Uranium aandelen: de beste 6 voor 2023

Uranium aandelen

De uranium aandelen daalden na het ongeluk in Fukushima in 2011. Hierdoor waren verschillende mijnbedrijven gedwongen hun activiteiten op te schorten of terug te schroeven. Deze trend is echter omgeslagen na de Russische inval in Oekraïne. Ook de energietransitie speelt een grote rol in het verhaal. Daarom kan het geen kwaad om eens dieper in dit onderwerp te duiken en te kijken naar verschillende uranium aandelen.

De levering van uranium

De levering van uranium komt uit mijnen over de hele wereld, naast secundaire bronnen zoals commerciële voorraden en militaire voorraden. Hoewel uranium relatief veel voorkomt in de aardkorst, zijn niet alle uraniumafzettingen economisch winbaar.

Terwijl sommige landen uraniumaders hebben die nog altijd winstgevend kunnen worden gewonnen als de prijzen laag zijn, hebben anderen dat niet. Daarom is het zaak om de evolutie van de prijs nauwlettend in de gaten te houden.

Kazachstan heeft het voortouw genomen wat de beschikbare voorraden betreft.

Wie over uranium praat, kan niet om een land uit de voormalige Sovjet-Unie heen. Kazachstan beschikt over ongeveer 1,2 miljard pond aan geïdentificeerde winbare uraniumbronnen die ontginbaar zijn voor minder dan $ 18 per pond, meer dan enig ander land.

Australië beschikt nominaal over grotere voorraden aan uranium, maar dan tegen hogere extractiekosten. Deze verschillen in de kostprijs wat ontginning betreft, hebben uiteraard invloed op de hoeveelheid uranium die deze landen produceren.

Het is niet verwonderlijk dat Kazachstan de grootste producent van uranium is, gezien zijn enorme rijkdom aan goedkope ondergrondse voorraden. In 2019 produceerde Kazachstan meer uranium dan de tweede, derde en vierde grootste producenten samen.

Canada produceerde ongeveer een derde van de productie van Kazachstan, ondanks de opschorting van de McArthur River Mine, ’s werelds grootste uraniummijn in 2018. Australië was de op twee na grootste producent ter wereld met slechts twee operationele uraniummijnen.

Hoe beïnvloedt het aanbod de uraniumprijs

Productiecijfers vertellen echter niet het hele verhaal en het is belangrijk om te kijken hoe de marktprijs van uranium het aanbod beïnvloedt. Lage uraniumprijzen hebben de afgelopen tien jaar een tweeledig effect gehad op de uraniumtoevoer.

Ten eerste hebben de mijnbouwbedrijven de productie teruggeschroefd vanwege de lage prijzen, waardoor de primaire aanvoer van uranium is afgenomen. Bovendien hebben de lage prijzen ook nieuwe aanvoer belemmerd om naar de markt te komen.

Ongeveer 46% van ’s werelds geïdentificeerde uraniumvoorraden, 8 miljoen ton, heeft een winningskost van meer dan $ 59 per lb. De uraniumprijzen schommelden echter sinds 2011 dicht bij $ 30 per lb, waardoor deze hulpbronnen onrendabel waren. De oorlog in Oekraïne heeft echter de markt op zijn kop gezet. Inmiddels is de prijs doorgeschoten naar opnieuw $ 50 per lb, waarbij de analisten een verdere stijging richting $ 70 verwachten.

De situatie van uranium aandelen is veranderd, maar waarom?

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een energiecrisis in Europa. Door die energiecrisis zijn ook de aandelen die iets met uranium te maken hebben weer in de kijker gekomen. Verder kampt Europa met een tekort aan waterkracht. Dat stimuleert de vraag naar uranium, dat wordt gebruikt in kerncentrales.

Duitsland was vóór de invasie van Oekraïne sterk afhankelijk van gasstromen uit Rusland via de Nord Stream 1-pijpleiding. Het land zette de uitfasering van twee kerncentrales tijdelijk stop om zijn afhankelijkheid van Moskou te verminderen. Een factor die de uraniumprijs weer wind in de vleugels geeft.

Californische wetgevers stemden in september 2022 om de enige kerncentrale van de staat in Diablo Canyon nog vijf jaar te laten draaien. Japan gaf aan voornemens te zijn om nieuwe centrales te bouwen. Allemaal goed nieuws voor de uraniumarkt.

Bank of America publiceerde onlangs een bullish rapport over uranium. Zij merkte op dat sancties op de Russische energie-export de prijzen verder zouden kunnen opdrijven. Dit met meer dan 30%. Die prijs zou dus in 2023 kunnen stijgen tot $ 70 per lb.

Het EU-verbod op Russische steenkool is in augustus 2022 van kracht geworden. Het embargo op de overzeese invoer van olie en aardolieproducten van het land zal op 5 december van kracht worden. Wat de interesse voor uranium nog heeft doen toenemen.

Uranium aandelen zijn de afgelopen maanden in een moeilijke beurs dan ook gestegen of zijn minimaal in koers gestabiliseerd. De oorzaak daarvoor moet uiteraard worden gezocht in de stijging van de vraag. De Global X Uranium ETF stabiliseert zich rond het niveau van $ 20. Dit is best een sterke prestatie gezien de forse koerscorrecties op Wall Street. Dit terwijl het toonaangevende uranium mijnbouw aandeel Cameco rond het hoogste niveau in 5 jaar consolideert.

Stijgende uranium aandelen na uitspraak over levensduur kerncentrales

De uranium aandelen stegen in september 2022. Dit was na een uitspraak van de Duitse minister van Economische Zaken. Hij vertelde dat de levensduur van de laatste twee kerncentrales in het land waarschijnlijk werd verlengd. Dit om de risico’s van stroomuitval in de grootste economie van Europa deze winter te voorkomen. “We zijn al op een punt waar de stresstest zegt: het kan nodig zijn om kerncentrales te gebruiken voor netbeveiliging”, zei minister van Economie Robert Habeck op een klimaatconferentie in Berlijn.

De ommekeer kwam er op een moment dat de historische energiecrisis in Europa met de week erger werd. Habeck zei dat de verlenging van de levensduur van de twee kerncentrales de knelpunten in het elektriciteitsnet moet verminderen. “Het is niet de hoeveelheid elektriciteit waar het echt op aankomt, maar de verdeling van de stroom in het net”, zei hij.

Op de vraag of verlenging van de levensduur van de twee Duitse kerncentrales mogelijk leek, zei Habeck: “Het is zeker niet onwaarschijnlijk.” Dat antwoord stak de uranium aandelen eens te meer een hart onder de riem. Zowel Global X Uranium ETF (URA) als aandelen als Western Uranium & Vanadium, Isoenergy, Energy Fuels, Global Atomic, Uranium Energy en Forsys gingen fors hoger.

Van de grootste economieën ter wereld gaf Japan opdracht tot de ontwikkeling van nieuwe kernreactoren. Ook keurde het goed dat 17 bestaande reactoren opnieuw moesten worden geactiveerd. De stap betekent een historische ommekeer nu Japan het vertrouwen in kernenergie herwint na de kernsmelting van de kerncentrale in Fukushima in 2010. China kondigde ook extra capaciteit aan om zijn bouwplan voor de energiecentrale te versnellen. Hierdoor worden de huidige maatregelen opgewaardeerd. In plaats van het bouwen van 6-8 reactoren per jaar, worden dit er 10.

Nucleair gaan: de toekomst van uranium

De wereld is op weg naar een schonere energietoekomst en kernenergie zou een sleutelrol kunnen spelen in deze transitie. Kernenergie is niet alleen koolstofvrij, het is ook een van de meest betrouwbare en veilige energiebronnen.

Landen over de hele wereld beginnen deze voordelen te erkennen, waaronder Japan waar eerder alle 55 reactoren offline werden gehaald na het ongeluk in Fukushima. Met meer dan 54 reactoren in aanbouw en 100 geplande reactoren wereldwijd zal de vraag naar uranium onvermijdelijk toenemen.

Het ontsluiten van nieuwe en bestaande voorraden is van cruciaal belang om aan deze stijgende vraag te voldoen en nieuwe uraniumvondsten zullen steeds waardevoller worden om de markt in evenwicht te houden.

Standard Uranium werkt aan de ontdekking van uranium met 5 projecten in het Athabasca Basin, Saskatchewan, Canada, de thuisbasis van ’s werelds hoogste kwaliteit uraniumafzettingen. Ook in andere landen wordt koortsachtig naar nieuwe ontginbare voorraden gezocht.

De kijk op uranium aandelen: toen en nu

Het was in 2020 dat Horizon Nuclear Power, een bedrijf dat eigendom is van Hitachi, bevestigde dat het zich terugtrok uit de bouw van de Wylfa kerncentrale, een project dat goed is voor £ 20 miljard in Anglesey in Noord-Wales.

Het Japanse industriële conglomeraat noemde het falen om een financieringsovereenkomst met de Britse regering te bereiken over de stijgende kosten, gecombineerd met het feit dat de Britse regering nog in onderhandeling was met andere spelers om te proberen het project vooruit te helpen.

De aandelenkoers van Hitachi steeg met 10% toen het zijn terugtrekking aankondigde, wat een weerspiegeling was van het toenmalig negatieve sentiment van beleggers ten aanzien van het bouwen van complexe, sterk gereguleerde grote kerncentrales. Dat sentiment is inmiddels volledig omgeslagen.

Op basis van uranium kan overvloedige en betrouwbare koolstofarme elektriciteit geleverd worden. Daardoor heeft het negatieve sentiment rond uranium aandelen een bocht van 90° gemaakt. Samen met de oorlog in Oekraïne uiteraard.

Prijs op de markt is fors gestegen

De uraniumprijzen hebben lang deze realiteit weerspiegeld. De primaire brandstof voor kerncentrales gleed gedurende een groot deel van het vorige decennium af, zonder tekenen van een grote ommekeer. Maar eind 2021 zijn de prijzen met ongeveer 60% gestegen, terwijl investeerders en speculanten zich inspanden om zoveel mogelijk uranium in handen te krijgen. We hoeven u uiteraard niet te vertellen dat deze prijsstijging zich in 2022 heeft verder gezet.

Wat zit er achter deze rally en wat betekent het voor kernenergie? De vraag naar uranium is beperkt tot de productie van kernenergie en medische apparatuur. De jaarlijkse wereldwijde vraag bedraagt 150 miljoen pond, waarbij kerncentrales contracten willen afsluiten die ongeveer twee jaar vóór gebruik worden gesloten.

Hoewel de vraag naar uranium niet immuun is voor economische neergang, is deze minder kwetsbaar dan andere industriële metalen en grondstoffen. Het grootste deel van de vraag is verdeeld over zo’n 445 kerncentrales die actief zijn in 32 landen, en het aanbod is geconcentreerd in een handvol mijnen.

Kazachstan is met voorsprong de grootste producent met meer dan 40% van de productie, gevolgd door Australië (13%) en Namibië (11%). Aangezien het meeste gewonnen uranium door kerncentrales als brandstof wordt gebruikt, is de intrinsieke waarde ervan nauw verbonden met zowel de huidige vraag als het toekomstige potentieel van deze industrie.

De markt omvat niet alleen uraniumconsumenten, maar ook speculanten die kopen wanneer ze denken dat de prijs laag is en de prijs mogelijk zal stijgen. Een van die lange termijn speculanten is de in Toronto gevestigde Sprott Physical Uranium Trust, die de afgelopen maanden bijna 6 miljoen pond (voor $ 240 miljoen) uranium heeft gekocht. Uiteraard met het oog op een verwachte forse stijging van de prijs.

Sommige beleggers en speculanten zijn optimistisch over de toekomst van uranium aandelen, maar waarom?

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat kernenergie een integrale rol moet spelen in de transitie naar schone energie, hebben de hoge kosten ervoor gezorgd dat het niet concurrerend is in vergelijking met andere energiebronnen.

Maar dankzij de scherpe stijgingen van de energieprijzen in de loop van 2022 verbeterde de concurrentiekracht van kernenergie zienderogen. Ook zien we een grotere voorkeur voor nieuwe kerncentrales in China, maar ook elders in de wereld. Ondertussen beloven innovatieve nucleaire technologieën zoals kleine modulaire reactoren (SMR’s) die worden ontwikkeld in landen als China, de VS, het VK en Polen, de initiële kapitaalkosten te verlagen.

Gecombineerd met recente optimistische publicaties over kernenergie van de World Nuclear Association en het International Atomic Energy Agency (de IAEA verhoogde zijn prognoses voor toekomstig gebruik van kernenergie voor het eerst sinds Fukushima) maakt dit alles de investeerders optimistischer over de toekomstige vraag naar uranium.

Stijging van uranium aandelen door problemen aan de aanbodzijde

De stijging van de prijs was ook een gevolg van problemen aan de aanbodzijde. Door de voorheen lage prijzen liggen uraniummijnen over de hele wereld al enkele jaren stil. Cameco, ’s werelds grootste beursgenoteerde uraniumbedrijf, heeft bijvoorbeeld in 2018 de productie in zijn McArthur River mijn in Canada stopgezet.

Het wereldwijde aanbod werd verder getroffen door COVID-19, waarbij de productie in 2020 met 9,2% daalde omdat de mijnbouw werd verstoord. Tegelijkertijd hebben verschillende landen, waaronder China, India en de VS, aangezien uranium geen directe vervanging heeft en betrokken is bij de nationale veiligheid van individuele naties grote voorraden aangelegd. Waardoor het beschikbare aanbod verder wordt beperkt.

Het wegvallen van Russisch uranium op de markt als gevolg van de sancties opgelegd door het westen heeft het aanbod nog verder verschraald. Met alle gevolgen van dien.

Als je de kosten van het produceren van elektriciteit over de levensduur van een elektriciteitscentrale vergelijkt, hebben de kosten van uranium een veel kleinere impact op een kerncentrale dan het equivalente effect van bijvoorbeeld gas of biomassa: het is 5% vergeleken met ongeveer 80% in het geval van de andere energiebronnen. Als zodanig zal een grote stijging van de prijs van uranium geen grote invloed hebben op de economie van kernenergie, deze vorm van energie blijft hoe dan ook betaalbaar.

Toch is er zeker een risico op turbulentie in deze markt in de komende maanden. In 2021 zijn markten zoals Gamestop en NFT’s iconische voorbeelden geworden van speculatieve interesse en irrationele uitbundigheid – optimisme gedreven door manie in plaats van een nuchtere evaluatie van de economische fundamenten. Of met andere woorden: er zitten kapers op de kust in de vorm van speculanten, ook op de uraniummarkt.

De r/wallstreetbets zijn op de proppen gekomen

De stijging van de uraniumprijs heeft inderdaad ook de aandacht getrokken van tijdelijke investeerders, zeg maar speculanten. Er zijn aanwijzingen dat aandelen van bedrijven of fondsen (zoals dat van Sprott) die zijn blootgesteld aan uranium, meme-aandelen zijn geworden voor de r/wallstreetbets gemeenschap op Reddit.

De r/wallstreetbets, ook bekend als WallStreetBets of WSB, is een subreddit waar deelnemers de handel in aandelen en opties bespreken. Het is bekend geworden door zijn kleurrijke en profane jargon, agressieve handelsstrategieën en omdat het een belangrijke rol speelde in de GameStop shortsqueeze die begin 2021 binnen een paar dagen voor verliezen zorgde voor sommige Amerikaanse bedrijven en shortsellers.

Deze subreddit werd in 2012 opgericht door Jaime Rogozinski, die sindsdien werd verwijderd als moderator door Reddit-beheerders. Irrationele uitbundigheid heeft misschien niet meteen de aanvankelijke stijging van de uraniumprijzen verklaard, maar het kan betekenen dat er meer volatiliteit komt.

Veel te vroeg om uranium af te schrijven

We zouden dus mogelijk een zeepbel op de uraniummarkt kunnen krijgen. Wees hierbij niet verbaasd als deze wordt gevolgd door een stevige correctie naar beneden. Zeker wanneer de oorlog in Oekraïne plots om een of andere reden zou eindigen.

Het beeld dat de wereld aanzienlijk meer uranium nodig zal hebben voor kernenergie, is aan het groeien. Dit zal waarschijnlijk een stimulans zijn voor meer mijnbouw. Maar ook voor het vrijgeven van bestaande reserves op de markt.

Net zoals problemen met het aanbod het effect van de toegenomen vraag op de prijs hebben verergerd, kan hetzelfde gebeuren in de tegenovergestelde richting. Dit gebeurt wanneer er meer aanbod beschikbaar komt. Meer aanbod zou dus tot een prijscorrectie kunnen leiden.

U kunt dit alles beschouwen als symptomatisch voor de huidige fase in de uraniumproductiecyclus. Een overvloed aan reserves heeft de prijzen onderdrukt die te laag zijn om uitgebreide mijnbouw te rechtvaardigen. Deze fase wordt gevolgd door een prijsstijging die meer mijnbouw zal stimuleren.

De huidige rally kan daarom een cruciale stap zijn om ervoor te zorgen dat de volgende fase van de kernenergie-industrie voldoende wordt gevoed. Niet professionele beleggers moeten oppassen dat ze niet aan de verkeerde kant van deze verschuiving vast raken.

Maar voor een metaal met een halfwaardetijd van 700 miljoen jaar kunnen serieuze investeerders het zich misschien veroorloven om het even af te wachten. Het is inderdaad nog te vroeg om uranium af te schrijven. De aandelen actief in deze sector bieden zeer zeker nog potentieel wanneer ze wat goedkoper worden.

Hoe te investeren in uranium?

Hoe kunnen beleggers op de uraniummarkt geld verdienen? In de jaren na de kernramp in Fukushima (2011) hebben angsten over de radioactieve risico’s van kernreactoren op de prijzen gewogen. Ook een overaanbod van uranium had hier invloed op. Maar er is weer een sprankje hoop in de uraniumindustrie. Opvallende bezuinigingen op het aanbod van grote producenten zoals Kazachstan’s Kazatomprom en Canada’s Cameco (TSX:CCO,NYSE:CCJ), COVID-19-gerelateerde productieverstoringen, het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de introductie van de Sprott Physical Uranium Trust (TSX:U .VN) hebben allemaal geleid tot hogere prijzen, en optimistische marktwachters wachten op een uraniumstart.

Maar hoe moet investeren in uranium? Een manier om in uranium te investeren, is door aandelen te kopen. Met de huidige prijs van uranium nog steeds relatief laag – het hoogste punt ooit was US $ 136,22 per pond in 2007 – is het mogelijk om goede deals te sluiten terwijl sommige bedrijven nog steeds ”in de uitverkoop” zijn.

Als we naar aandelen kijken, willen beginners waarschijnlijk beginnen met ’s werelds grootste uraniummijnbouwbedrijven. Grote mijnwerkers zorgen vaak voor stabiliteit. Voorbeelden zijn uranium-zwaargewichten zoals Cameco, Rio Tinto (NYSE:RIO,ASX:RIO,LSE:RIO) en BHP (NYSE:BHP,ASX:BHP,LSE:BHP).

Natuurlijk hebben deze grote uraniummijnbouwbedrijven niet het laatste woord in de markt. In feite zijn er nogal wat middelgrote en junior uraniumexploratiebedrijven die investeerders misschien willen ontdekken.

Als u begrijpt waar de uraniummijnen en de productiefaciliteiten van deze bedrijven zich bevinden, kan dit investeerders helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Degenen die geïnteresseerd zijn in uranium willen misschien eerst eens kijken naar de landen die het meeste metaal produceren. Vorig jaar waren de drie belangrijkste producenten die er uit sprongen Kazachstan, Australië en Namibië.

Hoe te beleggen in uranium ETF’s?

Voor beleggers die blootstelling aan de markt willen, maar hunkeren naar de diversiteit van een mandje aandelen in plaats van afzonderlijke aandelen, zijn exchange-traded funds (ETF’s) over het algemeen de beste keuze. De selectie van op uranium gerichte ETF’s is niet erg breed, maar gelukkig voor beleggers groeien de opties.

Om te beginnen kunnen beleggers kijken naar Global X Funds (ARCA:URA), die een mand met uraniummijnbouwbedrijven volgt. Het fonds bestaat uit zowel Amerikaanse als internationale uraniummijnwerkers en -producenten.

Een alternatief voor die ETF is de Van Eck Market Vectors Uranium + Nuclear Energy ETF (ARCA:NLR), die een marktkapitalisatie-gewogen index volgt van bedrijven in de uraniumindustrie. Een andere optie is de Horizons Global Uranium Index ETF (TSX:HURA); het is ontworpen om beleggers blootstelling te geven aan de oplevende uraniumindustrie en bevat Canadese uraniummijnwerkers. Het werd medio 2019 gelanceerd door Horizons ETFs Management.

Helaas zijn deze Amerikaanse ETF’s niet toegankelijk voor Europese beleggers.

De nieuwste uranium-ETF is dus de Sprott Uranium Miners ETF (ARCA:URNM). Het is een internationaal uraniumfonds dat belegt in aandelen van bedrijven in Kazachstan, Canada en de VS. Met behulp van de North Shore Global Uranium Mining Index volgt de ETF zowel producenten en ontdekkingsreizigers als houders van fysiek uranium.

Een van de participaties is de Sprott Physical Uranium Trust, een fonds dat uitsluitend in fysiek uranium belegt. Zoals gezegd, is het gecrediteerd met het helpen om de prijzen te verhogen en is het een populaire investering geworden.

Hoe te beleggen in uraniumfutures?

Als derde optie kunnen beleggers naar de termijnmarkt kijken in afwachting van een stijging van de uraniumprijs. Futures zijn financiële contracten die de koper verplichten om een ​​actief, zoals een fysiek goed of financieel instrument, te kopen (of de verkoper te verkopen) tegen een vooraf bepaalde datum en prijs in de toekomst.

Op het gebied van uraniumfutures hebben beleggers opnieuw weinig opties. CME Group (NASDAQ:CME) biedt UxC uranium U3O8-futures. Deze contracten volgen U3O8, en elk vertegenwoordigt 250 pond van de nucleaire brandstof. De NYMEX biedt beleggers ook een handelsoptie voor U3O8-futures.

Futures zijn een belangrijk onderdeel van de markt, aangezien er momenteel geen beursgenoteerd, transparant prijsinstrument is dat consumenten en leveranciers kunnen gebruiken om prijzen en risico’s te beheersen. Bovendien bieden uraniumfutures beleggers een marktplaats voor directe blootstelling aan de prijs van uranium.

Wel of niet beleggen in uranium aandelen?

Veel experts zeggen dat de uraniummarkt aan de vooravond van een renaissance zou kunnen staan. Gelovigen zijn onder andere Lobo Tiggre, redacteur en oprichter van IndependentSpeculator.com, die heeft gezegd dat uranium de grondstof is waar hij in 2022 het meest enthousiast over is.

“Van al deze metalen en mineralen is uranium de enige die op dit moment nog steeds onder de gemiddelde stimuleringskosten of productiekosten over de hele wereld ligt”, legt Tiggre uit. “Het is de enige waarvan je kunt zeggen dat hij nog steeds te goedkoop is, dat de prijs omhoog moet om er meer te krijgen – dat is uniek.”

Nick Hodge, redacteur van Daily Profit Cycle, zit op hetzelfde standpunt als de uraniumbulls en ziet een aantal katalysatoren die de uraniummarkt een kickstart kunnen geven, met name de cashflow bij de bedrijven.

“Als er eenmaal gecontracteerde kasstromen zijn die zich op een langere tijdshorizon bevinden, waar Wall Street zijn tanden in kan zetten en de sector in het algemeen groeit, staat niets een prijsstijging bij de uranium aandelen in de weg. En dat kan een echte game changer zijn voor mensen die er vroeg bij waren om in uranium te beleggen.”

Zoals het er nu uitziet, levert kernenergie 10% van de elektriciteit in de wereld. Nu de capaciteit jaarlijks groeit, voorspelt het International Atomic Energy Agency dat dit tegen 2050 12% kan worden. Naarmate de behoefte aan schone energie toeneemt en het overaanbod aan uranium afneemt, zal de vraag naar de energiebrandstof waarschijnlijk toenemen. Beleggen terwijl de spotprijs blijft verbeteren, zou een kans kunnen bieden.

De uranium aandelen zijn sinds de herfst van 2020 stevig opwaarts gericht

Is dit het moment om te profiteren van de toenemende vraag naar uranium en uranium aandelen aan uw portefeuille toe te voegen? Dit tegen de achtergrond van zowel de energietransitie als de energiecrisis die het gevolg was van de oorlog in Oekraïne.

Vóór de pandemie importeerden de VS het grootste deel van het uranium dat nodig was om kerncentrales te laten werken. De sluitingen vanwege COVID-19 veroorzaakten echter problemen in de toeleveringsketen, wat leidde tot een grotere vraag naar uranium.

Om het Amerikaanse kernenergiesysteem draaiende te houden, lanceerde de regering een programma om Amerikaanse uraniumbedrijven te ondersteunen. Nu de toeleveringsketen weer normaal begint te worden, is er nog steeds veel vraag naar uranium, waardoor de uranium aandelen zijn gestegen.

Die uranium aandelen namen in zowel 2021 als in 2022 een hoge vlucht en het was niet zomaar weer een rally: bijna alle uranium aandelen die in de VS worden genoteerd zijn in 2021 in waarde meer dan verdubbeld, iets wat bijna ondenkbaar was geworden na de kernramp in Fukushima.

Die ramp in 2011 had kernenergie bijna van de wereldwijde energiekaart weggevaagd. Maar verschillende landen heroverwegen nu kernenergie als een levensvatbare bron van alternatieve brandstof, dit om hen te helpen hun decarbonisatiedoelstellingen te halen. Wat ook de vraag naar een nucleaire brandstof als uranium, zou moeten stimuleren.

Maar dat is niet de enige reden waarom de uranium aandelen enorm stijgen. De recente lancering van ’s werelds grootste exchange-traded fund voor fysiek uranium (ETF), het Sprott Physical Uranium Trust Fund (OTC:SRUU.F), is een nog grotere katalysator geweest. Om maar te zwijgen uiteraard van de energiecrisis die het gevolg was van de oorlog in Oekraïne.

Interessante uranium aandelen

Er zijn verschillende uranium aandelen op de markt, waar u in kunt investeren. Hieronder worden er een aantal benoemd, namelijk:

  1. Cameco Corp. (NYSE: CCJ)
  2. Energy Fuels Inc. (NYSE: UUUU)
  3. Denison Mines (NYSE: DNN)
  4. NextGen Energy Ltd. (NYSE: NXE)
  5. Rio Tinto Group (NYSE: RIO)
  6. Uranium Energy Corporation (NYSE: UEC)

1: Cameco Corp. (NYSE: CCJ)

Cameco Corporation produceert en verkoopt uranium en het is actief in twee segmenten van de markt, Uranium en Fuel Services. Kijkend naar het segment Uranium houdt deze zich bezig met de exploratie, mijnbouw en vermaling, evenals de aan- en verkoop van uraniumconcentraat. Het segment Fuel Services is actief in de raffinage, conversie en fabricage van uraniumconcentraat, evenals de aan- en verkoop van conversiediensten. Dit segment produceert ook brandstofbundels of reactorcomponenten voor CANDU-reactoren.

Cameco Corp. is het grootste beursgenoteerde uraniumbedrijf ter wereld. Dit bedrijf heeft meer dan 450 miljoen pond van het mineraal in voorraad onder de grond. Net als veel andere uraniumbedrijven heeft Cameco in 2021 zeer goed gepresteerd op de beurs. Een koersstijging van meer dan 90% laat daarover weinig misverstanden bestaan.

Recente prognoses voorspellen dat we de komende tien jaar nog steeds kernenergie zullen gebruiken en zelfs meer dan nu. Dit is essentieel voor Cameco, dat een aanzienlijk percentage van ’s werelds uranium produceert. Het bedrijf heeft een grote marktkapitalisatie van meer dan $ 8,5 miljard.

Terwijl de Canadese regering haar beperkingen opgelegd aan de sector begint te versoepelen, keert Cameco langzaam terug naar hun volledige productiecapaciteit. Een stijging van de wereldwijde uraniumprijzen zouden de financiële positie van Cameco nog meer kunnen verbeteren. Met zo’n aanzienlijk marktaandeel is dit een interessant uranium aandeel.

Vanwege de COVID-19-regelgeving heeft Cameco begin 2020 tijdelijk de productie van zijn uraniumproject Cigar Lake stopgezet, en de activiteiten werden tot eind september ingeperkt. Het bedrijf kende dat jaar een productiedaling als gevolg van de stopzetting van projecten in Canada. Maar de Russische inval in Oekraïne heeft de koers van dit aandeel in 2022 een face lift gegeven. In een buitengewoon moeilijke beurs hield dit uranium aandeel goed stand en zelfs meer dan dat.

2: Energy Fuels Inc. (NYSE: UUUU)

Energy Fuels Inc. houdt zich samen met haar dochterondernemingen bezig met de winning, terugwinning, exploratie en verkoop van conventionele en in situ uraniumwinning in de Verenigde Staten. Het bedrijf werd in 1987 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Lakewood, Colorado. Energy Fuels Inc. mag beschouwd worden als een van de toonaangevende producenten van uranium in de Verenigde Staten.

Naast uranium is Energy Fuels een grote producent van vanadium en andere zeldzame aardmetalen. Dit onderscheidt hen van andere uraniumbedrijven in de VS. Op dit moment is er veel vraag naar zeldzame aardmetalen voor nieuwe technologieën zoals elektrische auto’s. China is momenteel de grootste exporteur van deze grondstoffen. Energy Fuels zou een Amerikaans alternatief kunnen bieden voor bedrijven die zeldzame aardmetalen nodig hebben. Hoewel de uraniumsector het momenteel erg goed doet, zou de uitbreiding van hun activiteiten naar deze zeldzame metalen de resultaten van het bedrijf ten goede kunnen komen.

Deze ontwikkelingen hebben een positief effect gehad op de aandelen van Energy Fuels, aangezien de aandelenkoers het afgelopen jaar met 250% is gestegen. Investeerders moeten dus rekening houden met nogal wat beweeglijkheid in de aandelenkoers. Die volatiliteit bleef ook in 2022 niet uit.

Op 5 augustus boekte het bedrijf winst voor de eerste helft van 2022 en rapporteerde een verlies per aandeel van $ 0,21. De omzet over de periode bedroeg $ 9,4 miljoen, een stijging van meer dan 1.060% in vergelijking met de omzet over dezelfde periode vorig jaar. Die omzetstijging zal zich ook in de toekomst verder zetten, maar in een trager tempo.

3: Denison Mines (NYSE: DNN)

Denison Mines Corp. opereert als een uraniumexploratie- en ontwikkelingsbedrijf in Canada, met het hoofdkantoor gevestigd in Toronto. Het vlaggenschipproject is voor 95% in eigendom van het Wheeler River uraniumproject. Hoewel Denison Mines een penny stock is, maakte de koers in februari 2021 een enorme sprong voorwaarts. Het aandeel kent een voorwaartse beweging en is het afgelopen jaar met zo’n 200% gestegen.

Het bedrijf heeft momenteel geen actieve mijnen, maar werkt aan de ontwikkeling van twee mijnen in Saskatchewan. De productie hiervan start naar verwachting in 2024 en 2030. Het management kondigde onlangs ook de ontdekking aan van meer hoogwaardig uranium bij McClean Lake South. Dit zal de potentiële inkomsten verhogen zodra de mijn operationeel is.

Als alles volgens plan verloopt, kan Denison Mines essentiële uraniumvoorraden leveren aan kerncentrales in heel Noord-Amerika. Dit is een uraniummijnaandeel om de komende jaren in de gaten te houden, hoewel beleggers zich bewust moeten zijn van mogelijke volatiliteit.

Internetplatforms zoals Reddit en de particuliere beleggers die ze gebruiken om investeringsideeën uit te wisselen, waren in 2021 misschien wel het grootste verhaal in de financiële wereld. Begin 2021 was de Reddit menigte (zoals ze wordt genoemd) verantwoordelijk voor een short squeeze. De Alternative Investment Management Association noemde het optreden een marktverstoring. Ook Denison Mines was in het vizier van die Reddits gekomen.

Op 4 augustus maakte het bedrijf de cijfers voor het tweede kwartaal van 2022 bekend. Een winst per aandeel van C$ 0,02. De omzet over de periode bedroeg C $ 6,8 miljoen. Dit is een stijging van meer dan 47% in vergelijking met de omzet over dezelfde periode vorig jaar. Op de beurs hield de koers van Denison Mines in 2022 goed stand, maar ook niet meer dan dat.

4: NextGen Energy Ltd. (NYSE: NXE)

NextGen Energy Ltd., een bedrijf in de exploratie- en ontwikkelingsfase, houdt zich bezig met de verwerving, exploratie, evaluatie en ontwikkeling van uraniumeigendommen in Canada, Vancouver. De belangrijkste troef is het Rook I project in Saskatchewan. Het bedrijf is bezig om zowel de portfolio als de uraniumproductie uit te breiden.

Net als veel andere uranium aandelen zijn de aandelenkoersen van NextGen de afgelopen periode gestegen met tientallen procenten. Hoewel het momenteel geen penny stock status heeft, moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat er enkele grote risico’s zijn. Als u echter met een beperkt budget in uranium en kernenergie wilt investeren, is NextGen Energy een aandeel dat het overwegen waard is. Zelfs als een bedrijf geld verliest, is het voor aandeelhouders mogelijk om geld te verdienen. Hierbij is het belangrijk dat er een goed bedrijf wordt gekocht tegen de juiste prijs. Maar hoewel de successen bekend zijn, mogen beleggers niet voorbijgaan aan de vele onrendabele bedrijven die simpelweg al hun geld opbranden en vervolgens instorten.

Eind 2021 tekende NextGen een engineering-, inkoop- en constructiebeheercontract voor Rook I’s front-end engineering design (FEED) fase. Dit werk volgt op de voltooiing van de haalbaarheidsstudie voor het project en zal het verder voorbereiden op de bouw. De FEED-fase is gepland voor voltooiing in 2022. Andere potentiële katalysatoren voor NextGen zijn de indiening van zijn milieueffectrapport en vergunningaanvraag.

In februari 2022 daalden de aandelen van NextGen Energy Ltd. met meer dan 6% post-market. Dit kwam omdat het bedrijf had aangekondigd dat een syndicaat van verzekeraars had ingestemd om 33,4 miljoen NextGen-aandelen te kopen tegen C$ 4,50 per aandeel in een aanbieding. Die koerszwakte heeft zich in de loop van 2022 verder gezet. Dit aandeel was dus één van de minst goede presteerders in de uraniumsector.

5: Rio Tinto Group (NYSE: RIO)

De Rio Tinto Group houdt zich wereldwijd bezig met het onderzoeken, ontginnen en verwerken van minerale hulpbronnen. Het bedrijf produceert en verkoopt grondstoffen als aluminium, koper, diamanten, goud, zout en ijzererts. Bovendien zijn ze één van de grootste producenten van uranium ter wereld. Ook bezit en exploiteert het dagbouw- en ondergrondse mijnen, molens, raffinaderijen, smelterijen, krachtcentrales en onderzoeks- en servicefaciliteiten. Het hoofdkantoor is gevestigd in London.

Rio Tinto heeft een stevige track record. De meeste beleggers investeren graag in bedrijven met een WPA-groei en Rio Tinto is er zo eentje. Als algemene regel zouden we zeggen dat als een bedrijf dat soort groei kan volhouden, de aandeelhouders moet kunnen plezieren met stevige prestaties op de beurs. Die zijn in het geval van Rio Tinto dit jaar echter achtergebleven.

Het goede nieuws is dat Rio Tinto Group de inkomsten laat groeien. Bovendien zijn de EBIT-marges het afgelopen jaar met 17,3 procentpunten verbeterd tot 47%. Rio Tinto is geen pure play in de uraniumsector, maar het aandeel kan wel een goede belegging zijn voor investeerders die verder denken dan de korte termijn.

Met een goede spreiding van de activiteiten zal Rio Tinto waarschijnlijk goede resultaten kunnen blijven voorleggen. Bovendien is Rio Tinto een van de grootste bedrijven op de Britse eilanden in termen van marktkapitalisatie. Die bedraagt momenteel bijna $ 100 miljard.

De aandelenkoers leed een beetje onder de tegenslag die vorig jaar geïncasseerd moest worden toen het bedrijf per ongeluk enkele heilige grotten verwoestte, waardoor de toenmalige CEO aftrad. Rio Tinto is echter meer dan uranium en dat weerspiegelt zich ook in de evolutie van de beurskoers. Die kreeg in de tweede helft van 2022 namelijk met zware tegenwind af te rekenen vanwege de prijsdalingen bij de meeste metalen.

6: Uranium Energy Corporation (NYSE: UEC)

Uranium Energy Corporation is een uraniummijnbouwbedrijf met activa in de Verenigde Staten. Het is gevestigd in Corpus Christi en heeft momenteel verschillende eigendommen in Texas, Arizona, Colorado, New Mexico en Wyoming. De medewerkers van het bedrijf voeren ook internationaal exploratiewerk uit in Paraguay en Canada. Uranium Energy Corp. heeft zich goed hersteld van de inzinking uit 2020. De stijgende uraniumprijzen en de sterke vraag lijken de investeerders opnieuw enthousiast te maken.

Een aandeel Uranium Energy Corp is misschien wel de meest gewaagde keuze voor uranium aandelen. Uranium Energy heeft namelijk sinds 2015 geen inkomsten gegenereerd. Dit jaar heeft Uranium Energy zelf geen uranium geproduceerd. In plaats daarvan koopt het de grondstof op de spotmarkt. Ze hopen het later te verkopen en geld te verdienen aan de stijgende uraniumprijzen.

Maar Uranium Energy kwam in november verrassend uit de hoek. Het kondigde toen zijn voornemen aan om de Amerikaanse activiteiten over te nemen van Uranium One. Dit is ’s werelds op drie na grootste uraniumproducent. In onze ogen is dit een interessante deal: de acquisitie van $ 112 miljoen in contanten omvat productieklare activa in het Powder River Basin in Wyoming. Eenmaal verworven, zouden deze activa meteen inkomsten kunnen gaan genereren voor Uranium Energy. Bovendien hoeft Uranium Energy nu geen fabriek meer te bouwen in zijn Reno Creek-project, waardoor het bedrijf vooraf kapitaal bespaart dat het elders kan gebruiken. Kortom, Uranium Energy Corporation mag elke investeerder in de gaten houden.

In januari 2021 kondigde Uranium Energy Corp. (NYSE: UEC) aan dat het de werkzaamheden aan het Burke Hollow ISR-project in Texas had hervat. Dit is volgens het bedrijf het nieuwste en grootste ISR-bronveld dat in de Verenigde Staten wordt ontwikkeld. Op de beurs stabiliseerde de koers van dit aandeel in 2022, wat op zich al een sterke prestatie mag worden genoemd.

Tot slot

Niet alle uranium aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.