Daling AEX-index op korte termijn mogelijk

Vele weken werd er naar de Fed-meeting van afgelopen dinsdagavond uitgezien en opnieuw bleek dat Ben Bernanke en consorten er alles aan gelegen is om vooral de aandelenmarkten maar overeind te houden. Immers de huizenmarkt is al onderuit gegaan en er is nogal wat misgegaan op de kredietmarkt.Een renteverlaging van 50 basispunten is een maatregel die er niet om liegt en heeft op economisch gebied nogal wat consequenties voor met name de prijzen van grondstoffen. Terwijl Wall Street na 20:15 uur euforisch honderden punten steeg, zagen we tegelijkertijd ook de olieprijzen nieuwe toppen bereiken. Dat gaan we met z’n allen voelen in onze portemonnee en het kan eigenlijk niet anders dan dat dit negatief gaat uitwerken op de inflatie. De tijd zal leren of dit de juiste maatregel was.

Het 61,8%-Fibonacci retracement-niveau van de AEX-index rond 531,70 punten, werd woensdag voorbij ‘gevlogen’ in de opening, wat resulteerde in een flink koershiaat welke nu in de grafiek open blijft staan. Technisch bezien, moeten we daarom in ons achterhoofd houden dat de AEX vroeg of laat nog een keer gaat afdalen richting 531/532 punten om deze uitbraak te testen.

De uitwerking op het Elliott Wave-patroon is nog niet dermate groot om nu al bullish te worden. Woensdagmiddag tikte de AEX even het 76,4%-Fibonacci retracement van de daling van 563,98 tot 479,49 punten aan en dit is vanuit deze theorie een plaats waar de index zou kunnen draaien.

Stand van zaken voor deze week:
Voorkeursscenario:
-Golf 5 van 5 is geplaatst op 563,98 punten.
-Golf 1 ging van start op 563,98 punten om te eindigen op 479,49 punten.

-Golf 2 zit nog steeds in een zeer complexe correctie, maar in mijn beleving zitten we dichtbij een top van de huidige opwaartse golfbeweging. Deze top kan woensdag gezet zijn op 545,06 punten, maar op dit moment is daar nog geen uitsluitsel over te geven. Ik ga er wel vanuit dat de AEX op zeer korte termijn minimaal een 20-tal punten zal gaan dalen, waarna er een beslissing over de verdere richting zal moeten komen.

Conclusie week 38:
De hogere top boven 532 punten is er dankzij het cadeau van de Fed voor de aandelenmarkten gekomen. Toch ben ik nog steeds niet bullish op het moment van schrijven en verwacht nu op zeer korte termijn een terugval van minimaal 20 punten voor de AEX. Hierna volgt de beslissing voor de komende maanden. Ik blijf erop hameren: hou de posities in deze markt klein en hou uzelf aan uw vooraf bepaalde stop-loss-strategie.

Leon van Dam, www.optiespecialist.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.