AEX-verwachting 26 oktober 2020: opnieuw een verloren maand?

De AEX-index beweegt sinds juni zijwaarts tussen grofweg de steun rond 535 en de weerstand rond 575 punten. De steun rond 535 punten lijkt vooralsnog sterk genoeg om de AEX voor een verdere daling te behoeden. Een omslag van het sentiment ligt echter op de loer.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

AEX jaar

2020 is een verloren jaren voor beleggers die de AEX index volgen

2020 lijkt de boeken in te gaan als een verloren jaar voor beleggers in de AEX. De stijging die in 2009 werd ingezet lijkt teneinde. De jaargrafiek toont de start van de cyclus in 2009 die de AEX-index van circa 200 punten naar 600 punten bracht. De AEX-index laten opende ruim boven de 600 puntengrens, maar dook dit jaar vrij snel onder de 400 punten grens.

AEX kwartaal

De meeste aandelen staan er slecht voor

Veel aandelen staan voor 2020 in de min. Toch zijn er diverse aandelen die zich aan het negatieve sentiment onttrekken. Voorbeelden hiervan zijn Alfen, Adyen, PostNL en Beter Bed, die juist forse winsten laten zien. In de kwartaalgrafiek zien we sinds 2009 twee kwartaalcycli wat er op duidt dat we halverwege de jaarcyclus zitten. Het meest positieve deel lijkt achter de rug. Het tweede deel van een cyclus is doorgaans minder positief.

Is de kwartaalcyclus bij de AEX afgerond?

De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus heeft een bodem gevormd of is nog op zoek naar de bodem. De indicatoren geven hierover geen uitsluitsel. Wanneer we uitgaan van een bodem rond 400 punten, dan kunnen we tijdens de derde cyclus ons opmaken voor een aanval op de 632 puntengrens. Wanneer de daling een eerste schot voor de boeg was, dan moeten wij ons echter opmaken voor zware tijden.

De snelle en felle daling van de AEX

De snelle en felle daling van 240 punten in een korte periode (van 630 naar 390 punten) zou kunnen duiden op het einde van de kwartaalcyclus. Het feit dat de AEX al sinds juni geen kant opgaat, is daarentegen een teken van zwakte. We zoomen verder in om te zien welke van de twee scenario’s het meest waarschijnlijk is.

AEX maand

De start van een nieuwe maandcyclus

Er lijkt een nieuwe maandcyclus te zijn gestart in maart 2020 en daarmee dus ook een nieuwe kwartaalcyclus. De maanden juni, juli, augustus, september en, zoals het er nu voorstaat, oktober zijn verloren maanden. De kopers en verkopers houden elkaar al maanden in evenwicht. Dit geeft de twijfel aan onder beleggers.

Valkuilen goud en zilver

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

AEX week

De AEX index is nauwelijks gedaald bij het vormen van een bodem

De maandgrafiek is op te delen in weekcycli. De eerste weekcyclus was zeer positief. De tweede weekcyclus is recent gestart, zonder daarbij noemenswaardig in prijs te corrigeren. Dit is een teken van kracht. Sinds de start is de AEX echter nog nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dit is een teken van zwakte. De trend op weekbasis dreigt om te slaan bij een stand onder 555 punten.

AEX dag

De AEX vormt een dubbele top

De weekcyclus bestaat doorgaans weer uit een vijftal dagcycli. Deze eerste dagcyclus is eind september krachtig van start gegaan, maar liep stuk op de weerstand rond 575 punten. Een teken van zwakte is dat deze weerstand niet kon worden uitgenomen waardoor een dubbele top is gevormd. Hopelijk zorgt de dubbele bodem rond 535 punten voor voldoende steun.

Iets meer dan de helft van de aandelen zit in een stijgende trend

Van de 30 aandelen zijn er nog steeds 17 aandelen in een stijgende trend en bevinden zich 13 aandelen in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we echter dat er nog steeds slechts 14 indices in een stijgende trend zitten en 16 indices dus in een dalende trend op basis van de Trading Navigator.

AEX 240

De AEX is overgestapt van een dalende trend naar een neutrale fase

Wanneer we kijken naar de 240 minuten grafiek, dan is te zien dat de AEX-index van een dalende trend is overgegaan in een neutrale fase. De AEX-index had genoeg kracht om uit deze dalende trend te breken, maar wist de weerstand rond 575 punten niet te passeren. De afgelopen dagen moest de AEX weer belangrijk terrein prijsgeven

De markt is op dit moment verdeeld

Op donderdag 15 oktober lijkt een nieuwe dagcyclusbodem te zijn gevormd. In dit scenario is de tweede dagcyclus zeer slecht begonnen. Een alternatief scenario is dat de dagcyclus nog steeds bezig is met bodemvorming. De bodem is pas voltooid wanneer de voorgaande top wordt gepasseerd. De markt lijkt op dit moment nog steeds verdeeld of dat het proces van bodemvorming is voltooid of nog niet.

Europa blijft zwak ten opzichte van de Amerikaanse indices

Gezien de zwakte van de Europese indices zoals de Duitse DAX, de Franse CAC40, de Euronext 100 en de Eurostoxx50 maken de Europese aandelen geen sterke indruk. De Amerikaanse indices Dow Jones, Nasdaq en de S&P 500 hebben daarentegen de afgelopen maanden wel terreinwinst geboekt. Steun uit Europa hoeven we niet te verwachten.

Het beeld oogt opnieuw iets vriendelijker

Het sentiment lijkt weer iets negatiever te worden. Aangezien de meeste aandelen en indices nog steeds in een dalende trend verkeren, blijft voorzichtigheid geboden. We volgen nog steeds de trend, maar sinds de zomermaanden is er geen trend te ontdekken op de Europese aandelenmarkten.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.