Technische analyse: geld verdienen met gaps

Technische analyse

Technische analyse: een interessant facet is de gap. Een gap is een koersgebied waarin niet gehandeld is. Deze ontstaat als het dieptepunt op een dag boven het hoogste punt van de vorige dag ligt. Er bestaat een wijdverspreid geloof dat gaps dat de markt vrijwel altijd snel dichten. Dit is echter sterk afhankelijk van het soort gap.

Technische analyse: 5 verschillende gaps

Er zijn vijf verschillende gaps. Ten eerste is er de ex-dividend gap. Deze ontstaat indien een aandeel ex-dividend gaat. Aan deze gap hoeft weinig aandacht te worden geschonken, daar deze geen bijzondere betekenis heeft. Het meest komen de zogenaamde gewone gaps voor. Deze treden bij een zijwaartse koersbeweging op. Volgens de Encyclopedia of Chart Patterns van Thomas Bulkowski worden deze gaps in 90% van de gevallen binnen een week gesloten.

In november 2004 vormde de AEX-index driemaal een gewone gap. Deze werd steeds de volgende dag alweer gesloten.

Technische analyse: Gap AEX

Technische analyse: Breakaway gap

Ten Tweede: de vermoedelijk belangrijkste gap is de breakaway gap. Deze gaps duiden op de start van een trend en gaan altijd met hoge volumes gepaard. De volumes blijven gewoonlijk zeker een week hoog. Onderzoek van Bulkowski wijst grofweg op een vooruit- of achteruitgang van 10 tot 20% na het ontstaan van een breakaway gap. De markt dicht deze gaps gewoonlijk niet op korte termijn. Zelfs bekeken over een jaar ziet men in 25% van de gevallen een ongedichte gap.

Technische analyse: gap Versatel

Op 15 november 2004 werd in de grafiek van Versatel een breakaway gap gevormd. Drie dagen lang steeg de koers vervolgens bij hoge volumes en na een kortstondige consolidatie piekte de koers op 13 december op € 2,47. Dit is een stijging van 43% ten opzichte van de onderkant van de gap.

Technische analyse: Runaway gaps

Ten derde is er de runaway gap. Beleggers noemen runaway gaps ook wel doorgaande gaps en en die vormen zich ongeveer in het midden van een trendbeweging. Dit betekent dat het koersdoel vaak te berekenen is. Het volume is bij de vorming van de gap hoog en dat blijft enkele dagen zo. Na de gap vindt gemiddeld genomen een stijging of daling van 10% plaats. De gap blijft vaak lang open. Dat gebeurt vaak pas bij een correctie van de heersende trend. Slechts rond de 10% van de runaway gaps blijven binnen een jaar open.

Gap Unilever

Bij Unilever vormde zich op 28 juli 2004 een runaway gap. In de voorgaande maand was de beurskoers geleidelijk met zo’n  5% weggegleden. Een soortgelijk percentage werd na de vorming van de gap prijsgegeven.

Technische analyse: exhaustion gaps

Exhaustion gaps (“uitputtingsgaten”) markeren het einde van een trend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gaps vrijwel altijd binnen enkele weken weer gesloten zijn. De gap wordt bij een zeer hoog volume gevormd. Vervolgens blijft het volume gewoonlijk nog een paar dagen hoog, om daarna weer snel terug te vallen.

Technische analyse: gap ASMI

Bij ASMI maakte de koers in de eerste weken van 2004 een krachtige spurt omhoog. Op vrijdag 16 januari sloot de koers op het hoogste punt van de dag op € 21,09. De volgende dag steeg de koers verder, bij zeer forse volumes. Het dieptepunt lag op € 22,20, waarmee dus een gap was gevormd. Een paar dagen later was duidelijk dat het een exhaustion gap betrof: de koers piekte en vervolgens werd een neergang ingezet. In de eerder getoonde grafiek van Versatel is ook een exhaustion gap waar te nemen: deze deed zich op 13 december voor.

Technische analyse: handelen op gaps

In tegenstelling tot gewone gaps kunnen beleggers op break-away gaps goed handel. Het is echter niet altijd even eenvoudig om de break-away gap direct te identificeren. Een hoog volume biedt wel een houvast. En mocht er achteraf gezien toch sprake zijn van een gewone gap, dan moet de stop-loss de belegger behoeden voor grote verliezen. Bij de runaway gaps is het koersdoel zoals gemeld reeds vast te stellen. Deze gap is echter moeilijk van de exhaustion gap te onderscheiden, ook het volumeverloop geeft veelal geen uitsluitsel. Mocht de koersbeweging na de gap omkeren en een steun of weerstand doorbreken, dan is het duidelijk dat we met een exhaustion gap van doen hebben.

Johan Wiering

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.