AEX-verwachting 28 september 2020: de dalende trend blijft intact

De AEX index balanceert tussen hoop en vrees. De lagere toppen en lagere bodems sinds juli laten een dalende trend aftekenen. Het merendeel van de aandelen noteert voor 2020 een verlies.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

AEX jaar 1950-2020

Veel aandelen staan in 2020 in het rood

De grootste dalers van 2020 zijn Unibail Rodamco, Air France en Fugro. Deze aandelen daalden meer dan 65%. Slechts een handjevol aandelen wist in 2020 op te krabbelen. Voorbeelden hiervan zijn Biomerieux, Corbion en PostNL. Voor veel aandelen, waaronder zwaargewicht Royal Dutch Shell, is de helft van de beurswaarde verdwenen.

AEX sinds 2009 nog steeds in een stijgende trend

De AEX bevindt zich sinds 2009 desondanks nog steeds in een stijgende trend. De huidige cyclus is gestart in 2009 en loopt in ieder geval tot en met 2020. We zien dat de indicatoren in de jaar grafiek topvorming signaleren, vergelijkbaar met het jaar 2000 en 1985, waarna een correctie volgde.

AEX kwartaal

Is de tweede kwartaalcyclus bij de AEX afgerond?

Wanneer we inzoomen en kijken naar de kwartaalgrafiek, dan zien we sinds 2009 twee kwartaalcycli. De eerste kwartaalcyclus eindigde in 2016. De tweede kwartaalcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen of heeft deze reeds een bodem gevormd? In het laatste scenario kunnen we een aanval verwachten op de voorgaande top rond 632 punten.

Duidelijke cyclus van bodem tot bodem

Wanneer we kijken naar de Double Smooth Stochastics, dan zien dat deze indicator, een oscillator en beweegt dus tussen 0 en 100, netjes de bodems en toppen aanduidt. We zien de cyclus van 2003 naar 2009 en van 2009 weer naar 2016 en van 2016 naar 2020. Deze indicator signaleert bij de AEX de diverse bodems van de cycli.

De snelle en felle daling van de AEX

De cyclus lijkt dus met de laatste fase van deze cyclus bezig te zijn, de meest negatieve fase, de zoektocht naar een nieuwe bodem. De snelle en felle daling van 630 naar 390 punten, 140 punten in een korte periode, zou kunnen duiden op het einde van deze cyclus. De grote vraag is dus of de bodem nu al staat? Of was dit slechts een voorbode van wat ons nog te wachten staat?

AEX maand

Felle en snelle bewegingen aan het einde van de cyclus

Door in te zoomen op lagere timeframes, kunnen we proberen dit antwoord te vinden. Een kwartaalcyclus bestaat vanzelfsprekend weer uit drie maandcycli. In 2016 is dus een nieuw kwartaalcyclus gestart en we zien een cyclusbodem in 2017, een cyclusbodem aan het einde van 2018 en een duidelijke cyclus bodem aan het begin van 2020. Dus zouden we nu inderdaad aan het einde van deze kwartaalcyclus kunnen staan.

De start van een nieuwe maandcyclus

Wanneer ik kijk naar de maandcyclus, dan lijkt er een nieuwe maandcyclus zijn gestart en daarmee dus ook aan de start van een nieuwe kwartaalcyclus. Dit is duidelijk te zien aan de indicator, de oscillator, dat deze bij iedere cyclusbodem lage waarden bereikt. Op dit moment lijkt de oscillator dus weer omhoog te krullen.

Per saldo is de AEX index sinds 2017 niets opgeschoten

De maanden juni, juli, augustus en september zijn niet bijzonder positief te noemen. Mocht er na drie maanden al een top zijn gevormd, dan is dit geen teken van grote kracht. Hoe eerder de top, hoe groter de flop. Maar goed de cyclus is nog niet om. Wat wel opvalt, is dat de gemiddelde dus steeds vlakker gaan verlopen omdat we sinds 2017 per saldo niets meer zijn opgeschoten.

AEX week

De AEX index is nauwelijks gedaald bij het vormen van een bodem

Waarschijnlijk is begin september de eerste weekcyclus afgerond met 24 bars. Een vrij lange cyclus. De tweede weekcyclus is dan net gestart en die weekcyclus kunnen we dan weer onderverdelen in een vijftal dagcycli. Deze eerste dagcyclus verloopt vooralsnog niet bijzonder positief. Zeker niet wanneer we dat vergelijken met de start van de voorgaande weekcyclus. De AEX index schoot van 389 naar 587 punten. Een stijging van bijna 200 punten in vier maanden.

AEX dag

Lagere toppen voeren de druk op de bodem steeds verder op

De eerste dagcyclus van deze weekcyclus verloopt tot op heden zeer teleurstellend. De AEX is sinds de start rond 535 punten nauwelijks gestegen. Positief is wel dat deze bodem is getest waarbij deze stand heeft gehouden. Gezien de lagere toppen van de afgelopen maanden, wordt de druk op deze steun steeds verder opgevoerd.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Twee derde van de koersen zit in een dalende trend

Een zwakke dagcyclus en een zwakke weekcyclus voorspellen weinig goeds over het verdere verloop van deze haperende maandcyclus. Van de 30 aandelen zijn er 10 aandelen in een stijgende trend en bevinden zich 20 aandelen in een dalende trend. Bij de 30 indices zien we dat er 10 indices in een stijgende trend zitten en 20 indices dus in een dalende trend.

Beleggers hebben er weinig vertrouwen in

De AEX index is de afgelopen maanden nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dit lijkt op de stilte voor de bekende storm. Staan wij aan de vooravond van een grote daling, die in februari is ingezet? Was deze stijging slechts een correctie op de eerste impulsbeweging? Gezien alle ontwikkelingen, hebben maar weinig beleggers er vertrouwen in.

AEX 240

De druk op de AEX wordt steeds verder opgevoerd

Wanneer we kijken naar de 240 minuten grafieken, dan is duidelijk te zien dat de AEX index steeds minder ruimte krijgt. De dalende weerstandslijn ligt weer binnen handbereik. De vraag is of de AEX index genoeg kracht heeft om uit deze dalende trend te breken. De dalende weerstandslijn voet druk op de AEX index steeds verder op en een correctie richting de bodem rond 535 punten lijkt niet geheel onwaarschijnlijk.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.