Trading dag update 26 februari 2013

Dax future dagchart

Wat een dag gisteren! Eerst fors hoger, beurs Italië bijna vier procent en toen kwam het bericht dat clown Berlusconi de meerderheid in de senaat heeft. Beurzen onderuit, Italië ruim vier procent lager.

Op dat soort dagen vraag ik mij af waar we met zijn allen mee bezig zijn, puur sentiment. Maar als ervaren trader weet ik ook dat ik mijn gevoelens opzij moet zetten en gewoon de signalen moet pakken die komen.

Ik zat tot in de middag long, nog van over het weekend, en ben op basis van een bearish 1-2-3 patroon in de 15 minutenchart iets na 16 uur short gegaan. Dit soort shorttriggers komen vaak voor, maar je moet weten waar je ze pakt en waar niet. Gisteren zagen we dat de koersen tot tegen belangrijke weerstanden was gestegen en de indicatoren in de 240 minutenchart duidelijke topwaarden aangaven.

Als je dan een goede shorttrigger krijgt, dan dien je die te pakken. De rest is puur geluk. Soms wordt het een knaller, zoals gisteren, maar vaker wordt het ‘gewoon’ een leuke trade die beduidend langer duurt.

In de dagchart van de Dax zien we duidelijk dat de dagcyclus nog niet afgemaakt is. In andere indices, zoals de AEX en Eurostoxx die veel minder bullish zijn, is dit beeld nog duidelijker te zien. Uiteraard zat ik gisteren ook even te twijfelen of ik niet ergens iets had gemist, want toen dreigde de Dax de vorige top te doorbreken.

Maar visie en trading is niet hetzelfde en als je gewoon als trader de kortere trends volgt en de kortere cycli, dan kun je niet veel fout doen. Ik geloof dat we nog meer neerwaartse potentie hebben, zeker onder 7540 met als koersdoel 7450. Daar liggen de toppen van september tot november vorig jaar en je mag verwachten dat dit een aardige steun is.

Bund dagchart

Bund dagchart

In de Bund heb ik wel ergens de dagcyclusbodem gemist, want de koers brak zonder grote moeite door de weerstanden heen. In eerste instantie fungeerde de eerste weerstand iets boven 143,50 als weerstand, maar de cluster van de MA banden op 143 fungeerde meteen als steun.

Dat soort signalen zijn goud waard en je kunt dan vanuit de lagere charts snel schakelen en je positioneren op een opwaartse uitbraak. Ik zou zeggen, gezien de RSI en Double Stochastic, dat de koek even op is, maar shorts zijn nu niet aan de orde. Swingtraders wachten even af of de koers ergens netjes terugvalt, bijvoorbeeld tussen 143,50 en 144.

Crude oil weekchart

Tenslotte nog even de weekchart van Crude oil. Mijn shortpositie vanaf iets boven $97 is op $92,50 gesloten, maar het lijkt er in de weekchart op dat er nog meer neerwaartse potentie aanwezig is. Dat was echter niet mijn doel van de positie, het koersdoel lag gewoon op $92,.50 en werd gehaald.

Dan kun je niet achteraf constateren dat je wellicht een fout gemaakt hebt door niet langer aan de trade vast te houden. Alleen als je tussentijds aan een trade gaat sleutelen zonder echte reden dan maak je fouten. De weekcyclus lijkt nog niet af, in de komende weken kan Crude best richting $88 gaan. Wellicht dat vanuit de lagere charts nog ergens een short op te pakken is.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2560, tweede steun 2440, eerste weerstand 2675, tweede weerstand 2730;

Dax future: eerste steun 7540, tweede steun 7500, eerste weerstand 7800, tweede weerstand 7900;

Bund future: eerste steun 144, tweede steun 143.50, eerste weerstand 145.20 tweede weerstand 146.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.