AEX scheert langs rand van de afgrond

AEX scheert langs rand van de afgrondDe AEX scheerde de afgelopen week langs de rand van de afgrond rond 300 punten. De index dook hier even onder, maar de AEX wist de rug te rechten. De dalende trend sinds medio maart is echter nog niet verlaten.

De mijlpalen voor dit jaar zijn de top rond 337 punten en de bodem rond 300 punten. Na ruim 4 maanden handelen, heeft de AEX niet bepaald progressie geboekt. De AEX zit nog steeds klem in een meerjarige consolidatiedriehoek. De oplopende steunlijn vanaf de bodem in maart 2009 en de dalende weerstandslijn vanaf de top in 2007 houden de AEX gevangen.

Onlangs bereikte de AEX een ‘low’ rond de psychologische 300-puntengrens, waar diverse steunniveaus liggen. De AEX worstelt ook nog steeds met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Aangezien dit 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds daalt, is nog steeds sprake van een dalende trend.

Het 61,8%-retracement level, gemeten vanaf het dieptepunt in november tot aan de top van dit jaar ligt rond 295 punten en zou ook nog voor steun kunnen zorgen als de AEX toch onder de 300-puntengrens duikt.

Zolang de 300-puntengrens intact is, is er hoop. Het is echter niet fraai dat veel fondsen onder druk liggen. Index-zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever hebben de AEX voor een verdere val behoed. Als we echter naar andere Europese indices kijken, dan kunnen we hier niet echt enthousiast van worden.

Des te zuidelijker de landen, des te zwakker de indices. Zo presteren de Portugese, de Italiaanse en de Spaanse beurzen zeer slecht. Deze indices noteren rond niveaus die in 2009 werden opgetekend. Met een gevallen kabinet Rutte 1 en oplopende Nederlandse rentes, komen de problemen echter akelig dichtbij.

Het zou fraai zijn als de AEX zich kan optrekken aan de (relatief) sterk presterende Amerikaanse indices, die rond meerjarige recordniveaus consolideren, al dan niet geholpen door zwaargewicht Apple.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.