ECB blaast € 500 miljard de markt in

ECB blaast € 500 miljard de markt inDe Europese Centrale Bank (ECB) leent bijna € 500 miljard uit aan 523 Europese banken voor de duur van 1134 dagen. De banken betalen slechts 1% rente. De banken kunnen dit bijvoorbeeld tegen een kleine 7% in Italiaanse staatsobligaties beleggen. Een heuse geldmachine. En u dacht dat Sinterklaas het land al had verlaten? In februari wordt overigens het feest herhaald.

Met de gekochte Italiaanse staatsobligaties als onderpand, kunnen de Europese banken dan opnieuw inschrijven voor een nieuwe lening tegen 1%. Maar wat als het nu misgaat in Italië? Niks aan de hand. Dan kloppen die banken weer aan voor staatssteun en klaar is Kees. Een loterij zonder nieten dus. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er nog banken zijn die door dit spelletje niet in staat zijn om (heel veel) geld te verdienen.

Wat een prachtig kerstcadeau heeft de oud topman van Goldman Sachs bedacht voor zijn oud collega’s. Bankiers die van een gokje houden, zouden ook kunnen kiezen voor Griekse staatsobligaties. De 10-jaars obligaties brengen momenteel zelfs 36% op. De marge is dan 35% zodat de gemiddelde bank met € 1 miljard per jaar toch snel € 350 miljoen verdient. Voor de 523 Europese banken komt dat uit op circa € 175 miljard extra winst.

Ook de Grieken, Italianen, Spanjaarden, Portugezen en Ieren vinden het prima. Als er elke twee maanden voor € 500 miljard aan staatsobligaties wordt opgekocht, die weer als onderpand bij de ECB kunnen worden ingeleverd, dan zal de rente vanzelf wel dalen. Banken gered, overheden gered. Crisis opgelost. Over tot de orde van de dag.

De DAX wist eind april nog het meerjarig recordniveau aan te scherpen, maar belandde vervolgens in een vrije val, nadat op 1 augustus de 7000-puntengrens werd doorbroken. De Duitse index bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar onder de 5000-puntengrens, waarna de DAX opveerde tot circa 6400 punten. Het herstel vond evenwel plaats binnen de dalende trend sinds juli. Het is bemoedigend dat het proces van hogere bodems vooralsnog gaande is. Dit biedt perspectief, hoewel de DAX eveneens een hogere top dient te vormen om de stijgende trend sinds september voort te zetten. De ‘downtrend’ sinds de zomermaanden is daarentegen nog steeds intact, waardoor de index klem zit in een consolidatiedriehoek.

De Eurostoxx50 is er ook nog niet in geslaagd om uit de consolidatiedriehoek te breken. De dalende trend sinds het voorjaar is nog steeds intact, maar sinds september worden tevens hogere bodems gevormd. De Franse CAC40 vormde eveneens een lagere top, na een hogere bodem. De convergerende lijnen dwingen de indices om op korte termijn uit deze driehoek te breken.

Brent-olie neemt gas terug

Brent-olie neemt gas terugDe olieprijs neemt steeds meer gas terug. In juli 2008 werd een recordniveau rond $ 147 per vat bereikt, waarna de olieprijs implodeerde tot $ 35 per vat van 159 liter. De krachtige stijging die volgde in 2009, viel echter stil tussen eind 2009 en eind 2010. Nu is al weer sprake van een consolidatiefase van een jaar. De situatie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan voorkomt een verdere daling. Twijfels over de groei van de economie voorkomen een verdere stijging. De $ 100-grens komt weer in zicht. Dit zou de olieprijs een nieuwe impuls kunnen geven. We spreken nog steeds van een consolidatie binnen de stijgende trend, die in 2009 werd ingezet.

Euro/Australische dollar worstelt met dieptepunt

Euro/Australische dollar worstelt met dieptepuntDe euro verloor ten opzichte van de Australische munteenheid vanaf de top rond AUD 2,10 in oktober 2008, bijna 40% tot het dieptepunt van dit jaar. In de zomermaanden intervenieerden diverse centrale banken massaal om de euro te steunen. Dit sorteerde uiteindelijk slechts kortstondig effect. De euro leefde begin augustus weliswaar op richting AUD 1,40 maar verloor vervolgens aanzienlijk terrein. De euro vormde de afgelopen maanden lagere toppen en voerde de druk op de steunzone van dit jaar weer op. De euro is wederom weggezakt tot het dieptepunt van dit jaar rond circa AUD 1,30 en worstelt nu met deze steunzone. Een (definitieve) doorbraak hiervan zou de meerjarig dalende trend een nieuwe impuls geven.

Dow in de aanval

Dow in de aanvalDe Dow Jones steeg sinds begin oktober van 10.404 punten, zijnde het dieptepunt voor dit jaar, tot maar liefst 12.284 punten, een forse stijging in 1 maand. De Dow Jones vormde hierdoor een stijgende trend, zij het binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De ‘moeder aller indices’ corrigeerde een deel van de val in juli en augustus, maar had onvoldoende kracht om de top van juli te evenaren. De (Europese) schuldencrisis hangt als een molensteen om de nek van de markten. Desalniettemin rechtte de Dow de rug en zette de aanval opnieuw in op de top van juli. Weerstand kan worden verwacht rond de hoogtepunten van oktober en december.

De Nasdaq bereikte begin oktober een dieptepunt van 2011 rond 2300 punten. De RSI daalde eveneens aanzienlijk en dook in augustus in de gevarenzone (onder 30%). Vanwege het ‘oversold’ worden, bevestigde de RSI de ‘bear market range’. De Nasdaq zit nu al maanden klem in een consolidatiedriehoek. Het is positief dat de technologie-index in november een ‘positieve reversal’-patroon vormde: in november vormde de index een hogere bodem, terwijl de RSI een lagere bodem vormde ten opzichte van de bodem in oktober. Dit impliceert een koersdoel boven de top van oktober. Het beeld van de S&P500 kan kort en krachtig ook nog steeds worden samengevat als richtingloos. Kortom, vrijwel alle indices zitten in een consolidatiedriehoek zodat het wachten is op een uitbraak.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.