AEX vormt negatieve reversal-patroon

De AEX nam vrijdag wat gas terug en wist opnieuw niet de 297-puntengrens te overschrijden. Aangezien de AEX een top vormde onder 297 punten, terwijl de RSI een hogere top vormde, ontstond een ‘negatieve reversal’-patroon. Het is positief dat de AEX vorige week een opwaarts koershiaat vormde. Het herstel van vorige week vond echter wel plaats binnen de ‘downtrend’ sinds maart. Deze dalende trend vindt overigens wel weer plaats binnen de stijgende trend sinds het najaar van vorig jaar. Het belooft hierdoor een interessante week te worden.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX ging vorige week in de aanval op de 297-puntengrens, maar wist de barrière niet te overschrijden. De vorige top rond 297 punten is een zware weerstand. Het dieptepunt voor dit jaar rond 281 punten zou een hogere bodem kunnen betekenen ten opzichte van de bodem in november rond 270 punten.

De AEX zal nu de stijgende lijn vanaf 281 punten moeten voortzetten. De top van donderdag rond 295,40 punten, in combinatie met een hogere top in de RSI, geeft een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon aan. De dalende trend sinds maart is bovendien nog niet doorbroken.

De weekcyclus lijkt nog steeds met een bodem bezig te zijn. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’. Het einde van de cyclus is het meest ‘bearish’. Het cyclusbeeld is echter niet geheel duidelijk op dit moment.

Op dagbasis herstelde de RSI sterk en veerde opnieuw op boven het ‘oversold’-gebied. Ten opzichte van de ‘low’ van 18 mei is er positieve divergentie waarneembaar, oftewel lagere bodems in de AEX met hogere bodems in de RSI. De verkoopkracht neemt dus wat af. De koopkrachtindicator noteert echter nog wel ver onder de 60%-grens. De ‘bear range’ is dus nog steeds intact.

Uurbasis

De AEX zette vorige week een herstel in vanaf 281 punten, maar de index strandde alweer onder 297 punten. Het ‘negatieve reversal’-patroon (op dag- en uurbasis), oftewel een lagere top in de koers en een hogere top in de RSI laat een nieuw dieptepunt voor dit jaar berekenen.

De koopkrachtindicator wist op uurbasis wel ‘overbought’ te worden (door de 70%-grens te passeren). Vrijdag daalde de RSI richting onderkant van de ‘bull range’ en veerde hierbij tijdig weer op. Op uurbasis is de stijgende trend nog intact, maar het herstel vindt plaats binnen de dalende trend.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.