Japanse beursrally zet voort

Nikkei Japanse beursrally zet voortJapanse beursrally zet voort

Wereldwijd draaien centrale bankiers flink aan de geldkraan onder het motto ‘whatever it takes’ om de economie uit het dal te trekken. In Japan hanteert de nieuwe Bank of Japan (BoJ) president Kuroda woorden met gelijke strekking. Zijn aanstelling in maart, die te danken is aan president Abe, zal ervoor moeten zorgen dat de Japanse economie weer gaat groeien.

Tevens zal er na jaren van deflatie nu binnen een zo kort mogelijke tijd inflatie worden gerealiseerd, als het aan Kuroda ligt. Om die reden is o.a. een inflatiedoelstelling van 2% gehanteerd. Het bereiken van een dergelijk percentage gaat niet vanzelf weet Kuroda, en kwam daarom begin april met een nieuw stimuleringsprogramma.

De BoJ kocht in de afgelopen maanden al voor 3,4 biljoen yen (ruim 28 miljard euro) per maand aan staatsobligaties. Maar Kuroda heeft laten weten deze hoeveelheid te willen verdubbelen. De BoJ gaat elke maand voor circa 59 miljard euro aan Japanse staatsleningen opkopen.

Daarnaast worden de maandelijkse aankopen in Japanse vastgoedfondsen en ETF’s verhoogd. Na jaren van een neerwaarts spiraal in de economie en beurs wordt nu met een nieuwe politieke en monetaire macht werkelijk alles uit de kast getrokken.

De Japanse beurzen lijken de nieuwe situatie als positief te herkennen zeker nu de yen een enorme duikvlucht neemt, een zegen voor de Japanse export. Als gevolg hiervan zijn de Nikkei- en Topix-index dit jaar al met 48% gestegen, gemeten in yen. Veel beleggers kijken met argusogen naar de enorme rally die sinds november vorig jaar is ingezet.

De vraag heerst of het huidige koersverloop de fundamenten wel rechtvaardigt en of de stijging kan worden voortgezet, of dat de top wellicht al is gezet. Afhankelijk op welke wijze naar de markt wordt gekeken zijn hier wellicht conclusies aan te verbinden.

Ondanks dat de trend van de Nikkei-index onverminderd opwaarts is, geeft bijvoorbeeld een technische momentum indicator als de Relative Strength Index (RSI) aan, dat de index zwaar overbought is op zowel dag, week – en maandbasis. Al is dit na een jarenlange bearmarket een zeer positief signaal.

Voor de korte termijn stijgt de kans echter op winstnemingen met dergelijke condities, al kan een overbought conditie wel weken tot soms maanden aanhouden. In de praktijk blijkt dat het moment van toppen toch altijd lastig in te schatten. Momenteel zie ik nog geen tekenen van topvorming al heb ik zelden zo’n rally meegemaakt als belegger.

Wél of niet overbought op korte termijn, de vooruitzichten voor de Japanse economie en beurs zien er beter uit en de verwachting is dat de economische groei kan versnellen nu de USD/YEN de 100 gepasseerd is. De economische groei over het eerste kwartaal was met 3,5% op jaarbasis beter dan verwacht.

Daarnaast overstegen vele van de recent gepubliceerde Japanse bedrijfsresultaten de verwachtingen. Ook de verwachtingen voor het aankomend kwartaal zijn veelal opwaarts bijgesteld. Zo heeft het Japanse bedrijfsleven volgens Goldman Sachs de hoogste winstgroei per aandeel.

Voor het boekjaar 2013 zal dit 68% bedragen en voor 2014 wordt 18% geschat, wat veel hoger is dan in de VS waar de koersen elke dag een nieuwe high maken. De 12-maands koersdoelen voor de Topix en Nikkei zijn recentelijk dan ook opwaarts herzien naar respectievelijk 1.400 en 17.000 door Goldman.

Wellicht dat al het goede nieuws al in de koersen is verwerkt. Toch zijn er nog vele partijen die onderwogen zitten in Japanse aandelen. Met name hegde funds zitten long Japan, echter professionele partijen met een lange termijn horizon staan nog aan de zijlijn volgens Goldman. Indien het vertrouwen in Japan ook bij deze partijen terugkeert, kunnen Japanse aandelen nog veel instroom verwachten.

Naast een verdere verzwakking van de yen kijkt de markt momenteel uit naar de economische hervormingsplannen die Abe volgende maand bekend zal maken. Plannen voor structurele hervormingen en deregulering maken, naast de ruime geldpolitiek, onderdeel uit van Abe’s groeistrategie of tegenwoordig wel ‘Abenomics’ genoemd. Indien de plannen daadkrachtig en overtuigend zijn van aard spreekt dit wellicht weer een nieuwe groep beleggers aan.

Douwe Jan Dijkstra

http://www.intereffektfunds.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.