Crisis in Italië is schuld van speculanten

Berlusconi “We hebben solide economische fundamenten” zei premier Berlusconi woensdag tijdens zijn toespraak in het Italiaanse parlement. De crisis in Italië is volgens de organisator van de Bunga Bunga feestjes de schuld van internationale speculanten. Berlusconi is van mening dat zijn land een sterke economie heeft en dat de Italiaanse banken de (geen) stresstest hebben overleefd.

De rente van Spanje en Italië, de twee grootste probleemgevallen, staat nog steeds rond 6%. Veel hoger overigens dan de rente waartegen landen als Portugal, Ierland en Griekenland kunnen lenen van Spanje en Italië via het Europese noodfonds. Er zijn inmiddels geruchten dat de ECB staatsleningen van Spanje en Italië aan het opkopen is om de rente te drukken.

Het is ook nu weer typerend voor politici die zelf landen in een economische chaos storten door structureel te veel geld uit te geven, om de speculanten de schuld te geven van de problemen. Iedereen heeft het gedaan, behalve de politici, zo is steevast de reactie. Beleggers halen hun schouders op en verkopen hun Italiaanse staatsobligaties en aandelen. Zij stemmen met hun voeten.

De Italiaanse MIB staat niet alleen op het laagste punt van 2011, maar is ook door de bodem van 2010 gebroken. De Portugese index heeft ook al de bodem van 2010 doorbroken. De Spaanse IBEX noteert op het laagste punt van 2011, maar wist nog wel boven het dieptepunt van 2010 te blijven. De aandelenbeurs in Athene staat zelfs op het laagste punt van de afgelopen 14 jaar. De 2-jarige Griekse rente lijkt weer op weg naar 40% en staat alweer rond 34%.

De Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar staat nu net boven het laagste punt van de afgelopen jaren. De koopkrachtindicator RSI is opnieuw in het ‘oversold’-gebied beland. De index blijft nog steeds in een stevige ‘downtrend’.

De Franse CAC40 lijkt ook op weg naar het laagste punt van 2010. De Duitse DAX staat ook al rond het laagste punt van 2011. De 7000-puntengrens is gesneuveld, waarna de daling een tandje hoger schakelde. Het belooft voor de Duitse beleggers spannend te worden rond het laagste punt van dit jaar.

Brent-olie vormt lagere top 

Brent-olie vormt lagere top  De olieprijs (Brent) noteerde in juli 2008 nog een recordniveau rond $ 147 per vat. Analisten riepen dat $ 200 per vat een kwestie van tijd was. In plaatst van verder te stijgen, decimeerde de olieprijs tot slechts $ 35 per vat van 159 liter. De onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hadden een positief effect op de olieprijs. De tsunami en de nucleaire ramp in Japan hadden eveneens een opwaarts effect op de olieprijs. Het record van 2008 bleek een brug te ver. Sinds begin mei nam Brent opnieuw gas terug, ingegeven door de twijfels over de economische situatie in het Westen. De prijs van Brent vormde de afgelopen maanden lagere toppen en lagere bodems, maar blijft nog steeds binnen de stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009.

Euro/frank scherpt meerjarig diepterecord aan 

Euro/frank scherpt meerjarig diepterecord aan  
De euro blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen, vooral ten opzichte van de Zwitserse munteenheid. De aanhoudende Europese schuldencrisis heeft de euro ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF) fors doen dalen. De Europese munteenheid bereikte daarbij een ‘all time low’ onder CHF 1,10. Al circa twintig jaar presteert de Zwitserse frank aanzienlijk beter dan de euro. De Europese munteenheid verloor vanaf een top rond CHF 1,80 meer dan 38%. De sterk dalende trend biedt bij oplevingen kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. Vooralsnog handhaven wij de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid, ondanks dat de euro de afgelopen dagen wat opveerde vanaf het meerjarige dieptepunt. Dat de euro nog fors kan stijgen voordat de scherpe ‘downtrend’ van de afgelopen decennia wordt verlaten, hebben we de afgelopen jaren veelvuldig kunnen zien.

Dow duikt onder 12.000-puntengrens

Dow duikt onder 12.000-puntengrens 
Nadat de Dow medio maart een (hogere) bodem rond 11.500 punten vormde, zette de index de aanval in op de top van februari. Deze top werd in april overtuigend gepasseerd, waarna de ‘moeder aller indices’ begin mei het meerjarig recordniveau aanscherpte. De Dow corrigeerde vervolgens en veerde in juni op vanaf de psychologische 12.000-puntengrens. De Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen, beweegt sinds februari per saldo zijwaarts. De aanval op de top van dit jaar werd in juli afgeslagen. De Dow vormde in juli een dubbele top, waarna flink gas werd teruggenomen. De Dow is deze week onder de 12.000-puntengrens gedoken en testte daarbij de bodem van juni.

De discussie over het kredietplafond is dan weliswaar net op tijd afgerond, maar veel vertrouwen hebben beleggers niet in het feit dat de schuld van de VS, inclusief toekomstige verplichtingen rond 760% van het bruto nationaal product ligt. De brede Amerikaanse S&P500 scherpte woensdag het laagste punt van 2011 aan. Per saldo boekten de S&P500 en de Nasdaq de afgelopen maanden geen terreinwinst. De stijgende trend sinds de bodem in 2009 is nog net intact, maar de vermoeidheidsverschijnselen worden ernstiger. De oneindige stroom aan dollars en euro’s die uit lucht worden gecreëerd en een weg vinden via de aandelen-, obligaties- en edelmetaalprijzen, zullen de beurzen voor een verdere daling moeten behoeden.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.