Trading dag update 23 mei 2013

Dax future dagchart

Een alleraardigste dag gisteren voor daytraders met in de namiddag zeer forse bewegingen. Eerst waren er mooie long setups, waar de gehele beweging omhoog in de Dax gepakt had kunnen worden. Door de explosieve ‘blow off’ ontstond vervolgens een kans op shortposities.

De short was evenwel grotendeels gebaseerd op marktgevoel, dat geef ik toe. Er waren geen keiharde setups, omdat de trend opwaarts gericht was. Ik twitterde dat het een goede dag voor een key reversal zou worden en ben zelf in de S&P futures op 1678 short gegaan. Wel met een betrekkelijk beperkte positie, omdat dit een trade is puur op gevoel en dat soort trades zijn niet goed reproduceerbaar.

Met reproduceerbaar bedoel ik dat je dit soort trades niet netjes kunt meten, omdat hier geen keiharde, meetbare regels aan ten grondslag liggen. De trade ligt nu 40 punten in de plus, dus dat geeft wel een lekker gevoel.

Wie naar de chart van de Dax future op dagbasis kijkt, die ziet dat hier geen normale stijging aan de gang is. De markt is volkomen uit het lood geslagen en de reactie op de woorden van Bernanke gisteren waren de druppel. Ik zie mogelijkheden voor een verdere correctie tot rond 8200 met een uitschieter tot 8100.

We hebben gezien, het kan heel hard gaan. Dat zien we overigens vanochtend ook voor de Nikkei, waar alweer meer dan 1000 punten vanaf is. We moeten echter in de komende dagen rekening houden met forse ‘swings’ en dat maakt het traden niet makkelijker. Kleine posities zijn dus aan te bevelen om het risico controleerbaar te houden.

Bund future dagchart

Een interessante ontwikkeling zien we ook in de Bund. De dagcyclus noteert vandaag de zevende dag en tot nu toe blijkt het een zwakke cyclus te zijn. Het beginpunt van de cyclus is reeds getest, een veeg teken. Ik verwacht dat de top van deze cyclus gezet is en zit iets boven 145 short. Bij een daling onder de low van de huidige dagcyclusbodem kan het even hard gaan. Mijn koersdoel staat ergens rond 142.

Goud future dagchart

De zeer gewaardeerde Nico Bakker gaf volgens mij op twitter een koopsignaal voor Goud als een soort ‘rebound trade’. Het is best mogelijk dat de koers hier opveert, een dagcyclusbodem lijkt in de maak. Zelf ben ik geen voorstander van dat soort trades. Het is een beetje een vallend mes oppakken. Het kan goed gaan, maar je kunt er ook lelijke verwondingen door krijgen.

Zolang de trend dalend is, wacht ik rustig af totdat we weer ergens rond de dalende lange MA banden staan. Mogelijk dat daar dan weer een interessante shorttrade geplaatst kan worden.

Crude oil futures dagchart

Ik ben zelf rond $95 long gegaan, dus nadat de nieuwe cyclusbodem werd bevestigd. Een snelle uitbraak boven $98 leek me logisch. Dat lijkt nu even niet uit te komen, dus hier alle voorzichtigheid. Dit laat weer eens zien dat er ook trades misgaan en dat betekent weer dat er altijd een grote rol is weggelegd voor money management. Dus posities spreiden en nooit alles op alles zetten. Ik kijk het even aan of we rond $92 steun vinden, anders is deze trade gewoon mislukt en wacht ik een echte uitbraak af.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2685, tweede steun 2620, eerste weerstand -, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8225, tweede steun 8100, eerste weerstand 8400, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 144, tweede steun 143.30, eerste weerstand 146.00 tweede weerstand 147.20;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.