Amerikaans banenrapport onthult ‘een zware verkeersdrempel’ voor het economisch herstel

Amerikaans banenrapport brent

De Wall Street strategen zijn het er grotendeels over eens dat het slechter dan verwachte banenrapport van augustus niet zo maar een kleine tegenslag was voor het economische herstel van de COVID-19 crisis. Het was een grote tegenslag die meer aandacht van beleggers verdient. En die uiteraard ook gevolgen heeft voor de evolutie van de inflatie.

Een zware verkeersdrempel

“Een zware verkeersdrempel”, zo vatten de economen van Bank of America het rapport samen in een rapport aan de klanten. “Er zijn duidelijke tekenen dat de recente stijging van de Delta-variant een sleutelrol heeft gespeeld bij de zwakte op de arbeidsmarkt.”

De Amerikaanse economie heeft vorige maand de minste banen sinds januari toegevoegd, omdat de Delta-variant een grotere tol eiste dan verwacht. De niet-agrarische loonlijsten stegen in augustus met 235.000 nadat ze in juli met meer dan 1 miljoen waren gestegen, zo bleek uit het rapport van het ministerie van Arbeid.

Teleurstellende cijfers over het consumentenvertrouwen

Economen hadden gerekend op 733.000 nieuwe banen, dit volgens de consensusgegevens van Bloomberg. Het rapport volgt op teleurstellende cijfers over het consumentenvertrouwen in de detailhandel, dat door strategen wordt toegeschreven aan de invloed van de Delta-variant op mobiliteit en psyche van de consumenten.

Qua sector leverde de Amerikaanse dienstensector een belangrijke bijdrage aan de teleurstellende cijfers. Werkgevers in de vrijetijds- en horeca hebben in augustus netto nul banen toegevoegd, na het toevoegen van meer dan 400.000 in juli.

Productiebanen waren echter een lichtpuntje, daarvan werden er 37.000 toegevoegd om zo voort te bouwen op een winst van 52.000 vanaf juli. “Een van de grootste achteruitgangsgebieden – als je het zo mag noemen – uit het banenrapport was gastvrijheid en vrije tijd.

Je kunt daar onmiddellijk een verband zien met de Delta-variant”, zo stelde de Amerikaanse minister van Arbeid Marty Walsh in een toelichting op de cijfers. De beleggers leken aanvankelijk wat in de war door het gemiste banenrapport.

Stagnerend economisch herstel rechtvaardigt niet recordhoge aandelenwaarderingen

Aan de ene kant stelt het rapport waarschijnlijk een afbouw van de maatregelen van de Federal Reserve (meestal een goede zaak voor aandelen) uit tot later in het jaar. Aan de andere kant suggereert het slechte nieuws in de kranten een stagnerend economisch herstel dat niet rechtvaardigt voor recordhoge aandelenwaarderingen.

“Dit rapport ondersteunt onze mening dat de Fed de tapering niet zal aankondigen tijdens de komende vergadering van september. Maar het laat de Fed nog steeds de mogelijkheid om aanvullende richtlijnen te geven met betrekking tot de taper-tijdlijn, afhankelijk van de verbetering van de economische gegevens en het voorbij waaien van de recente verzwakking als gevolg van Delta.

We denken nog steeds dat er in november een taper aankondiging mogelijk is, maar op dan wel op voorwaarde dat de zwakte, voornamelijk als gevolg van Delta, tijdelijk blijkt te zijn”, concludeerde het team van Bank of America.

Bullish katalysatoren voor olie dit najaar

Na een sombere periode waarin de oliemarkten dit jaar het grootste verlies op maandbasis boekten, zijn de oliemarkten september onder een beter gesternte begonnen. Zowel WTI- als Brent-ruwe olie kwamen voor het eerst in weken weer boven $ 70 per vat noteren, nadat OPEC+ ermee instemde om zijn huidige productieovereenkomst te handhaven met behoud van de 400K bbl/dag-verhoging die gepland was voor oktober.

De groep had deze keer minder dan een uur nodig om haar aankondiging te doen, een schril contrast met de langdurige onderhandelingen tijdens eerdere gesprekken. De markten hebben de boodschap opgevat in die zin dat de wereldwijde oliemarkten in een betere vorm verkeren dan eerder werd gevreesd, waarbij de Delta-variant van Covid-19 wijdverbreide lockdowns en angst voor een nieuwe recessie veroorzaakt.

Maar dat is slechts een van de vele positieve ontwikkelingen die de oliemarkten beslist bullish hebben gemaakt. Hieronder zijn nog enkele andere bullish katalysatoren die de oliemarkten de komende maanden positief zullen beïnvloeden.

#1 Recordopbrengsten

Vorige maand meldde het Noorse energieadviesbureau Rystad Energy dat de Amerikaanse schalie-industrie op koers ligt om in 2021 een belangrijke mijlpaal te bereiken in de vorm van nieuwe recordopbrengsten.

Volgens Rystad kunnen de Amerikaanse schalieproducenten dit jaar een recordopbrengst van $ 195 miljard aan ruwe olie verwachten voordat ze rekening moeten houden met hedges (afdekkingen) in 2021. Het vorige record voor pre-hedge-inkomsten was $ 191 miljard in 2019.

De schatting omvat de verkoop van schaalolie afkomstig van alle horizontale oliebronnen in Permian, Bakken, Anadarko, Eagle Ford en Niobrara. Rystad gelooft echter dat de cash flow uit bedrijfsactiviteiten bij deze bedrijven mogelijk geen record zullen bereiken vóór 2022, dit vanwege hedgingverliezen ter waarde van $ 10 miljard in het lopende jaar.

Een goede zaak is dat de dekkingsverliezen het komende jaar misschien niet zo hoog zullen uitvallen omdat producenten er niet zo happig meer op zijn om zich in te duiken. Schaliebedrijven verhogen doorgaans de productie en dekken zich in wanneer de olieprijzen stijgen, in een poging om de gerealiseerde winsten vast te leggen.

Hoe moet het nu verder met de olieprijs?

Het antwoord op die vraag is niet onbelangrijk, want hogere olieprijzen kunnen de inflatiedruk nog verder doen toenemen. Blijkt dat de analisten niet allemaal op dezelfde golflengte zitten.

Goldman behoort tot het stierenkamp en ziet de olieprijs de komende 18 maanden tussen $ 75-80 per vat blijven. Dat niveau zou bedrijven moeten helpen hun schulden af ​​te bouwen en hun rendement te verbeteren.

Goldman is niet de enige oliestier op Wall Street. Begin juni voorspelde John Kilduff van Again Capital dat Brent in de zomer $ 80 per vat zou bereiken en dat WTI in het bereik van $ 75 tot $ 80 zou handelen, dankzij de sterke vraag naar benzine. Een dergelijk scenario zou het inflatierisico doen toenemen.

#2 Vraagherstel in China

De vraag naar ruwe olie in China begint tekenen te vertonen van een sterk herstel nadat het land zijn economie heropende. Na bijna vijf maanden van lagere aankopen als gevolg van een tekort aan importquota, COVID-19 lockdowns die het brandstofverbruik dempten en opnames uit de grote voorraden die langs de markt liggen, bevindt de vraag naar spotolie door ’s werelds grootste importeur van de grondstof zich nu op de weg naar herstel.

Sinds april hebben de zwakke consumptie in China en een scherpe daling van China’s raffinage-output tot het laagste niveau in 14 maanden de prijzen van ruwe basisproducten uit West-Afrika en Brazilië tot een dieptepunt voor de afgelopen maanden gedrukt.

Maar de analisten geloven nu dat Chinese importeurs van ruwe olie hun aankopen aan het opvoeren zijn en zelfs hogere premies betalen om de bevoorrading vanaf november veilig te stellen en dit dankzij de versoepeling van de lockdown-beperkingen.

Peking beweerde dat het Delta infecties tot nul had teruggebracht

Ongeveer een maand geleden hebben de autoriteiten in Peking opnieuw massale lockdowns ingesteld voor het openbaar vervoer en taxidiensten in 144 van de zwaarst getroffen gebieden, inclusief het trein- en metrogebruik in Peking. Met de duidelijke bedoeling om de Deltavariant in het hele land te beperken. Peking beweerde onlangs dat het Delta infecties tot nul had teruggebracht.

Ondertussen worden handelaren steeds optimistischer dat Peking binnenkort een onderzoek zal afronden naar onafhankelijke raffinaderijen, ook wel de “theepotten“ genoemd. Particuliere raffinaderijen hebben momenteel bijna 30% van China’s ruwe raffinagevolumes in handen, een stijging ten opzichte van ~10% in 2013.

Ook wereldwijde stijging van de gasprijs dreigt het economisch herstel te deuken

Peking heeft onlangs enorme verlagingen aangekondigd van de importquota voor de particuliere olieraffinaderijen van het land. Volgens Reuters hebben de onafhankelijke raffinaderijen van China dit jaar in de tweede reeks quota’s in totaal 35,24 miljoen ton aan importquota voor ruwe olie gekregen, een vermindering van 35% ten opzichte van 53,88 miljoen ton ten opzichte van een jaar geleden. Maar niet alleen de olieprijs moet in de gaten worden gehouden, ook de evolutie van de gasprijs is belangrijk voor de inflatie.

Wereldwijde stijging van de gasprijs dreigt het economisch herstel te deuken

De aardgasprijzen ondergaan een historische stijging en dat is slecht nieuws voor iedereen, van keramiekmakers in China tot de klanten van patisserieën in Parijs. De brandstofkosten bevinden zich al op recordniveaus in de meeste grote markten en het lijkt erop dat deze verder zullen stijgen, waardoor het herstel van de Covid-19-pandemie een deuk dreigt op te lopen.

Het economisch herstel dreigt grote vertraging op te lopen

De komende winter kan de wereld een pijnlijke les leren over hoe alomtegenwoordig en vitaal gas is geworden voor de economie. Onbetaalbaar hoge prijzen kunnen de bestedingen van de huishoudens drukken en de lonen uithollen door inflatie, waardoor centrale bankiers een aantal moeilijke beleidskeuzes krijgen. Het economisch herstel dreigt namelijk grote vertraging op te lopen.

Energie ligt aan de basis van de economie

Erger nog, daadwerkelijke tekorten kunnen grote delen van de industrie stilleggen, of zelfs stroomstoringen veroorzaken in ontwikkelingslanden. Met mogelijk sociale onrust tot gevolg. “Energie ligt aan de basis van de economie”, zegt Bruce Robertson, analist bij het Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

De energiekosten stijgen over de hele wereld

“Hoge energieprijzen laten zich in de ganse toeleveringsketen gevoelen en zouden het ontluikende economisch herstel kunnen belemmeren”. Dat gevaar is inderdaad niet denkbeeldig. De energiekosten stijgen over de hele wereld naarmate het herstel van de vraag na de COVID-19 lockdowns botst op aanbodbeperkingen.

Olie op meerjarige hoogtepunten

Olie heeft al een lange rally doorgemaakt die eind 2020 begon en in juli eindigde op meerjarige hoogtepunten van meer dan $ 75 per vat. Het ziet er nu naar uit dat aardgas dezelfde weg heeft ingeslagen.

Aan het begin van de zomer op het noordelijk halfrond begon de aardgasprijs serieus te stijgen, toen het steeds duidelijker werd dat er in Europa niet genoeg aanbod was om de gebruikelijke opslagplaatsen die in de winter leeg waren te vullen.

De grootste leverancier van het continent Rusland heeft de export via pijpleidingen beperkt vanwege een aantal redenen, waaronder een hoge binnenlandse vraag, productieverstoringen en een overeenkomst om minder brandstof door Oekraïne te vervoeren.

“We lopen de hele zomer achter op de opslagvertraging”, zegt Alfred Stern, chief executive officer van de Oostenrijkse olie- en gasproducent OMV AG. De consumenten in Europa zijn nu overgeleverd aan het weer en de prijsevolutie zal nu afhangen van hoe koud deze winter is.

Prijs van aardgas hoger dan die van olie

In Europa is de prijs van aardgas sindsdien hoger dan die van olie, maar het probleem is niet beperkt tot de Europese regio. Hoewel de Russische leveringsbeperkingen geen directe gevolgen hebben voor consumenten in Azië, moeten ze nog steeds concurreren met Europa voor zeetransporten van vloeibaar aardgas, waardoor ze gedwongen worden hogere prijzen te betalen om leveringen veilig te stellen.

“Hoge gasprijzen zijn tegenwoordig een groeiend probleem voor Europa”, zei Francesco Starace, de CEO van het Italiaanse nutsbedrijf Enel SpA, in een interview op Bloomberg TV. “Maar ze kunnen ook een probleem vormen voor Azië en andere delen van de wereld.”

De aardgasfutures in New York zijn dit jaar met 80% gestegen

De LNG-markt is wat Europa, Azië en de VS verbindt en de hoge prijzen daar werken door naar de binnenlandse Amerikaanse markt door een grotere export van de supergekoelde brandstof te stimuleren. De aardgasfutures in New York zijn dit jaar met 80% gestegen tot het hoogste punt sinds 2018, hoewel ze nog steeds veel lager zijn dan op de andere grote wereldmarkten.

We mogen ons zorgen maken over hoeveelheid aardgas

“De Europese markt en de Amerikaanse markt bevinden zich op een vergelijkbare plaats op weg naar het stookseizoen”, zegt Nina Fahy, een aardgasanalist bij Energy Aspects Ltd. in New York. “We mogen ons zorgen beginnen te maken over de toereikendheid van de opgeslagen hoeveelheid aardgas als we kouder dan normaal weer krijgen in de komende wintermaanden.” Onnodig te zeggen dat hoge aardgasprijzen ook gevolgen hebben voor de inflatie.

Economische schade kan groot zijn

Over de hele wereld worden de economische gevolgen van de aardgasrally duidelijk. Tereos SCA, de grootste suikerproducent in Frankrijk, waarschuwde vorige maand dat de prijs van de brandstof de suikerverwerking in Europa beïnvloedt, waardoor de productiekosten enorm stijgen.

Hoge energieprijzen zorgen voor inflatoire druk

Dit stond te lezen in een e-mail die naar de klanten werd gestuurd en die ingezien kon worden door Bloomberg News. Hoge energieprijzen zorgen voor inflatoire druk op alle andere kosten en druk zal die uiteindelijk worden doorberekend aan klanten, zo stelde Pascal Leroy, als senior vice-president bij Roquette Freres SAS, een voedselverwerkend bedrijf gevestigd in Noord-Frankrijk.

Stijgende energierekeningen

In China, ’s werelds grootste gasimporteur, zijn keramische fabrieken volgens lokale rapporten gedwongen hun productie te verminderen vanwege de hoge prijzen in de provincies Guangdong en Jiangxi. Stijgende energierekeningen hebben de activiteiten van Mughal Steels in Pakistan onder druk gezet”, aldus Chief Operating Officer Shakeel Ahmad.

“We verbruiken het gas en krijgen nadien een hoge rekening”, zei hij. “Hoe kan ik aan mijn klanten vertellen dat ik extra kosten moet toevoegen aan het staal dat ons bedrijf een tijdje geleden heeft verkocht?” JPMorgan Chase & Co. stelt dat de index van wereldwijde productiemanagers in augustus tot een dieptepunt in zes maanden was gedaald, hoewel het nog steeds op expansie wees.

Sommige arme landen, zoals Bangladesh, kunnen het zich niet veroorloven om voldoende energie in te kopen om hun economie draaiende te houden. Sommige irrigatiesystemen in het land kunnen mogelijk alleen ’s nachts draaien vanwege mogelijke stroomrantsoenering.

De crisis die zich tegenwoordig grotendeels afspeelt in de zware industrie in Europa en Azië, kan zich snel uitbreiden naar de politieke en macro-economische arena’s. Als huishoudens en bedrijven hun energierekening zien stijgen, kunnen ze proberen de lonen of de prijs van de goederen die ze verkopen op te drijven, waardoor de inflatoire druk, die al het gevolg is van gespannen toeleveringsketens nog groter wordt.

Inflatie opgelopen tot het hoogste punt in tien jaar

De nominale inflatie in het eurogebied is al opgelopen tot het hoogste punt in tien jaar, namelijk tot 3%. De Europese Centrale Bank houdt vol dat deze post-pandemische inflatiepiek tijdelijk zou moeten blijken, maar een blijvende stijging van de inflatie zou het vermogen van de centrale bank om de economie te blijven ondersteunen door middel van een ultrasoepel monetair beleid bemoeilijken.

Inflatie misschien niet zo tijdelijk

“De kans dat de producenten de kosten doorberekenen is erg groot”, zegt Carsten Brzeski, econoom bij ING Groep NV in Frankfurt. Dat betekent dat de inflatie misschien niet zo tijdelijk is als men ons wil doen geloven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.