Ongelukkig nieuw(beurs)jaar?

Op 3 januari is voor onze abonnees het jaarrapport 2010 gepubliceerd waarin ook de vooruitzichten voor 2010 zijn opgenomen. Op basis van de tides voorspel ik dat het nieuwe beursjaar minder gelukkig zal zijn dan velen denken. Tevens voorspel ik in het rapport de datum van de ultieme bodem dit jaar.

Met die wetenschap zal menigeen willen weten of er ook nog iets positiefs te melden valt. Ik vrees met grote vreze, dat dat nogal tegen zal vallen. Sterker nog, kijkend naar de tidesdraaipunten dit jaar die de hoofdtrend van de beurzen aangaan, zie ik gelijk rond 3-8 januari 2010 een eerste mogelijkheid voor een trendomslag. Interessant is het om in te zoomen op de precieze datum van die trendomslag. Eerst nog even een overzicht van de voorspellingen in mijn laatste nieuwsbrief zoals ik die op 18 december 2009 opschreef. Uit respect naar mijn abonnees staan de laatste drie draaipunten niet vermeld.

Samenvattend
inclusief (eventuele) inversies
  Mogelijke posities
Bodem Wall Street vr. 18 dec / ma. 21 dec. Long
Top Wall Street di. 29 december  
Bodem Wall Street do. 31 december  
Top Wall Street di. 5 januari 2010 Short
Bodem Wall Street ……………….  
Top Wall Street ………………. Short
Bodem Wall Street ………………  

Zie wat de beurs daadwerkelijk gedaan heeft:

werkelijke beurs

Fascinerend om te zien is dat ik met de ontwikkeling van mijn ITS-indicator © duidelijk de sleutel heb gevonden. Alle draaipunten klopten namelijk precies! Twee weken geleden gaf ik in BeursBulletin aan dat twee inversies zouden optreden op 27 en 29 december. Doordat op 2 januari een bodem werd verwacht, zorgde de eerste inversie ervoor dat de beurzen niet gingen dalen maar stijgen. De tweede inversie zorgde ervoor dat de beurzen weer in lijn met de hoge waterstanden kwamen ofwel een bodem op 2 januari 2010. Aangezien de beurzen op 1 en 2 januari dicht waren, verwachtte ik een bodem op 31 december.

Vanaf 2 januari 2010 gaven de tides aan dat we weer zouden gaan stijgen. Met de inversie van 5 januari 2010 kwam op de tweede handelsdag van het nieuwe jaar al weer een eind aan die stijging. Dat was, gezien de hierboven genoemde trendomslag per 3-8 januari, tevens een goed moment voor een shortpositie op de AEX. Thans is daarom van belang te weten wanneer we deze shortposities dienen te sluiten.

high tides

low tides

Wanneer ik naar de hoge én de lage waterstanden met de grootste waarde kijk, zie op zaterdag 9, zondag 10 en maandag 11 januari 140 cm. Dat zijn de laagste hoge waterstanden van deze twee weken. Normaal gesproken zou dat op een top dienen te duiden. Omgekeerd zie ik op vrijdag 8 en zaterdag 9 januari de hoogste lage waterstanden van deze twee weken. Normaal gesproken zou dat eveneens op een top duiden. Gelet op de shortpositie per 5 januari lijkt een top in de periode 8-11 januari merkwaardig. Hoe dat te duiden valt? Daarover de volgende keer meer. De duiding is nu al na te lezen in mijn meest recente nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 23 november jongstleden hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.