Bear market of nieuwe bull market?

De discussie van de laatste dagen is of de (spectaculaire) stijging vanaf maart nu een bear market-rally was of de start van een nieuwe bull market. De start van een nieuwe bull market is een waarschijnlijker scenario. De discussie over de vraag of de stijging van de laatste maanden nu de start van een nieuwe bull market geweest, is in alle hevigheid losgebarsten. De doemdenkers houden het op een bear market-rally. De economische situatie is nog steeds slecht en de laatste stijging zou vooral voortgekomen zijn uit beleggers die of hun short-posities moesten terugdraaien of die de boot niet wilden missen. De omzetten zouden nog steeds te laag zijn om van een duurzaam herstel te kunnen spreken.

Zeker weten doen we het nooit op de financiële markten, maar ik denk dat de kans dat we bezig zijn met het nieuwe begin van een bull market groter is dan de kans dat we slechts met een bear market-rally te maken hebben. Dat neemt, voor alle duidelijkheid, niet weg dat we geen terugval kunnen krijgen. Sterker nog, in mijn column van woensdag 6 mei, schreef ik heel uitdrukkelijk dat de kans op winstnemingen toeneemt. Nee, het gaat erom hoe het plaatje zich op middellange en lange termijn gaat ontwikkelen.

Onderstaand plaatje toonde ik al in mijn column van 4 mei. Toen de AEX opende rond 244 punten dacht ik dat de rally nog wel even kon aanhouden, wellicht zelfs tot de weerstandszone van 265/270 punten. Daarna zou een terugval waarschijnlijk worden. Vervolgens gaan we weer herstellen, om wellicht nog een keer terug te vallen om daarna de definitieve bodem te vormen. De kans op een nog positiever plaatje dan dit (lees: eerdere bodemvorming) acht ik groter dan een negatiever plaatje dan dit.

bear market

Waarom denk ik dat de laatste rally een voorbode is voor het begin van een nieuwe bull market? Ten eerste door te kijken naar wat de meest waarschijnlijke teruggang in koersbeweging is tijdens grote bear markets (en dat zijn er niet zoveel). Normaal gesproken gaan we dan zo’n 50% terug in koers. Soms is het meer, soms is het minder, het is ook maar net naar welke data je kijkt. Voor de meeste beurzen zijn we de laatste twee jaar meer dan 50% gezakt. Na zo’n enorme daling wordt het, kijkend naar de historie, op een gegeven moment tijd om contrair te denken.

De tweede reden waarom een nieuwe bull market waarschijnlijker is, heeft te maken met de ontwikkeling in de opkomende markten als Brazilië, China en India. Dit is een argument dat ik al vaker heb genoemd: deze landen maken de situatie anders dan bijvoorbeeld in de jaren zeventig en dertig, toen we ook grote crises doormaakten. De economische groei gaat daar, ondanks dat ook zij geraakt zijn door de wereldwijde crisis, gewoon door.

De derde reden is meer technisch van aard. Vele landen, vooral de opkomende markten, hebben technisch al de bodem gevormd. Dat geldt ook voor de cyclische aandelen (Nasdaq100) en de kleinere aandelen (diverse Mid– en Smallcap-indices zijn uitgebroken). Sterker, de wereldindex (exclusief de VS) is uitgebroken (zie onderstaande grafiek van de MSCI World, exclusief USA). Natuurlijk, de stijging van de laatste tijd duizelt en maakt, zoals gezegd, winstnemingen waarschijnlijk, maar de technische bodemvoltooiing is een gegeven waar we niet omheen kunnen.

bear market

Ten vierde hebben de monetaire autoriteiten het nu anders gedaan dan in de jaren zeventig en dertig. Er is sprake van een toch tamelijke snelle, maar vooral ook zeer breedschalige, monetaire verruiming geweest. Japan, dat eveneens een bear market heeft doorstaan waar vele doemdenkers aan refereren, heeft ook wel gestimuleerd, maar niet op de schaal die we de laatste tijd hebben gezien.

We weten niet of het huidige beleid gaat werken, maar ik durf er geen geld op te zetten dat het zou falen. Vroeg of laat gaat het (extra gecreëerde) geld natuurlijk rollen. En hoe lang houden mensen het nog uit met spaarrentes die naar nul lijken toe te kruipen. Als al het geld dat nu aan de zijlijn staat een beetje gaat schuiven, dan komen die omzetten op de beurs gerust wel weer terug en kan het prille begin van de nieuwe bull market meer gestalte krijgen.

Harry Geels, Inmaxxa

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.