Gratis online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”
Ja, vertel mij meer

Page content

Ex dividend

apple_ex_dividend

Ex dividend betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Op de ‘record date’ wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hadden. Alleen deze beleggers hebben recht op het dividend.

Ex dividend gaan

Op ex dividend datum noteert het aandeel ex dividend en zal de koers van het aandeel (voor opening van de beurs) worden gecorrigeerd met de hoogte van het dividend.

Stel dat een aandeel op het slot van de dag voor ex dividend datum € 10, – noteert. Als € 1 aan dividend wordt uitgekeerd, dan zal de (theoretische) openingskoers € 9, – noteren op de ex dividend datum. Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol, die de koers op dat moment bepalen. Het kan dus ook zijn dat een aandeel bijvoorbeeld op € 9,25 opent of juist lager, bijvoorbeeld vanwege slecht nieuws of het sentiment op de beurs.

Oorsprong dividend

Dividend, of ‘periodieke winstuitkering’ is ontleend aan het Frans ‘dividenden’, meestal in het meervoud: ‘dividenden’. In het Latijn: ‘dīvidendum’, oftewel ‘wat verdeeld moet worden’. Het werkwoord is ‘dīvidere’: verdelen, indelen of scheiden.

Dividenddata

Het is van belang om goed te kijken naar de  dividend data die een onderneming publiceert. We zullen Royal Dutch Shell (RDS) als voorbeeld nemen:

Aankondigingsdatum:          26 juli 2012.

Ex dividend datum:                8 augustus 2012.

Record date:                                 10 augustus 2012.

Betaalbaarstelling:                   20 september 20 2012.

Op aankondigingsdatum (announcement of declaration) geeft de onderneming aan hoeveel dividend er zal worden uitgekeerd en wanneer het dividend betaalbaar zal worden gesteld.

Op de ex dividend datum zal het aandeel ex dividend noteren en op ‘record date’ zal de onderneming nagaan welke aandeelhouders recht hebben op het uit te keren dividend. Aandelen worden 3 dagen na aankoop of verkoop ‘gesettled’ (T+3).

Dat betekent dus dat je als aandeelhouder recht hebt op dividend van RDS als je op 7 augustus 2012 of daarvoor de aandelen hebt gekocht. Iemand die op 8 augustus 2012 aandelen RDS gaat kopen, heeft dus geen recht op het (interim) dividend.

Betaalbaarstelling dividend

De betaalbaarstellingsdatum geeft aan wanneer de onderneming het dividend op de rekening van de dividendgerechtigde stort.

DividendPortefeuille

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Schrijf u nu in en profiteer direct. Kijk op http://www.beursbulletin.nl/acties/id/ voor meer informatie.

  Comment Section

  35 reacties op “Ex dividend


  Door w. de jong op 26 april 2013

  hallo

  vraagje als bv nu de ex dividend is wanneer kan ik ze dan verkopen en dat ik nog steeds dividend ontvang?

  mvg willem


  Door Thomas op 4 mei 2015

  Als ik aandelen heb en de ex dividend datum is binnen kort, kan ik de aandelen dan verkopen op record date (dag na ex dividend) en dan toch het dividend ontvangen? Of moet ik dan de dag na record date mijn aandelen verkopen om dividend te kunnen ontvangen?
  Ik heb ze al in bezit voor de ex dividend datum. Het gaat mij om de record date.

  Ik lees graag uw reactie.


  Door Harm van Wijk op 26 april 2013

  Hallo Willem, Op de ‘record date’ wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hadden. Alleen deze beleggers hebben recht op het dividend.

  Op (of na) de ex datum noteert het aandeel zonder dividend. Als u een dividend betalend aandeel een dag voor de ex-dividend koopt, zul je nog steeds het dividend ontvangen, maar als je het aandeel koopt op de ex-dividend datum, dan zul je het dividend niet ontvangen.

  Omgekeerd, als je een aandeel wilt verkopen en nog steeds een dividend wilt ontvangen, dan moet je verkopen op (of na) de ex-dividend dag. De ex-datum is de tweede werkdag vóór de datum van registratie.


  Door Thomas op 20 augustus 2014

  Goedemiddag,

  Vraagje: vandaag voorbeurs was het ex dividend bij Aegon. Op 25 augustus a.s. wordt de hoogte van het dividend vastgesteld. Op 19 september a.s. is de betaalbaarstelling. Kan ik op 21 augustus a.s. mijn aandelen Aegon verkopen en toch het dividend ontvangen?


  Door Harm van Wijk op 20 augustus 2014

  nee…”Om recht te hebben op dividend is de ex-dividenddatum belangrijk. De record date is dus meer een formaliteit.”

  Als u een dividend betalend aandeel een dag voor de ex-dividend koopt, zul je nog steeds het dividend ontvangen, maar als je het aandeel koopt op de ex-dividend datum, dan zul je het dividend niet ontvangen.

  Kijk dus naar de ex-dividenddatum.


  Door André B op 6 februari 2016

  Royal Dutch Shell gaat 18 febr.2016 Ex dividend
  Als je dividend wilt ontvangen dan kan je dit aandeel de 17e febr. nog kopen en heb je recht op dividend als je het aandeel de 18e febr bij opening nog hebt.
  Na opening op 18 febr. kan je het aandeel verkopen en krijg je toch je dividend.


  Door Ed op 26 april 2013

  Goedemorgen Harm,
  Ik heb aandelen Wolters KLuwer gekocht op 24 april. Vandaag 26 april noteert het aandeel ex-dividend. Ik heb geen enkel bericht over dividend ontvangen. Hoe kan dat?
  groet,
  Ed


  Door Harm van Wijk op 26 april 2013

  Hallo Ed, het dividend zou op je rekening moeten worden bijgeschreven. Neem anders contact op met je broker als je het niet vertrouwt.


  Door Noben Bonney op 29 april 2013

  Beste,
  Ik heb aandelen gekocht vandaag 29/04/2013, deze aandelen noteren ex-dividend op 03/05/2013, als ik deze nu verkoop op 02/05/2013, maak ik dan nog aanspraak op de dividenduitkering, MVG Bonney.


  Door Harm van Wijk op 29 april 2013

  Beste Bonney,

  Als u de aandelen verkoopt voor de ex datum, ontvangt u geen dividend. Zie boven.


  Door F Jansen op 14 mei 2013

  Dag Harm,
  Ik lees je stuk hierboven en ben nu even confused. Volgens mij zeg je dat de BV op de Record dag registreert wie er aandelen heeft en dus wie er recht op heeft. Dan moet je toch pas na deze datum verkopen, als je dat zou willen met recht op dividend? Als je tussen de ex datum en de record dag verkoopt krijg je niets toch?
  Ik kan alleen in mijn status van mijn broker niet vinden wat de record dag is. Is daar een andere bron voor?
  Thnx


  Door Harm van Wijk op 14 mei 2013

  Het bedrijf kan pas na enkele dagen vaststellen welke aandeelhouders op de ex-dividenddatum de aandelen in bezit hadden.

  Om recht te hebben op dividend is de ex-dividenddatum belangrijk. De record date is dus meer een formaliteit.


  Door Lamberth op 29 juli 2014

  Hoi Harm,

  de record date is bepalend zoals je zegt. Maar de handel van een aandeel staat toch niet stil op de record date. als ik ’s morgens het aandeel verkoop, is het dan al in het bezit van de koper? Of is het moment van verkoop alleen van belang voor de koers en wordt er altijd pas aan het eind van de dag gesetteld? Waardoor verkoop op de record dag dus geen invloed heeft op de dividenduitkering omdat pas aan het eind van de dag gesetteld wordt?

  Ik ben benieuwd naar je reactie!


  Door Harm van Wijk op 29 juli 2014

  Zoals gezegd “Om recht te hebben op dividend is de ex-dividenddatum belangrijk. De record date is dus meer een formaliteit.”

  Als u een dividend betalend aandeel een dag voor de ex-dividend koopt, zul je nog steeds het dividend ontvangen, maar als je het aandeel koopt op de ex-dividend datum, dan zul je het dividend niet ontvangen.

  Kijk dus naar de ex-dividenddatum.


  Door Lamberth op 29 juli 2014

  Wat ik nog steeds niet goed snap is het moment waarop de aandeelhouders die recht hebben op dividend bepaald wordt.

  Is het moment van peilen de hele dag? Dan kan het toch zijn dat voor hetzelfde aandeel meerdere personen recht hebben op het dividend? Want een aandeel kan op dezelfde dag meerdere keren van eigenaar wisselen…

  Of is het een moment op de dag waarnaar men kijkt? Of doet het probleem zich niet voor omdat settlement toch pas aan het eind van de dag plaatsvindt?

  Helpt u mij het te begrijpen a.u.b.


  Door Jacques Rijnbeek op 11 februari 2015

  Na afloop van de laatste dag vóór de ex-dividend datum bepaald de bewarende bank wie de aandoen in portefeuille hebben. Deze eigenaren krijgen het dividend.


  Door b verhoef op 18 februari 2015

  Of is het een moment op de dag waarnaar men kijkt? Of doet het probleem zich niet voor omdat settlement toch pas aan het eind van de dag plaatsvindt?

  Beste lamberth

  Ik begrijp je probleem, het is ook wat complex
  tussen handelsdatum en settlement datum zitten 2 dagen in de meeste europese landen (voor januari 2015 waren dit 3 dagen) , het proces in deze 2 dagen heet de clearing).
  Een positie die je vandaag koopt, settled dus overmorgen
  vandaag heb je dus nog een nog te settelen positie in je portefeuille en over 2 dagen een gesettelde positie. (dit ziet de broker, jij ziet de alleen economische positie in je portefeuille, simpelweg het aantal)

  de ex-datum is de datum waarop het fonds EX dus zonder dividend noteert. De (eind) stand van de dag ervoor bepaald dus welke nog niet gesettelde en reeds gesettelde posities recht hebben op dat dividend.

  Bij de record date wordt nogmaals gekeken naar de gesettelde positie , daarom ligt de record date 1 settlement cyclus na de rechthebbende datum (wat ex-1 is) , dus in dit voorbeeld is dat Ex-1+2 dagen tot settlement = ex+1 (na januari, daarvoor was het ex+2). Dus in 2015 geldt record date = ex date +1

  de record date wordt gebruikt voor de bepaling van free of payment transacties of de bepaling van market claims, (wie krijgt het dividned van wie als er een te late settlement is)

  rechthebbende datum is einde dag ex-1 , record date is de dag overeenkomend met de settlement datum voor de trades gedaan op ex-1. Uw broker kijkt naar uw positie op ex-1, haar custodian kijkt naar de de positie van uw broker op ex-1 , diens subcustodian kijkt naar de positie van de custodian op ex-1, etc

  Ps elkaandeel kan vele keren verhandeld worden op een dag , maar aan het eind van de dag kan ie aar bij 1 iemand in unsettled positie zijn, die andere mensen hebben m gekocht en doorverkocht


  Door Huseyin op 21 augustus 2014

  Ik heb gisteren (20-8-2014) aandelen van Aegon gekocht. Vandaag is de ex- dividend datum van Aegon aandelen. Wanner kan ik mijn aandelen verkopen om mijn dividend nog te behouden? Als ik vandaag (21-8-2014) de betreffende aandelen verkoop krijg ik nog dividend?


  Door Harm van Wijk op 25 augustus 2014

  Volgens mijn informatie is alleen de ex-dividenddatum van belang. Neem voor de zekerheid contact op met uw broker.


  Door PB op 24 december 2014

  Dus als je koopt na de aankondigingsdatum en verkoopt na de ex-dividend datum heb je recht op de dividenduitkering?
  Hoe wordt dit dividend uitgekeerd?


  Door Harm van Wijk op 26 december 2014

  Dat klopt. Het dividend wordt bijgeschreven op de effectenrekening.


  Door theo op 3 juni 2015

  De ex-dividend datum van Ageas was 8 mei 2015. Het is nu begin juni, en ik heb nog geen dividend ontvangen. Hoe kan dat? Heeft dat misschien te maken met de timing wanneer ik Ageas aandelen in bezit had? Gaarne jullie feedback?  Door Jacques Rijnbeek op 5 juni 2015

  Tussen ex- en betaaldag kan een fikse periode zitten. Bij Shell bijvoorbeeld is dat 6 weken v


  Door André op 6 februari 2016

  Royal Dutch Shell gaat 18 febr.2016 Ex dividend
  Als je dividend wilt ontvangen dan kan je dit aandeel de 17e febr. nog kopen en heb je recht op dividend als je het aandeel de 18e febr bij opening nog hebt.
  Na opening op 18 febr. kan je het aandeel verkopen en krijg je toch je dividend


  Door numan op 29 april 2016

  Wat is nu belangrijk om in aanmerking te komen voor dividend? Aankoopdatum of settlement atum?


  Door Gean op 5 mei 2016

  Dividend is toch eigenlijk een sigaar uit eigen doos omdat de waarde van dat aandeel daalt met de waarde van het dividend. Dus een aandeel van € 10,00 met € 0,50 dividend opent dus op € 9,50. Dus minus 5%! Wat is dan het voordeel van dividend?


  Door Gean op 11 mei 2016

  Svp controle op datum ex dividend RDShell q1 2016. Wijkt af met de diverse pagina’s. Klopt 12 mei 2016?


  Door bert op 4 januari 2017

  Op mijn rekeningoverzicht staat: toekenning bonduelle cash dividend, maar het bedrag is nog niet bijgeschreven. Betekent dit dat ik nu al mijn aandelen kan verkopen of moet ik wachten tot het echt op mijn rekening staat


  Door Lieve op 26 februari 2017

  Ik deed een transactie op aankoop van aandeel BPOST met een limietprijs van 21 euro op 6/12/2016 geldig tot 7/12/2017.Op 16/12/2016 merk ik dat het order geannuleerd is.Ondertussen is het niet aangekocht alhoewel de limietprijs bereikt is,is daar een reden voor?


  Door Harm van Wijk op 4 oktober 2018

  Ik adviseer om contact op te nemen met uw broker hierover, blijkbaar gaat het daar niet goed?


  Door Henk op 11 oktober 2017

  Hoe werkt het wanneer er een extra uitkering plaatsvindt wat in feite geen dividend is maar een terugbetaling van kapitaal, welke datum wordt dan gehanteerd? Zoals van bij de BAH van Van Lanschot met een uitkering van € 1,00 per aandeel.


  Door Kees op 24 oktober 2017

  Info van Van Lanschot website:
  Voorgenomen data met betrekking tot de kapitaaluitkering:
  Ex-datum 18 december 2017
  Record-datum 19 december 2017
  Betaaldatum 20 december 2017  Door Harm van Wijk op 23 november 2018

  Hallo Henk,
  De broker informeert je altijd over de de procedure. In beginsel wordt altijd dezelfde procedure gehanteerd als hierboven beschreven.

  Het makkelijkste is altijd om even met de broker contact op te nemen in specifieke gevallen.

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.