Nxchange start nieuwe effectenbeurs

nxchange

Nxchange introduceert een nieuwe generatie effectenbeurs voor directe handel in effecten tussen bedrijven en beleggers. Nxchange opereert onder vergunning van de Minister van Financiën als gereglementeerde markt.

Europese bedrijven met ambitieuze groeiplannen kunnen vanaf vandaag met een beursnotering op Nxchange via de eigen website kapitaal aantrekken binnen hun eigen netwerk en communities waarbij Nxchange ervoor zorgt dat transparantie en veiligheid gewaarborgd worden in een gereguleerde omgeving. Fastned, dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s, is het eerste bedrijf dat werd toegelaten tot de notering.

Met de komst van Nxchange is het voor uitgevende instellingen nu mogelijk om effecten in de notering te laten opnemen en kunnen beleggers vervolgens de effecten direct verhandelen via een gereguleerd platform, zonder dat voor die notering of verhandeling de tussenkomst van een bank of broker noodzakelijk is. Bedrijven kunnen zowel via het centrale handelsplatform van Nxchange als op de eigen website, via een geïntegreerde module van Nxchange, hun netwerk en communities activeren om kapitaal aan te trekken.

Een traditionele beursgang is doorgaans duur en complex. Daarnaast signaleert Nxchange een behoefte aan een alternatief dat bedrijven weer dichter bij haar investeerders brengt. “In de tijd van sociale netwerken en nieuwe technologie is het logisch om ook voor effectenhandel met een oplossing te komen waarbij bedrijven en investeerders die elkaar al kennen, elkaar ook rechtstreeks kunnen vinden”, zegt Marleen Evertsz, CEO van Nxchange.

Nxchange combineert de goede elementen van crowdfunding met de voordelen van een gereglementeerde beurs. Zij biedt naast een primaire markt ook een secundaire markt waar veiligheid, transparantie en liquiditeit door Nxchange gewaarborgd worden in een gereguleerde omgeving. Investeren draait om vertrouwen in goed ondernemerschap. Evertsz vervolgt: “Bedrijven die op Nxchange willen noteren kiezen voor ongekende transparantie zodat investeerders in staat worden gesteld een goed gefundeerde beleggingsbeslissing te nemen.” Via een publieke Q&A kunnen investeerders direct hun vragen stellen aan het bedrijf en kan het bedrijf op haar beurt rechtstreeks met haar kapitaalverschaffers in dialoog treden. Alle financiële informatie en onderliggende stukken zijn op het platform beschikbaar en belangrijke informatie wordt direct door de bedrijf via het platform aan de belanghebbenden verspreid. Het (social-media) sentiment rondom de uitgevende instelling wordt inzichtelijk gemaakt en rapporten van analisten staan verzameld op de fondspagina. Het platform biedt daarnaast een forum waarop investeerders met elkaar kunnen communiceren en ideeën uit kunnen wisselen. Daarmee biedt Nxchange een gelijk speelveld voor alle partijen.

Voor bedrijven betekent Nxchange minder afhankelijkheid van traditionele financiële dienstverleners en een efficiëntere toegang tot kapitaal die minder is gericht op handel en speculatie dan via een traditionele beurs.
Voor investeerders biedt Nxchange transparantie en beleggingsmogelijkheden die voorheen voorbehouden waren aan een beperkte groep. Bovendien biedt het handelsplatform de mogelijkheid tot het onderling verhandelen van effecten in een secundaire markt.

Evertsz besluit: “Bij het innovatieve ondernemingsklimaat van ons land hoort ook een innovatieve effectenbeurs. We verwachten daarom al in 2016 richting een tiental noteringen te kunnen gaan en zullen ons van meet af aan
pan-Europees positioneren”.

Nxchange gaat vanaf vandaag van start als de beurs van de toekomst en opent om 10:00 met de eerste notering van Fastned. Het platform is toegankelijk voor bedrijven van iedere omvang na het voldoen aan noteringseisen. De handel vindt 24 uur per dag, 7 dagen per week plaats en transacties worden realtime gesettled. Nxchange werkt samen met Euroclear als depotbank. Eerder verkreeg Nxchange een vergunning van de Minister van Financiën om te mogen optreden als gereglementeerde markt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.