Willem Middelkoop: 2008 kan dramatisch worden

“De kredietcrisis zal verergeren en 2008 zou wel eens een dramatisch jaar kunnen worden. Profiteer van daling financiële waarden en koop goud en zilver. Olie zou wel eens voor een groot verhaal kunnen zorgen, zeker als een aanval op Iran een feit wordt.” Dat zegt Willem Middelkoop, beurscommentator bij RTL-Z, in een exclusief interview met VolgHetGeld.

Recent had ik een gesprek met Willem Middelkoop, in het teken van zijn boek: “Als de dollar valt. Wat bankiers en politici u niet vertellen over geld en de kredietcrisis”.

Als we aan tafel van de lobby van een luxe hotel zitten, wijst hij mij erop dat we hier beter af zijn dan in een café. De prijsverschillen zijn niet groot maar je kunt in de lobby lekker zitten. Hij is altijd een handelaar geweest, op zoek naar het gouden idee. Het onderzoek naar het geld is vooral een onderzoek geweest voor hemzelf. Die speurtocht is tien jaar geleden begonnen, maar als kind vroeg hij zich al af waar geld vandaan kwam.

VS volstrekt onbetrouwbaar

“Europa wordt geregeerd door academici en intellectuelen terwijl in de VS de zakenmannen aan de macht zijn”, staat in je boek. Waaruit blijkt dit en wat voor gevolgen heeft het?

“Dit is een uitspraak waaraan ik herinnerd wil worden. In de Verenigde Staten is het grootkapitaal verweven met de politiek omdat er veel geld nodig is om de verkiezingen te winnen. Maar meestal hebben ondernemers geen tijd om politiek te bedrijven. Kijk maar naar Europa. Politici zijn daar afkomstig uit de ambtenarij.

De Wereldbank is helemaal niet sociaal maar wordt door de VS gebruikt om hun belangen mee te beschermen. De door de PvdAA weggepromoveerde Melkert diende onder de neo-conservatieve Wolfowitz. Hij is een naïeve intellectueel die gebruikt wordt door de Amerikanen.

De Verenigde Staten zijn volstrekt onbetrouwbaar geworden. Zij maken bewust gebruik van bedrog en oplichting. Zij hebben de grootste kredietrotzooi aan ons doorverkocht. Belangrijke bondgenoten beginnen hun handen van Amerika af te trekken. Heel weinig mensen in Europa weten hoe de wereld precies in elkaar zit. Poetin en de Fransen weten het duidelijk wel.”

Speculanten versnellen daling dollar

De dollarindex, die de waarde meet van de dollar versus een zestal internationale valuta, waaronder de euro en de yen, staat nu op circa 76 punten. In jouw boek stel je dat deze graadmeter de afgelopen twintig jaar nooit onder het niveau van 80 punten is gekomen. Komen grote dollarverkopen nu op gang.

”Speculanten zullen de dollardaling versnellen. Een aantal weken geleden (in november, red.) zaten we dichtbij een dollarpaniek. De euro steeg van $ 1,46 naar $ 1,47 in slechts een kwartier. Ik verwacht dat de Amerikaanse munt verder verzwakt. Elke sterkte zal gebruikt worden om posities af te bouwen. De dollarindex zal volgens technische analyse de 80 punten hertesten maar nooit meer boven dit niveau uitkomen. (Momenteel noteert de dollarindex circa 76 punten, red.)

We zitten nu tussen 2 scenario’s (harde of zachte landing) in. De kans op een harde landing is toegenomen. Ik schat de kans daarop binnen 5 tot 10 jaar op 30%. Als we pech hebben, kan het zelfs binnen drie jaar gebeuren.

De kredietcrisis zal verergeren, er komt nog veel meer schade. Dit is erger dan de beurskrach van 1987. Er is nu al sprake van een vlucht uit geld naar edelmetalen. Een vlucht uit geld betekent vooral een vlucht uit bankaandelen.”

Dramatische taferelen in 2008

De factoren voor een instorting van het systeem die jij noemt, lijken momenteel allemaal in werking: er is namelijk sprake van een kredietcrisis, de dollarindex is onder de 80 gedoken en olie en goud zijn fors gestegen. Kan de ramp die jij voorziet niet eerder plaatsvinden?

“We zijn dichterbij een harde landing dan ooit. We kunnen wellicht al in 2008 dramatische taferelen zien. This is a big one. Beleggers moeten zeer defensief zijn.”

Goudprijs naar $ 1000

Middelkoop over de goudprijs: “Beleggers moeten minimaal 10% van de portefeuille in fysiek goud aanhouden, dat kan worden aangeschaft bij de groothandel. Daarnaast kunnen goud- en zilvermijnaandelen worden ingeslagen.

De goudprijs zal volgend jaar boven de $ 1000 stijgen en voor zilver verwacht ik een opmars van de huidige $ 15 richting $ 50. De komende jaren zullen edelmetalen een hoger rendement bieden dan de AEX.”

Klik hier voor het gehele interview

Satilmis Ersintepe, https://mijn.beleggen.com/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.