Trading dag update 9 april 2013

Dax future dagchart

Afgelopen vrijdag werden in de VS aardig beroerde arbeidsdata gepresenteerd, waarop de Europese beurzen flink onderuit gingen. Gek genoeg negeerden de beurzen in de VS deze cijfers. De koersen daar daalden iets, maar deze daling is gisteren alweer voor een aardig deel weggewerkt, terwijl wij hier met lagere koersen blijven zitten.

De divergentiekloof tussen de koersontwikkeling in de VS en op de Europese beurzen wordt daarmee steeds groter. Ik ben zelf toch bang dat beleggers in de VS het glas wel heel erg halfvol zien. Hoe langer de koersen tegen het einde van de vierjaarscyclus tegen topniveaus aanzitten, des te groter de kans op een crashachtige koersbeweging zoals in 1987.

Immers, de bodem van de vierjaarscyclus moet nog komen, al ziet Royce Tostrams in zijn artikel van afgelopen week op DFT.nl deze bodem al blijkbaar achter ons liggen omdat hij concludeert dat wij in de cyclus weer in de eerste, stijgende fase zitten. Voor geïnteresseerden, zie het artikel onder de volgende link:

http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/roycetostrams/21452592/__Economisch_zonnetje__.html

Het moge duidelijk zijn dat ik zijn mening niet deel, met alle respect overigens, omdat ik nergens een duidelijke cyclusbodem gezien heb en de vierjaarscyclus mijns inziens tegen de top aanstaat en we de dalende fase nog moeten krijgen.

De nu optredende divergentie tussen markten is dan ook een signaal dat de top er echt aan zit te komen. Wellicht zie ik het allemaal verkeerd en wordt het dit keer ‘allemaal anders’ (hoe vaak hebben we dit niet al gehoord?), maar vooralsnog lijkt het daar niet op.

Laten we even terugkeren tot de veel kortere termijn. In de dagchart van de Dax zien we volgens mij dat de recent gevormde dagcyclus vrij snel werd gebroken.

Ik heb met de groene pijl de vermeende dagcyclusbodem gemarkeerd. Het feit dat we er al zo snel onder duiken, wijst erop dat de top van deze cyclus al gezet is en we dus left translation hebben, dus een snelle top. Dat is bearish. We hebben volgens mij net de eerste van vier 240 minutencycli afgemaakt, dus er zouden er dan nog drie per saldo bearish cycli moeten volgen.

Dax future 240 minutenchart

In de bovenstaande chart op 240 minutenbasis zien we dit in meer detail. De eerste groene pijl markeert de dagcyclusbodem, de tweede de eerste cyclusbodem op 240 minutenbasis. De koers zou nu kunnen herstellen tot ergens tussen 7775 en 7825. In deze zone wordt het interessant om dan in de lagere time frames naar omkeersignalen te kijken voor een nieuwe shorttrade, die dan tot onder 7650 leidt.

Bund future dagchart

In de Bund zien we een verder gestaag oplopende koers. Het feit dat de dagcyclus qua tijd tegen het einde loopt, wordt vooralsnog genegeerd. Het toont aan hoe krachtig de koersontwikkeling is. Dan ontstaat bij mij meteen de vraag: waarom nemen beleggers genoegen met zo weinig rendement op de Duitse staatsobligaties als in aandelenland alles koek en ei is?

Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling dat de Bund zo sterk blijft, dus zorgelijk voor aandelen. Qua tijd zou de dagcyclus eigenlijk naar een nieuwe bodem moeten gaan. Bevestiging daarvan krijgen we bij een koersdaling onder de low van de afgelopen twee dagen op rond 145.85.

In dat geval zijn wellicht wat korte shorts interessant, voor de rest bekijk ik de markt even vanaf de zijkant. Het feestje voor longtraders is namelijk ook al over het hoogtepunt heen en dan neemt de kans op een correctie (in tijd of in prijs) toe.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2500, tweede steun 2475, eerste weerstand 2700, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7580, tweede steun 7450, eerste weerstand 7800, tweede weerstand 8100;

Bund future: eerste steun 145, tweede steun 144, eerste weerstand 146.50 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.