AEX in de ban van mogelijke downgrade Frankrijk

AEX in de ban van mogelijke downgrade Frankrijk De AEX was gisteren in de ban van een mogelijke downgrade van Frankrijk, dat nota bene nog steeds een ‘triple A’-rating heeft. Gezien de koers van de CDS op Frankrijk, wordt de kans op een faillissement op circa 11,5% geschat. De VS werden vorige week reeds getrakteerd op een verlaging van de kredietwaardigheid.

Terwijl de Franse CAC40 5,5% verloor, hield de AEX gisteren de schade ‘beperkt’ tot -3,4% op 277,27 punten. De bemoedigende openingswinst smolt als sneeuw voor de zon weg. De AEX zette de dalende trend weer in en sloot op slotbasis op het laagste punt van dit jaar. Op dagbasis is van een hogere bodem dan ook nog geen sprake. De Dow verloor gisterenavond bijna 5%.

Weekbasis

De weekgrafiek van de AEX ziet er bijzonder bleek uit, of liever gezegd rood. De AEX zal de komende dagen bijzonder hard moeten opveren om nog positief te sluiten. De RSI staat ook nog steeds op onweer daar de koopkrachtindicator diep in ‘oversold’-gebied (onder 30%) bivakkeert.

Vooralsnog noteert de AEX boven een steunniveau, zijnde het 50% Fibonacci ‘retracement level’, wat wordt berekend vanaf de ‘low’ in 2009 tot aan de ‘high’ van dit jaar. Een garantie dat de AEX niet verder daalt, is dit evenwel niet. Het volgende Fibonacci ‘retracement level’ ligt op 61,8%, corresponderende met circa 250 punten.

Dagbasis

De AEX heeft de negatieve trend, na één ‘rustdag’, gisteren voortgezet. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde vertoont vanwege de koersval een neerwaartse curve. De koopkrachtindicator RSI noteert bovendien nog steeds ver onder de 30%-grens. Om de ‘bear market range’ te verlaten, zal de RSI de 60%-grens moeten passeren. Daarvoor zal de RSI in eerste instantie de 30%-grens moeten doorbreken, wat al een hele uitdaging is.

Uurbasis

Op uurbasis zal het beeld in eerste instantie moeten verbeteren, om het beeld op de week- en daggrafiek te doen verbeteren. De RSI wist gisteren niet uit de ‘bear market range’ (60%) te breken, laat staan ‘overbought’ te worden.

Het (voorlopig) diepterecord van de AEX ligt op 265,85 punten. Er zou nog een hogere, danwel dubbele, bodem kunnen worden gevormd. De neerwaartse trend is echter nog steeds intact, waardoor de beren nog steeds aan zet zijn.

De correctie houdt nog steeds flink huis op de aandelenmarkten. Dit biedt de mogelijkheid om ondergewaardeerde aandelen op een lager niveau te kunnen kopen. De RatioPortefeuille kan weliswaar niet tegen de wind in zeilen, maar de RatioPortefeuille verslaat al jarenlang de Eurostoxx50 met glans, ondanks diverse correcties. De RatioPortefeuille staat sinds de start in februari 2008 45,1% in de plus, terwijl de Eurostoxx50 daarentegen 51,0% verloor.

Onze ProtectiePortefeuille, die vooral ter bescherming tegen neergaande markten dient, profiteert juist van de huidige turbulente marktomstandigheden. Zo breidden posities in onder meer goud (dat het ‘all time’ recordniveau aanscherpte), zilver en shortposities op diverse indices de winst uit. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar op een winst van 88%, terwijl de AEX dit jaar op een verlies staat van circa 23,1%.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.