Aandelen Ferrari: snelle auto’s voor snelle winsten?
Aandelen Ferrari hebben beleggers geen windeieren gelegd. Ferrari staat synoniem voor supersnelle auto’s die op de grootste racebanen in de wereld de successen aan elkaar hebben geregen. Een ander succesverhaal van Ferrari is echter minder bekend en dat is het parcours dat de aandelen van het bedrijf op de beurs hebben doorlopen. Inderdaad, aandelen Ferrari waren in de afgelopen jaren een uitstekende belegging. Weinig autofanaten zullen dat in de gaten hebben gehad.
Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten
Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs. De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com
Koers is met factor 6 gestegen
Bekijken we even het parcours dat de aandelen Ferrari over de afgelopen 5 jaar op de beurs hebben gelopen. De koers is gestegen van minder dan 35 dollar (wij bekeken de chart van het aandeel op de Amerikaanse beurs) tot een piek van bijna 200 dollar. Dat is een stijging met een factor van bijna 6, een prestatie die op zijn zachtst gezegd indrukwekkend mag worden genoemd. Er zijn niet zo veel aandelen die een dergelijke track record kunnen voor leggen. Hoog tijd dus wat wij de aandelen Ferrari eens van dichtbij bekijken.
De aandelen Ferrari zijn Italiaans van nationaliteit maar noteren ook op Wall Street
Eigenlijk hoeven we dit bedrijf niet voor te stellen, in tegenstelling tot de aandelen Ferrari waar veel minder over is geweten. Ferrari is een Italiaans automerk gevestigd in Maranello, Italië.[1] Het bedrijf is in 1929 opgericht als raceteam (Scuderia Ferrari) door Enzo Ferrari. Pas in 1947 zou het bedrijf overgaan op de productie van legale straatauto’s onder de naam Ferrari S.p.A. Sinds het ontstaan wordt het bedrijf in een adem genoemd met de Formule 1, waarin reeds vele successen behaald werden. De aandelen Ferrari staan echter nog niet zo lang op de beurs, wat meebrengt dat ze bij het grote publiek nog niet zo bekend zijn. Daar kan echter verandering in komen.
Geschiedenis van Ferrari als entree naar het verhaal van de aandelen Ferrari op de beurs
Het verhaal van dit automerk begint bijna 100 jaar geleden bij de legendarische stamvader Enzo Ferrari. Deze begon in 1923 als (test)coureur bij Alfa Romeo waar hij al snel de verantwoordelijkheid over het hele team kreeg. In 1929 richtte hij hiervoor de Scuderia Ferrari op, die fungeerde als renstal van Alfa Romeo. Tot 1938 behaalde hij hiermee zeer veel overwinningen met de Alfa Romeo auto’s. In 1939 scheidden de wegen van Alfa Romeo en Ferrari echter. Van beursgenoteerde aandelen Ferrari was op dat moment nog geen sprake.
Verhuis van Modena naar Maranello
Enzo ging zoals gezegd weg bij Alfa Romeo en beide partijen kwamen overeen dat de naam “Ferrari” gedurende een periode van 4 jaar niet meer in verband zou worden gebracht met racen of raceauto’s. Enzo richtte daarom Auto Avio Costruzioni op, wat resulteerde in de Auto Avio tipo 815. In 1943 verhuisde de fabriek van Modena naar Maranello, waar het nu nog steeds te vinden is. In 1945 begonnen ze dan eindelijk met het ontwerp van wat de eerste echte Ferrari wagen moest worden, en op 2 maart 1947 was hij klaar: de Ferrari 125 S. De eigenlijke aanloop naar de huidige aandelen Ferrari situeert zich dus in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Van bij de start aanwezig bij de Formule 1
De grootste naambekendheid heeft Ferrari uiteraard te danken aan de Formule 1, waar het merk grote successen heeft beleefd.
Sinds het eerste jaar van de Formule 1 in 1950 was Ferrari al van de partij. In 1951 won Ferrari voor het eerst een grote prijs dankzij de racer José Froilán González. Het jaar erna werden ze met Alberto Ascari wereldkampioen. Ferrari is de enige constructeur die in de hele geschiedenis van de Formule 1 aanwezig is geweest.
De komst van Sergio Marchionne als aanloop naar de notering van de aandelen Ferrari op de beurs
In de geschiedenis van het merk zijn een paar namen van doorslaggevend belang geweest en één van die namen is die van Sergio Marchionne. In oktober 2014 nam Sergio Marchionne, de grote baas van Fiat Chrysler, de functie over van topman Luca Cordero di Montezemolo. De laatste gaf sinds 1991 leiding aan Ferrari. De twee bestuurders hadden de maand voordien een meningsverschil gekregen over de te voeren strategie.
Montezemolo wilde de exclusiviteit van het merk behouden door niet meer dan 7000 auto’s per jaar te verkopen. Marchionne wilde de productie juist verhogen. De strategie van beiden stond dus haaks op elkaar. Amedeo Felisa, topman bij Ferrari stoptte na 25 jaar werkzaam te zijn geweest bij Ferrari Automobili en droeg zijn taak over aan Sergio Marchionne. Deze nam eerder ook al de taken van Luca Di Montezemolo over die noodgedwongen zijn taak moest neerleggen wegen onenigheid binnen de organisatie. Marchionne kwam dus als winnaar uit de strijd. Het was onder zijn bewind dat het mogelijk werd om op de beurs te handelen in aandelen Ferrari.
De dood van Sergio Marchionne
Na het overlijden van Sergio Marchionne op 25 juli 2018 werd een nieuw bestuur aangesteld binnen het automerk. De nieuwe bestuurders waren John Elkann als voorzitter van de Raad van Bestuur en Louis Camilleri als CEO. Onder het bewind van beiden veranderde er niet zo veel. Ferrari bleef symbool voor een luxewagen van topkwaliteit. De Italianen scoren op dat vlak hoog, met onder andere ook Maserati en Lamborghini als blikvanger. Aan de reputatie van Ferrari kan echter niemand tippen, ook niet aan de successen die het bedrijf op de beurs beleefde. Maar het is tijd om nog even terug te gaan naar een historisch moment in de geschiedenis van het bedrijf, namelijk de manier waarop Ferrari aan zijn fameuze embleem is geraakt. Een embleem dat nog steeds vele harten doet ontvlammen. Ook die van de beleggers in aandelen Ferrari inmiddels.
Een zwart paard op een vliegtuig
Voor het verhaal van het embleem moeten we terug gaan naar de periode tussen de beide wereldoorlogen. Het betreft een interessant verhaal dat ook de beleggers in aandelen Ferrari zal interesseren. Op 25 mei 1923 behaalde Enzo Ferrari met zijn Alfa Romeo een overwinning op het Saviocircuit. Getuige van de zege waren de ouders van wijlen Francesco Baracca. Na de race hadden Enzo en de ouders een gesprek en de ouders gaven het schild dat hij op zijn vliegtuig had als eerbetoon en onderscheiding aan Enzo Ferrari. Hun zoon vloog namelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog met een zwart paard op zijn vliegtuig. Ferrari heeft het schild overgenomen, maar heeft het wel op een gele achtergrond gezet. De gele achtergrond is afkomstig van het wapen van Modena.
Aandelen Ferrari en het verdere verhaal van het paard op het embleem
Waar kwam dat zwarte paard op een gele achtergrond vandaan? Er doen drie theorieën de ronde over hoe Francesco Baracca aan het paard kwam. Ofwel kwam het van zijn cavalerieregiment, ofwel hield hij gewoon van paarden ofwel had hij paard van een Duits toestel gehaald, iets wat in die tijd erg gebruikelijk was. Het paard is het teken van de stad Stuttgart en het zou dan hetzelfde paard zijn als dat van Porsche. Wat betekent dat de bezitters van aandelen Ferrari iets gemeen hebben met de bezitters van aandelen Porsche. Enzo gebruikte het paard voor het eerst op 9 juli 1932 in Spa. Het is nog steeds een raadsel waarom de staart van het paard van Ferrari omhoog is terwijl die van Baracca omlaag hing. Waarschijnlijk zal dit wel altijd een raadsel blijven.
De beursgang van de aandelen Ferrari
Het verhaal van de komst naar de beurs van de aandelen Ferrari is van recente datum. In oktober 2015 bracht Ferrari zo’n 17 miljoen aandelen naar de New York Stock Exchange. De aandelen werden tegen een koers van 52 dollar geplaatst, wat aan de bovenkant lag van de geïndiceerde koersrange van 48 en 52 dollar per stuk. De beursgang levert daarmee zo’n 874 miljoen dollar op en de totale beurswaarde van Ferrari bedroeg zodoende iets minder dan 10 miljard. De opbrengst van de beursgang werd gebruikt om schulden van FCA af te lossen en om te investeren in de resterende automerken als Jeep, Alfa Romeo en Maserati. Sinds 4 januari 2016 staat het aandeel ook genoteerd op de Borsa Italiana en maakt ook onderdeel uit van de FTSE MIB aandelenindex. De aandelen Ferrari hebben op beide beurzen grote sier gemaakt.
Wie bezit de meerderheid van de aandelen Ferrari?
De verdeling van de aandelen Ferrari is een verhaal waar een kat zijn eigen jongen niet in zou vinden. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) had 90% van de aandelen Ferrari in handen en vatte het plan op om 10% daarvan naar de beurs te brengen. De andere aandelen werden aangeboden aan de bestaande aandeelhouders van FCA. Piero Ferrari, de vicevoorzitter en zoon van oprichter Enzo Ferrari, behield de overige 10%. Bij de verdeling van het stemrecht krijgen langdurige aandeelhouders prioriteit. Exor, een beleggingsmaatschappij van de familie Agnelli en bovendien ook nog grootaandeelhouder in FCA, en Piero Ferrari, controleren samen meer dan 45% van det totale stemrechten na de afsplitsing. In februari 2020 had Exor 24,0% van de aandelen in handen, maar 35,8% van het stemrecht. Piero Ferrari had 10,2% van de aandelen en 15,2% van het stemrecht. Het zit dus wat ingewikkeld in elkaar, maar wij zullen er maar van uitgaan dat de aandelen Ferrari in goede handen zijn. Maar hoe doet het bedrijf het op de automarkt.
GRATIS HANDLEIDING De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers
Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.
Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden.
Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben.
Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link: https://www.30aandelen.nl/gewoontes
Minder dan 10.000 auto’s per jaar rollen van de band
Bezitters van aandelen Ferrari bezitten aandelen van een bedrijf dat op jaarbasis minder dan 10.000 auto’s verkoopt. Ongeveer een derde van alle voertuigen worden in Noord en Zuid-Amerika verkocht. In Europa zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de belangrijkste verkoopmarkten. De Volksrepubliek China staat op de vierde plaats met 700 verkochte voertuigen in 2018, maar inmiddels kan dat aandeel flink zijn gestegen. De jaaromzet ligt ruim boven de drie miljard euro. De verkopen van voertuigen en onderdelen is veruit de belangrijkste bron van inkomsten, maar ook licenties en het gebruik van de Ferrari merknaam en logo levert een bijdrage van ongeveer een zevende van de totale omzet.
Enzo Ferrari was een uitzonderlijk man
Tot slot kunnen bezitters van aandelen Ferrari nog iets leren uit de levensloop van Enzo Ferrari. Ferrari begon op 21-jarige leeftijd te racen bij het kleine CMN.[2] In 1920 stapte hij over naar het raceteam van Alfa Romeo. Na een overwinning op het Saviocircuit in 1923, stelden de ouders van graaf Francesco Baracca hem voor om de afbeelding van een paard op zijn wagen te zetten, een verhaal dat hierboven al uitgebreid uit de doeken werd gedaan. Ferrari vond het een goed idee, maar het duurde nog tot 1932 voor het logo op een wagen zou verschijnen. De “cavallino rampante”, oftewel het steigerende paard, is sindsdien het kenmerk van Ferrari.
Titel Commendatore uitgereikt door Mussolini
Helemaal omstreden was Enzo Ferrari niet. Voor zijn prestaties ontving hij in 1927 van Benito Mussolini de titel Commendatore. Dat wordt althans door sommige bronnen vermeld, hoewel wij er geen bevestiging van konden vinden. In die tijd was Mussolini in Italië razend populair, daar zou pas nadien verandering in komen. Hij wordt door de geschiedenis herinnerd als een fascistische dictator die zijn land meesleepte in de Tweede Wereldoorlog. Na zijn vele successen als coureur in vooral lokale races richtte Ferrari in 1929 in Modena de Scuderia Ferrari (renstal Ferrari) op, een team dat als satelliet-renstal van Alfa Romeo fungeerde. Hijzelf besloot als coureur te stoppen in 1932, nadat in januari van dat jaar zijn zoon Alfredo geboren was. Maar het succesverhaal van Ferrari stopte daar natuurlijk niet mee.
Het privéleven van Enzo Ferrari
Het is natuurlijk van minder belang voor de bezitters van aandelen Ferrari, maar wij willen toch ook iets vertellen over het privé-leven van de man achter deze renstal. Enzo Ferrari bleef de algemene directeur van Ferrari tot 1971, maar had ook daarna een dikke vinger in de pap. Ook bleef hij betrokken bij het aannemen van nieuwe coureurs zoals Niki Lauda en Gilles Villeneuve. De Ferrari F40 werd de laatste productiewagen die onder zijn toezicht gefabriceerd werd. In 2002 werd als eerbetoon het nieuwe topmodel van Ferrari naar hem genoemd: de Ferrari Enzo. De passie van Enzo Ferrari heeft altijd bij het racen gelegen en het bouwen van auto’s voor de openbare weg was zeker in het begin eerder een noodzaak om het raceteam te financieren.
In 1923 trad Enzo in het huwelijk met Laura Domenica Garello. Uit dit huwelijk werd in 1932 zijn zoon Alfredino geboren die in 1956 aan de ziekte van Duchenne overleed. Tijdens zijn huwelijk had Enzo een relatie met Lina Lardi. Hieruit werd in 1945 Piero Ferrari geboren, thans vice-president van Ferrari. Bezitters van aandelen Ferrari zijn dus aandeelhouders van een bedrijf met een indrukwekkende geschiedenis, maar ze mogen zich dus eveneens in de handen wrijven met de prestaties die Ferrari op de beurs heeft geleverd.
Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.
Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’ op https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177
Met vriendelijk groet,
Harm van Wijk
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!