Goud en zilver: een gouden toekomst?

De Kondratieff-winter die reeds in het jaar 2000 begon, is sinds september 2008 in volle hevigheid zichtbaar en voelbaar. Op het ene continent wellicht nog wat minder dan het andere, maar het is duidelijk dat de winterse omstandigheden niet tot Amerika beperkt zullen blijven. Als beleggingen voor deze economische winter worden goud en zilver genoemd. Hebben deze edelmetalen daadwerkelijk een gouden toekomst voor de boeg?

Het is zomer 1980. Op de ‘International Money Show’ in Atlanta worden workshops gehouden. Enkele workshops gaan over goud en goudgerelateerde aandelen. Een andere workshop gaat over aan de Dow Jones genoteerde aandelen. De workshops over goud zijn werkelijk afgeladen met beleggers die op zoek zijn naar de laatste ‘gouden’ tips. De workshop over aandelen, daarentegen, heeft welgeteld twee bezoekers, waarvan er één na 10 minuten de zaal verlaat. Dit overkwam een Amerikaanse analist die aan het begin van de jaren ’80 zeer bullish was geworden op aandelen. Als je naar de koersen van dat moment kijkt, was het qua kuddegedrag zeer verklaarbaar. Goud topte op 21 januari 1980 op $ 873. De Dow Jones bodemde op 9 augustus 1982 op 770 punten (goud stond op die datum inmiddels op $ 419). We zitten tijdens deze Money Show vlak voor het moment waarop de Kondratieff-zomer (hierna K-zomer) overgaat naar de K-herfst. De K-zomer staat erom bekend dat goud één van dé beleggingen is. De K-herfst is een van de twee seizoenen van de K-cyclus waarin aandelen een uitstekende belegging zijn.

Net als in de K-zomer wordt aangenomen dat de K-winter één van de seizoenen is om goud en zilver te kopen als belegging. Is dat gegeven ook juist? Een blik op de vorige K-winter, van 1929 tot 1949, vertelt ons veel, zie de bijgaande grafiek.

goud

Wat opvalt, is dat met de crash van 1929 naast het GDP (Gross Domestic Product ofwel BBP) van de VS ook de koersen van olie, koper, zilver en van de commodity-index onderuit gingen. De gevolgen van deflatie zijn derhalve heel duidelijk zichtbaar, wat zeer vergelijkbaar is met de huidige situatie. Deflatie definieer ik dan als een krimp in de geldvoorraad, hetgeen zich uit in een ernstige tot acute uitval aan de vraagzijde. In de grafiek is de koers van de aandelen in de Homestake Mining Company een uitzondering op de overige dalende koersen. Homestake, opgericht in 1879, was één van de grootste goudmijnondernemingen van de VS. In 2002 is het bedrijf gefuseerd met het Canadese Barrick Gold Corporation. Uit de koers van de aandelen in dit bedrijf wordt door analisten wel afgeleid dat goud tijdens de Grote Depressie zeer gewild was. De goudprijs zelf was namelijk gefixeerd op $ 20,67. In 1934 werd de prijs overigens verhoogd naar $ 35. Daarmee is goud dan zowel tijdens flink inflatoire periodes zoals de K-zomer (runaway inflation), alsook tijdens zeer deflatoire tijden zoals de K-winter (runaway deflation), koersbestendig.Er zijn echter ook analisten die van mening zijn dat indien goud in de jaren ’30 vrij verhandelbaar was geweest, het in het deflatoire proces mede tenonder zou zijn gegaan. Teneinde te weten te komen hoe goud en zilver er op dit moment voorstaan, is het daarom zinvol om de patronen te bestuderen (met dank aan Matrix Asset Management voor de aangeleverde grafieken). De patronen van de goudprijs, zie hieronder, laten zien dat we op weg zijn naar hogere koersen. Maar voordat het zover is, bestaan twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat de correctieve fase, die startte na de top op 17 maart 2008 bij een koers van $ 1004,50, nog een klein vervolg krijgt, alvorens een stevige opwaartse beweging tot ver boven de $ 1000 mag worden verwacht. Een andere mogelijkheid is dat de correctie nog veel verder voert, zelfs richting $ 600 of daaronder, eer we aan een explosieve stijging kunnen beginnen.

goud

Hoe zit het met poor men’s gold, ofwel zilver? Het lijkt er sterk op dat zilver het patroon laat zien dat we ook zagen in de periode na 1929:

Goud

Het meest waarschijnlijke patroon voor zilver is eerst nog een sterke herstelbeweging naar $ 14. Daarna zal echter een zeer forse correctie volgen richting $ 5.

Samenvattend kan gezegd worden dat het, op basis van de huidige patronen, het meest waarschijnlijk is dat zich het scenario herhaalt waarin goud tijdens de deflatoire periode een stijging laat zien. Voor zilver herhaalt zich dan de situatie van begin jaren ’30 waarin het met alle overige assets daalt.

Elmer Hogervorst
[email protected]
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst begeleidt vermogende particulieren. Als fiscaal-jurist heeft hij jarenlange ervaring met het coachen van prijswinnaars in de Staatsloterij op het gebied van estate planning, financiële planning en beleggingen. Daarnaast geeft hij trainingen met betrekking tot kuddediergedrag, de wereldeconomie en patroonherkenning.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.