AEX glijdt van de zwarte piste

AEX glijdt van de zwarte pisteOp dagbasis zit de index gevangen in een hardnekkig dalende trend, waaruit de AEX zal moeten zien te breken. Aangezien de daggrafiek niet bepaald positief is, zijn de langere ‘time frames’ er ook niet positiever op geworden.

Vooral de kwartaal- en maandgrafiek voorspellen al tijden weinig goeds. Alleen de weekgrafiek zou de index nog kunnen redden, door binnenkort een cyclusbodem te vormen. 

De maandgrafiek rondt vandaag de 17e ‘bar’ af, die alleen positief zou kunnen worden bij een stand boven 356,88 punten. We kunnen binnen nu en de komende 7 maanden een belangrijke bodem verwachten.

Een belangrijke bodem is te vinden rond 320 punten, waarvan de AEX begin november vorig jaar opveerde. De weekcyclus liet hier een nieuwe bodem noteren, waarbij we inmiddels 15 ‘bars’ kunnen turven. Tussen nu en 10 weken zou nu een bodem voltooid moeten zijn. 

Het zou een positief signaal zijn als op weekbasis een hogere bodem wordt gevormd. Dit zou keurig passen binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar. Vooralsnog kunnen we spreken van een correctie binnen de stijgende trend.

De index heeft inmiddels het derde (61,8%) Fibonacci ‘retracement level’ doorbroken, berekend vanaf de ‘low’ in november vorig jaar tot aan de top van januari. Dit is geen goed teken, wat aangeeft dat we van ‘Fibonacci’ niet veel meer hoeven te verwachten.

De Amerikaanse aandelenmarkt presteert nog steeds ijzersterk. Meerjarige recordniveaus werden aangescherpt. Van een forse correctie was geen sprake. Deze week voerde Fed-voorzitter Ben S. Bernanke de boventoon, waaraan ‘Wall Street’ zich kon optrekken.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX is een vreemde eend in de bijt. Terwijl de AEX de afgelopen weken een forse correctie liet zien, hielden de kleinere indices (de Midcap- en Smallcap-index) zich goed. Ook als de prestatie van de AEX wordt afgezet tegen bijvoorbeeld de Duitse DAX, de Belgische BEL20 en de Franse CAC40-index, is onze hoofdgraadmeter een slecht presterende index.

Wat dat betreft kan de AEX worden geschaard onder de ‘Zuidelijke’ indices: de Portugese PSI20, de Spaanse IBEX en de Italiaanse MIB-index. Berlusconi heeft weer het lont in het Europese kruitvat gestoken. Een sell-off volgde, maar een explosie is tot op heden uitgebleven.

Zolang de dalende trend op dagbasis intact is, zitten de beren stevig de zetel. De dalende trend vanaf de top injanuari heeft deze week een nieuwe impuls gekregen. Het wachten is op een (positieve) omkeerbar en het doorbreken van de ‘downtrend’ vanaf eindjanuari.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.