Droomfonds Aalberts

Het komt maar zelden voor. Ik heb het in ieder geval nog niet vaak gezien. Maar als Investment Coach ben je er wel steeds naar op zoek. Een droomfonds dat precies doet, wat je graag wilt laten zien. En waar je dan ook nog je voordeel mee kunt doen. Want daar gaat het om natuurlijk.

Maar nu heb ik er dan toch één: Aalberts. Daar zijn zo maar een stuk of vier redenen voor te noemen. Ten eerste is dit fonds de laatste twaalf jaar in waarde vertienvoudigd van € 3,80 in 1992 naar de laatste top op € 36,29 op 3 januari jongstleden. Dat is op zich al heel mooi natuurlijk. Ten tweede is de koers vervolgens sinds de bodem op € 10 in 2003 nu weer gestegen met een factor 3,6. De onderstaande grafiek laat dat zien.

droomfonds aalberts 1

En ten derde is deze stijging zo ongeveer volgens het boekje gegaan. Prachtig gewoon. Een hogere top. Dan even wachten. Vervolgens een uitbraak, die in de meeste gevallen heel mooi door de dagindicator werd aangegeven. En zo voort en zo verder. Allemaal heel duidelijk en betrouwbaar. Kijk maar eens naar de grafiek van het laatste halfjaar.

droomfonds aalberts 2

Het behoeft dan ook geen betoog dat Aalberts koopwaardig is. Sterker nog, wie Aalberts niet in portefeuille heeft, heeft als belegger toch echt niet goed opgelet. En daarmee een mooie kans laten liggen. Maar wie weet komt er nog wel een herkansing. Want er zijn nog geen indicaties dat de stijging van dit fonds ten einde loopt. Het bijzondere daarbij is dat je deze aandelen eigenlijk moet kopen op het hoogste punt. Dat wil zeggen op het moment dat het laatste hoogste punt, waar dus een weerstand ligt, weer gepasseerd wordt. In de grafiek heb ik dat aangegeven met een stop-buy. Dit is dus in directe tegenstelling tot de oude beurswijsheid, die uitgaat van laag kopen en hoog verkopen. Want in dit geval ligt het koopmoment steeds op het hoogste punt. Tot nu toe althans. Om vervolgens hopelijk weer verder te stijgen.

Ook over het verkopen van deze aandelen zijn aardige dingen te zeggen.

Ten eerste en als meest belangrijke signaal hebben we daarbij, zoals altijd natuurlijk, de trendlijnen. Dus een verkoopmoment ontstaat zodra de slotkoers door de opgaande steunlijn zakt. Op dit moment komt dat overeen met € 35. En iedere week komt daar een puntje bij. De bevestiging van zo’n verkoopsignaal ontstaat op het moment dat er lagere toppen en lagere bodems gevormd zouden worden. Dus als de op één na hoogste horizontale lijn neerwaarts doorbroken zou worden. Deze horizontale steunlijn ligt op dit moment op € 34,35. Dat is tegelijk de top van 22 december en de bodem van 6 januari. Dus dat is een vrij stevige steunlijn.

Het derde signaal dat we als verkoopmoment kunnen hanteren, is de dagindicator. In de twee grafieken is te zien hoe mooi de signalen van deze indicator bij Aalberts zijn. In de laatste grafiek staan twee koopsignalen van de dagindicator weergegeven, namelijk op 22 oktober bij een koers van € 29 en eergisteren op € 35,75. Als we vervolgens bij zo’n koopmoment een stop-loss hanteren van 5%, dan ontstaat er dus een verkoopsignaal zodra de koers respectievelijk door de € 27,55 of € 33,91 zou zakken.

En tenslotte hebben we dan natuurlijk de moving stop-loss. Ook die heb ik de laatste grafiek erbij gezet. Dat is dus een stop-loss die met de koers mee omhoog beweegt. In dit geval heb ik daarvoor 6% genomen. Dat is een beetje arbitrair gekozen op grond van het stijgingspatroon van Aalberts tot nu toe. Want wat je hiermee wilt bereiken is dat het de reeds gemaakte winst veilig stelt. Maar niet dat je al te vaak nodeloos uitgestopt wordt. En uit de grafiek blijkt dat de dalende beweging bij dit fonds binnen de opgaande trend doorgaans minder is dan 6%. Deze glijdende stop-loss beweegt dus met de koers mee omhoog op 94% van de laatste hoogste koers. Maar zakken kan deze stop-loss niet. En zodra de koers meer zou dalen dan 6% wordt deze glijdende stop-loss geactiveerd. Op dat moment ontstaat daardoor het vierde verkoopsignaal. De reeds gemaakte, papieren winst wordt hiermee veilig gesteld. Kassa!

En nu maar afwachten op het puntje van de stoel. Tot Aalberts weer uitbreekt, hetzij naar boven, hetzij naar beneden. In het eerste geval betekent dat dan kopen. Ook al is dat dan precies op het hoogste punt. Maar alleen voor de domoren die niet al veel eerder in de gaten hadden dat Aalberts koopwaardig was. En in het tweede geval betekent dat verkopen. Dat is dan weliswaar op een bodem en niet op het hoogste punt. Maar net als bij vis gaat het bij beleggen nu eenmaal niet om de kop of de staart. Het meeste vlees zit immers in het midden. En voor de meeste winst geldt dat ook.

Op het puntje van je stoel is beleggen leuker.

Bert van Arkel

1 antwoord
 1. Cornelis Okkerse
  Cornelis Okkerse zegt:

  Hr van Wijk

  U schrijft mooi over Aalberts en ik heb dit fonds al meer als 10 jaar .
  De koers was eens zo hoog gestegen , dat ze het in vieren
  hebben gedeeld !
  Las in uw staatje dat de koers sedert 2000 met 263 % gestegen is , dat over 10 jaar is 26,3 %
  Afgelopen jaar had ik ook met dit fonds 24 %
  Heb ook andere als de post en TNT expres die had ik
  allang moeten verkopen , heb ook Ahold

  Groet C. Okkerse

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.