Rusland

Wat is er gaande in Rusland? De Russische beurs is de laatste weken omlaag gedoken en heel het Russische monetaire systeem is in elkaar geklapt. Hoe kon dit gebeuren? Rusland was tot enkele maanden geleden monetair en militair onoverwinnelijk en had eindelijk met de gewonnen oorlog in Georgië ook militair gezien weer veel zelfvertrouwen gekregen. We moeten even terug in de geschiedenis. In 2001 was Rusland vrijwel failliet. Het land had een schuld van $ 16,6 miljard bij het door de rijke bankiers gerunde IMF. In enkele jaren, met name dankzij de prijsstijgingen van olie, kon Putin zijn schuld aan de internationale bankiers aflossen. Hij was nu niet meer van hen afhankelijk. Hij gaf ook aan dat Rusland nu op eigen kracht verder zou gaan. Dit was een mededeling die de rijke bankiers, die één wereldorde nastreven, liever niet hoorden. Die hebben liever invloed via geld.
Dat leek in Rusland niet meer mogelijk… Putin wist zelfs oliemaatschappij Yukos helemaal over te nemen. De familie Rothschild -één van de rijke bankiersfamilies- had veel indirecte bezittingen in die onderneming. Putin leek definitief gewonnen te hebben toen hij ook Yukos nationaliseerde en delen snel doorverkocht.
Wat Putin echter over het hoofd gezien had, was dat de rijke bankiers in de open Russische markt toch weer posities konden opbouwen. Wat ze vervolgens deden, en dat zagen we de afgelopen weken, is dat ze bij de eerste zwakte die Rusland liet zien, in een enorme vaart geld uit de Russische markt trokken. Zo kan iedere markt op haar knieën gedwongen worden, hetgeen dan ook in Rusland gebeurde. De Russische index daalde meer dan 60% en verschillende bedrijven die op basis van hun aandelenbezit leningen hadden uitstaan, staan nu op springen. De internationale bankiers willen hun invloed in Rusland terug… Tegen elke prijs. Nu de bedrijven op de rand van faillissement staan, staan de internationale bankiers met hun miljarden klaar om Rusland te ‘helpen’.
Putin mag een despoot zijn, hij is zo’n beetje de enige (naast Chavez, maar laten we even serieus blijven) die de bankiers het land uit wist te jagen. Nu is het voor Rusland te hopen dat men niet slechts tijdelijk vrij was van de bankiersinvloed. Juist Rusland zou nu als eerste land kunnen kiezen voor een nieuwe monetaire orde. Ze zijn al los van de bankiers, dus die horde is al genomen. Nu de volgende stap nog.
Tom Lassing, www.beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.