AEX begint aan de tweede helft

AEX begint aan de tweede helftDe AEX-index knalde begin januari omhoog, maar wist daarna niet meer te overtuigen. Het jaarrecord van 2013 staat op 352,33 punten, wat nu een belangrijk referentiepunt is. Een doorbraak van dit hoogtepunt, geeft de stijgende trend een nieuwe impuls.

Het opwaartse koershiaat van begin januari rond 345 punten is een ander belangrijk referentiepunt. Op de laatste handelsdag van vorig jaar werd op dagbasis een cyclusbodem gevormd en het lijkt erop dat de ‘midcycle low’ inmiddels is gezet. Het startsein voor het eerste deel, wat doorgaans het krachtigst is, resulteerde in een korte rally richting 352 punten. Het is echter geen sterk teken, dat deze top al vrij snel werd gevormd.

Na een ‘midcycle low’ volgt het tweede deel van de cyclus, dat echter vaak wat minder krachtig is. Aan het einde van de cyclus moet immers weer een bodem worden gevormd. Voorlopig is echter de trend nog steeds opwaarts dus zijn short posities uit den boze.

De weekcyclus liet medio november een nieuwe bodem noteren, waarmee de eerste fase van de weekcyclus werd ingeluid. In de weekcyclus tellen wij nu 9 ‘bars’, waaruit volgt dat ergens tussen 6 en 16 weken een bodem zichtbaar moet worden.

Er lijkt op dagbasis een ‘midcycle low’ te zijn gevormd, zodat ook op weekbasis een ‘midcycle low’ kan zijn gevormd. Als we verder uitzoomen naar de maandgrafiek, dan kunnen we inmiddels 16 ‘bars’ tellen, dus zal er binnen nu en 9 maanden een belangrijke bodem moeten worden gevormd.

Hoewel de kwartaal- en maandcycli aangeven dat een top mag worden verwacht, betekent dit niet dat de AEX nu gelijk gaat dalen. Dergelijke lange termijn cycli hebben nog tijd voordat een top moet worden geplaatst.

Voordat mag worden ingespeeld op een daling van de AEX, zullen we dus eerst moeten wachten op een duidelijke draai in de kortere termijn ‘time frames’. Vooralsnog is het verkoopsignaal niet gegeven. 

Een startsein zou kunnen worden gegeven, zodra het 346-puntenniveau wordt doorbroken. Speculatiever ingestelde beleggers zouden bij een eventuele lagere top ten opzichte van 352,33 punten al vast (kleine) shortposities kunnen innemen.

Kortom, op dag- en weekbasis staan de seinen nog op groen en zullen beleggers nog op hun handen moeten blijven zitten alvorens ‘volle bak’ short te gaan in de markt. Diverse Amerikaanse indices staan op of rond meerjarige recordniveau’s, zoals de S&P500.

De S&P400 (Amerikaanse midcapfondsen) en de Russell2000 (Amerikaanse smallcapfondsen) staan zelfs op een ‘all time high’, wat dus niet uitdaagt om ‘short’ te gaan.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.