Huizenindex loopt toch fors op

De huizenprijzen kregen dit jaar een behoorlijke dreun in de VS. Ook de Housing Index moest fors inleveren vanaf eind maart, begin april. Tegengesteld zien we de 10-jaars rente weer wegzakken; ook daar kijken we even wat uitgebreider naar. Als laatste heb ik de US Dollar Index genomen: de 80-puntengrens komt nu wel zeer snel in beeld.

De huizenbouwers herstellen in een rap tempo de afgelopen weken. Zou het te maken hebben met de rente die aan het dalen is? De 10-jaars rente staat momenteel al bijna een vol procent lager dan in de maand juli. De hypotheekrente zakt nu ook snel, naar de laagste niveaus die we in meer dan tien maanden niet meer hebben gezien.

De Housing Index, die u hieronder ziet, klimt ook weer boven zijn 200-daags gemiddelde (50-weeks) en dat is voor het eerst sinds zes maanden. Toch is het nog maar de vraag of dit herstel blijvend is of tijdelijk. In de grafiek zien we voldoende weerstand rond 245 punten, niet ver van het slot rond 239 punten. Er zouden nog enkele punten bij kunnen, maar als de dubbele weerstand zijn werk goed doet, kan de index snel weer omlaag. Eerste steun ligt bij 230 punten, daarna bij 215 en 210 punten. De indicatoren liepen ook stevig op. De MACD komt op de centerlijn uit en zal een keuze moeten maken: óf erboven óf verder onder de nullijn. We wachten eerst maar eens af wat er rond de weerstand zal gebeuren.

huizenindex

10-jaars rente zakt

De rente zakt, en nogal behoorlijk, sinds begin juli een top werd gezet. Er is bijna 1% van de Amerikaanse 10-jaars rente af, van 5,3% tot 4,4%. Ik heb drie lijnen in de grafiek getekend. De eerste is de weerstand door de lijn over de recente toppen. Die komt uit rond 4,6%, dus zodra dat niveau weer op het bord staat, wordt het uitkijken voor opnieuw oplopende rentes. Dat kan makkelijk, want er is veel twijfel over wat er de komende maanden zal gebeuren. Verder zien we rond 4,3% en 4,4% twee blauwe lijnen uitkomen die als steun moeten dienen. Het kan dus spannend worden. Of de rente breekt uit en zet koers richting 5,5%, of er komt een verdere daling op gang onder 4,3%. Deze daling kan doorzetten richting 4,25% of zelfs 4%. Blijf de rente dus in de gaten houden.

huizenindex

Dollar Index richting laagste standen ooit

Ik hoef denk ik niet veel meer uit te leggen over de Dollar Index, want de grafiek is duidelijk genoeg. De 80-puntengrens is zeer belangrijk, want daaronder ligt de weg open naar de 70 punten. Sinds de index wordt gemeten, begin jaren ‘80, kaatste deze reeds vijf keer in de buurt van de 80-puntengrens. In dat geval kan de euro makkelijk naar $ 1,36 en zelfs tot $ 1,40 in een later stadium.

huizenindex

Guy BoscartUS Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.