herbalancering van de S&P 500 Dividend Aristocrats Index.
  • Zijn opgenomen in de S&P 500-aandelenindex.

 

S&P Dow Jones Indices stelt de jaarlijkse lijst samen van in aanmerking komende dividend aristocraten op basis van informatie over het voorgaande jaar. S&P herbalanceert het percentage dat elk bedrijf op de lijst per kwartaal inneemt.

 

Om de status als lid van de dividend aristocraten te behouden, moet een bedrijf zijn dividenduitkering minstens 1 keer per jaar verhogen. Nieuwe bedrijven worden aan de lijst toegevoegd als ze de drempel van 25 jaar bereiken. Zodra een bedrijf echter van de lijst valt door een dividendverhoging over te slaan, moet het weer 25 jaar wachten om weer op de lijst te komen.

 

Ook Europa heeft zijn dividend aristocraten

 

Betrekken we nu Europa bij het verhaal. Europese dividend aristocraten zijn blue chip aandelen waarvan is bewezen dat ze aandeelhouders over een lange periode belonen met stijgende dividenden. Hoewel historische dividendbetalingen geen garantie bieden voor toekomstige uitkeringen, kan het beleggers helpen bij het inschatten van de kans dat een bedrijf aandeelhouders blijft belonen.

 

Hoe komen Europese dividend aristocraten op de lijst terecht?

 

Dividend aristocraten worden in Europa en de Verenigde Staten anders gedefinieerd. Europese bedrijven kwalificeren zich als dividend aristocraten onder de volgende voorwaarden:

 

  • Moet lid zijn van S&P Europe 350 Index.
  • Tien opeenvolgende jaren van stijgende dividenden.
  • Beschikken over een voor de float gecorrigeerde marktkapitalisatie van (omgerekend) ten minste US$ 3 miljard.
  • Heeft een gemiddeld dagelijks handelsvolume van (omgerekend) minimaal US$ 5 miljoen.

 

Tien jaar is veel minder dan de 25 jaar die van de bedrijven in de S&P 500 wordt geëist om te worden opgenomen in de lijst met dividend aristocraten. Dit komt doordat Europese bedrijven het dividend niet op dezelfde manier gebruiken als Amerikaanse bedrijven. Doorgaans hebben Europese bedrijven de neiging om een meer conservatieve benadering te hebben bij het belonen van aandeelhouders met dividenden.

 

Een ander belangrijk verschil is dat Europese bedrijven graag een FCF uitbetalingsratio tussen 40% en 60% hebben. Eigenlijk komt het zelden voor dat u een Europees bedrijf tegenkomt met een FCF-uitbetalingsratio van meer dan 70%.

 

Ook vanuit het oogpunt van dividendlevensduur zou deze conservatieve benadering de houdbaarheid van het dividend kunnen verbeteren. Er is dus wel degelijk een verschil tussen Amerikaanse en Europese dividend aristocrats.

 

Als belegger betekent dit ook dat u een Europees bedrijf ziet met een lange staat van dienst in het uitkeren van dividenden. En u kunt er vrijwel zeker van zijn dat de omzet en FCF ook groeien.

 

Top 12 Europese dividend aristocraten

 

De volgende 12 bedrijven kwalificeren als Europese dividend aristocraten en behoren tot de meest betrouwbare aandelen voor betrouwbare dividenden. Vanwege de vereiste liquiditeit hebben we gekozen voor dividend aristocraten waarvan de aandelen al dan niet in de vorm van ADR’s aangeboden zijn genoteerd op Amerikaanse beurzen, d.w.z. NYSE, Nasdaq, of Over The Counter.

 

1.   L’Oréal S.A. (OTC:LRLCY of OR.VI)

L’Oréal S.A. is als Franse fabrikant en verkoper van cosmetische producten voor dames en heren wereldwijd een naam die de meeste beleggers vertrouwd in de oren zal klinken. Het bedrijf opereert via vier divisies: consumentenproducten, L’Oréal Luxe, professionele producten en actieve cosmetica. Het aanbod aan producten omvat shampoos, haarverzorgingsproducten, huidverzorgingsproducten, haarkleuren, stylingproducten, deodorants, zonverzorgingsproducten, make-up en parfums.

 

Is de Franse cosmeticagigant de ideale investering voor een turbulente markt? L’Oréal wordt inderdaad vaak beschouwd als een betrouwbaar blue chipaandeel voor lange termijn beleggers. De afgelopen 10 jaar genereerde de Franse cosmeticagigant een totaalrendement van ongeveer 250% en presteerde daarmee ruimschoots beter dan zijn Amerikaanse concurrenten Revlon (REV) en Coty (COTY). Het bedrijf wordt tot de Europese Dividend Aristocrats gerekend.

 

In tegenstelling tot technologiebedrijven besteden exploitanten van luxemerken niet altijd veel geld aan de ontwikkeling van innovatieve, nieuwe producten. Integendeel, deze bedrijven hebben de neiging om interessante winstgevende merken over te nemen wanneer ze hun aanbod willen diversifiëren.

 

De afgelopen jaren zijn er verschillende grote namen in luxe mode gekocht. LVMH kocht bijvoorbeeld Tiffany’s voor ongeveer $ 16 miljard in 2021. In november 2022 verwierf Estée Lauder het merk Tom Ford in een deal die het een ondernemingswaarde van $ 2,8 miljard opleverde.

 

De grondgedachte achter deze deals is dat het overnemende bedrijf veel meer krijgt dan een merk of een nieuwe reeks producten. In zekere zin is het geschiedenis kopen. Bekende merken hebben vaak zeer loyale klanten. Kijk naar Apple als een goed voorbeeld van deze theorie.

 

L’Oreal klopte bij Natura & Co aan om schoonheids- en wellnessafdeling Aēsop over te nemen. Volgens het persbericht van L’Oreal genereerde het in Australië gevestigde Aēsop in 2022 circa $ 537 miljoen aan verkopen. Dat geeft het een waardering van 4,7 keer de omzet op basis van de dealprijs.

 

Het is niet elke dag dat een bedrijf zijn grootste overname ooit doet. L’Oreal betaalde weliswaar een premie voor Aēsop, maar ondanks de hoge prijs lijkt het nog steeds een goede deal te zijn het bedrijf.

 

Naar verluidt waren er meer kandidaten in de running, waaronder LVMH en het Japanse huidverzorgingsconglomeraat Shiseido die met L’Oreal concurreerden om Aēsop binnen te halen. Bovendien meldde Axios dat verschillende private equity-bedrijven, waaronder KKR, ook geïnteresseerd waren.

 

De toekomst voor cosmeticabedrijven ziet er nog steeds goed uit. Terwijl make-up- en huidverzorgingsproducten het midden houden tussen basisconsumptiegoederen en duurzame consumptiegoederen, is de verkoop van cosmetica doorgaans veerkrachtig in tijden van recessie. Zoals Brown opmerkte:

 

Managementadviesbureau McKinsey & Co. publiceerde in november 2022 een rapport over de situatie in de sector van de luxe mode. McKinsey stelt dat de luxesector naar verwachting tussen 5 en 10 procent zal groeien in 2023, aangedreven door een sterk momentum in China (naar verwachting tussen 9 en 14 procent groeien) en in de Verenigde Staten (naar verwachting tussen 5 en 10 procent groeien) .

 

Omdat cosmetica een belangrijk onderdeel van de mode is, mag worden aangenomen dat markten zoals China de komende jaren een grote rol zullen spelen in de sector van de luxe huidverzorging.

 

Dus hoewel Aēsop tot op heden een minieme voetafdruk heeft in China, zou het merk in staat moeten zijn om de activiteiten en winkelpuien van L’Oréal daar te benutten om een nieuwe markt te penetreren. Dit zou een heel duidelijke reden kunnen zijn om L’Oréal-aandelen te kopen.

 

2.   Henkel (HEN3.DE)

Dit in Duitsland gevestigde bedrijf voor consumptiegoederen houdt zich wereldwijd bezig met kleeftechnologieën, schoonheidsverzorging, wasgoed en huishoudelijke verzorging. Het bedrijf heeft geprofiteerd het samenvoegen van alle consumentenactiviteiten in Henkel Consumer Brands. Deze Europese Dividend Aristocrat biedt een dividendrendement van 2,50% bij een huidige koers-winstverhouding van ongeveer 25.

 

Door de consumentenactiviteiten was- en huishoudproducten en schoonheidsverzorging samen te voegen tot Henkel Consumer Brands, wist Henkel zijn klantenbestand te verbreden en zijn portfolio te optimaliseren om zo hogere groei te realiseren en tegelijkertijd zijn margeprofiel te verbeteren. Het bedrijf is in het verleden getuige geweest van een robuuste organische omzetgroei, gedreven door kracht in alle business units en regio’s. Bovendien ziet ook de toekomst er goed uit.

 

Henkel lijkt namelijk klaar te zijn om te profiteren van aanzienlijke prijsstijgingen, strikt kostenbeheer en verdere efficiëntieverbeteringen, die waarschijnlijk de effecten van inflatie van inputkosten zullen compenseren. De consensusschatting voor de omzet en winst in 2023 geeft een jaar-op-jaar groei van respectievelijk 0,4% en 5,8% aan.

 

De bedrijven uit de sector zeep- en schoonmaakmiddelenindustrie hebben geprofiteerd van de aanhoudend solide vraag naar consumentenproducten en -merken, kostenbesparende inspanningen en een sterke vraag. De bedrijven die zich richten op het transformeren van activiteiten, groei van de digitale handel, innovatie en het opbouwen van merken, hebben duidelijk marktaandeel gewonnen.

 

Desalniettemin blijven de bedrijven in de sector worstelen met tegenwind in verband met hogere productie- en logistieke kosten, hogere grondstofkosten en een lager volume. Ook wordt verwacht dat hogere uitgaven voor reclame en verkooppromotie op korte termijn de marges zullen aantasten. Het is dus niet allemaal koek en ei bij bedrijven als Henkel, maar het bedrijf heeft dus een reputatie hoog te houden.

 

3.   Enagas (OTCMKTS:ENGGY)

Met een huidig dividendrendement van ruim 11% behoort ook dit aandeel tot de Europese Dividend Aristocrats. Het aandeel van de Spaanse nutsgroep noteert nu aan een koers-winstverhouding van ruim 12. Op basis van de cijfers ziet de toekomst er goed uit.

 

De nettowinst op 31 maart 2023 bedroeg 54,6 miljoen euro en ligt op schema om de jaarlijkse doelstelling van 310 miljoen euro te halen. Deze netto winstdoelstelling voor 2023 omvat de netto meerwaarde van ongeveer 40 miljoen euro gegenereerd door de verkoop van het belang in Gasoducto de Morelos, die werd afgesloten op 24 april en daarom niet meegenomen in de resultaten van het eerste kwartaal van 2023. Het bedrijf voert overigens een actieve overnamepolitiek.

 

In januari 2023 kondigde Enagas een overeenkomst aan om zijn belang in TAP te verhogen van 16% naar 20%. Deze transactie maakt deel uit van de activa rotatiestrategie die werd aangekondigd in het Strategisch Plan 2022-2030 en zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 worden afgerond.

 

Op 28 februari tekenden Enagas en Reganosa vervolgens een overeenkomst waarbij Enagas het netwerk van 130 km gaspijpleidingen van Reganosa verwerft voor 54 miljoen euro en Reganosa 25% anderzijds van de hervergassingsinstallatie El Musel van Enagas in Gijón koopt voor 95 miljoen euro. Enagas is ook de ontwikkelaar van de waterstofpijpleiding Guitiriz-Zamora die gepland staat voor 2030.

 

De algemene vergadering van aandeelhouders van 30 maart 2023 keurde alle voorstellen op de agenda goed, inclusief de uitkering van een dividend van € 1,72 bruto per aandeel. Dit betekent de uitkering van een slotdividend van € 1,032 bruto per aandeel ten laste van het boekjaar 2022, dat op 6 juli 2023 werd betaald.

 

Nog iets anders: Enagas handhaaft zijn leiderschap in de belangrijkste duurzaamheidsindices, met name in de Dow Jones Sustainability Index World, waarin het voor het 15e opeenvolgende jaar is opgenomen, met een van de hoogste scores in zijn sector, en in de Top 5% S&P Global ESG Score 2022. Enagas is ook de wereldleider in zijn sector in de Bloomberg Gender Equality Index en heeft de hoogste ESG-rating in zijn sector in de FTSE4Good Sustainability Index

 

4.   Nestlé (OTCMKTS:NSRGY)

Bij de Europese Dividend Aristocrats verdient ook Nestlé een vaste plaats. Dit Nestlé is qua groei een van de aantrekkelijkere aandelen in de voedingsindustrie en dat met recht en reden. Dit jaar wordt een dubbelcijferige omzetgroei verwacht, waarbij de omzet naar verwachting met 10% zal stijgen tot $ 105,31 miljard.

 

Het bedrijf staat vooral bekend als wereldleider in koffie (Nescafe) en mineraalwater (Perrier) en de vooruitzichten zien er zonder meer goed uit. De winst van Nestlé zal naar verwachting met 8% stijgen in fiscaal 2023 en met nog eens 7% in FY24. Met 21,8x de toekomstige winst is de K/W-waardering van Nestle redelijk, aangezien de WPA-schattingen hoger zijn en het dividendrendement van 2,75% geschikt is voor inkomenszoekers.

 

Nestlé rapporteerde in het eerste kwartaal van 2023 een omzetgroei van 5,6% op jaarbasis tot CHF 23,5 miljard, met een positief effect van 0,3% door netto-acquisities. De organische omzet groeide met 9,3% op jaarbasis, aangevoerd door een sterke prijsstijging van 9,8%, een weerspiegeling van hogere kosteninflatie. De organische omzet lag 2 procentpunten boven de schattingen van de analisten, waardoor dit volgens Bloomberg een van de beste prestaties van Nestlé in jaren is.

 

Volgens het rapport was de groei, die de verwachtingen overtrof, vooral te danken aan de herschikking van de portefeuille. Nestle heeft slecht presterende productlijnen geëlimineerd om de winstgevendheid op de lange termijn te verbeteren. Het bedrijf verhoogde de prijzen met ongeveer 10% in alle regio’s, met uitzondering van China (+3,9%).

 

Per productcategorie werd de organische groei aangevoerd door Purina PetCare (+15,7% j/j) vooral dankzij de luxemerken Purina ONE, Purina Pro Plan en Friskies. De resultaten tonen de veerkracht van de grote voedsel- en consumentengoederenbedrijven in het licht van de hoogste inflatie in decennia: consumenten lijken hogere prijzen te accepteren zonder grote volumedalingen, aldus Bloomberg.

 

Als onderdeel van het initiatief voor de herstructurering van zijn portfolio, kondigde Nestlé in de eerste helft van 2023 een joint venture aan met private equity firma PAI Partners voor de diepvriespizza-activiteiten van Nestlé in Europa. De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van 2023 afgerond.

 

5.   Unilever PLC (NYSE:UL)

Bij de Europese Dividend Aristocrats is ook Unilever opgenomen, dat momenteel (medio 2023) kan uitpakken met een dividendrendement van 3,50%. De koers-winstverhouding staat op iets meer dan 15.

 

Unilever PLC, met hoofdkantoor in Londen, is een fabrikant en leverancier van fast-moving consumer goods. Zeg maar voedingsmiddelen, cosmetica, artikelen voor persoonlijke verzorging, dranken, artikelen voor thuisverzorging, vitamines, mineralen en voedingssupplementen die allemaal deel uitmaken van de uitgebreide productlijn van het bedrijf.

 

Momenteel heeft Unilever PLC ongeveer 400 merken  in aanbod. Enkele van de meest bekende merken zijn onder andere Ben & Jerry’s, Lifebuoy, Dove, Sunsilk, Knorr, Lux, Sunlight, Lux, Rexona, Hellmann’s, Knorr en Magnum.

 

Het bedrijf heeft enige druk ondervonden aan de kostenkant door de recente inflatiegolven en problemen met de toeleveringsketen in de hele economie. Deze problemen lijken echter af te nemen nu de grondstoffenprijzen medio 2023 beginnen te normaliseren. Analisten zien de komende jaren een gestage mid-single-digit winstgroei, en dat is niet slecht voor een bedrijf met slechts 17 keer de verwachte winst actief is in een defensieve recessiebestendige sector.

 

Er is ook een katalysator voor verandering op komst in de vorm van een wijziging in het management. Toen activistische investeerders de vorige CEO van het bedrijf tot vertrek dwongen, kondigde Unilever aan dat Hein Schumacher vanaf juli 2023 de nieuwe CEO zal worden. Schumacher stond eerder aan het hoofd van een groot zuivelbedrijf en zou Unilever een nieuw perspectief en een nieuwe bedrijfsstrategie kunnen geven in zijn sector. Waardoor de winstgevendheid kan verbeteren.

 

De sector basisconsumptiegoederen op de beurs omvat ook andere bedrijven die essentiële goederen produceren, zoals voedsel, dranken, huishoudelijke artikelen en artikelen voor persoonlijke verzorging die mensen kopen om hun dagelijks leven te ondersteunen, ongeacht de toestand van de economie of hun eigen financiële situatie.

 

Bovendien bieden de bedrijven uit de sector doorgaans aantrekkelijke dividenden aan beleggers vanwege hun consistente vermogen om winst te genereren. Bijgevolg zijn de aandelen van deze bedrijven in tijden van economische onzekerheid relatief stabiele investeringen.

 

De sector basisconsumptiegoederen deed het in 2022 aanzienlijk beter dan de brede markt, ondanks de hoge inflatie. Zoals blijkt uit de evolutie van de S&P Consumer Staples Select Sector index.

 

 

6.   Roche AG (OTCMKTS:RHHBY)

De geneesmiddelen- en biotechsector heeft het ondanks de macro-economische tegenwind goed gedaan in 2023, met aantrekkelijke waarderingen en sterke fundamentele factoren die het beleggersoptimisme voor de sector aanwakkerden. De grote medicijnfabrikanten doen het goed, bewijzen hun veerkracht tegen recessies. Deze bedrijven zullen ook naar verwachting de komende jaren sterk blijven.

 

Opnieuw zal innovatie in 2023 waarschijnlijk de groei in de sector stimuleren. M&A-deals trekken ook aan, wat wijst op groei. Verwacht wordt dat de lancering van nieuwe geneesmiddelen en positieve resultaten van de pijplijn de focus van beleggers op de sector zullen houden. Onder de grote medicijnfabrikanten is Roche zeker de moeite waard om te volgen.

 

Het bedrijf is sterk aanwezig op de oncologiemarkt. Het bedrijf domineert met name de borstkankersector met een sterke vraag naar zijn HER2-franchisegeneesmiddelen.

 

De nieuwe medicijnen van Roche, namelijk Hemlibra (hemofilie), Ocrevus (multiple sclerose), Evrysdi (spinale musculaire atrofie) en Tecentriq (kanker) doen het goed, waardoor de afnemende vraag naar de COVID-19-producten van Roche wordt goedgemaakt.

 

De acceptatie van het nieuwe ooggeneesmiddel Vabysmo (gelanceerd begin 2022) was uitstekend en het is nu al een van de belangrijkste groeimotoren voor het bedrijf. De inspanningen van Roche om nieuwe medicijnen te ontwikkelen om de achteruitgang van medicijnen waarvan de licentie vervalt tegen te gaan, zijn bemoedigend. Ook de demografische curve speelt in het voordeel van dit bedrijf.

 

Helaas worden we allemaal ouder en ook nog ongezonder. De WHO schat dat 1 op de 6 mensen in 2030 ouder dan 60 zal zijn. Tegen 2050 zal het aandeel van de bevolking dat ouder is dan 60 bijna verdubbeld zijn tot 22% ten opzichte van het niveau van 2015.

 

Het is een onmiskenbare kans voor de gezondheidszorgmarkt, en een kans die wordt verergerd door de groeiende obesitas-epidemie. Tegen 2035 zal naar verwachting meer dan de helft van de wereldbevolking overgewicht of obesitas hebben. Deze ‘aandoening’ zal naar verwachting jaarlijks ongeveer $ 4,32 miljard kosten, of ongeveer 3% van het wereldwijde bbp.

 

Dat maakt de aandelen van fabrikanten van geneesmiddelen voor de farmaceutische industrie zoals Roche tot een belegging met een grote toekomst. Terwijl de behandeling van zwaarlijvigheid een topprioriteit zal zijn, zal het beheersen van de aandoeningen die eruit voortkomen ook een grote zaak zijn. Er is een onbetwistbaar verband tussen obesitas en kanker, en met de stijgende gemiddelde leeftijd zal er vraag zijn naar geneesmiddelen tegen kanker.

 

Gewrichtsvervanging is een andere markt die de moeite waard is om in de gaten te houden. De verwachting is dat deze de komende jaren snel zal groeien naarmate veroudering en zwaarlijvigheid een tol eisen aan de lichamen van het publiek.

 

Tal van aandelen hervormen de toekomst in de farmaceutische sector, zoals ook deze Zwitserse gezondheidszorggigant Roche Holding. De groep heeft een sterke staat van dienst wat betreft omzetgroei en de pijplijn ziet er veelbelovend uit voor de komende jaren.

 

De aandelen van Roche staan echter onder druk nu de markt de impact van de lagere verkopen van Covid-19-diagnostiek en mislukte proefresultaten verwerkt. Maar dit zou een aantrekkelijk instappunt kunnen zijn voor lange termijn beleggers en die dividend op prijs kunnen stellen.

 

Verwacht wordt dat de door Covid veroorzaakte vraagverliezen van de groep zullen worden gecompenseerd door de groei van twee nieuwe behandelingen om lymfoom aan te pakken. De bestaande portefeuille van Roche is zwaar gericht op oncologiegeneesmiddelen en de pijplijn volgt een vergelijkbaar traject. Het heeft 47 medicijnen in fase 3-onderzoeken, wat suggereert dat er in de nabije toekomst nieuwe inkomstenstromen online kunnen komen.

 

Thomas Schinecker heeft de functie van CEO bij Roche overgenomen en begeleidt de overgang naar een efficiëntere organisatie. Dit zou het tempo van verandering bij Roche moeten versnellen, waardoor het bedrijf meer uit zijn veelbelovende pijplijn kan persen.

 

7.   Novartis (NYSE:NVS)

Novartis heeft als Zwitsers farmaceutische bedrijf een sterke en gediversifieerde portfolio. Een solide momentum in belangrijke merken zoals Entresto, Kesimpta, Zolgensma, Kisqali en Leqvio voedt de groei van Novartis en compenseert de impact van de toenemende generieke concurrentie.

 

De voortgang van de pijplijn is ook indrukwekkend. Het bedrijf heeft enkele veelbelovende kandidaten. De focus van het management op kostenbesparingen zou ook het bedrijfsresultaat moeten stimuleren. De geplande spin-off van de Sandoz divisie blijft op schema voor de tweede helft van 2023. Dankzij de spin-off kan Novartis zich concentreren op zijn farmaceutische kernactiviteiten.

 

De consensusschatting voor de winst per aandeel voor 2023 is gestegen van $ 6,56 per aandeel naar $ 6,67, terwijl die voor 2024 is gestegen van $ 7,05 per aandeel naar $ 7,22.

 

Het management startte in 2022 een ingrijpende herstructurering, consolideerde haar oncologie- en therapeutische activiteiten en volgt nu een vooral op de VS gerichte strategie. Het bedrijf streefde naar jaarlijkse besparingen van $ 1,5 miljard door banenverlies en operationele stroomlijning. Zowel de divisie Sandoz als de divisie Innovative Medicines kenden een groei van 4%.

 

Ongetwijfeld is de farmaceutische industrie een van de financieel meest lonende en essentiële sectoren ter wereld, die toonaangevend is op het gebied van medische vooruitgang en bijdraagt aan wereldwijde gezondheidsverbeteringen. Binnen dit uitgestrekte veld zijn bedrijven als Novartis naar voren gekomen als invloedrijke krachten, die consequent aanzienlijke winsten genereren en het gezondheidszorglandschap transformeren.

 

Volgens recente financiële statistieken behoren Johnson & Johnson, Pfizer, Roche samen met Novartis tot de beste farmaceutische bedrijven ter wereld, die elk tientallen miljarden aan omzet per jaar genereren. Deze marktleiders hebben hun positie bereikt door baanbrekende medicijnen te ontwikkelen, gebruik te maken van baanbrekend onderzoek en zwaar te investeren in innovatie en ontwikkeling. Met de aanhoudende vraag naar effectieve en veilige medische behandelingen ziet de toekomst van deze bedrijven er rooskleuriger uit dan ooit.

 

De farmaceutische industrie is een zeer competitief en lucratief werkveld dat een zorgvuldige afweging van verschillende sleutelfactoren vereist om winstgevendheid en succes te garanderen. Deze factoren omvatten onderzoeks- en ontwikkelingskosten, octrooibescherming, naleving van regelgeving, prijsstrategieën en marktvraag. Effectief beheer van deze factoren kan leiden tot hogere winsten en aanhoudende groei voor farmaceutische bedrijven, terwijl het niet aanpakken ervan kan leiden tot financiële verliezen en een kleiner marktaandeel.

 

Volgens recente financiële statistieken werd de wereldwijde farmaceutische markt in 2021 gewaardeerd op $ 1250 miljard en zal ze naar verwachting in 2025 circa $ 1700 miljard bereiken, met een CAGR van 8%. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de uitgaven van een farmaceutisch bedrijf, met een geschatte gemiddelde prijs van 2,6 miljard dollar per geneesmiddel.

 

De wereldwijde farmaceutische industrie evolueert voortdurend en staat voor nieuwe uitdagingen terwijl bedrijven ernaar streven de concurrentie voor te blijven. De marktdynamiek speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van de branche, waarbij factoren als veranderende regelgeving, opkomende technologieën en verschuivende consumentenvoorkeuren allemaal van invloed zijn. In 2022 genereerde de wereldwijde farmaceutische industrie $ 1,48 biljoen aan inkomsten.

 

Een van de grootste uitdagingen waarmee farmaceutische bedrijven tegenwoordig worden geconfronteerd, zijn de stijgende kosten van onderzoek en ontwikkeling. Naarmate nieuwe technologieën opduiken en wettelijke vereisten strenger worden, investeren bedrijven meer tijd en geld in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, waardoor de kosten voor gezondheidszorg stijgen en farmaceutische bedrijven onder druk worden gezet om nieuwe manieren te vinden om te innoveren en concurrerend te blijven. In deze wereld is Novartis goed geplaatst om één van de toonaangevende spelers te worden.

 

8.   Ashtead (OTCMKTS:ASHTY)

Ashtead, gespecialiseerd in de verhuur van materieel, is een minder bekende Europese Dividend Aristocrat. Met een koers-winstverhouding van iets minder dan 20 bedraagt het dividendrendement hier ongeveer 1,50%.

 

Het Britse beursgenoteerde bedrijf zei dat de winst vóór belastingen voor het boekjaar 2022-2023 tot 30 april 2023 met 30% is gestegen tot 2,2 miljard dollar, terwijl de omzet tegen constante wisselkoersen met 24% toenam tot 9,7 miljard dollar. De VS, waar het bedrijf actief is onder de naam Sunbelt Rentals, is goed voor ongeveer 90 procent van de omzet van Ashtead.

 

Het bedrijf realiseerde een groei van de huurinkomsten van 22% en een verbetering van 27% in de aangepaste winst per aandeel in de fiscale resultaten van 2023. In fiscaal 2023 investeerde het $ 3,8 miljard aan kapitaal op bestaande locaties en greenfields, en $ 1,1 miljard in 50 aanvullende overnames.

 

Het bedrijf voegde 165 locaties toe in Noord-Amerika. Ashtead is goed voorbereid om sterke resultaten te boeken, geholpen door een gunstige situatie op haar diverse eindmarkten, lagere schulden en inspanningen om haar marktpositie te versterken. Initiatieven om de cashflow te optimaliseren en kapitaaluitgaven en operationele kosten te verlagen, zullen waarschijnlijk bijdragen aan de groei. Daardoor kan het aandeel meer in het gezichtsveld van de beleggers belanden.

 

Het bedrijf blijft investeren in een programma voor digitale transformatie dat de klantervaring zal verbeteren. Het bedrijf beschikt daarnaast over een sterke pijplijn van strategische acquisitiemogelijkheden om zijn organische groeiplan aan te vullen. Een vloot van goede kwaliteit en een sterke financiële positie zijn andere positieve signalen.

 

De consensusschatting voor de inkomsten voor het boekjaar 2023-2024 gaat uit van een jaar-op-jaar groei van 14,5% aan. Het bedrijf heeft een geschatte winstgroei op lange termijn van 15%.

 

9.   British American Tobacco PLC (NYSE:BTI)

Dit bedrijf verkoopt sigaretten, rookproducten die niet verbranden, dampen (vaping) en nicotinezakjes wereldwijd. Grote tabaksfabrikanten staan bekend om hun lucratieve dividendrendementen en de aandelen van British American Tobacco zien er momenteel aantrekkelijk uit met een dividendrendement van bijna 8,50 procent.

 

Hoge dividendrendementen doen vaak ook een rode vlag wapperen, maar de dividenduitkeringsratio van British American is met 62% redelijk te noemen. Het bedrijf gaat zijn boekje dus niet te buiten door te veel geld uit te geven. De koers-winstverhouding bedroeg op moment van schrijven iets minder dan 9.

 

Bovendien wordt nu verwacht dat de winst in het fiscale boekjaar 2023 met 4% zal stijgen en in FY24 nog eens met 5% tot $ 5,05 per aandeel. De totale omzet zal dit jaar naar verwachting met ongeveer 1% dalen, maar zal daarna herstellen om in FY24 met 4% te stijgen tot $ 36,43 miljard.

 

British American Tobacco wordt verhandeld tegen slechts 6,9x de verwachte winst, wat aantrekkelijk onder het sectorgemiddelde van 9,5x en de 20,3x van de benchmark ligt.

Het management bevestigde medio 2023 nogmaals zijn verwachting voor het lopende boekjaar en gaat uit van een enkelcijferige groei, ondanks enige tegenwind op de wisselmarkten. Wisselkoersverhoudingen zijn voor als een bedrijf als dit erg belangrijk.

 

Een grote herschikking binnen de directiekamer bij British American Tobacco moet het bedrijf een extra boost kunnen geven. De nieuwe chief operating officer probeert sneller over te gaan op producten zoals vapen en de Amerikaanse groei nieuw leven in te blazen.

 

Twee oude BAT-executives – Johan Vandermeulen en Kingsley Wheaton – hebben hun invloed na de stoelendans zien toenemen. Vandermeulen zal de rol van nieuw gecreëerde chief operating officer op zich nemen en toezicht houden op de regionale activiteiten van de sigarettenfabrikant, waaronder het in de VS gevestigde Reynolds American, terwijl Wheaton chief strategy and growth officer wordt en de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de vaping-drive van de tabaksgigant en zijn ESG-push.

 

10.                 Sanofi (SNY)

Sanofi mag terugblikken op een rijke bedrijfsgeschiedenis. Het oudste deel van dit Franse bedrijf dateert uit de 19e eeuw. Sanofi’s marktkapitalisatie van bijna $ 135 miljard maakt het de op twee na grootste niet-Amerikaanse medicijnfabrikant ter wereld. Het huidige dividendrendement bedraagt ongeveer 3,50% en dat met een huidige koers-winstverhouding van minder dan 15.

 

Het is niet verwonderlijk dat het bedrijf op alle fronten sterk staat. Van de tientallen medicijnen en vaccins in Sanofi’s portfolio, zijn er zeven klaar om in 2023 de status van blockbuster of mega-blockbuster te behalen (dit laatste komt neer op een jaarlijkse omzet van minstens $ 5 miljard). Onder leiding van Dupixent groeiden vier van deze zeven producten in het eerste kwartaal eindigend op 31 maart 2023 met een omzet van midden eencijferige tot dubbelcijferige clips, wat de omzet en winst op korte termijn zou moeten verhogen.

 

Op middellange termijn en daarna heeft Sanofi verschillende groeikatalysatoren. Ten eerste toonden de recente overname van Provention Bio voor $ 2,9 miljard en de type 1-diabetesvertragende behandeling Tzield aan dat het bedrijf zichzelf kan versterken met aanvullende overnames.

 

Ten tweede zou nirsevimab, zijn kandidaat-vaccin voor het respiratoir syncytieel virus (RSV), mede-eigendom van AstraZeneca, tot $ 3 miljard aan jaarlijkse inkomsten kunnen genereren voor de twee bedrijven om te splitsen.

 

Ten slotte heeft Sanofi meer dan 70 projecten in de pijplijn die zich momenteel in verschillende stadia van klinische ontwikkeling bevinden. Om deze redenen denken analisten dat de winst van het bedrijf de komende vijf jaar elk jaar met 7,4% zal groeien.

 

Sanofi’s dividendrendement van 3,5% is vrij genereus in vergelijking met de S&P 500-index. En aangezien de uitbetalingsratio van het dividend de komende 12 maanden ongeveer 39% zal bedragen, lijkt dit hoge dividendrendement veilig. De forward P/E-ratio van het aandeel van 5,8 is minder dan de helft van het gemiddelde van 13,2 in de farmaceutische industrie.

 

Sanofi heeft aangekondigd in de zomer van 2023 dat de Internationale Kamer van Koophandel een arbitrageclaim van branchegenoot Boehringer Ingelheim heeft afgewezen met betrekking tot mogelijke aansprakelijkheid van lopende class action-geschillen rond het maagzuurmedicijn Zantac.

 

Boehringer had getracht contractuele bepalingen te doen gelden waarvan het zei dat Sanofi verplicht zou zijn het bedrijf schadeloos te stellen voor alle verliezen die zouden kunnen voortvloeien uit de Zantac-rechtszaak. Het ICC-tribunaal verwierp dat argument en bevestigde dat Sanofi Boehringer niets hoeft te betalen in verband met lopende rechtszaken.

 

Sanofi maakte ook van de gelegenheid gebruik om zijn vertrouwen uit te spreken dat het uiteindelijk zal zegevieren in de rechtszaken voor de Amerikaanse rechtbanken rond Zantac. Eisers in die zaken hebben beweerd dat Zantac een bekende kankerverwekkende stof bevatte, wat producenten, waaronder Sanofi, Boehringer, Pfizer en GSK, ertoe bracht terugroepacties aan te kondigen. Sanofi heeft steeds weerlegd dat er geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs bestaat dat Zantac in verband brengt met kanker en doet dat nog steeds.

 

De aandelen van Sanofi daalden eind vorig jaar scherp, maar een beslissing van de Amerikaanse federale rechtbank die een kort geding ten gunste van medicijnfabrikanten uitsprak, hielp de aandelenkoers terug naar hogere niveaus te duwen. De rechtszaak is nog steeds niet achter de rug, maar Sanofi gelooft niettemin dat het uiteindelijk zal zegevieren.

 

11.                 Coloplast (OTCMKTS:CLPBY)

Coloplast A/S ontwikkelt en verkoopt intieme gezondheidsproducten en -diensten in Denemarken, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en internationaal. Het bedrijf is actief in de segmenten Chronic Care, Interventional Urology, Voice and Respiratory Care en Wound & Skin Care. Het dividendrendement bij deze Europese Dividend Aristocrat bedraagt 2,3%, de koers-winstverhouding loopt op tot (moment van schrijven) 37.

 

Als onderdeel van een generatiewisseling zal de grootste aandeelhouder van Coloplast A/S, Niels Peter Louis-Hansen, een nieuwe holdingmaatschappij oprichten. Het nieuwe bedrijf zal worden opgericht samen met de op een na grootste aandeelhouder van Coloplast, de Aage & Johanne Louis-Hansen Foundation. De holdingmaatschappij zal de stabiele en lange termijn ontwikkeling van Coloplast mogelijk maken. De gezamenlijke houdstermaatschappij zal ongeveer 30% van het bedrijfskapitaal bezitten en ongeveer 52% van de stemmen in Coloplast hebben.

”Coloplast profiteert al bijna zeven decennia van een stabiele en langdurige eigendomsstructuur. De aankondiging van de grootste aandeelhouder van Coloplast, Niels Peter Louis-Hansen, wijst op de duidelijke intentie om een structuur te creëren die een even stabiel en langdurig eigendom garandeert voor de komende decennia. Uiteraard ondersteunen de raad van bestuur van Coloplast en het uitvoerend leiderschap dit volledig”, zei Lars Rasmussen, voorzitter van de raad van bestuur van Coloplast.

 

De nieuwe holding zal ervoor zorgen dat de twee grootste aandeelhouders van Coloplast met één stem zullen blijven spreken over zaken die met het bedrijf te maken hebben. De holding zal Niels Peter Louis-Hansen ook de kans geven om op een later tijdstip een nieuwe stichting zonder winstoogmerk op te richten door een schenking van de Coloplast-aandelen die hij bezit via de holding.

 

Coloplast realiseerde in het tweede kwartaal een organische groei van 8% en een EBIT-marge van 28%. De vrije kasstroom bedroeg DKK 795 miljoen, een daling van 13% ten opzichte van vorig jaar (exclusief acquisities), beïnvloed door een daling van de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten, voornamelijk als gevolg van een toename van het netto werkkapitaal en hogere betaalde inkomstenbelasting. De Raad van Bestuur heeft besloten dat het bedrijf een halfjaarlijks interim-dividend van DKK 5,00 per aandeel uitkeert, voor een totaal bedrag van DKK 1,062 miljard.

 

Er wordt nu voor het lopende boekjaar gerekend op een organische omzetgroei rond 8% in constante wisselkoersen, van 7-8% voorheen. De gerapporteerde groei in DKK zal nu naar verwachting 8-9% bedragen, van voorheen 9-10%, als gevolg van de negatieve impact van valuta’s. Bijgevolg wordt de gerapporteerde EBIT-marge nu verwacht in het bereik van 28-29%, voorheen 28-30%. De historische piekkoersen voor dit aandeel liggen op de beurs van Kopenhagen ver boven het niveau van 1.000 DKK.

 

12.                 Diageo (NYSE:DEO)

Diageo plc (NYSE:DEO) is een van de grootste producenten van alcoholische dranken ter wereld. Het bedrijf is actief op meer dan honderd locaties over de hele wereld en verkoopt een verscheidenheid aan verschillende alcoholische dranken, waaronder whisky, bier enzovoort.

 

Het aandeel was een nieuwe aankoop voor niemand minder dan Warren Buffett in het eerste kwartaal. Zijn Berkshire Hathaway opende toen een kleine positie (naar zijn maatstaven) van $ 40 miljoen. De aankoop van aandelen uit de sector consumentenproducten zou er op kunnen wijzen dat Buffett verwacht dat de Amerikaanse economie een mogelijke recessie tegemoet gaat. Hij speelt het met andere woorden op veilig.

 

Diageo is eigenaar van veel van ’s werelds gerenommeerde merken likeuren en gedistilleerde dranken, waaronder Captain Morgan, Johnnie Walker, Tanqueray, Guinness en meer. Het aandeel wordt (momenteel) verhandeld tegen een K/W van iets meer 21, onder het lange termijn gemiddelde van 24. Het dividendrendement bedraagt iets meer dan 2%. De analisten denken dat de winst per aandeel (EPS) de komende jaren met 8% per jaar zal groeien.

 

Diageo is een veerkrachtig bedrijf dat producten verkoopt waarop consumenten in moeilijke tijden kunnen steunen. De tijd zal uitwijzen of Berkshire de positie in Diageo al dan niet verder uitbouwt, maar investeerders die op zoek zijn naar een blue-chip aandeel in consumentenproducten, kunnen zich in ieder geval focussen op Diageo.

 

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen (of dalen). Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Zie voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of de online training https://beleggen.com/training

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.